7 pasi cand reconditionezi mobila lacuita

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Mobilierul modern devine tot mai usor de intretinut, dar cel lacuit, de obicei mai vechi, are nevoie de intretinere si reconditionare. Ca sa nu renunti la mobila eleganta si de calitate, urmeaza pasii descrisi mai jos si vei reusi sa-ti reconditionezi corpurile de mobilier cu succes.

 

Mobila lacuita nu este usor de ingrijit si, in multe cazuri, ajunge sa fie zgariata si lovita, iar aspectul ei are mult de suferit. Vestea buna este ca stratul de lac protejeaza calitatea lemnului, asa incat un proiect de reconditionare este viabil. Urmand indicatiile de mai jos poti sa aduci mobila, din nou, in stare buna.

 

Alege mobilierul

Nu este economic sa reconditionezi orice mobila lacuita. Este indicat sa o alegi pe cea care s-a uzat cel mai mult. Cea care este zgariata superficial si prezinta ure usoare de lovire sau uzura poate beneficia de o curatare atenta si o improspatare a finisajului, un strat de ceara atent aplicat fiind suficient pentru asemenea cazuri. 

In schimb, zgarieturile si taieturile profunde nu pot fi remediate atat de usor. O masa cu urme de cutit, cu lac scorojit sau urme de decolorare are nevoie de o reconditionare temeinica. Daca produsele si tehnica folosite sunt potrivite, mobila va arata ca noua. 

Pregateste instrumente potrivite

Inainte de a incepe proiectul, asigura-te ca ai la indemana toate instrumentele necesare. Vei avea nevoie de echipament de protectie rezistent la produse chimice, pentru ca vei aplica produse de curatare si straturi noi de lac, grund, lazura sau vopsea, iar acestea pot fi agresive cu unele tipuri de material sintetic. Alege manusi care sa reziste la solventi si lacuri. Pregateste si ochelari de protectie si o masca, ca sa te apere de praful nociv.

Vei avea nevoie de un ticling, carpe de bumbac, un slefuitor, solutie de decapare (daca e cazul) si diluant, pensula si lac nou, sau vopsea, in functie de solutia pe care vrei sa o adopti. Ai o paleta larga la alegere: exista lacuri pe baza de apa, lazura pentru protectie cu rasina si aditivi siliconici sau vopsea, atat pentru interior, cat si pentru exterior. 

 

Indeparteaza lacul deteriorat

Primul pas poate fi realizat pe doua cai: prin indepartarea mecanica a stratului de lac sau pe cale chimica, prin aplicarea uniforma, pe intreaga suprafata, a solutiei de decapare. Daca decizi sa folosesti un decapant, atunci solutia, intinsa cu ajutorul unei pensule, se lasa sa actioneze o perioada asupra lacului vechi, dupa care se foloseste un instrument de razuire (ticling) pentru indepartarea acestuia. 

O metoda mai rapida este folosirea unui slefuitor cu banda, acesta indepartand rapid stratul de lac deteriorat. Cu ajutorul slefuitorului poti sa depui mai putin efort si sa eviti folosirea de substante chimice, mai ales daca esti sensibil la mirosuri. Pentru a putea inlatura lacul, fara sa modifici grosimea lemnului, ai nevoie de o hartie cu granulatie de 150-180. 

 

Sterge mobila

Odata ce ai curatat stratul vechi de lac, foloseste o carpa de bumbac imbibata in diluant, pentru a inlatura praful si resturile ramase de lac ramase dupa abraziune, pregatind astfel suprafata pentru urmatorul pas. 

Dupa ce ai sters toate fetele mobilei, asteapta sa se usuce lemnul ca sa poti trece la etapa urmatoare. 

Slefuieste suprafetele

De multe ori, dupa indepartarea stratului de lac, vor iesi in evidenta denivelarile, urmele de decolorare sau rosturile, de aceea lemnul trebuie sa fie pregatit ca si cum ar fi pentru prima oara cand il lacuiesti. Incearca sa faci rost de cel mai bun slefuitor cu banda si vei avea rezultate foarte bune. 

Foloseste o granulatie cat mai fina si finiseaza bine toate fetele. Pentru unele piese de mobilier, cum ar fi scaunele sau mesele, vei fi nevoit sa utilizezi hartie de slefuit, fara sa te bucuri de ajutorul slefuitorului. Mai ales cand vine vorba de picioare, caneluri si elemente decorative vei fi nevoit sa cureti manual elementele, ceea ce iti va lua destul timp. Este o munca destul de dificila, dar acopeirerea lacului trebuie sa fie uniforma, asa ca incearca sa verifici toate suprafetele. 

 

Curata resturile

Dupa ce ai facut slefuirea va trebui sa cureti din nou mobila, cat mai temeinic, pentru ca orice urma de praf poate forma o pelicula care sa impiedice aderenta optima a grundului la materialul lemnos. In timp, aceste mici defecte pot facilita aparitia de umflaturi si scorojiri. 

Acesta este momentul in care poti sa observi daca exista imperfectiuni ascunse, care nu pot fi indepartate doar printr-un finisaj atent si nu pot fi mascate cu ajutorul lacului. Daca este vorba despre crapaturi vizibile, este preferabil sa nu le lasi asa, ci sa aplici un chit care sa corecteze aspectul. Abia dupa ce chitul s-a uscat poti sa treci la etapa urmatoare.

 

Aplica un strat nou de lac

In cazul mobilierului reconditionat, unii proprietari prefera sa schimbe aspectul acestuia, folosind vopsea. Dar, fie ca e vorba de vopsea sau lac, este indicat sa aplici mai multe straturi. Inainte de aplicarea lacului este indicat sa folosesti grund, pentru ca acesta are o putere mai mare de acoperire si are rolul precis de a facilita aderenta lacului. Prin aplicarea repetata se asigura consistenta stratului de lac, iar mobila devine mai rezistenta si mai frumoasa. 

Ca regula de baza, dupa fiecare strat de substanta pe care il aplici, trebuie sa astepti o perioada, iar apoi sa sa faci o noua finisare si curatare a prafului, pentru a da cu inca un strat de lac. Pentru o acoperire buna sunt necesare 2-3 straturi succesive. Este important ca aplicarea sa se faca in strat subtire, fie ca e vorba de grund sau lac, pentru ca straturile groase pot da un aspect de coaja de portocala si poate conduce la o pelicula crapata. Evita sa dai prea multe straturi de lac, altfel va crapa.

Atat intre etapele lacuirii, cat si la final, lasa mobila sa se usuce foarte bine. Incearca sa nu o atingi pana cand nu esti sigur ca lacul de pe aceasta s-a uscat de tot, altfel poti sa lasi urme in el si sa distrugi o ore bune de munca. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu