Sunt led-urile periculoase? De cate becuri ai nevoie acolo unde lucrezi, pentru ca ochii tai sa nu oboseasca? Ce schimba legarea in serie a becurilor fata de cea in paralel? Ca culoare trebuie sa aiba lumina din zona de odihna? Iata doar cateva intrebari la care poti afla raspunsul din acest articol, pentru a folosi cat mai eficient becurile din locuinta.
Ledurile sunt cele mai economice becuri si le poti cumpara in mai multe variante de culoare a luminii, becurile fluorescente sunt in neoane in miniatura, cantitatea de lumina de care ai nevoie in fiecare incapere este diferita, iar in dormitor nu este bine sa folosesti becuri cu lumina rece. Afla mai multe despre tipurile de becuri din locuinta si foloseste-le corect, protejand sanatatea ochilor si a intregului organism.
De cata lumina ai nevoie in fiecare incapere
Procesul de identificare a becului potrivit pentru fiecare camera trebuie sa tina cont de activitatile desfasurate in acel spatiu si suprafata incaperii. Unitatea de masura cu care lucrezi in acest caz este lumenul, care te ajuta sa evaluezi corect intensitatea luminoasa necesara sau cat de puternica trebuie sa fie lumina intr-o camera. Astfel:
- pentru dormitor si holuri sunt suficienti 30 – 50 lm/mp;
- pentru zonele dedicate socializarii si relaxarii se recomanda 200 – 250 lm/mp;
- pentru spatii precum bucataria ai nevoie de pana la 400 lm/mp;
- pentru incaperile in care se citeste, se scrie, se lucreaza la laptop, se coase etc. este bine sa se asigure minim 500 – 600lm/mp.
De exemplu, pentru un living de 20mp in care vrei sa poti citi in orice zona a incaperii, vei avea nevoie de 10000lumeni pe care ii poti asigura prin intermediul unei lustre cu cinci brate, prevazuta cu becuri de 2000lumeni fiecare.
Ai desigur si optiunea de a opta pentru luminat general de 250lm/mpi, deci 5000lumeni, asigurati prin cinci becuri a cate 1000lumeni si o veioza amplasata langa fotoliul in care citesti, care sa asigure lumina optima pentru citit, pe o suprafata de 1 sau 2mp, cu ajutorul unui bec de 600 pana la 1200lumeni, dedicat explicit acestei activitati.
Ce tip de lumina este potrivita in locuinta
Temperatura de culoare, masurata in grade Kelvin (oK), este cea care iti spune cat de rece sau calda va fi lumina generata de un bec. Lumina naturala a soarelui are 5600oK, nivel pe care trebuie sa il cauti daca doresti o tonalitate cat mai sanatoasa pentru ochii tai, ideala in special pentru spatiile in care citesti, scrii, lucrezi etc.
Becurile cu lumina calda, intre 1700 si 3200oK sunt recomandate pentru incaperile sau perioadele de timp destinate relaxarii. Este bine, asadar, sa incluzi astfel de surse de lumina in dormitor, living, pe holuri si in camera copilului. Nu uita insa ca nu este o lumina potrivita pentru activitati care necesita o concentrarea privirii pentru mult timp, pentru ca oboseste ochii. Daca apelezi la astfel de becuri in birou, iti va fi destul de greu sa lupti cu senzatia de somnolenta pe care o provoaca.
Pentru bucatarie, baie, birou sau chiar living, daca il folosesti ca spatiu de lucru, se recomanda tipuri de becuri care degaja lumina neutra, de 4000 pana la 4500oK, care te vor ajuta sa te concentrezi mai bine, sa mentii un nivel ridicat de energie si sa observi usor detaliile. Nu iti recomandam acest tip de lumina daca ai nevoie sa faci fotografii, pentru ca afecteaza modul in care este perceputa culoarea obiectelor, atat de ochi, cat si de aparatele de fotografiat si camerele video, si nici in dormitor, pentru ca iti poate deregla somnul.
Becurile incandescente si cu halogen degaja culoare calda, iar cele de tip led si fluorescent sunt comercializate in mai multe variante de temperatura, dintre care poti alege dupa necesitati.
Cati lumeni are un bec de 100W
Becurile LED de uz casnic consuma maxim 12 – 15W, deci nu prea putem vorbi despre lumenii asigurati de o varianta de 100W. In general, cand se vorbeste despre puteri si proprietati ale becurilor, se ia ca etalon, pentru a putea estima mai usor caracteristicile oferite de variantele led, forma clasica, incandescenta de bec de 100W, ca lumeni produsi.
De exemplu, un bec led echivalent cu 100W ai unui bec incandescent, care consuma 12 sau 13W, asigura in general intre 1200 si 1500lumeni.
Becurile cu led sunt periculoase?
Desi nu contin mercur, precum becurile fluorescente, si sunt considerate bio sau prietenoase cu mediul, atat prin lipsa substantelor toxice, cat si prin economia de energie pe care o asigura, led-urile pot fi periculoase pentru ochi.
Lumina naturala a soarelui combina mai multe culori pentru a forma albul pe care il percepem noi ca patrunzand pe fereastra, in timp ce led-urile folosesc doar lumina albastra combinata cu o lumina galbena. Studiile arata ca acest mix are efecte toxice asupra retinei la soareci, producand imbatranirea prematura. Riscul este cu atat mai mare cu cat vorbim despre leduri de putere mai ridicata si de perioade mai lungi de expunere.
In plus, expunerea la lumina albastra la orele serii influenteaza metabolismul si activitatea hormonala, producand dezechilibre la nivelul intregului organism. Abia peste 10 – 20 de ani se va putea vedea exact ce efect are inlocuirea becurilor incandescente cu cele led in toate zonele vietii noastre, insa este indicat sa se limiteze pe cat posibil expunerea inutila la ecranele dispozitivelor electronice, dat si la lumina lustrelor, lampilor si veiozelor care folosesc led-uri.
Putere si eficienta
Estimarea eficientei de functionare pentru becul electric se face simplu, impartind numarul de lumeni pe care ii genereaza la numarul de wati pe care ii consuma. Ambii sunt trecuti pe ambalajul produselor si te ajuta sa identifici o varianta care consuma mai putin, indiferent daca stii sau nu sa faci diferenta, din punct de vedere tehnic, dintre un led si un bec economic si fara avea nevoie de cunostinte avansate de electronica precum formula de putere, continutul bulbului de bec etc.
De exemplu:
- un bec incandescent are nevoie de 100W pentru a genera 1300lumeni, asigurand deci 13lumeni/watt;
- un bec cu halogen foloseste 70W pentru aceeasi intensitate luminoasa, oferind 18.6lumeni/watt;
- un bec economic consuma 23W pentru a genera 1300 lumeni, avand un randament de 56.5lumeni/watt;
- ledul utilizeaza 15W pentru 1300lumeni, oferind o eficienta de pana la 87lumeni/watt.
Fasung, soclu sau dulie de bec
Toate trei sunt cuvinte folosite pentru a indica componenta care permite fixarea unui bec in lampa, veioza, lustra etc. si prin care se asigura conectarea cu cablurile electrice. Cu cat tehnologia se dezvolta mai mult, cu atat apar mai multe tipuri de becuri, deci verifica cu atentie ce fasung de bec are veioza sau lustra ta inainte de a merge la cumparaturi. Cele mai populare tipuri de dulii sunt:
- fasung E27 si E14 – becurile standard, cu soclu filetat, rotunde sau tip lumanare, incandescente sau LED;
- becuri halogen pentru spoturi sau veioze cu soclu G9 (pentru 220V, contactele au forma a doua urechiuse metalice) sau bec G4 (doua contacte subtiri, tip tija, disponibil doar pentru 12V, deci nu vei gasi in magazine bec G4 pentru 220V);
- soclu de bec H7, H4 sau H11 – cu halogen, folosite in general pentru farurile de masina, foarte cautat in variante de becuri H7 albe;
- soclu GU10 (220V), MR16 (12V) si GU5.3(12V) – becuri tip spoturi, cu contacte tip buton.
Cat consuma un bec
Consumul fiecarui bec, indiferent de categoria din care face parte, este indicat de numarul de wati trecuti pe ambalaj. Atentie! La becurile led sunt trecute doua variante:
- prima si cea mai mica cifra reprezinta consumul becului (de ex. 7W);
- a doua reprezinta echivalentul unui bec incandescent (de ex. 60W) care te ajuta sa intelegi mai bine cat de puternica este lumina emisa, daca nu esti foarte familiarizat cu lumenii.
Daca vrei sa afli cat te costa sa le tii aprinse 6 – 8 ore pe zi, inmultesti puterea maxima cu numarul de ore, apoi cu numarul de zile dintr-o luna, imparti la 1000, cati wati are un kw, inmultesti cu pretul unitar al curentului electric pentru zona ta si ai ajuns la rezultat.
De exemplu, un led de 12W care functioneaza 6 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, consuma intr-o luna aproximativ 2kW la un pret de 0.7RON pe kW care inseamna 1.4RON/luna. Pe de alta parte, un bec incandescent de 100W care ar asigura o intensitate luminoasa similara ar consuma, in acelasi interval de timp 18kW, echivalentul a 12.6RON.
Legarea in serie si in paralel a becurilor
Modul in care legi becurile in retea influenteaza intensitatea luminii pe care o degaja, deci atentie si la acest aspect. Becurile legate in serie impart intre ele tensiunea sursei, ceea ce inseamna ca:
- daca unul se arde, nu mai functioneaza nici becurile ramase, pentru ca circuitul este intrerupt (cum se intampla in cazul instalatiilor de brad);
- cu cat numarul de becuri legate in serie este mai mare, cu atat intensitatea luminoasa individuala este mai mica.
Pentru iluminatul casnic becurile sunt de regula legate in paralel, tocmai pentru a evita dezavantajele mentionate mai sus. In acest caz fiecare bec primeste tensiunea de la sursa, fara a o imparti cu alt consumator, si daca unul dintre becuri se arde, restul vor continua sa functioneze.
Becul cu incandescenta – potrivit pentru proiecte de scurta durata
Un bec cu incandescenta, numit si bec Edison, dupa numele inventatorului sau, dar si lampa cu incandescenta, este varianta clasica pe care o ai la indemana pentru iluminatul casnic. Iti ofera insa cea mai redusa durata de viata, de 1000- 2000ore, are cel mai ridicat consum de curent dintre optiunile disponibile (converteste doar 8% din energie in lumina) si o rezistenta redusa la vibratii.
Ce motive ai mai putea avea astazi sa optezi pentru o astfel de tehnologie? Nuanta calda a luminii generate de un astfel de bec este greu de egalat, pretul este cel mai redus de pe piata si exista proiecte in care degajarea caldurii poate reprezenta un beneficiu apreciat (de exemplu, un incubator improvizat).
Becul cu halogen – un pas mai sus de incandescenta clasica
Becurile cu halogen sunt construite folosind tot o tehnologie pe baza de filament incins, numai ca in acest caz gazul din interiorul bulbului include elemente de halogen, care permit o temperatura mai mare de functionare si asigura o durata de viata mai lunga a filamentului.
Desi ofera o durata de viata limitata fata de alte variante de becuri, de pana la 2000 – 3000ore si reprezinta in continuare o optiune cu consum ridicat de curent, din cauza randamentului redus de transformare a energiei in lumina, un bec cu halogen iti va asigura si cateva avantaje importante:
- luminozitate mai buna decat alternativa incandescenta (in medie 2lm/W);
- exista becuri cu halogen care ofera posibilitatea de modificare treptata a intensitatii luminii;
- aprindere rapida, fara timpi de asteptare;
- pret de achizitie redus;
- perceptie foarte buna a culorilor, care il recomanda pentru situatiile in care se filmeaza sau se realizeaza fotografii.
In casa, este cel mai bine sa apelezi la o varianta cu halogen pentru holul de la intrare, in baie si in alte spatii unde petreci putin timp, astfel incat sa beneficiezi de aprinderea rapida, fara a consuma insa mult curent.
Becurile economice – standard, dimabile sau tip proiector
Becurile fluorescente, CFL sau economice sunt, in principiu, tuburi de neon in miniatura, care functioneaza pe baza descarcarii fluxului de curent intr-un spatiu cu vapori de mercur. Consuma putin curent si asigura o luminozitate buna, insa necesita un timp de asteptare de cateva secunde, de la actionarea comutatorului si pana la atingerea intensitatii maxime, caracteristica ce le recomanda mai putin pentru incaperi in care becul se aprinde si se stinge frecvent.
Durata de viata este una medie, insa semnificativ mai mare decat a alternativelor cu filament, de 8000 pana la 15000 de ore, iar becurile pot fi achizitionate in format clasic, de tub, tija sau spirala, cu soclu clasic (E14 sau E27), ori cu soclu de tip plug-in. Aceasta diversitate a formelor, mai rara la alte tipuri de becuri, le recomanda pentru amenajari interioare in care se cauta profile deosebite.
O alta caracteristica de care este bine sa tii cont este formatul mai mare decat al becurilor din alte categorii, care poate face dificila integrarea in lustre si veioze standard. De asemenea, nu uita ca mercurul din interior este toxic si ca astfel de becuri nu trebuie aruncate pur si simplu la gunoi, ci duse in centre de colectare.
Becuri cu led – consum redus, lumina puternica, aprindere rapida
Reprezinta cu siguranta cea mai buna solutie pentru iluminatul casnic, desi pretul de achizitie este semnificativ mai mare decat al variantelor de mai sus. Avand in vedere ca durata de viata a unui bec led poate ajunge si pana la 20 de ani, iar randamentul este cu pana la 90% mai bun decat al variantelor incandescente, putem spune ca iti vei recupera cu siguranta investitia. Pe lista avantajelor de care beneficiezi folosind becuri cu leduri mai poti trece si:
- absenta substantelor toxice din structura, becurile de tip led fiind considerate ecologice;
- consumul cu pana la de 7 ori mai putin decat al alternativelor incandescente;
- aprinderea imediata la putere maxima;
- durata de viata de 50000 pana la 100000ore;
- nu se incalzesc in timpul functionarii;
- varietatea de forme, tipuri de socluri, culori si intensitati luminoase le recomanda pentru numeroase montaje electronice cu leduri, dincolo de simpla utilizare casnica.
Datorita acestor caracteristici, se opteaza tot mai multe pentru leduriatat in cazul locuintelor si birourilor, cat si a spatiilor publice. Tot bec de tip led vei gasi si in cele mai multe veioze si lampe de birou, faruri de bicicleta, modele de lanterna, cu electrosoc sau fara, instalatii de pom, obiecte pentru iluminat exterior etc.
Lasa un comentariu
0 Comentariu