Cel mai bun ciocan

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

 

Ciocane – Opinii si Recenzii in 2024

 

Pentru ca numarul de tipuri si de utilizari al ciocanelor este foarte mare, s-ar putea sa iti ia ceva timp sa-l gasesti pe cel care e cel mai potrivit. Noi iti usuram eforturile si iti recomandam  Steinhaus PRO-RH1500. Modelul este un ciocan rotopercutor cu putere mare, de 1500W, si care atinge o turatie de 880 rpm. Are o forta de impact eficienta in cazul lucrarilor de amploare mica si medie, de 5,5 J. E o unealta cu o greutate de numai 5,5 kg, care te ajuta in manevrare, si un maner suplimentar pentru o postura stabila. Alegand acest ciocan primesti si accesoriile de care ai nevoie, adica dalta, spit si burghie, precum si carbuni pentru motor si aparatoare de praf. Daca ai nevoie de un altfel de ciocan, poti alege Stanley 1-51-037.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Steinhaus PRO-RH1500
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o unealta puternica, dar cu o greutate relativ mica si posibilitati de utilizare confortabila, pe care forta motorului, capacitatea de impact si numarul mare de percutii il recomanda pentru cele mai multe lucrari de demolare si daltuire, mai ales ca include in pret si accesoriile de rigoare.

In cazul utilizarii intensive, partile metalice pot deveni suprasolicitate si se incalzesc, asa incat va trebui sa operezi cu unele pauze, pentru a permite uneltei sa functioneze normal si sa-i prelungesti durata de viata.

Este un ciocan rotopercutor robust, la un pret avantajos, pe care ar trebui sa-l ai in vedere oricand esti hotarat sa cumperi un ciocan de demolari eficient.

A 2-A OPTIUNE!

Stanley 1-51-037
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Produsul incorporeaza in design-ul sau toate elementele de care are nevoie un lucrator dulgher sau tamplar, acoperind o gama functionala mare si fiind, in acelasi timp, confectionat din materiale de cea mai buna calitate, gata sa reziste timp indelungat in trusa de acasa sau de la atelier.

Pretul acestui ciocan poate sa pare destul de mare, mai ales in raport cu uneltele ce utilizeaza electricitate sau un sistem pneumatic, dar calitatea si durabilitatea sa se vor dovedi o investitie rentabila pe perioada lunga.

Aceasta ustensila este ajutorul de care ai nevoie in lucrarile cu material lemnos si chiar si in cele de reparatii si ingrijire care nu necesita scule specializate.

A 3-a Optiune!

Makita AF353
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un produs recunoscut pentru fiabilitate, ce se evidentiaza indeosebi prin capacitatea buna de lucru, cu o magazie spatioasa si viteza de executie crescuta, iar in plus, greutatea mica si zgomotul redus iti ofera o experienta de lucru placuta

Pentru a proteja acest ciocan si a-i oferi o durata mai lunga de viata, utilizatorii ar trebui sa aiba in vedere o buna intretinere, prin ungere si pastrarea unei presiuni de lucru constante, care sa se incadreze in valorile recomandate.

Pentru suprafete mari de lucru si eficienta sporita in lucrarile care nu necesita o precizie sau delicatete prea mare, acest instrument este mai potrivit decat cele clasice.

 

 

Pareri despre cele mai bune ciocane

 

Pentru ca vei gasi diverse pareri despre cele mai bune ciocane, cel mai profitabil ar fi sa ai chiar tu la indemana detaliile despre produse si o lista cu ofertele avantajoase de pe piata, pentru a decide singur care dintre acestea ti se potriveste. Ai, mai jos, o lista din care poti selecta ceea ce te intereseaza. 

 

Ciocane electrice

 

Ciocan rotopercutor

 

Steinhaus PRO-RH1500

 

Dintre ciocanele electrice, rotopercutoarele se afla in topul cautarilor. Un ciocan rotopercutor de calitate, modelul PRO-RH1500 are un motor robust, din cupru, ce furnizeaza o putere de 1500W, ce se transforma intr-o energie de impact de pana la 5,5 J, prin intermediul unui mecanism pneumatic. Fiindca este incadrat, de catre producator, in clasa uneltelor semiprofesionale, capacitatea sa buna, de 4350 percutii pe minut (880 rpm), il recomanda inclusiv pentru lucrari mai solicitante.

Rotopercutorul Steinhaus poate executa gaurire, gaurire cu percutie si daltuire, pentru care vine gata inzestrat cu accesorii, respectiv burghie SDS-Plus de 8, 10 si 12 mm x 150 mm, spit 14x250mm, si dalta 14x250mm. Sistemul SDS-Plus te ajuta sa schimbi rapid accesoriile si le mentine prinse in mandrina. Beneficiaza si de o aparatoare de praf si o pereche de carbuni.

Lucrarile pentru care poti folosi acest ciocan rotopercutor sunt perforarea simpla sau cu percutie, cu o adancime de pana la 32 mm, precum si daltuirea, in cazul in care trebuie sa indepartezi material in exces sau placi de gresie si faianta. Pentru a selecta modul de lucru nu trebuie decat sa folosesti butonul special destinat, iar pentru folosirea cat mai confortabila, design-ul include un maner suplimentar, conceput pentru a elimina o parte din vibratiile pe care le vei resimti in timpul utilizarii. Se manevreaza bine, canarind 5,3 kg. 

 

 

 

Ciocan demolator

 

Einhell TE-DH 1027

 

Cei care au nevoie de un ciocan demolator pentru lucrari de dificultate medie, se pot indrepta spre scula semi-profesionala oferita de Einhell, modelul TE-DH 1027. Aceasta este cu mult mai puternic decat alte unelte similare, in primul rand pentru ca transforma cei 1500 W ai motorului in 1900 rpm si o forta de impact de 32 J. 

Poate fi folosit prin racordarea la retea, atat pentru lucrarile din jurul casei, cat si pentru ateliere sau santiere. Este destul de dificil de manevrat, cantarind 10,9 kg, dar pentru a usura munca dispune de un maner care absoarbe vibratiile, precum si de un maner secundar cu design ergonomic, care face operarea stabila. Ca sa te poti misca in voie, ai la dispozitie un cablu de 400 cm, din cauciuc rezistent. 

Ciocanul face fata utilizarii indelungate datorita capacitatii mari de zdrobire, iar pentru o rezistenta mai buna este prevazut cu perii colectoare. In plus, vine cu propria husa pentru depozitare si transport. obire, mulțumită percuției pneumatice. Fiind pregatit pentru lucrari grele, ciocanul rotopercutor are un adaptor de prindere SDS-Max, specific uneltelor industriale.

 

 

Einhell BT-DH 1600/1

 

In cautarea unui ajutor competent in lucrarile de demolare si renovare, poti sa arunci o privire asupra modelului Einhell BT-DH 1600/1. Acesta e potrivit pentru lucrari grele de daltuire si percutie si este pregatit pentru utilizare rapida prin sistemul de prindere SDS de 30 mm, cu mandrina hexagonala. In acest fel poti sa schimbi accesoriul de lucru fara sa fie necesare unelte suplimentare. Ciocanul demolator BT-DH 1600 de la Einhel este destinat lucrarilor de demolare si daltuire grele. 

Acest prods functioneaza prin conectarea la reteaua electrica. Motorul are o capacitate nominala de 1600 W, ce se traduce in actiune prin 1500 de percutii pe minut, la o forta a impactului de 43 J. Va trebui sa folosesti cu fermitate ambele manere pentru o manipulare sigura, avand in vedere greutatea uneltei, de 14,7 kg.

Accesoriile cu care vine dotat sunt un spit de 400 mm si o dalta cu lungime similara. Ca sa poti sa-l transporti si sa-l depozitezi fara batai de cap, primesti si o cutie de depozitare din plastic. 

 

 

 

Ciocan de lipit

 

IPEE CL200

 

Pentru situatiile in care ai nevoie de un ciocan de lipit destinat lucrarilor brute, de lipire mecanica, cu un incalzitor capabil sa produca o temperatura inalta, poti sa incerci modelul IPEE CL200, fabricat in Romania. 

Acest instrument este dotat cu un varf pentru lipit confectionat din cupru masiv, care, cuplat la capacitatea de 200 W a incalzitorului produce o temperatura ridicata, de pana la 450-500 grade Celsius. Aceasta temperatura se obtine prin utilizarea unui varf de lipit confectionat din cupru masiv, care se poate inlocui usor, prin demontarea unei piulite. Tipul acesta de ciocan este util mai ales in cazul in care ai de efectuat lipituri rezistente, pentru foi de tabla, cum sunt cele de pe acoperis, sau in atelierele de depanari auto. 

Pentru momentele in care trebuie sa lasi scula deoparte in timpul lucrarii, ai la dispozitie un suport metalic de sprijin. Un alt element de siguranta in utilizare este folosirea unui stecher de alimentare ceramic, care nu cedeaza la supraincalzire. 

 

 

 

Ciocane clasice

 

Ciocan de dulgher

 

Stanley 1-51-037

 

Daca ai nevoie de un ciocan potrivit pentru dulgherit, adica in unele dintre cele mai comune situatii in care te poti afla acasa sau in atelier, poti sa descoperi valoarea unui produs conceput special pentru un anumit tip de utilizare. 

Ciocanul de dulgher de la Stanley este prevazut cu un cap plat patrat, dar si cu un capat despicat, cu varfuri inegale. Intre ele ai la indemana o forma potrivita pentru scoaterea cuielor, iar un varf are si tais pentru indepartarea resturilor. Pentru ca eficienta lui sa fie cat mai ridicata, acesta este un cap magnetic, colectarea capselor, cuielor si holsuruburilor facandu-se fara efort.

Ai la indemana un ciocan foarte rezistent, prevazut cu un maner tubular si pregatit sa faca fata coroziunii prin placarea cu crom. Manerul are partea de prindere invelita intr-un strat consistent de cauciuc, care ofera o aderenta superioara in orice conditii de lucru. Avand o greutate de 600 de grame, se manuieste usor si poate fi util deseori.

 

 

 

Ciocan mecanic

 

Evotools 601046

 

Daca ai mai multa nevoie de un ciocan care sa faca fata in atelierul mecanic, atunci este recomandabil sa alegi un ciocan mecanic. Ciocanul profesional pe care il ofera Evotools are design-ul si specificatiile care ar putea sa se potriveasca cu cerintele tale. Acesta este foarte rezistent, fiind dotat cu un cap de lovire fabricat din otel-carbon, obtinut prin forjare si tratat termic pentru a obtine o duritate superioara a materialului. 

Pentru ca in conditii exterioare sau de atelier acesta poate fi expus la umiditate, suprafata sa lustruita beneficiaza de protectie anticoroziva care il pregateste pentru o utilizare indelungata. Are o greutate de 300 de grame, compatibila in special cu piesele mici care necesita prelucrare, cum ar fi stifturile, balamalele, niturile, piesele de angrenaj si diverse imbinari.

Pentru a rezista in timp, unealta are un maner confectionat din fibra de sticla, care poate face fata la numeroase socuri fara sa se deterioreze, se mentine in orice mediu si reduce considerabil vibratiile. Se manuieste usor datorita greutatii totale reduse, de 450 grame, si a invelisului din TPR (cauciuc termo-plastic) de pe maner, ce faciliteaza aderenta. 

 

 

 

Ciocan de zidarie

 

Total THT7210006

 

De cele mai multe ori, ciocanele pe care le gasesti in trusa sau la magazinele din apropiere nu sunt chiar ceea ce iti trebuie. Se intampla frecvent cand ai nevoie de un ciocan de zidarie, de aceea poti sa-l achizitionezi pe cel produs de Total, THT7210006. 

Ciocanul are un cap cu fete de lovire identice, aproape patrate, fabricat din otel-carbon forjat, de mare rezistenta. Face parte din seria ciocanelor folosite pentru daltuire sau la asezarea si demantelarea caramizilor si pietrelor, spre deosebire de cele cu varf ascutit, care decupeaza material. Atat pentru durabilitate, cat si pentru calitati anticorozive, capatul metalic a fost tratat termic. Cu o greutate de 1 kg, acesta poate fi considerat un ciocan de zidarie 

Manerul ciocanului este realizat din fibra de sticla, ceea ce te fereste de vibratiile prea puternice si ii asigura o mare rezistenta in timp, inclusiv in conditii neprielnice. 

 

 

 

Ciocan cauciucat

 

Matrix 111759

 

In momentele in care trebuie sa aplici forta fara sa deteriorezi suprafata de lucru, vei avea nevoie de un instrument potrivit, cum este produsul Matrix 111759. Acesta e un ciocan cauciucat, cu o greutate relativ mica, de 225 grame, potrivit pentru lucrari precum: potrivirea placilor de gresie, a dalelor si pavelelor, asamblarea pieselor de lemn si inserarea elementelor de plastic, asezarea parchetului si podelelor. In aceste cazuri, utilizarea unui ciocan metalic nu este indicata. 

Ciocanul Matrix este un instrument semiprofesional care foloseste cauciuc negru. Fiind de dimensiuni mici si dintr-un material ferm, poate fi folosit usor si exista un risc minim de deteriorare a elementelor prin lovire.

Pentru o utilizare precisa, producatorul a prevazut manerul cu un invelis de cauciuc. Datorita acestuia creste atat capacitatea ciocanului de a absorbi vibratiile si a rezista intr-un mediu agresiv, cat si posibilitatea de a-l manui mai bine, intrucat acesta nu aluneca din mana. 

 

 

 

Alte tipologii

 

Ciocan pneumatic

 

Makita AF353

 

In eventualitatea in care economia de timp si de efort este importanta, utilizarea unui ciocan pneumatic este preferabila. De aceea, pentru o munca usoara poti opta pentru un ciocan Makita AF353. Acesta utilizeaza consumabile (cuie cu jumatate de cap) de dimensiuni cuprinse intre 15 si 53 mm. Capacitatea mare a magaziei, de 130 de bucati, iti permite sa executi lucrari de amploare fara sa fie nevoie sa innoiesti rezervele.

Ciocanul pneumatic functioneaza la o presiune cuprinsa intre 4,5 si 6,9 bari, si este compatibil cu un compresor cu debit de 160-170 l/min si presiune de 8 bari. Se poate manevra usor, avand o greutate de 0,9 kg si oferind protectie impotriva vibratiilor prin intermediul unui maner moale, cauciucat. Acesta este util pentru o prindere buna si siguranta in timpul folosirii. 

Functiile de care beneficiezi sunt tragerea in serie sau secventiala si posibilitatea de reglare a adancimii de lucru in mai multe trepte, care iti confera un bun control asupra modului de prindere. In pachetul produsului primesti si ochelari de protectie si un flacon de ulei de 30 ml, iar produsul are propria cutie de transport si depozitare. 

 

 

 

Ventuza pentru indreptat tabla caroserii

 

HBM Machines GB6217

 

Pentru tinichigerie ai nevoie de un ciocan specific, dar in unele cazuri un ciocan metalic proiectat pentru lovire nu te ajuta. Ca sa poti indrepta tabla unei masini fara sa fie nevoie sa o desfaci, ai nevoie de un ciocan cu ventuze pentru indreptat tabla de caroserii. Un astfel de produs este HBM Machines GB6217. El are in capat, in loc de ca metalic de lovire, o ventuza pneumatica, cu ajutorul careia prinde tabla si o fixeaza pentru a o trage spre exterior. 

Produsul GB6217 este format dintr-o ventuza de 120 mm, prevazuta cu o coada de prindere si avand o lungime de 61 cm, care sa-ti lase suficient spatiu de manevra si suficienta forta de tractiune. Pentru utilizare se poate folosi un compresor care ofera presiune intre 6,3 si 10,5 bari, iar in conditii de lucru, presiunea exercitata asupra uneltei poate atinge intre 5 si 12 bari. Produsul are un racord tipic pentru compresor, de ¼ inci. 

Aceasta ventuza este eficienta pentru indreptarea caroseriei in momentul in care aceasta operatiune nu presupune o greutate mai mare de 100 kg. 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Prezenta ciocanului in trusa de scule este, de cele mai multe ori, obligatorie. Ca sa poti gasi cel mai bun ciocan, nu trebuie decat sa urmaresti liniile ghidului intocmit de noi. Aici gasesti criterii folositoare pe care le poti folosi rapid si multumitor. Iata la ce trebuie sa fii atent:

Utilizare: Atunci cand cauti un ciocan te vei lovi de unele dificultati terminologice. Este important sa fii cat mai precis in termenii cautarii tale, pentru ca vei intalni extrem de multe rezultate si doar o parte se vor potrivi cu tipul de instrument pe care ti-l doresti. 

Astfel, este bine sa-ti clarifici mai intai felul in care ai de gand sa folosesti ciocanul. Vei gasi produse diferite, pentru activitati variate, de aceea trebuie sa fii cat mai specific, nu e acelasi lucru sa ai nevoie de un ciocan pentru lucrari de tamplarie sau ca sa te poti folosi de el in zidarie sau electronica. Tipurile si principalele caracteristici difera mult, iar precizarea exacta a felului de ciocan pe care il cauti iti va face viata mai usoara.

 

Tipuri: Exista cateva categorii principale de ciocane, pe langa cele care au destinatii speciale sau alte subtipuri mai des intalnite. Noi le descriem aici, pe scurt, pe cele mai folosite, in asa fel incat sa elimini confuziile. Unele tipuri pot fi folosite in mod universal, dar performantele nu vor fi echivalente atunci cand unealta nu este construita special pentru activitatea pe care ar trebui sa o indeplineasca. 

Ciocane clasice: Cele mai vechi si printre cele mai des intalnite sunt tipurile de ciocane clasice, printre care vei identifica ciocane ieftine si bune pentru utilizarile comune. Ele sunt formate, de obicei, dintr-un corp metalic cu gaura de inmanusare pentru o coada, cel mai frecvent confectionata din lemn. 

Se remarca ciocanele de tamplarie, de ferastrau, de zidarie sau de lacatuserie. Ele au, in general, o parte plata destinata lovirii, percutorul, una mai ingusta, in unghi sau incovoiata, pentru precizie si forta sporita, fateta laterala, sau obrazul si o pana pentru fixarea cozii. 

Un ciocan de dulgher ar trebui sa aiba capatul ingust despicat asemeni unor gheare, pentru extragerea cuielor, eventual cu lungimi ale varfurilor diferite. In schimb, un ciocan de zidarie are forma corpului metalic mai supla si varful ascutit, pentru taierea caramizilor. 

Alte tipuri de ciocane clasice sunt potrivite pentru aplicarea fortei cu ambele capete, cum este cel pentru forja, sau pentru a menaja materialul, asa cum sunt cele pentru tabla sau lemn, create, la randul lor, din cauciuc sau din lemn. 

Ciocane electrice: Alte tipuri de ciocan, care poarta denumirea generica desi nu au tot timpul ceva in comun cu uneltele clasice, sunt ciocanele electrice si cele pneumatice. 

Un ciocan electric destinat demolarii este o scula electrica prevazuta cu dalta sau spit, care aplica forta de impact intr-un ritm de 1000 pana la peste 4000 rpm, trecand cu usurinta prin caramida sau beton. 

Ciocanul de lipit, este probabil scula electrica cu cele mai putine trasaturi in comun cu ciocanul clasic, fiind uneori mai usor de gasit sub numele de pistol de lipit. El foloseste un cap incandescent pentru a topi pasta de lipit, plasticul, siliconul sau cositorul si a lipi la cald o varietate mare de materiale.

Ciocane pneumatice:  Acestea folosesc o sursa de aer comprimat, fie ca este vorba despre un compresor, fie de rezerve cu gaz. pentru a propulsa cu rapiditate si forta cuiele. Alegerea acestui tip de ciocan depinde de factori precum presiunea de lucru, capacitatea magaziei sau tipul de consumabile, precum si alte elemente, precum reglajul vitezei sau elementele de siguranta.

 

Putere: In cazul uneltelor cu utilizare manuala, puterea depinde de forma, masa si maner, ca si de unghiul de aplicare al fortei. Daca ai nevoie de un ciocan de lacatuserie sau dulgherie, cel mai simplu este sa folosesti ciocane cu masa crescuta pentru o forta superioara. Dar in ce priveste ciocanele electrice, puterea este data de capacitatea exprimata in watti si rpm (rotatii pe minut). Un ciocan utilizat in demolari poate functiona cuplat la reteaua electrica, cu acumulator sau chiar cu aer comprimat, iar forta poate varia de la 600 la peste 1500 W. 

Un compresor care asigura o putere cuprinsa intre 4 si 8 bari va fi suficient pentru a alimenta un ciocan electric de batut cuie, dar forta maxima admisa variaza de la un model de ciocan la altul, si trebuie verificata.

 

Maner: Un ciocan la un pret bun ar trebui sa aiba un maner pe masura. In cazul ciocanelor clasice, acesta poate fi fabricat din lemn de esenta tare, dar si din alte materiale, precum metal, plastic dur sau fibra de sticla. Este indicat sa cauti un ciocan al carui maner este bine dimensionat in raport cu capul metalic, in asa fel incat sa asigure echilibrul uneltei. 

Un maner folositor ar trebui sa fie ergonomic, dar sa prezinte si calitati ce inlesnesc folosirea ciocanului, precum forma potrivita mainii sau o buna aderenta. Rezistenta in timp este mai buna daca acesta prezinta un manson de protectie in partea superioara sau daca materialul are un element de plasticitate care sa-i sporeasca rezistenta la impact.

 

Greutate: Ca sa identifici cele mai bune ciocane, acorda atentie masei totale si celei a capului de lucru. Un ciocan de lacatuserie poate varia in greutate de la 100 de grame si pana la 2-3 kg. Cu cat piesele sunt mai mari si opun o rezistenta mai ridicata, cu atat masa ciocanului trebuie sa creasca. 

Poti sa utilizezi ciocane de dimensiuni mici, dar efortul va creste, iar eficienta va fi scazuta. Aplicarea repetata a lobiturilor poate, in unele cazuri, sa duca la deteriorarea materialului, fara sa-ti aduca rezultatul dorit, de aceea e mai bine sa gasesti un ciocan la pret bun, potrivit cu lucrarea ta. Ca sa eliberezi un nit de diametru mare, o singura lovitura poate fi suficienta, aplicata cu ciocanul potrivit. In general, un ciocan cu greutate mai mare de 3 kg, utilizat cu ambele maini, mai ales in fierarie sau minerit si cariere, se numeste baros.

Forma: Am amintit deja forma specifica in cazul tipurilor de ciocane de tamplarie, lacatuserie sau zidarie. Cu ajutorul ei poti sa identifici rapid ce fel de lucrari poti sa faci cu un ciocan. Ia in calcul inclusiv forma pe care o are partea percutoare, cand cauti un ciocan ieftin si bun. 

O forma usor convexa este de obicei utila in dulgherit sau lacatuserie, dar poti intalni si ciocane perfect plate, pentru tinichigerie sau lucrari cu gresie si faianta. De asemenea, un capat rotund, din plastic, este folositor mai ales in cazul caroseriilor, iar un ciocan de metal cu cap rotund este util in lacatuserie si tinichigerie. 

 

Daca ai reusit sa parcurgi ghidul pentru selectia unui ciocan, inseamna ca esti deja in tema si poti sa afli mai multe detalii, asa cum reies ele din raspunsurile la intrebarile frecvente si din scurta prezentare in care subliniem necesitatea uneltei in trusa unor meseriasi.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cum se foloseste ciocanul de lipit?

Modul in care utilizezi un ciocan de lipit depinde de tipul acestuia. Cele mai frecvent intalnite sunt ciocanele de lipit cu silicon si cele cu fludor. In cazul ciocanelor de lipit cu silicon, se utilizeaza pentru lipire o bagheta de silicon care se introduce in aparat printr-un orificiu aflat in partea din spate. Cu ajutorul capului de ciocan incalzit si al mecanismului de impingere, bagheta este topita si picaturile curse din aceasta formeaza sudura ce retine piesele in pozitia stabilita. 

Ce inseamna vopsea lovitura de ciocan?

Vopsea de tip lovitura de ciocan se numeste astfel datorita aspectului final pe care il capat, cel de suprafata metalica prelucrata prin lovituri de ciocan. Vopseaua este bazata pe solventi organici, prezenta rasinilor alchidice rezultand in formarea emailului pentru metal, cu efect anticoroziv si rezistent la socuri si zgariere. In urma uscarii, incretiturile produse de scaderea in volum dau efectul de la care vopseaua isi trage numele. 

 

Care este ciocanul de lacatuserie clasic?

Printre ciocanele la preturi bune pe care le vei gasi pe piata, cele de lacatuserie sunt cele mai populare. In forma sa nemodernizata, acesta avea o coada din lemn de frasin bine uscat, dar acum poti gasi si ciocane de lacatuserie cu coada din plastic sau fibra de sticla. Capul ciocanului clasic de lacatuserie are o fata de impact de forma patrata, usor concava, si un varf in unghi ascutit in partea opusa, dar cu o muchie ingusta, pentru lovituri.

 

 

 

Top 3 meserii pentru care trusa de scule trebuie sa contina ciocan

 

Exista numeroase profesii in care prezenta unui ciocan este necesara, dar in unele meserii nu prea ai cum sa te descurci daca nu ai aceasta unealta, oricat ai improviza.

Lacatuserie

Lacatuseria, fie ea pentru intretinere si reparatii, de constructii sau chiar navala, presupune lucrari diverse si numeroase, pe care nu le poti executa fara ajutorul unui ciocan. Desi, pentru multi, reparatia unei clante insumeaza cam tot ce stiu despre lacatuserie, aceasta presupune efectuarea unor lucrari mult mai complexe. 

Pe langa reparatii si revizii de masini unelte sau utilaje si instalatii, un lacatus se poate ocupa de trasare, debitare, calibrare, slefuire, crearea de ansambluri si subansambluri din piese metalice, crearea si asamblarea de structuri metalice, filetare, indreptare, indoire si fasonare si multe altele. Toate acestea pot fi duse la bun sfarsit doar daca in trusa se afla si un ciocan.

 

Dulgherie

Pentru un dulgher, fie el si dulgher amator, crearea si asamblarea de structuri din lemn inseamna, in mod clar, si utilizarea unei unelte pentru lovire. Daca unele piese de tamplarie pot fi prinse prin folosirea de cepuri si imbinari, un dulgher nu mai poate lucra astazi fara utilizarea pieselor de fier (cuie, piroane, coltare). Executia de acoperisuri, podele, structuri, scari, ferestre si usi, ziduri despartitoare si altele se poate face doar daca ai la indemana, pe langa instrumente de masurare si  un ciocan de calitate. 

Zidarie

Fie ca e nevoie de spargerea caramizilor pentru a le potrivi intr-un zid nou, sa darame o despartitura pentru a crea o structura diferita a cladirii, sa indrepte geometria unui segment de zid sau sa aseze pietrele corect, zidarii si pietrarii trebuie sa aiba la indemana macar un ciocan, daca nu mai multe. Pentru unele operatiuni, un ciocan de lemn poate fi destul de util, in vreme ce tipurile cu varf ascutit pot fi de neinlocuit cand vine vorba de dimensionarea corecta a unor blocuri de piatra sau caramizi.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu