Ce trebuie sa stii despre montarea polistirenului

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Montarea polistirenului este o activitate destul de simpla, pe care o poti face chiar tu cu usurinta, daca vrei sa-ti renovezi casa si ai la dispozitie uneltele necesare. Principalul scop in care acest material e folosit e acela de a izola o locuinta, astfel incat in timpul iernii pierderile de caldura sa fie cat mai mici.

 

O locuinta poate sa piarda multa caldura prin acoperis (30%), ziduri (16%) sau podea (16%), ceea ce inseamna ca sistemul de incalzire va avea un randament mai scazut pe timpul iernii. Daca vrei sa imbunatatesti acest lucru, poti opta pentru izolare termica. In acest sens, polistirenul te poate ajuta.

 

Ce este polistirenul si la ce poate fi folosit

Polistirenul este o masa plastica fabricata din monomer stirol, o hidrocarbura obtinuta din petrol. El nu este un conducator de energie electrica si e folosit cel mai frecvent pentru a izola din punct de vedere termic. 

O placare cu polistiren are o multime de avantaje, printre care amintim:

  • are un pret de achizitie accesibil, chiar redus in comparaie cu alte variante ce pot fi utilizate pentru astfel de activitati;
  • ofera o buna rezistenta la compresiune;
  • nu absoarbe apa;
  • ii va permite umiditatii sa iasa cu usurinta din interior atunci cand ploua, de exemplu;
  • o izolatie polistiren este simplu de montat;
  • nu se uzeaza in timp.

Tipuri de polistiren – polistiren extrudat vs expandat

Cand vorbim de placare cu polistiren a unor cladiri, acest material poate fi de doua tipuri: expandat (EPS) si extrudat (XPS). 

Despre polistirenul expandat e important sa stii urmatoarele detalii:

  • are o conductivitate termica scazuta;
  • are un grad mare de permeabilitate, pentru a iesi cu usurinta umezeala din el;
  • este un polistiren de exterior, dar si de interior;
  • nu isi modifica in timp dimensiunea;
  • este rezistent si la temperaturi foarte ridicate;
  • se manevreaza cu usurinta, avand o greutate redusa;
  • tine la distanta mucegaiul si igrasia.

Daca ceea ce te intereseaza e o montare polistiren extrudat, iata ce trebuie sa stii despre acesta:

  • se foloseste de obicei pentru a izola fundatii, subsoluri si pardoseli;
  • are o structura densa, cu pori inchisi;
  • sustine foarte bine o greutate mai mare;
  • poate avea diverse culori, in functie de producator;
  • este mult mai apreciat cand vine vorba de uzura, transfer termic, eficienta termica, spre deosebire de cel expandat;
  • are un pret de achizite mai generos.

Acestea sunt cele doua mari tipuri de polistiren pe care le poti achizitiona. Ai insa grija, deoarece apar diferente si cand vine vorba de dimensiuni, motiv pentru care trebuie sa alegi o grosime polistiren izolatie exterioara corecta, rezistenta la copresiune sau conductivitate termica. Informeaza-te cat mai bine. 

 

Materiale si unelte necesare in montarea unor placi polistiren

Inainte de a incepe o lucrare de montaj polistiren, trebuie sa te asiguri de faptul ca ai la dispozitie toate materialele necesare. Iata care sunt acestea: placile de polistiren, adezivii, profilurile de colt, plasa pentru polistiren, dibluri si amorsa. 

E necesar totodata sa ai la indemana si o serie de scule care sa te ajute sa faci o izolare cu polistiren cat mai simpla si rapida – bidinea, bormasina, ciocan, cutter, spaclu, gletiera zimtata si dreapta (sau una care are o latura dreapta si una cu zimti) si nivela.

Dupa ce ai procurat toate acestea, e momentul sa treci mai departe si sa te ocupi de pasii necesari unei placari polistiren. 

Montare polistiren pe cladiri

Daca vrei sa stii mai exact cum se pune polistirenul, iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi:

  • Pasul 1 – Pregatirea suprafetei

Cand vrei sa faci o izolatie cu polistiren e necesar, ca si la multe alte lucrari, sa pregatesti suprafata asupra careia vei actiona. Indeparteaza praful, spala bine zidul, apoi lasa-l sa se usuce. In eventualitatea in care e vorba de un perete foarte absorbant, din BCA, de exemplu, vei avea nevoie si de grund, pentru a nu avea probleme legate de uscarea rapida a adezivului folosit la montare polistiren. 

  • Pasul 2 – Pregatirea adezivului

De regula, adezivul folosit pentru o izolatie exterioara cu polistiren este sub forma solida. El se adauga in apa pentru a fi preparat si se obtine un mortar. Se amesteca bine continutul, respectand instructiunile de pe ambalaj. 

  • Pasul 3 – Aplicarea adezivului

Acum e momentul sa aplici mortarul obtinut la pasul anterior pe placa de polistiren. Acest lucru se face in benzi de 3-4 cm, pe marginea unei placi. Totodata, aplica adezivul si in mijloc, in formatiuni cu diametru de circa 8 cm. Ideea e ca in final, va trebui sa ai mortar pe cel putin 40% din suprafata unei bucati. 

  • Pasul 4 – Fixarea initiala a placilor

Urmatorul pas intr-o izolare polistiren tine de fixarea placilor. Acestea se asaza cu grija, si se bate usor, pentru a se fixa cat mai bine. Bucatiile trebuie montate una langa alta, pornind dintr-un colt de la baza si mergand in sus. Daca raman goluri, ele trebuie umplute cu spuma poliuretanica. Daca anumite bucati sunt prea mari, ele se pot taia. Cu ce se poate taia polistirenul? Cu un cutter.

  • Pasul 5 – Armarea 

Daca vrei sa faci o lucrare cat mai calitativa, trebuie sa astepti sa se usuce bine mortarul pe care l-ai aplicat la pasii anterior si care te-a ajutat la fixare. Dupa aproximativ 1 saptamana, pentru a fixa si mecanic placile ai nevoie de prinderea lor cu ajutorul unor dibluri. Fiecare metru patrat ar trebui sa aiba 7-8 elemente de acest fel. 

Unele persoane opteaza si pentru placare polistiren fara dibluri. Ar putea fi o varianta buna, dar nu si cand e vorba de pereti denivelati, unde nu se poate crea o aderenta buna. 

  • Pasul 6 – Montarea plasei si a coltarelor

Acum trebuie sa instalezi plasa pentru polistiren si coltarele pentru a evita aparitia fisurilor. Mai intai va trebui sa aplici mortar, pentru a contribui la fixarea ei. Pentru asta, foloseste-te de gletiera cu zimti, dupa care, fixeaza plasa si coltarele, da din nou cu partea zimtata peste ele, apoi niveleaza totul cu partea fina a gletierei, in asa fel incat sa nu se mai cunoasca faptul ca a fost aplicata plasa. 

  • Pasul 7 – Finisajul

Dupa ce totul s-a uscat bine, cam la o saptamana dupa, se poate aplica peste lucrare vopsea decorativa, in functie de preferintele pe care le ai. 

 

Nu e nimic foarte complicat, dupa cum ai putut observa. Acum traim in timpurile in care totul e usor si gratie unor unelte multifunctionale pe care le putem folosi, dar si a unor materiale speciale, de calitate. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu