Fierastraie de mana – Opinii si Recenzii in 2024
Fiindca timpul investit in gasirea unor unelte bune pentru gospodarie este pretios, ar fi minunat sa afli repede ce fierastrau de mana merita sa fie achizitionat. Noi iti sarim in ajutor si iti recomandam modelul Irwin 10507860. Fierastraul acesta a fost gandit ca o unealta de calitate profesionala si, ca urmare, are o lama confectionata din otel dur de inalta calitate, facuta sa dureze. Beneficiaza si de un strat de lac protector, pentru a evita coroziunea. Are un design optim pentru folosire confortabila si o lungime de 42,5 cm, suficient de mare pentru proiectele frecvente, fie ele mari sau mici. Se manuieste bine datorita manerului ergonomic si este un produs durabil. Daca nu gasesti acest model sau ai nevoie de un instrument specializat, poti sa cumperi modelul StrendPro Pilana 5280.
Tabel comparativ
Fiind un instrument profesional, acesta are componentele pregatite pentru o folosire indelungata, este bine protejat cu un strat de lac, cu dinti rezistenti ce se tocesc greu, iar executia este foarte rapida, asa ca reprezinta unealta potrivita pentru orice lucrari cu lemn, in gradina, in casa sau atelier.
Chiar daca poate sa te ajute in cele mai multe dintre imprejurari, trebuie remarcat ca lama acestui produs nu se poate folosi in spatiile inguste sau pentru taieri de mare finete.
Cei care prefera un fierastrau de mana de incredere, capabil sa faca fata in aproape toate circumstantele in care este nevoie de interventia in material lemnos, ar trebui sa aiba neaparat in trusa modelul acesta.
Articolul vine la un pret avantajos si este nimerit pentru taieturi in unghi sau transversale, care altfel sunt dificil de dus la capat cu un fierastrau obisnuit. Acesta insa respecta tiparul instrumentelor create special pentru dulgherit si tamplarie, fiind de neinlocuit in atelier.
Pentru cei care spera sa foloseasca un fierastrau de mana in jurul gospodariei, instrumentul acestui producator este prea specializat pentru a face fata unor lucrari mult diversificate.
Daca cele mai multe fierastraie sunt incomode sau chiar imposibil de folosit in obtinerea unor slituri in lemn, amatorii si mesterii se pot pregati corespunzator prin achizitionare acestui produs, la un pret foarte bun.
Dispozitivul se utilizeaza si se intretine foarte usor, fara sa necesite ungere sau ascutire, asa ca este in egala masura simplu de manuit, precis si eficient datorita design-ului special creat pentru taierea in lemn si a sistemului electric performant.
Pentru a profita de aceasta oferta ai nevoie de un buget mult mai consistent decat in cazul unui fierastrau traditional, asa ca trebuie sa cantaresti bine decizia, avand in vedere utilizarea sa ocazionala.
Daca nu ai prea mult de lucru si vrei sa actionezi rapid, fara batai de cap si fara sa depui efort in mod inutil, acest fierastrau de mana este probabil cea mai responsabila investitie.
Pareri despre cele mai bune fierastraie de mana
Despre uneltele din preajma casei, cu care fiecare a apucat sa se intalneasca, meseriasii au mereu cate o opinie. Ca sa adaugi la aceste pareri despre cele mai bune fierastraie de mana, citeste detalii despre produsele de mai jos.
Fierastrau de mana profesional
Irwin 10507860
Este un fierastrau de mana profesional pentru lemn, asa incat e potrivit si pentru cei care lucreaza zi de zi in atelier, dar si pentru cei care mesteresc ocazional si au nevoie de niste scule de calitate. Pentru a putea sa patrunda cu usurinta in lemn, este dotat cu o lama de otel intarit C75, care ii confera in plus stabilitate si transforma efortul tau in energie bine folosita. Aceasta nu va fi deteriorata de factori corozivi, intrucat are un strat de lac de 0,85 cm, de patru ori mai eficient decat cele obisnuite.
Este bine construit, avand un maner ergonomic din plastic dur, de tip soft grip, amplasat intr-un unghi care faciliteaza folosirea optima, fara efort. Iar pentru o legatura puternica cu lama, fara risc de rupere sau desprindere, manerul a fost sudat cu ajutorul ultrasunetelor. Stabilitatea produsului este asigurata si de varful in unghi larg.
Pentru a beneficia de un ajutor real, acest fierastrau de mana profesional este dotat, pe spinare, cu un sablon de marcare, cu unghi de 45 si 90 de grade. Poti sa folosesti fierastraul eficient si datorita lungimii lamei, de 42,5 cm. Rezistenta instrumentului este data de dintii cu punct dur, despre care producatorul ne asigura ca isi pastreaza taisul de 6 pana la 8 ori mai mult decat cei conventionali.
Fierastrau de mana pentru lemn
StrendPro Pilana 5280
Ca sa poti lucra bine cu materialele lemnoase, poti alege un fierastrau de mana pentru lemn precum este StrendPro Pilana 5280. Acesta face parte din categoria fierastraielor imbinate, sau de slituit, cu o lama din otel lunga de 25 cm. Acesta isi pastreaza stabilitatea si rigiditatea datorita intariturii, a spinarii metalice in care este montata lama, pentru a putea opera atat taieri transversale, cat si in unghi. Este destinat in special decuparii unor intranduri si pentru imbinarea placilor de lemn.
Este un fierastrau de mana la pret bun, semiprofesional, potrivit atat pentru o trusa de amator, cat si pentru cei care isi fac de lucru mai des in atelier. Ca sa poti efectua o taiere dreapta si usoara, fara sa intampini rezistenta la traversarea materialului de prelucrat, lama este ingusta si dintii sai sunt confectionati din otel moale, neintarit.
In plus, dintii sunt mici si fini, ca sa poata penetra lemnul cat mai usor. Prinderea de maner a fierastraului este ferma si usoara, deoarece acesta este confectionat din lemn, stilul traditional al acestei game.
Hecht 600620
Un fierastrau destinat uzului semiprofesional au conceput si cei de la brandul Hecht. Modelul 600620 este un fierastrau cu cadru metalic pe care a fost fixat un maner rezistent din plastic. Lama acestui instrument are o lungime de 61 cm, in timp ce dimensiunea totala este de 69 cm.
Utilizarea sa este potrivita in cazul in care ai nevoie de un instrument de dimensiuni medii, de tip semiprofesional, cu care sa poti prelucra materialul lemnos. Fabricantul se foloseste de avantajele oferite de acest tip de fierastrau, ca sa iti usureze munca in gospodarie.
Prin folosirea unui cadru rigid foarte rezistent, lama ramane cea supusa uzurii si poate fi inlocuita usor, prin desprinderea de la capete. Avand in vedere ca uzura este destul de mare in cazul lemnului ud sau al esentelor tari, este o solutie potrivita pentru un fierastrau de gradina sau utilizat pentru debitarea unor scanduri.
Fierastrau de mana electric
Bosch EasyCut 12
In cazul in care nu vrei sa depui prea mult efort si nu ai nevoie de un fierastrau de dimensiuni mari, o solutie rapida si eficienta este modelul de fierastrau de mana electric propus de Bosch. Bosch EasyCut 12 este un instrument semiprofesional care functioneaza cu un acumulator de 12V si 2,5 Ah, suficient de puternic incat sa produca o viteza de 4100 turatii pe minut.
Fierastraul este recomandat pentru materiale moi cum sunt lemnul sau plasticul si isi gaseste locul mai ales in ingrijirea gradinii, la toaletarea pomilor, dar si in alte treburi de mester amator, cum sunt decuparea placajelor si taierea sipcilor. Pentru folosirea in toaletarea copacilor, acesta dispune de cateva caracteristici importante, cum sunt designul care permite taierea aproape de trunchi, executia precisa prin sistemul electronic sau carligul de agatat cu care il poti depozita usor pe ramuri sau pe scara.
