Ce faci cand apa se scurge din rezervor, in toaleta

Am modificat articolul ultima data pe: 16.04.24

 

Este posibil, chiar dupa ce schimbi rezervorul la toaleta, dar mai ales la cele mai vechi, sa constati ca se scurge apa in vasul WC si trebuie sa iei masuri cat mai repede, deoarece acestea se inregistreaza ca pierderi si vei plati o factura mai mare la apa. 

 

Indiferent ca locuiesti la casa sau la apartament, daca esti racordat la reteaua de apa si canalizare, atunci vei plati lunar o factura, in functie de cantitatea utilizata. Deoarece pretul nu este chiar neglijabil, trebuie sa fii atent in permanenta, pentru a nu plati si ceea ce nu consumi, adica sa nu ai pierderi.

Daca la chiuvete si cada este mai usor sa vezi cand acestea picura, atunci cand curge apa din rezervor WC este mai greu sa iti dai seama si trebuie sa privesti atent in vasul de toaleta. Chiar daca ai un WC incastrat sau la vedere, acesta se poate defecta si problemele trebuie remediate.

Poti sa apelezi la un instalator, dar daca esti putin indemanatic si ai timp, poti sa rezolvi singur problemele atunci cand curge apa din rezervor WC. 

 

Din ce motive se poate defecta rezervorul WC?

Avand un mecanism rezervor WC compus din mai multe piese, acestea se pot deteriora in timp sau poate fi o greseala la montaj. In orice vas de toaleta, daca nu este bine intretinut, in timp pot sa apara depuneri de piatra, mazga, rugina etc., ce contribuie la deteriorarea acestuia.

Daca ai ceva probleme si vrei sa le rezolvi singur, atunci priveste cu atentie procesul din rezervor apa WC pentru a vedea care este principiul de functionare. Se indeparteaza capacul rezervorului WC si apoi se trage apa pentru a vizualiza ce se intampla. 

  • In primul rand, vei observa cele doua valve, una la alimentare si una la scurgere. 
  • De asemenea, mecanismul are in componenta si un flotor WC, ce are rolul de a asigura umplerea bazinului dupa golire. 
  • Vei mai observa si daca acesta are plutitor bazin apa.

Ce defectiuni pot sa apara si cum le rezolvi?

Cel mai uzual, poate fi o defectiune ce tine de acumularea de piatra si murdarie, fiind necesara o curatare temeinica pentru bazin WC. Se opreste alimentarea cu apa la rezervor si se trage apa pentru a putea lucra.

Se desface capacul de la rezervor. Se demonteaza la cele doua capete, atat la alimentare, cat si la scurgere WC. Scoti garnitura bazin WC si o cureti bine, incercand sa indepartezi depunerile de piatra. Se curata si tevile. La final spala bine si la interior in bazin apa WC pentru a indeparta murdaria acumulata.

Se pune garnitura rezervor WC si se monteaza la loc mecanismul. Dai drumul la apa si faci o proba pentru a vedea daca a fost remediata problema.

 

O alta problema des intalnita este la garnitura WC, care in timp isi pierde elasticitatea si trebuie inlocuita. In magazinele de specialitate, atat fizice, cat si in mediul online, poti gasi cu usurinta garnitura vas WC si urmezi pasii de mai sus la schimbarea acesteia.

 

In timp si alte piese din cadrul mecanismului se pot defecta, mai ales daca ai ales un model mai ieftin de rezervor, iar un flotor bazin WC poate fi usor inlocuit, atunci cand este cazul. Acesta are un rol important si anume de a comanda inchiderea supapei atunci cand rezervorul este plin. Se schimba cu usurinta, inlocuind piesa veche, iar la final faci o reglare flotor WC, pentru a stabili exact nivelul de umplere. Poti sa alegi si flotor cu plutitor WC, din plastic sau din alama. 

 

In cazul in care nu reusesti sa rezolvi usor problema si vezi ca tot curge apa din rezervor WC, atunci poti sa il schimbi cu totul. Acum ai o oferta foarte variata pe piata, cele mai vechi din fonta fiind inlocuite cu modele mai moderne din ceramica sau plastic. Daca nu ai vas WC incastrat, care este ceva mai complicat sa il inlocuiesti, te poti descurca si singur. 

Cum se monteaza un rezervor WC?

Daca vrei sa schimbi rezervorul, poti sa te descurci urmand cativa pasi, pe care ii evidentiem in continuare.

Pentru montare rezervor WC este important sa cauti unul compatibil cu vasul de toaleta, care sa se potriveasca fara a mai avea si alte operatiuni de efectuat. Cand vrei sa te apuci de treaba, primul pas este oprirea apei pentru a nu avea inundatie. Se demonteaza rezervorul vechi, iar daca gaurile de prindere nu se potrivesc, poti sa le astupi.

La montare bazin WC se pune noul robinet, cu tot cu garnitura, se iau masurile si se dau gaurile pentru prinderea in perete, se pun diblurile si apoi se prinde rezervorul, utilizand o bula de control pentru a fi drept. La montarea conductelor ai schita data de producator si trebuie sa urmezi pasii exact. Pentru teava de scurgere o poti folosi pe cea veche ca si sablon. 

Daca teava de scurgere este mai lunga decat ai tu nevoie, o poti scurta usor cu o panza de bomfaier, iar apoi, cu ajutorul unei pile sau o hartie abraziva vei netezi marginile. Racordul de la teava de scurgere se impinge pana la limita. 

Dupa ce ai fixat si teava de scurgere, poti sa dai drumul la apa pentru probe. Nu ai nevoie de multe scule, doar cateva chei fixe pentru fixarea racordurilor, o masina de gaurit fara percutie daca este faianta, pila pentru a remedia taieturile la tevi, daca este necesar, panza de bomfaier pentru scurtarea tevilor. 

Este bine si sa te echipezi corespunzator, chiar fara salopeta de lucru daca nu ai, dar cu haine comode si care se pot pata, manusi de protectie pentru a nu te accidenta la maini, ochelari de protectie atunci cand dai gauri.

 

Acum ca ai vazut ce pasi ai de urmat si cam ce volum de munca este, poti sa iei hotararea daca te apuci singur de treaba sau vei apela la un instalator, dar cu putina indemanare si cu ceva timp la dispozitie, poti sa iti rezolvi si singur problemele. 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Dan Cacovean

April 27, 2022 at 3:45 am

Multumim! Foarte util tutorialul!!!

Répondre
George

April 5, 2022 at 7:11 am

De ajutor aceste sfaturi date.Multumesc.

Répondre