Cei mai buni adezivi pentru lemn

Am modificat articolul ultima data pe: 15.07.24

 

Cel mai bun adeziv pentru lemn – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Fie ca esti tamplar, un mester care lucreaza des cu parchet sau pur si simplu iti place sa repari si sa realizezi proiecte handmade, cu siguranta vei avea nevoie mai devreme sau mai tarziu de un adeziv pentru lemn. Paint Star MET 1723 este facut pe baza de poliacetat de vinil, substanta des utilizata in industria placilor lemnoase pentru sau in lucrari de bricolaj. Este ambalat intr-un recipient cu o capacitate de 400 ml. Produsul poate fi utilizat pentru cutiile de stupi, lipirea parchetului stratificat, a panourilor de OSB, MDF sau PAL, pentru incleierea unor bucati de mobila sau a unor jucarii. Este potrivit si pentru atasarea altor tipuri de materiale la suprafete din lemn, precum hartie, carton, textile. Este activ la temperaturi cuprinse intre +5 si +25o C si are un timp de intarire de 1-2 ore. Dupa uscare devine transparent si astfel nu deterioreaza aspectul piesei. Daca iti doresti si o alternativa, iti putem recomanda Oldez CR 1000.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Paint Star MET1723
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Continutul este ambalat intr-un recipent de 400ml, de aceea iti va ajunge pentru mai multe proiecte handmade si poate avea multiple intrebuintari, deoarece va lipi materia lemnoasa, indiferent de grosimea acesteia, iar uscarea se va realiza la cel putin 5 grade si cel mult 25 grade. Dupa ce se intareste, adezivul devine transparent, astfel ca nu va deteriora aspectul produsul finit, iar pentru lipirea bucatilor de lemn, vei avea nevoie de cel mult 2 ore.

Este recomandat pentru lucrurile ce vor fi pastrate in interior, deoarece nu sunt specificate date cu privire la rezistenta, in conditii de umiditate.

Produsul se face remarcat, datorita faptului ca nu modifica aspectul lucrarii si poate fi utilizat pentru orice tip de lemn.

A 2-A OPTIUNE!

Oltdez CR 1000
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Adezivul poate fi folosit pentru mai multe tipuri de material, de aceea poti lipi diverse pe bucata de lemn, iar cantitatea de 1l iti va fi suficienta, chiar si pentru proiecte mai ample, intrucat se folosesc 250ml/mp. Fiind un produs rezistent la umezeala, poate fi utilizat si pentru lucrari exterioare, iar legatura dintre cele doua parti, nu va fi afectata de miscarile de tractiune sau frecare.

Din cauza porozitatii lemnului, pentru lipirea a doua bucati, va trebui sa aplici un strat mai gros de adeziv.

Continutul se caracterizeaza printr-o putere mare de lipire, chiar si in conditii de umiditate, de aceea poate fi folosit pentru mai multe tipuri de lucrari.

A 3-a Optiune!

BISON Poly Max High Track Express MS
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un adeziv puternic, ce formeaza o pelicula in primele 15 minute, se usuca partial in 30 minute si total in 4 ore, poate fi utilizat pe mai multe tipuri de suprafete si e rezistent la ploaie, mucegai si raze UV. Vine intr-un tub ce permite o aplicare rapida si simpla si are o duza ce poate fi reutilizata.

Daca lucrezi in domeniul constructiilor si folosesti cantitati mari de adeziv, acest produs poate fi insuficient pentru tine, avand doar 425 grame.

Adezivul acesta e unul puternic, ce poate lipi lemn, dar si alte materiale, poate fi folosit la temperaturi extreme si e sub forma de tub.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Paint Star MET1723

 

Daca vrei un adeziv pentru lemn, ieftin si bun, poti alege aceasta varianta ambalata intr-un recipient de 0.4 l. Este facuta pe baza de poliacetat de vinil plastilinat, foarte asemanatoare cu aracetul. Poate fi utilizata pentru lipirea unor placi din aschii sau fibra lemnoasa, a unor proiecte handmade sau a unor bucati de mobila.

Este indicata pentru lucrarile ce vor fi pastrate la interior, intrucat nu se specifica rezistenta la intemperii. Aplicarea este usoara si implica intinderea in straturi pe ambele suprafete ce trebuie unite, dupa o prealabila curatare si degresare a acestora. Produsul se intareste in aproximativ 1-2 ore, timp in care este bine sa se mentina temperatura ambianta in limitele de actionare 5-25o C.

Dupa uscare, vei constata ca acesta devine transparent si nu va afecta aspectul general al piesei lucrate. Se recomanda ca in timpul depozitarii, recipientul sa nu fie expus luminii puternice, deoarece aceasta ar putea sa ii reduca eficienta.

 

Avantaje:

Este ambalat intr-un recipient cu o capacitate medie, de 0.4 l, care iti va ajunge pentru mai multe proiecte de dimensiuni mici.

Uscarea se poate realiza intr-o limita de temperatura destul de larga, 5-25o C.

Dupa intarire devine transparent, modificand foarte putin aspectul piesei.

Timpul necesar pentru lipire este relativ scurt, de 1-2 ore.

 

Dezavantaje:

Nu se specifica rezistenta la umiditate sau intemperii.

 

 

Oltdez CR 1000

 

Iata un adeziv pentru lemn, la un pret bun, potrivit pentru diferitele componente utilizate in domeniul articolelor handmade (materiale, cauciucuri, piele, cartoane, spume) sau din industria mobilei (furnir, pluta). Poate fi folosit in casa, atunci cand vrei sa atasezi plinta la suprafata peretelui, pentru pervazuri sau lambriuri.

Este posibil ca in cazul lipirii a doua bucati de lemn, sa fie necesara aplicarea unui strat mai gros sau chiar dublu din cauza faptului ca substratul este poros. Totusi, il vei putea folosi pentru atasarea multor altor tipuri de materiale la acesta. Recipientul are o capacitate de un litru, suficient pentru numeroase proiecte, chiar si de dimensiuni mai mari (0.25 kg/mp).

Vei constata o putere mare de lipire si o buna rezistenta la apa, care se pastreaza in timp. De asemenea, atat miscarile de tractiune, cat si cele de frecare nu vor afecta legatura formata intre cele doua suprafete. Nu in ultimul rand, aceasta nu va fi distrusa nici de actiunea acizilor sau bazelor diluate.

 

Avantaje:

Este ambalat intr-un recipient cu o capacitate mare, de 1l.

Se preteaza pentru lipirea mai multor tipuri de materiale atat intre ele, cat si de lemn.

Este rezistent la umezeala.

Isi pastreaza calitatile in timp si atunci cand se actioneaza prin forte de tractiune sau frecare.

 

Dezavantaje:

Necesita aplicarea unui strat mai gros pentru lipirea a doua bucati de lemn intre ele, din cauza porozitatii acestui material.

 

 

BISON Poly Max High Track Express MS

 

Acesta e unul dintre cei mai buni adezivi pentru lemn, insa el poate fi utilizat la fel de bine si pe alte materiale, precum metal, plastic, sticla, ceramica etc. Este apreciat foarte mult pentru faptul ca e rezistent la apa si mucegai si poate fi fara probleme vopsit. Totodata rezista foarte bine si la radiatii UV.

Aditivul acesta e sub forma unui gel. El vine intr-un tub special, ce contribuie la o aplicare cu mare usurinta si poate fi folosit la temperaturi de cuprinse intre -40 si 100 grade Celsius, atat la interior, cat si la exterior. Duza poate fi reutilizata, in cazul in care ai nevoie. Acest amestec poate fi aplicat chiar si pe suprafetele care sunt usor umede.

Referitor la timpul de uscare, acesta e de 4 ore pentru 100%, insa, in primele 10-15 minute are loc peliculizarea si dupa 30 de minute suprafata respectiva poate fi manipulata. Capacitatea tubului este de 425 ml.

 

 

 

Cum alegi un adeziv bun pentru lemn

 

Ghidul cumparatorului

Atunci cand te intereseaza sa lucrezi in lemn, pe langa imbinarile realizate prin suruburi sau nituri, vei folosi cu siguranta si adezivi. Acestia iti vor fi utili daca faci sau repari mobila, confectionezi jucarii handmade sau atunci cand vrei sa iti pui parchet intr-o camera. Totusi, avand in vedere marea varietate de produse de pe piata, este bine sa cunosti cateva criterii de selectie, pentru a face alegerea potrivita.

 

 

Tipul: In mare parte aici putem discuta de adezivi pentru lemn, la preturi bune, pe baza de substante chimice sintetice sau naturale.

Din prima categorie, vom alege pentru inceput binecunoscutul aracet. Acesta reprezinta suspensia apoasa a unui polimer si poate lipi atat suprafete rigide, cat si flexibile (lemn, ceramica, placi din aschii, carton, placaj), atata timp cat acestea au capacitate absorbanta.

Acest produs poate fi diluat sau nu cu apa, in functie de necesitati (pentru hartie da, in timp ce pentru lemn nu) si aplicat in straturi, pana cand se atinge saturatia obiectului, iar lipiciul ramane umed in clipa suprapunerii celor doua suprafete. Nu este potrivit pentru mase plastice sau metal si se va deteriora in timp, daca este expus umezelii.

Prenandezul (pe baza de cauciuc) poate fi utilizat pentru suprafete gen piele, cauciuc, textile (rugoase si absorbante) si lipirea acestora pe lemn, dar nu este foarte indicat pentru unirea a doua bucati din acest material intre ele. Are un miros puternic, specific si vine in doua variante: cu actionare la rece sau la cald, in functie de conditiile de utilizare.

Unele pareri despre cei mai buni adezivi pentru lemn vor spune ca cei ureoformaldehidici sunt mai puternici. Acestia sunt folositi pentru producerea placilor de aschii sau fibra de lemn, placajului, parchetului stratificat si la asamblarea mobilei. Ei mai pot fi combinati cu melamina sau fenol pentru o rezistenta crescuta, mai ales in mediile umede. Un exemplu apreciat pe piata autohtona este acel adeziv pentru lemn Urelit, produs in tara noastra.

Pot fi gasiti sub forma de pulbere (ce trebuie combinata cu apa) sau pasta, caz in care vor fi insotiti si de un intaritor. Dezavantajul lor este culoarea inchisa si necesitatea presarii pieselor timp indelungat (cateva minute).

Lipiciul pe baza de copolimeri ai etilenei, mai des intalnit sub denumirea de poliacetat de vinil este potrivit pentru instalarea parchetului din lemn, a plintelor, a furnirului, asamblarea unor bucati de mobila, panouri din PAL, OSB sau MDF, rame de usi si ferestre, scari si lambriuri. Se usuca rapid si unele variante sunt rezistente la umezeala, dar trebuie sa fii atent sa indepartezi excesul care altfel te poate incomoda la finisaje.

Rasinile epoxidice se gasesc sub forma a doua solutii separate, o baza si un intaritor, care se intaresc rapid cand sunt combinate. Se comporta bine la contactul cu apa si in general se usuca rapid (5 minute), dar poti gasi si variante cu actionare lenta potrivite pentru situatiile cand iti trebuie timp pentru a potrivi piesele in pozitia corecta.

Cianoacrilatul este considerat de unii ca fiind cel mai bun adeziv pentru lemn, fiind cunoscut uneori si sub denumirea de superglue. Se usuca foarte repede, dar legatura este dura si poate sa crape, nefiind potrivita pentru materiale flexibile. In general il vei gasi in tuburi cu cantitate redusa, deci nu este indicat pentru proiecte mari, ci mai degraba pentru a repara ceva mic (o chitara, o jucarie) sau pentru proiecte handmade.

Produsele poliuretanice pot fi folosite pentru proiectele de exterior si fac priza buna cu metalul, plasticul si materialele textile (ex. adeziv pentru lemn Bison PU Max). Atunci cand iau contact cu umiditatea din aer isi maresc rapid volumul, umpland toate golurile dintre suprafete. Sunt rezistente la apa, ofera o buna izolatie termica si fonica si adera foarte bine, fiind greu de indepartat.

Lipiciul fierbinte este cel aplicat cu ajutorul unui pistol incalzitor. In forma sa rece se prezinta ca un cilindru din plastic. Asigura o buna sudare si poate fi indepartat fie prin incalzire, fie cu ajutorul unei spatule.

Nu in ultimul rand, variantele naturale sunt facute in general din oase de mamifere sau de peste si alte reziduuri colagenice. Totusi, acestea sunt mai degraba utilizate in domeniul restaurarii mobilierului vechi, unde se doreste un rezultat cat mai apropiat de cel original si fara interventia chimicalelor. Aceste variante au fost in mare parte abandonate din cauza faptului ca productia nu poate tine pasul cu cererea industriala.

 

 

Clasa de rezistenta la umiditate: Vei gasi pe multe produse specificata apartenenta la clasa D1, D2, D3 sau D4.

D1 se refera la adezivi pentru lemn, ieftini si buni, care pot fi folositi in mediul interior, pentru esente moi si zone care nu sunt expuse la umezeala (dormitoare, sufragerii).

D2 are aceleasi indicatii, dar poate fi utilizat si pentru esente tari, eventual in zone cu o umiditate de peste 65% prezenta pe perioade limitate de timp (3 ore).

D3 este potrivit pentru trepte, usi si ferestre, zone interioare protejate, care sunt supuse unei umiditati atmosferice mai mari de 65% timp indelungat si chiar pentru lucrari de exterior, daca acestea nu iau contact direct cu intemperiile (sunt vopsite, grunduite). Populara in comert e formula de adeziv pentru lemn Kleiberit 300.

D4 include produsele destinate bailor si bucatariilor, care fac fata unei nivel de umezeala ridicat in mod constant si care sunt destinate imbinarilor rezistente de la usi si ferestre, pentru lemn masiv si stratificat, zone cu condens sau de exterior.

 

Timpul de actionare: In functie de disponibilitatea ta, de materiale si temperatura, vei gasi produse care se intaresc in 5 secunde si altele care au nevoie de cateva zile. Este bine de stiut ca atunci cand este indicat un interval de temperatura pe un adeziv pentru lemn, la un pret bun, depasirea limitelor acestuia va creste timpul necesar pentru actionare sau chiar va interfera cu reactia ce trebuie sa aiba loc.

Tot in acest caz, daca se va aplica lipiciul la o temperatura apropiata de limita superioara, uscarea va fi mai rapida, in timp ce intr-o zona mai rece, ea va fi mai lenta. Materialele mai mari, mai dure si mai grele, asupra carora se vor aplica forte de tractiune si frecare, necesita un timp mai lung pentru formarea unei legaturi solide.

In mod contrar, pentru hartie, carton, placaj se poate folosi si un produs cu uscare imediata. Pentru acelasi tip de adeziv pentru lemn din Dedeman si alte magazine pot exista mai multe variante, cu timpi de intarire diferiti si se considera ca cei care se usuca mai greu creeaza si o priza mai buna.

 

Temperatura: Aceasta depinde de natura produsului ales si de tipul de reactie prin care acesta se intareste. Cele pe baza de apa (aracetul – poliacetatul de vinil), precum un adeziv pentru lemn Moment, trebuie ferite de inghet si pot fi active intre +5 si +25oC, in timp ce unii cioanoacrilati se vor intari la temperaturi cuprinse intre -50 si +80oC.

Alegerea depinde de conditiile tale de lucru (vara, iarna, cu sau fara o sursa de incalzire), dar si de celelalte caracteristici ale produsului ales (timp de actiune, rezistenta la umezeala, soliditatea aderentei, compatibilitatea cu alte materiale).

 

 

Modul de aplicare: In general, adezivii pentru lemn sunt aplicati cu o pensula sau o spatula, deoarece se lucreaza pe suprafete neregulate, de mici sau mari dimensiuni si in acest fel se poate asigura o acoperire egala. In plus, se pot aplica succesiv mai multe straturi.

Exista totusi si variante care sunt sub forma de spray (fie ca este doar vorba despre intaritor, la cele care trebuie combinate), baton sau banda. Primele asigura o acoperire uniforma, dar vei irosi parte din substanta pe langa suprafata in lucru. Cele din mijloc se aplica usor si rapid, dar nu intotdeauna fac o priza buna, iar ultimele se folosesc pentru atasarea carligelor pentru prosoape, a imaginilor si posterelor sau a unor tablite cu greutate redusa.

Daca vrei sa afli si indicatiile specifice ale unor produse gasite in mediul online, citeste in continuare si descrierile noastre.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu