MDF rezistent si durabil, cu margini frezate, disponibil si in varianta vopsita, care poate fi usor reparata? Sau PAL mai ieftin, prelucrat in modele la fel de frumoase, dar nu la fel de solide? Ambele sunt variante potrivite, in functie de conditiile in care vei folosi mobilierul si de bugetul disponibil. Afla mai multe detalii despre fiecare dintre optiuni pentru a alege cat mai corect.
Alegerea intre MDF si PAL este una destul de populara printre clientii care cauta mobilier. Cele doua materiale sunt destul de similare ca aspect pentru a determina surprindere la vederea preturilor, destul de diferite ca valoare. Iata de ce este important sa cunosti cateva dintre detaliile tehnice care diferentiaza in mod clar cele doua optiuni.
Ce este MDF si ce inseamna PAL
Atat placa de MDF, cat si cea de PAL fac parte din categoria derivatelor din lemn si a placilor aglomerate si sunt obtinute prin presare uscata la cald, din resturi de lemn, amestecate cu rasini ce joaca rol de liant. Asemanarile se opresc inca aici, pentru ca:
- PAL-ul este confectionat din rumegus, iar MDF-ul din fibra din lemn din care s-a extras lignina, cu aspect de lana, ceea ce ii confera un aspect mult mai fin;
- PAL-ul este incleiat cu rasini sintetice care degaja formaldehida, iar MDF-ul contine rasini de uree sau lignina, ne-fenolice, care fac din MDF un produs ecologic.
Grosime PAL si MDF
Ambele produse sunt disponibile in variante de 6 pana la 38mm, dintre care vei selecta in functie de preferinte, buget, dar si gradul de incarcare la care va fi supus mobilierul. De exemplu, pentru bucatarie este bine sa optezi pentru o versiune mai groasa, in special pentru corpurile in care vei tine vesela. De asemenea, pentru fronturi se utilizeaza in general placi mai groase, iar pentru spatele dulapului, daca nu este expus, un material mai subtire.
Cele mai utilizate versiuni de PAL sunt cele de 18mm, iar in cazul placilor de MDF, optiunile de 18 si 22mm sunt preferate pentru furniruri.
PAL brut, casetat, melaminat sau furniruit
Dupa modul de finisare a suprafetei, placile de PAL pot fi impartite in:
- PAL brut – este placa nefinisata, care poate fi utilizata pentru spatii in care nu este expusa privirii, cum este spatele unui dulap;
- PAL casetat – placa de PAL, acoperita cu strat de hartie colorata simplu sau imprimata cu model. Arata bine, dar are rezistenta redusa in timp, in special in medii cu umiditate ridicata;
- PAL melaminat (lucios sau mat) – este cel mai potrivit PAL pentru mobila, oferind atat o varietate de culori si texturi, cat si o rezistenta mult mai buna in timp (melamina este un film subtire de plastic care asigura o protectie mai buna a materialului);
- PAL furniruit – are aspectul unor placi de lemn natural prin aplicarea de furnir de diverse esente, pe suprafata placilor de PAL brut.
MDF vopsit, infoliat, melaminat sau furniruit
Patru metode principale sunt folosite in prezent pentru a finisa placi de MDF. Dintre acestea, vopsirea ii ofera cel mai ridicat nivel de rezistenta la actiunea vaporilor de apa si la temperaturi inalte.
Se realizeaza prin aplicarea de grund si email, destul de asemanator cu procesul de vopsire a unei masini si este cea mai buna varianta pentru cei care se gandesc la bucatarii din MDF. In plus, petele de grasime se curata mai usor de pe mobila de bucatarie din MDF vopsit, iar daca se zgarie, poate fi reparata usor.
Este o solutie mai buna decat mobila de bucatarie din lemn? Categoric da, din simplul motiv ca MDF-ul nu se dilata si contracta la fel de usor ca esenta lemnoasa naturala la actiunea vaporilor de apa.
Pentru living, birou si dormitor se poate opta pentru MDF infoliat. Infolierea presupune aplicarea unei folii din PVC, prin lipire cu adeziv, si ofera o varietate de optiuni de finisare (MDF lucios, semi-lucios, glossy, mat, 3D etc.), insa produsul finit este mai sensibil la actiunea umezelii, iar daca se zgarie nu poate fi reparat.
O alta optiune este varianta de MDF melaminat, obtinuta prin aplicarea unui strat de decor si a unui strat superior de melamina peste placa bruta, creand astfel finisaje de diferite culori si texturi, care pot imita usor fibrele lemnoase. Ofera mai multa rezistenta ca infolierea, dar nu depaseste vopsirea ca durabilitate in baie sau bucatarie.
Daca doresti mobila din MDF cu aspect clasic, similar lemnului masiv, te poti orienta catre un model din MDF furniruit, cu o placa subtire din lemn natural aplicata la exterior.
Mai ai de asemenea, la indemana, si varianta de MDF frezat, cu prelucrari in profil, similare celor care se folosesc pe lemn, si care nu pot fi realizate pe PAL.
Cantuire versus frezare
Structura mult mai densa a placilor de MDF, cu particule fine, permite frezarea marginilor, cu obtinerea unei suprafete foarte fine si cu aspect placut, care se deterioreaza greu in timp. Cand vine vorba despre PAL insa, marginile trebuie acoperite cu folie termorezistenta sau abs, care se va desprinde cu timpul, mai ales daca nu este lipita cum trebuie.
Daca trebuie sa alegi PAL sau MDF, tine deci cont si de acest aspect, mai ales daca ai un slefuitor de lemn pe care il poti folosi chiar tu pentru a retusa orice zgarietura aparuta pe o margine din MDF.
Durata de viata
Cand vine vorba despre durabilitate, in competitia MDF vs. PAL, primul castiga detasat. MDF-ul este mai rezistent la umiditate, temperaturi ridicate, zgarieturi, insurubare si incovoiere, iar structura sa bine presata este mai putin predispusa la sfaramare. Este bine sa stii ca mobilierul de PAL, lucios sau mat, este sensibil si la radiatiile UV, nefiind indicat pentru spatii de exterior. O alta varianta cu rezistenta ridicata este PFL-ul din lemn.
Pentru alegerea PAL sau MDF este bine sa tii cont si de faptul ca un element stricat la un corp de mobilier din PAL va fi mai usor de inlocuit decat unul din MDF. Motivul este destul de simplu: PAL-ul este ieftin si popular, motiv pentru care este disponibil, in magazine, in cantitati mai mari si in mai multe variante de culoare si format.
Costuri
Daca alegerea PAL sau MDF este influentata puternic de un buget limitat, te vei incadra mai bine intr-o suma redusa cu o optiune din PAL, care este la ora actuala una dintre cele mai ieftine materiale pentru mobilier. Costurile pentru materia prima ajung in acest caz la aproximativ 25RON/mp.
MDF-ul este semnificativ mai scump, insa nu uita ca compenseaza prin durabilitate, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa cheltui bani prea curand pentru a inlocui un mobilier deteriorat.
Lasa un comentariu
0 Comentariu