Alte trasaturi atractive sunt utilizarea unui acumulator interschimbabil cu cel al sculelor ce folosesc sistemul Power for ALL sau posibilitatea de a schimba rapid panza si in siguranta, cu o deschidere de capac. Aceasta nu mai trebuie unsa sau ascutita pentru a functiona corect, asa incat nu ai de facut mare lucru pentru intretinerea fierastraului. Datorita noii tehnologii de taiere, nu mai este necesara intretinerea – nu mai sunt necesare ungerea sau ascutirea panzei de ferastrau.
Fierastrau de mana tip lant
LRTM campingfuresz
Exista situatii in care utilizarea unui fierastrau de mana rigid nu este avantajoasa, astfel ca un tip de instument flexibil precum modelul pus la vanzare de LRTM este cea mai ergonomica si economica solutie. Este vorba despre un fierastrau de mana de tip lant, dedicat celor care au nevoie de un instrument ce ocupa spatiu putin si are o eficienta buna, fie ca e vorba despre camping, expeditii sau alte activitati pentru care portabilitatea uneltelor e importanta.
Acest fierastrau de mana, la un pret bun, este format din lame de otel inoxidabil, legate intre ele si prinse la capete cu doua inele care pot fi usor folosite si rasucite la 360 de grade, indiferent de marimea mainilor sau pozitia pe care o adopti pentru taiere.
Chiar daca a fost gandit pentru a taia ramuri sau copaci, poti sa folosesti modelul si pentru a taia in alte materiale moi, cum sunt plasticul sau foile de metal subtiri. Este una dintre investitiile in calitatea timpului tau liber pe care e pacat sa le ratezi, mai ales ca are si un pret foarte avantajos.
Fierastrau manual pentru gradina
Grunman 37924
Desi sunt destul de folosite si in ateliere sau pe santier, fierastraiele de mana raman cel mai adesea optiunea preferata pentru gospodarii si gradini. Un fierastrau de mana care se incadreaza in aceasta categorie este modelul Grunman 37924. Dedicat lucrarilor simple, pentru care este preferabil sa nu ocupi spatiu cu unelte voluminoase, acest fierastrau este pliabil, asa ca poti sa il iei cu tine prin curte si in gradina oricand stii ca ai putea sa ai nevoie de el.
Este usor de transportat datorita designului, dar si a greutatii mici. Dimensiunile sale sunt de doar 23 x 10 x 2,6 cm atunci cand este pliat. In confectionarea sa s-a folosit un maner de plastic cu insertii moi, tocmai pentru a-i face folosirea mai confortabila si pentru a avea o priza mai buna.
Lama sa de aproape 40 de cm este fabricata din otel rezistent, cu dinti inalti, asa incat sa poti efectua rapid orice lucrare. Fie ca e vorba despre taiat ramuri, scurtat sipci sau araci si indepartarea lastarilor nedoriti din livada, acest model este cel mai la indemana instrument.
Tolsen PRO0067
In cazul in care plimbarile tale in gradina se lovesc mereu de necesitatea constanta de a interveni pe ici, pe colo, cea mai buna abordare este sa ai asupra ta un fierastrau de mana, iar cum alte tipuri sunt incomode, modelul Tolsen PRO0067 este o solutie ingenioasa. Fierastraul nu trebuie transportat in mana, ca sa te incomodeze, deoarece are o teaca inzestrata cu sistem de prindere la sold. In felul acesta poti sa fii mereu pregatit.
Utilizarea acestei unelte este confortabila si sigura, pentru ca e prevazut cu un maner de plastic cauciucat, din doua piese, creat pentru forma mainii si gandit special pentru o aderenta buna. Poti sa-l scoti si sa-l introduci in teaca asemeni unui pistol.
Eficienta acestuia in taiere este data de forma accentuata, in zig-zag, a dintilor si de duritatea lamei, produsa din otel intarit 65Mn. Dintii ascutiti sunt facuti sa dureze un timp indelungat, fara sa fie nevoie sa-i ascuti des. Nu trebuie sa-ti faci griji nici in privinta dimensiunilor, panza acestui fierastrau masurand 35 cm, pentru o actiune viguroasa. In plus, produsul apartine unui brand cu numeroase certificate de calitate, recunoscut pe plan international.
Fiskars SW31
Acesta model de fierastrau de mana, la un pret bun, este recomandat in taierea lemnului. Instrumentul poate fi utilizat pentru lucrari tip hobby, dar constituie si o scula semi-profesionala cu care poti, spre exemplu, taia crengile uscate ale pomilor din curte.
Produsul este de tip cadru, adica are o rama semi-arcuita, din otel dur, ce sustine lama din ambele parti laterale. Otelul nu se indoaie sub presiuni mari, oferind durabilitate extinsa. Lama, lunga de 62,5 cm si lata de 5 centimetri, se incadreaza in tiparul “M” ( informatie utila daca doresti cumpararea altei lame, de rezerva ). Dintii au dimensiuni mari, de 0,8 mm, dubli, si permit retezarea bustenilor de esente tari, a lemnului umed si avand o grosime medie de 20 cm.
Manerul este facut din plastic cauciucat si te protejeaza atat de bataturi, cat si de eventuale accidentari prin alunecarea mainii pe lama. Greutatea, de doar 500 grame, iti permite manuirea cu un singur brat, in timp ce cu celalalt tii materialul fixat pe “capra” de taiat lemne.
Topex 10A452
Acesta este un fierastrau manual ieftin si bun, util pentru taierea sipcilor din lemn, de diferite grosimi. Este special destinat celor pasionati de munca “DIY” ( Do it Yourself), adica de obiectele, decoratiunile facute in regim hobby.
Forma sa este de tipul “coada de vulpe”, iar latimea dinspre maner descreste treptat cum inainteaza inspre varf, asigurand folosirea deopotriva pentru gradina, cat si in altelier sau pentru a sectiona busteni mai mici. Lama este facuta din metal si are 50 cm lungime, asigurand taierea crengilor destul de groase. Dintii sunt tari, ascutiti si orientati in 3 directii, de aceea iti va fi usor sa tai lemnul chiar si pe lungimea inelelor, fierastraul neopunand rezistenta si neramanand blocat. Ei sunt dispusi cate 7 la 2,5 cm, de aceea strapung cu usurinta materialul. Exista o concordanta stransa intre lungimea lamei si latimea sa, astfel incat aceasta nu se indoaie sub presiune.
Obiectul este prevazut cu un maner din plastic cauciucat, care nu permite alunecarea mainii. El imita forma degetelor, pentru o prindere cat mai puternica, dar si pentru o ghidare dupa o linie dreapta, precisa.
Ghid de cumparare
Un fierastrau de mana este rapid de identificat, pentru ca este, de cele mai multe ori, construit pentru a putea fi folosit de catre o singura persoana, cu o mana, si e format din maner sau cadru cu maner si o panza cu dinti pentru taiere. Alegerea unui produs bun trebuie sa respecte anumite criterii, iar sansele de a gasi cel mai bun fierastrau de mana vor fi mai mari, daca te folosesti de indicatiile pe care ti le punem la dispozitie mai jos.
Alimentare: Acest criteriu este primul pe care ar trebui sa il clarifici, in primul rand pentru a sti daca vei fi nevoit sa treci prin toate produsele de taiat sau daca poti sa restrangi cautarea.
In cazul fierastraielor de mana care sunt destinate unor lucrari de mici dimensiuni, fierastraiele de mana electrice sunt destul de practice si se gasesc la dimensiuni destul de reduse.
Avanatajul unui fierastrau de mana electric este ca poate face aceeasi treaba mai repede si cu mai putin efort, in schimb nu te vei putea folosi de ele decat in anumite lucrari. Cele de tip drujba sunt cele mai potrivite sa inlocuiasca fierastraiele pentru lemn sau de gradina.
Tipologia: Cele mai utilizate fierastraie de mana, la preturi bune in general, cele pe care le gasesti in trusa oricarui gospodar, sunt cele pe care meseriasii le numesc “coada de vulpe”. Acestea se disting printr-o lama mai lata in partea dinspre maner si un varf mai ingust, iar dintii de taiere sunt indreptati fie spre varf, fie spre maner, de dimensiuni mai mari in primul caz si mai reduse in al doiea, pentru a putea actiona mai fin.
Preferate mai ales pentru lucrul cu mai multe feluri de materiale, fierastraiele cu cadru sunt formate dintr-o panza si un cadru de prindere cu suruburi, ce nu da voie panzei sa se deplaseze. Fie ca e vorba despre un cadru de metal sau lemn, acest tip de fierastrau este avantajos si datorita faptului ca utilizeaza panzele ca pe consumabile, in timp ce unealta ramane in stare buna pe mai departe.
Un model popular este si fierastraul de slituit, sau, asa cum il poti regasi intre denumirile date de catre altii, fierastrau de mana japonez. Are o forma dreptunghiulara, cu o lama atasata pe un suport ce se observa in spatele lamei. Cu dinti fini si o lama ingusta, acesta este creat pentru efecturea de intranduri si imbinari in lemn, uneori ajutat de o cutie echer, pentru respectarea unghiurilor de 90 si 45 de grade.
Un fierastrau manual de folosit in situatii speciale este cel de tip gaura de cheie, cu un varf ascutit si o lama ingusta. Cand trebuie sa perforezi o suprafata cu o incizie circulara, cum e cazul cand faci loc tevilor sau instalatiilor de curent sau telefonie, te poti folosi de acest tip.
Alte modele, cum ar fi un fierastrau de mana tip lant, pregatit pentru camping, sau cel de tip sabie sau arc iti stau la dipozitie in functie de flexibilitatea, portabilitatea sau felul de taietura de care ai nevoie.
Tipul de panza: Panzele de fierastrau, fie ca sunt fierastraie de mana, ieftine si bune, sau fierastraie de uz industrial, sunt confectionate din otel. Tipul de panza necesar fiecarui fierastrau depinde atat de lungime, cat si de rigiditate, latime si grosime.
O panza de fierastrau subtire si ingusta se va potrivi, de obicei, cu un fierastrau arc sau cu cadru metalic, care poate sa mentina panza in tensiune, altfel aceasta va ceda la presiunea materialului. Se gasesc sub clasificarea de panze tip C, in vreme ce panzele rigide, late, se potrivesc cu fierastraiele cu un singur maner, pentru ca isi mentin stabilitatea.
Numarul si forma dintilor: Ca o regula generala, cu cat o panza de fierastru are mai multi dinti pe centimetru, cu atat este mai probabil ca va executa o lucrare mai fina, cu mai putine margini rupte, mai precisa. Un fierastrau de tamplarie, de tip arc, va avea de obicei un numar mare de dinti, pe cand cele pentru debitat scanduri sau fierastraiele de gradina, care nu au nevoie de o finete deosebita, au un numar mai mic de dinti. Urmareste in specificatiile tehnice ale produsului rubrica “pas dinti” sau “teeth per inch” ca sa obtii detalii precise.
In cazul in care vrei sa alegi un fierastrau de mana, ieftin si bun, pentru taiat lemn, felul lucrarii determina si modul in care ar trebui sa arate dintii acestuia. Pentru taieturi fine, precise, ai nevoie de dinti de dimensiuni mai mici, care se opereaza mai incet. Cu cat dintii sunt mai mari, cu atat vei putea sa penetrezi prin materiale mai groase si mai dure, cum sunt scandurile groase de esenta tare, sau in cazul in care lemnul este inca ud. Aceasta regula privind dimensiunile dintilor se aplica fie ca e vorba despre lemn sau metal.
Utilizare: In general, fierastraiele de mana se folosesc pentru activitati diverse din gospodarie. Ai deja cateva indicii privind compatibilittea unor tipuri de fierastraie sau de panze cu materialele de prelucrat. Nu trebuie decat sa tii cont de acest criteriu pana la capat ca sa gasesti modelul potrivit.
In cazul materialului lemnos brut, cum sunt bustenii, vei avea nevoie de un fierastrau de mana pentru lemn cu o panza cat mai lata, cu dinti mari, pe cand taierea sipcilor sau decuparea unor placi din material dur, fie ca e vorba de metal, cermaica sau chiar sticla, se face cu ajutorul unui fierastrau dotat cu o lama ingusta si cu dinti mici. In felul acesta eviti deteriorarea piesei prin crapare sau aschiere.
Daca ti-a folosit ceea ce ai citit pana aici si esti pe cale sa gasesti cele mai bune fierastraie de mana, mai ai la dispozitie informatii valoroase si in textul de mai jos, asa ca poti sa continui lectura daca esti interesat de modalitatea de ascutire a fierastraielor.
Instructiuni de ascutire a fierastraului de mana
Ascutirea fierastraului de mana iti garanteaza o munca usoara si eficienta, precum si pastrarea instrumentului de lucru in forma buna pentru o durata indelungata. Avand in vedere ca multe dintre materialele folosite pentru panza se tocesc repede, e important sa poti face chiar tu ascutirea periodica a fierastraului.
Instrumentele potrivite
Mai intai asigura-te ca ai tot ceea ce iti trebuie, chiar daca este vorba despre un numar redus de piese pe care trebuie sa le ai la dispozitie. Astfel, vei avea nevoie de o menghina pentru mentinerea in pozitie a fierastraului, precum si de talpi de cauciuc sau blocuri de lemn care sa protejeze panza. Apoi, iti mai trebuie o pila plata si una triunghiulara, pe care le poti gasi adesea intr-un singur set. Nu conteaza prea mult dimensiunile pilei triunghiulare, atat timp cat aceasta poate sa intre printre dintii fierastraului.
Fixare
Ca sa poti ascuti un fierastrau de mana, vei avea nevoie de o precizie cat mai buna si o pozitie stabila, de aceea, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa fixezi fierastraul, ca acesta sa nu se clatine cat timp il pilesti. Ascutirea panzei de fierastrau gata montate este preferabila, chiar daca aceasta se poate demonta, iar asta pentru ca o panza tensionata se ascute mai usor si mai precis. Este important ca, dupa fixare, dintii panzei de fierastrau sa fie expusi, cu fata in sus.
Reguli de ascutire
Mai intai foloseste pila plata pentru a aduce toti dintii la acelasi nivel. In timpul acestei operatiuni, pila trebuie sa fie perpendiculara pe panza, la varful dintilor. Pileste zimtii dintr-o parte in alta a panzei, cu o actiune usoara, pana cand vei zari o mica suprafata plata, stralucitoare, in varful tuturor dintilor.
Odata ce ai trecut de primul pas, poti sa incepi folosirea pilei triunghiulare. Aceasta trebuie sa se sprijine de dinte, usor inclinata spre varful acestuia. Ca si in cazul primei piliri, instrumentul trebuie sa ramana perpendicular pe axul panzei de fierastrau. Sunt necesare cateva treceri ale pilei peste lama taioasa a dintelui. Foloseste aceeasi miscare pentru toti dintii de ascutit, si mereu in aceeasi directie, avand grija sa repeti procedeul de acelasi numar de ori de fiecare data.
Poti sa consideri ascutirea incheiata odata ce suprafata plata din varful dintelui a fost redusa la un punct abia vizibil, la fel pe toata lungimea lamei. Poti apoi sa testezi fierastraul si sa revii pentru ajustari.
Lasa un comentariu
0 Comentariu