18 scule esentiale pentru dulgheri

Am modificat articolul ultima data pe: 14.09.24

 

Lista uneltelor pe care le foloseste un dulgher pentru a-si face meseria este destul de lunga, insa exista cateva fara de care nu prea se poate descurca. Afla din acest articol care sunt sculele esentiale pentru prelucrarea corecta si eficienta a lemnului in acest domeniu si ce rol joaca fiecare in procesul de lucru.

 

Dulgheria este o meserie frumoasa, cu traditie indelungata, imbogatita in timp cu noi unelte care fac procesele tehnice de preformare a materialelor si de construire a structurilor din lemn, mult mai usoare. Un profesionist stie insa ca prelucrarea acestui material nobil presupune un echilibru potrivit intre experienta, talent si tehnologie. Pentru cei interesati de cele mai importante unelte manuale si scule electrice necesare in acest domeniu, includem mai jos cateva dintre instrumentele esentiale pentru dulgheri.

 

Unelte manuale de masurare

Nu prea poti sa lucrezi in acest domeniu daca nu stii sa masori corect si sa dai semne cu precizie, folosind, printre altele, o ruleta buna, un fir cu creta sau un creion. Ruleta este unul dintre instrumentele de masura care nu si-au schimbat prea mult forma in ultimii 20 de ani. Este usor de folosit, simplu de depozitat sau purtat in buzunar, pentru a fi mereu la indemana, si te ajuta sa evaluezi cu acuratete distantele, pe orizontala sau verticala.

La fel de importanta este si nivela, esentiala pentru verificarea pozitiei corecte a stalpilor de sustinere, cadrelor de fereastra si usa etc. De aceasta data ai de ales intre versiunile clasice, cu lichid – usor de manevrat atat in interior, cat si la lumina soarelui, si cele moderne, cu laser, mai potrivite pentru spatiile in care razele solare nu sunt atat de puternice.

 

 

Echerul din aluminiu este o unealta multifunctionala care te ajuta sa masori dimensiuni de pana la 15- 20cm, sa trasezi linii drepte, sa masori unghiuri de 90 si de 45 de grade si sa realizezi corect alte operatiuni de detaliu. Se numara printre cele mai ieftine si mai utile obiecte pe care este bine sa le tii la indemana intr-un atelier de dulgherie. O alta optiune similara este echerul de dulgherie in forma de L.

Nu trebuie sa lipseasca nici sublerul, necesar pentru a verifica usor daca o scandura are aceeasi grosime pe intreaga lungime sau daca latimea si adancimea unui canal creat prin frezare sunt conforme cu specificatiile.

 

Ciocan, cleste si cuie

Tot in categoria sculelor manuale de baza pentru aceasta meserie se afla si ciocanul, cu cap de lovire prevazut cu suprafata neteda, pentru a nu lasa urme pe lemn, si coada despicata, care te ajuta sa scoti usor cuiele. Ceea ce nu inseamna ca nu este bine sa ai la indemana si un cleste, mai eficient la extragerea cuielor vechi, ingropate bine in fibra lemnoasa, si care te ajuta de asemenea si sa sectionezi fire de sarma sau cabluri.

Cuiele iti ofera cea mai buna metoda de fixare rapida si trainica a elementelor din lemn, iar in dulgherie este bine sa ai la indemana destule, de dimensiuni diferite, potrivite proiectului si materialelor.

 

Set de dalti

Pe langa echipamentele electrice de taiere despre care vom vorbi mai tarziu, ai nevoie si de un set potrivit de dalti. Aceste unelte aparent foarte simple, dar care necesita multa indemanare pentru a fi folosite corect, te ajuta sa largesti canale deja create, sa iei un strat subtire de lemn de pe suprafata unei scanduri, sa indepartezi resturi ramase in taieturi si multe alte operatiuni utile.

 

Echipamente automate

Fierastraul circular este probabil cea mai utilizata unealta cu motor in acest domeniu. Este esential pentru taierea rapida si corecta, in linie dreapta, a scandurilor si panourilor. Acest produs este disponibil in modele de mana, cu alimentare prin cablu sau cu acumulator, ideale pentru lucrul la locul constructiei, si optiuni integrate in blat, mai bune pentru dotarea atelierelor care sunt suficient de incapatoare.

Bormasina este a doua pe lista, esentiala pentru etapele in care ai nevoie sa dai gauri in material, rapid si eficient, pentru a folosi holsuruburi sau nituri. Este o unealta care se foloseste foarte usor, are dimensiuni destul de mici pentru a nu obosi foarte mult bratele si este disponibila, de asemenea in variante, cu acumulator si cablu. Pentru a fi sigur ca poti lucra repede, indiferent de duritatea lemnului, cauta un model cu putere de minim 1000 – 1500W.

Orientata mai mult pe lucrarile de detaliu, freza pentru lemn (aici modele comparate) este un instrument cu motor electric, care foloseste cutite de frezare cu diverse profile, ce permit crearea de canale cu latime, adancime si profil diferit. Este utilizata adesea in scop decorativ pentru a crea margini rotunjite sau modele in relief.

Specialistii recomanda includerea pe lista si a unui model de fierastrau reciproc care poate fi folosit pentru sectionarea materialelor atat pe orizontala, cat si pe verticala, fiind foarte util pentru taieturilerealizate dupa fixarea structurilor din lemn.

Masina de slefuit este un alt adaos de care este nevoie in dulgherie, pentru a asigura un finisaj de calitate pentru acele elemente vizibile la finalul constructiei si pentru a indeparta usor aschiile ramase pe scanduri in urma sectionarii.

 

Sustinere si fixare

Atat in cadrul atelierului unde pregatesti materialele, cat si in zona in care se construiesti, ai nevoie de o capra din lemn pe care sa poti sprijini scandurile pentru retusare si sectionare.

 

 

Auxiliare

Pistolul de cuie cu functionare pneumatica poate fi un adaos foarte util pe lista de scule, reducand simtitor atat efortul, cat si timpul necesar imbinarilor care necesita cuie. Este mai usor decat unul electric si functioneaza fara probleme si in zone cu umiditate. Pentru el si alte unelte pneumatice care iti pot fi de ajutor (pistol pentru vopsit sau aplicat lac etc.) vei avea insa nevoie si de un compresor de aer potrivit.

Pentru ca lucrul cu lemn inseamna rumegus si deseuri destul de insemnate cantitativ, iti recomandam sa iei in considerare si un exhaustor comercial, care va face fata mai bine solicitarilor din acest domeniu, decat unul de uz casnic.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu