Cea mai buna freza pentru lemn

Am modificat articolul ultima data pe: 28.05.24

 

Freze de lemn – Opinii si recenzii in 2024

 

Din categoria de articole destinate amatorilor de bricolaj, nu puteau sa lipseasca cele cu freze pentru lemn. Astfel, ca sa incepem cu recomandarile, inainte de a trece la ghidul de cumparaturi, noi suntem de parere ca Worcraft ER12-6/8 este o optiune buna pentru oricine cauta o scula solida, cu baza semi-fixa si motor puternic, de 1200 de Wati, capabila de pana la 30.000 de rotatii pe minut. Silverline 481937 este o a doua recomandare, aceasta fiind de fapt un set de 6 capete de frezare, cu tot cu un prelungitor foarte practic, de 30 de centimetri. Puteti sa efectuati foarte multe lucrari cu acestea, ele completand orice trusa de accesorii a tamplarilor.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Worcraft ER12-6/8
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este recomandabila celor care lucreaza in regim hobby, ocazional. Are baza semi-fixa, adica o puteti scoate, iar cursa de 50 de milimetri si motorul de 1200 de Wati o fac potrivita pentru majoritatea lucrarilor.

Pentru atelierele profesionale, s-ar putea sa doriti un model de freza de lemn cu banc, pentru un plus de precizie si control.

Foarte popular in topurile de vanzari, modelul de freza prezentat aici nu ar trebui trecut cu vederea de mesterii in bricolaj. Chiar daca modelele de banc ii sunt superioare, puteti inca sa efectuati operatii foarte precise si de calitate cu scula aceasta.

A 2-A OPTIUNE!

Silverline 481937
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Se potriveste pentru frezele de tip bormasina, in ceea ce priveste mandrina. Sunt prezente in set zece burghie, cu latimea de lucru de la 6 la 32 milimetri. Daca aveti nevoie, puteti sa utilizati si prelungitorul, care le lungeste tija cu 30 de centimetri.

Nu este inclus in set niciun cap de frezare de tip surub sau diamant, ci doar de tip paleta.

Pretul avantajos al acestui set ar trebui sa il puna pe radarele mesterilor care doresc sa isi completeze inventarul de accesorii, fara multi bani. Calitate, dar si cantitate, ambele sunt oferite daca veti opta pentru aceasta oferta.

A 3-a Optiune!

Dedra 1500W ded7742 
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Daca doriti ceva mai multa precizie si control, dar si siguranta, puteti opta pentru modelele de banc, ca aceasta freza de pus pe masa. Are 1500 de Wati, deci este destul de puternica, putand ajunge pana la 30 de mii de rotatii pe minut.

Bancul sau este din plastic, prin urmare mai putin rezistent decat unul din metal, profesional.

Exista freze mai bune ca aceasta, insa la pretul sau si la ce ofera, putem spune cu siguranta ca merita sa o incercati, mai ales cand sunteti un utilizator de nivel hobby sau cel mult semiprofesional.

 

 

Pareri despre cele mai bune freze lemn

In vederea diversitatii, am inclus nu doar freze, adica scule complete, cu motor si eventual cu banc, ci si multe capete de frezare sau cutite de diverse dimensiuni. Poate este un pic diferit, prin urmare, acest articol, insa suntem siguri ca aveti destule sanse sa gasiti ceea ce doriti:

 

 

Freza electrica lemn:

 

Worcraft ER12-6/8 

 

Aceasta masina este o freza lemn, la un pret bun, destinata in special utilizatorilor ocazionali, care lucreaza in lemn in regim hobby. Baza este fixa, dar si variabila, in functie de optiunile dumneavoastra, adica daca scoateti sau nu micul banc de control. 

Are o cursa de 50 de milimetri, iar motorul sau, la 1200 de Wati, alimentat la priza, poate sa roteaza capetele cu pana la 30.000 de rotatii pe minut. 

Toate reglajele sale se face foarte usor, iar aparatul este compatibil cu capete de 6/8 milimetri in diametrul de prindere.

 

 

 

Silverline 660471 

 

Scula de aici nu are nici pe departe motorul puternic, cum este in cazul altor modele. In timp ce la majoritatea uneltelor, intalniti motoare de circa 1000 de Wati, pentru aceasta freza electrica pentru lemn, puterea este de doar 150 de Wati. 

Are mandrina de 4,6 milimetri, prin urmare este compatibila cu capetele subtiri. Dispune de maner reglabil, la 90 de grade, ca sa il apucati cum va este mai bine. De asemenea, include si duza pentru aspiratorul de rumegus. 

Poate atinge 20.000 de rotatii pe minut, insa motorul sau da dovada de predilectie la incalzire, prin urmare nu poate fi folosita intens, in regim profesional. 

 

 

Freza lemn bormasina:

 

Silverline 481937 

 

Daca doriti cele mai bune freze lemn, si munciti ca sa va completati colectia de accesorii, includem si un set de zece burghie pentru lemn, cu tija de prelungire, de la Silverline. 

Diametrele lor de frezare merg de la 6 milimetri pana la 32 milimetri, iar cu prelungitor, ele vor ajunge la 30 centimetri lungime. Este inclus si un imbus hexagonal, pentru sistemele de prindere ce necesita asa ceva. 

Otelul lor este calit, prin urmare vor fi eficiente atat in regim de utilizare hobby, cat si semiprofesional. Diametrul de prindere al lor este de 6/8 centimetri, dar si pretul acestui set este destul de avantajos.

 

 

OEM TTGS-5187 

 

Aceasta tija de frezare este pentru efectuarea de gauri de 50 de milimetri, in lemn de orice esenta. Metalul din care este turnata rezista chiar si la materiale foarte dure, cum este lemnul de tec. 

Putem spune ca produsul se adreseaza celor care cauta cele mai bune freze lemn si doresc sa isi completeze colectia de capete cu cat mai multe accesorii. 

Insa, trebuie sa mentionam ca aceasta mica piesa este destul de scumpa, data fiind calitatea sa, costand cat seturi intregi de alte capete de frezare. Diametrul de prindere al sau este de 6/8 centimetri.

 

 

 

 

Freza lemn cu masa:

 

Dedra 1500W ded7742 

 

Cea mai buna freza lemn, de tip cu banc, este greu de ales, insa daca este sa dam recomandari, credem ca modelul de aici este un pretendent bun la titlu. 

Structura este aparent mare, in poza, insa ea se pune pe o masa, la randul ei, prin urmare nu ocupa asa de mult spatiu. Motorul sau de 1500 de Wati ofera turatii ce se pot regla de la 8000 la 30000 de RPM, invartind capete de tip con, de 6, 8 si 12 milimetri, la o cursa maxima de 40 de milimetri. 

Dat fiind motorul sau, bineinteles ca aceasta freza lemn cu masa se alimenteaza la reteaua de priza, de 220 de Volti. 

 

 

 

 

Cutite freza lemn:

 

Levior 21454 

 

Cu setul acesta pentru modelele de freza electrica lemn, s-ar putea sa nu mai fiti nevoiti sa cautati vreun capat de frezare. In total, valiza include 59 de bucati diferite, pentru aproape orice tip de adancime si latime de lucru, ori model. 

Toate sunt ordinate in locuri speciale, cu descrierile lor, iar coada lor de prindere este de 8 milimetri in diametru. 

Cutia este din aluminiu, rezistenta, dar si usoara, iar aliajul din care sunt facute capetele este otelul carbon. Investitia merita, chiar daca veti scoate din buzunar cateva sute de lei bune pentru intregul set.

 

 

 

 

Burghiu freza lemn:

 

AERZETIX C17830 

 

Daca doriti sa achizitionati seturi de capete potrivite unui model de freza pentru lemn cu sistem de prindere hexagonal, noi va recomandam aici un set la 10 pana la 25 milimetri, marimile intermediare fiind de 12, 16, 18 si 20 set de sase bucati. 

Latimea de frezare creste, de la o piesa la alta: beneficiati de milimetri. Diametrul de prindere este de 6/8 centimetri. 

Aliajul de otel-carbon din care sunt facute inseamna ca ele pot fi utilizate si in regim semi-profesional, moderat ca intensitate si duritatea esentelor de lemn. Un alt mare avantaj al acestui set este pretul deosebit de atractiv, la care se comercializeaza. 

 

 

Freza lemn Bosch:

 

Bosch 2607019464 

 

Arhicunoscuta companie germana Bosch nu lipseste din niciun sector al bricolajului. Daca dispuneti de o freza de lemn Bosch, s-ar putea sa gasiti in acest produs setul potrivit pentru dumneavoastra, cu conditia ca aparatul sa fie compatibil cu tija cilindrica de 6 milimetri diametru. 

In cutia de plastic rezistent, sunt prezente doua freze de canelat, una de rotunjit, una de raionat, de tip conveza, una de profilat cu rulment si una pentru imbinari in coada de randunica. 

Setul este putin mai scump decat alte pachete de capete, insa nici pe departe descurajant, ca pret. Se adreseaza pentru cei cu regim de lucru semi-profesional. Lungimea tijei lor este de 19,7 milimetri.

 

 

Set freza lemn:

 

TOLSEN PRO006 

 

Cutia de lemn in care sunt dispuse aceste cutite de freza pentru lemn va atrage atentia, in primul rand, prin eleganta sa. Tija lor este cilindrica, de 6.25 milimetri in diametru, iar in total sunt prezente 12 bucati, in diverse profiluri si pentru diverse lucrari. 

Este inclus si imbusul util pentru prinderea lor la mandrina, in cel mai sigur mod posibil. Setul se adreseaza pentru regimul de lucru semiprofesional, la viteze de lucru de 10.000 (recomandat) pana la 12.000 de rotatii pe minut (maximum). 

Ca pret, nu exceleaza, iar recenziile au fost destul de laudative cu ele, utilizatorii spunand ca lucreaza bine in aproape orice tip de lemn. 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Unii mesteri apreciaza lucrari in lemn fine, de migala. In ceea ce priveste cum sa alegeti cele mai bune freze lemn, noi vom include cateva indicatii in paragrafele de mai jos. Acesta va fi unul din cele mai simple ghiduri de cumparaturi din cate am inclus pe paginile noastre, prin urmare o sa fie usor sa urmariti informatiile. Mai intai, insa, sa vedem mai exact ce puteti face cu o freza.

 

 

La ce este buna o freza?

Cand dati canale fine in piesele de lemn si doriti ca aceasta sa fie la o anumita adancime, intr-un anumit profil si, mai ales, dreapta (sau in unghiuri bine stabilite, desigur), veti avea nevoie de cea mai buna freza lemn, pentru sarcina data. 

Principiul de functionare al acestor unelte este urmatorul: un motor electric puternic va roti capatul de frezare la turatii inalte, acesta “muscand” din materialul lemnos. Pe baza dimensiunilor si formei capatului de frezare, se pot obtine anumite modele, in functie de dorintele celui care manevreaza scula. 

Canalele rezultate pot fi ori de natura estetica, ori functionala, depinde de ce tip de piesa lucrati si unde o veti amplasa (de exemplu, sipci ornamentale de mobilier, canale pentru cabluri si asa mai departe).

 

Capacitate (hobby, profesionala): daca este sa ne luam dupa numarul mare de pareri despre cele mai bune freze lemn disponibile pentru consultare online, am putea cataloga aceste scule fie in categoria hobby, fie in cea profesionala. 

Diferentierea dintre cele doua grupe este simpla: in prima, aparatele sunt mai greu de utilizat in regim intens (adica ore intregi, aproape zilnic) sau pentru lucrul la adancimi mari, in lemn de esenta tare. 

In a doua categorie, se ofera toate aceste posibilitati de lucru, datorita motoarelor puternice si rezistente si sistemelor de reglare si control oferite de produs. Dat fiind faptul ca cele mai multe freze lemn, ieftine si bune, ori si cele scumpe, sunt destul de simple in principiu si functionalitate, putem elimina categoria semiprofesionala, care este intalnita la multe categorii de aparate de atelier, mai complexe.

 

Tip freza (cu banc, fara): puteti opta pentru o freza lemn, la pret bun, fara banc (masa), in cazul in care doriti un plus de mobilitate, acest design fiind preferat indeosebi de utilizatorii hobby. 

Multi dintre mesterii profesionisti, insa, vor cauta un model cu banc. Acestea sunt mai precise, insa ocupa mai mult loc. Exista si unele diferente de pret, cele cu banc de lucru fiind mai scumpe. Cu toate acestea, nu putem spune neaparat ca o freza cu banc este mai buna decat una fara – depinde, la urma urmei, de sarcina si de abilitatea manuitorului.

 

Putere si turatie: foarte multi din cumparatorii vor evalua o scula in functie de specificatiile motorului cu care este echipata. Daca doriti freze lemn, la preturi bune, pentru sarcini slabe, atunci motoare de putere redusa vor fi mai cautate. 

Insa pentru sarcini grele, sunt necesare motoare puternice. Ca sa oferim valori, puteri de sub 1000 de Wati vor fi, de regula, considerate slabe, iar motoarele de peste 1500 de Wati destul de puternice. In ceea ce priveste turatiile, acestea pot varia de la sub 10.000 pana la 30.000 de rotatii de minut.

 

Freze compatibile: nu doar ca trebuie sa luati in calcul ce dimensiuni vor avea capetele de frezare (adica cat de largi vor fi canalele lasate in urma unor cutite de freza pentru lemn), insa va trebui sa considerati mai ales capatul de prindere (diametrul). 

De exemplu, cateva exemple de diametre de prindere sunt cele de 6 milimetri, ori de 8 milimetri. Ca dimensiuni pentru capetele de frezare, putem mentiona orice latime de frezare de la 10 milimetri pana la peste 50 de milimetri, la canalul de frezare. 

 

 

Marca: desigur ca marca conteaza! Insa nu atat de mult pe cat vor unii sa creada. Noi suntem de parere ca un echilibru trebuie cautat, atat la aparate, cati si la orice set freza lemn, in aceasta privinta. Cu alte cuvinte, da, un nume precum Bosch va fi de cautat, data fiind reputatia brandului german catre excelenta, insa si firmele mai putin cunoscute mondial, cum sunt Makita, Dedra, Silverline, ori Wolfcraft merita o sansa. 

Acestea putem spune intr-un scurt ghid de cumparaturi, despre frezele pentru lemn – insa este suficient, pentru majoritatea cumparatorilor, cel putin. O sa observati, daca nu ati observat deja, ca in oferta noastra de recomandari, cu recenziile aferente, se afla nu doar sculele in sine, cu motor si eventual cu banc, ci si foarte multe accesorii, cum sunt capetele de frezare de diferite dimensiuni, ceea ce este util, daca cautati de exemplu un burghiu freza pentru lemn. 

Speram astfel sa raspundem nevoilor mesterilor cei mai exigenti, profesionisti sau amatori. Spor la cumparaturi, ce putem sa mai adaugam, decat sa reveniti pe aceasta pagina, caci sigur vom imbogati oferta in viitorul apropiat!

 

 

 

Intrebari frecvente

 

E rentabila freza de lemn cu ax vertical second hand?

De ce nu ar fi rentabila, mai ales daca vorbim de o freza pentru lemn, manuala? Chiar si la cele electrice, daca scula este in stare buna si dumneavoastra nu ridicati din cale-afara de multe pretentii, putem recomanda piata second-hand fara probleme, dupa cum vom argumenta in urmatoarea intrebare la care oferim parerile noastre:

 

 

De ce as cumpara o freza de lemn second hand?

In primul rand, pentru a face economie, desigur. Preturile de pe piata de scule uzate sunt mai mici in mod vizibil, fata de cele la prima mana, iar pentru cei ce cauta neaparat o freza pentru lemn, ieftina si buna, ofertele SH s-ar putea sa fie de nerefuzat.

O alta situatie in care v-am incuraja sa cumparati scule si unelte deja folosite este atunci cand doriti sa va apucati de lucrat in lemn ca hobby in timpul liber. Pana sa va dati seama cum sa utilizati toate aparatele si pana sa aflati daca intr-adevar o sa va aduca placere aceasta activitate, merita sa va dati mana incercand scule second hand. 

O a treia categorie de oameni despre care credem ca ar fi interesati de freze deja folosite sunt mesterii priceputi care cunosc atunci cand un produs se afla in stare buna de functionare, chiar daca este la mana a doua. Adica, ei verifica produsul si observa ca nu sunt multe semne de uzura, cumparandu-l si astfel platind mult mai putin, fara a face mare compromis in ceea ce priveste fiabilitatea sculei, aceasta fiind aproape ca una noua.

 

Exista freza CNC de lemn?

Desigur, cum sa nu. Sunt destule modele in comert, puteti alege diverse scule de acest tip.

 

Se poate atasa si folosi o freza de lemn la bormasina?

Chiar doriti sa improvizati o freza de lemn pentru bormasina? Stiti vorba aceea, “cu suficienta banda adeziva, totul este posibil”? Aceasta gluma ne indeamna sa raspundem cu “DA” la intrebarea respectiva, insa nu recomandam sub nicio forma asa ceva.

 

 

 

Cum folosesti corect freza electrica – precautii si sfaturi

 

Principiul de folosire al frezelor este simplu: cu o lama rotativa, ele vor sculpta un canal in materialul lemnos, ele fiind controlate fie prin miscarea sculei (la modelele fara banc), fie prin impingerea lemnului pe sub lama (la cele cu banc).

Capatul de frezare arata aproximativ ca o mica dalta, care se roteste in jurul axei sale. Nu aveti parte de taisuri mari, ca la un fierastrau cicular sau pendular, ori de burghie agresive, ca la ciocanele percutoare. Insa asta nu inseamna ca nu sunt prezente niste riscuri cand utilizati aceste scule.

 

 

Aveti grija la degete!

Totusi, aceste capete de frezare se pot roti cu pana la 30.000 de rotatii pe minut – una din cele mai mari turatii, la sculele din comert. Orice atingere a acestei parti implica taiere sigura a carnii de pe degete. Prin urmare, pastrati distanta de lama si purtati mereu manusile de protectie speciale.

 

Rumegusul este un factor de risc

Ca produs al frezarii, rumegusul poate intra in ochi, urechi si in tractul respirator. Nu se recomanda, prin urmare, utilizarea sculei in tandem cu ochelari din plexiglas si cu masca pentru nas si gura, ambele de prins cu elastic pe capul utilizatorului. 

Nu strica nici sa folositi dopuri de urechi, pentru a va proteja auzul. Insa, nivelul de zgomot facut de frezele de lemn nu este nici pe departe atat de ridicat ca cel generat de un fierastrau electric ori de o bormasina sau ciocan rotopercutor.

 

Precautii cu lucrul la curent de retea

Nu uitati sa va si protejati de riscurile intalnite la orice scula care opereaza la 220 de Volti. Verificati scula inainte de a o utiliza, ruland-o in gol. Daca iese fum sau scantei de oriunde, scoateti-o din priza si duceti-o la reparat. De asemenea, nu folositi cabluri deteriorate sau lipite cu banda. In plus, este o buna idee sa aveti in preajma un extinctor si o trusa de prim ajutor.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu