Cel mai bun micrometru

Am modificat articolul ultima data pe: 14.09.24

 

Micrometre – Opinii si Recenzii in 2024

 

Sunt multe domenii in care un micrometru este foarte util, dar poti avea si acasa unul, daca esti pasionat de diverse activitati ce necesita piese de mici dimensiuni, si, pentru a fi pe deplin multumit cu investitia facuta, trebuie sa ai grija ce alegi, in functie de anumite criterii. Daca ai nevoie de un model profesional, digital, de exterior, de precizie, nu mai cauta si opreste-te la prima noastra optiune, Mitutoyo 293-230-30. Scala are valori cuprinse intre 0 – 25 mm, iar acuratetea datelor afisate este de +-0,001 mm. In schimb, daca ai nevoie de un micrometru pe interior, poti sa optezi pentru Insize 3227-125

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Mitutoyo 293-230-30
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest tip de micrometru digital este foarte comod de folosit pentru masuratorile directe, de exterior, avand un interval cuprins intre 0 - 25 mm, cu o precizie de +- 0,001 mm, confectionat din otel si plastic, ceea ce ii confera rezistenta in timp si usurinta in utilizare, cu ecran generos, pentru a vedea facil valorile afisate, cu butoane situate la indemana.

Citirile afisate sunt doar in mm, nu ai posibilitatea sa alegi alta unitate de masura in caz de nevoie.

Un micrometru profesional, de mare precizie, care iti va fi de mare ajutor pentru masuratorile directe.

A 2-A OPTIUNE!

Insize 3227-125
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Dedicat pentru masuratori interioare, acest model de micrometru mecanic este de o calitate superioara, avand o scala de la 100 la 125 mm, cu o precizie 0,005 mm, cu 3 puncte, fara inel de reglare, dar care poate fi ales optional, cu clichet de oprire, ce te ajuta sa ai eficienta in masurare.

Fiind un produs de calitate, foarte precis, are si un pret mai ridicat decat alte modele prezentate.

Cu acest model de micrometru de interior, de inalta performanta, vei putea obtine masuratori foarte precise.

A 3-a Optiune!

Insize 3203-150A
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Un micrometru mecanic, destinat masuratorilor exterioare, sub forma de potcoava; cu capetele de prindere, ce intra in contact cu piesa, din carbid; cu scala de la 125 - 150 mm; cu tija pentru calibrare situata la capatul scalei; cu precizie de 6 microni; cu o lungime maxima de 158 cm, ce respecta standardele DIN 863.

Este un model mecanic, la care citirile trebuie facute de operator, direct de pe scala si tambur, avand nevoie de atentie.

Un model de micrometru de exterior, robust si eficient, la un pret decent, util atat pentru proiecte de acasa, cat si la munca.

 

 

Pareri despre cele mai bune micrometre

 

Nu este usor sa iti alegi cel mai bun micrometru pentru tine, avand in vedere ca sunt mai multe tipuri si trebuie sa iti corelezi nevoile cu ceea ce ofera acesta. Din acest motiv, gasesti mai jos o lista cu cateva modele dintre cele mai populare, impartite pe categorii, pentru a identifica usor varianta potrivita pentru tine. 

 

Micrometru digital 

 

Mitutoyo 293-230-30

 

Daca ai nevoie de un micrometru digital, din gama profesionala, care sa te ajute sa obtii cu acuratete anumite valori de interes in munca ta, poti sa optezi pentru acest produs.

Este usor de citit, avand un ecran generos, este pentru dimensiuni exterioare in intervalul 0 – 25 mm (unitatea de masura este doar in mm). Precizia de masurare este foarte buna, avand o acuratete de masurare de +- 0,001mm. Suprafetele folosite pentru masurat sunt acoperite cu placute cu carbura metalica, facilitand astfel contactul. 

Cu ajutorul unui surub, vei putea bloca cu usurinta tija, pentru a nu mai avansa. Se foloseste pentru masurare directa, este rezistent, fiind din otel si plastic, functioneaza cu o baterie ce vine inclusa in pachetul de achizitie. 

 

 

Insize 3108-50A

 

Un model de micrometru digital practic si eficient, foarte comod de utilizat, cu ecranul si panoul de control situate la indemana.

Este pentru masuratori exterioare, suprafetele ce vin in contact cu piesa de masurat fiind din carbura metalica. Vine la pachet cu un suport suplimentar, rotunjit, foarte util pentru a putea masura si tuburi.

Standardul de masurare este de 25 mm, distanta maxima fiind de 50 mm. Are mai multe butoane precum: on/off, pentru setari si ABS (modul de masurare absolut) / INC (modul de masurare relativ). Nu are iesire pentru datele operate. 

 

 

eTop E04-025

 

Daca lucrezi in domeniul constructiilor sau al amenajarilor interioare si vrei un micrometru la un pret bun, poti sa te indrepti spre acest model, ce este util pentru a masura stratul de vopsea. 

Il poti folosi si la determinarea altor grosimi, fara a deteriora suprafata masurata, precum: smalt, plastic, fier, otel, aluminiu. Scala de masurare este intre 0,1 – 2 mm. 

Este un model digital foarte comod de folosit, compact si usor (cantareste doar 23 grame), incape si in buzunar, vine cu baterie inclusa (CR 2032). Daca nu il folosesti, se inchide automat pentru a nu consuma baterie, se calibreaza singur si pastreaza datele. Functioneaza bine in intervalul de temperatura 0 – 40 de grade C. 

 

 

Micrometru de interior

 

Insize 3227-125

 

Nu sunt putine situatiile in care ai nevoie sa masori cu mare precizie, avand unul dintre cele mai performante aparate de masurat, iar daca esti in acesta situatie, poti sa alegi acest model de micrometru de interior.

Este un model cu 3 puncte, fara inel de reglare care poate fi achizitionat ulterior in caz ca ai nevoie. Precizia de masurare este de 0,005 mm, avand astfel dimensiunile dorite foarte exact.

Scala de masurare este de la 100 la 125 mm si, de asemenea, produsul are stop cu clichet pentru un blocaj ferm. Este foarte stabil, avand o greutate de 2,74 kg, la dimensiuni medii (32 x 25,4 x 17,3 cm). Micrometrul este de performanta ridicata si va rezista foarte bine in timp. 

 

 

Micrometru de exterior 

 

Insize 3203-150A

 

Daca ai nevoie de un micrometru de exterior, poti sa te opresti la acest model mecanic, precis si eficient, care te poate ajuta mult, fie in proiectele de tip hobby, fie la munca.

Capetele intre care este prinsa piesa sunt din carbid pentru o mai buna prindere, fara joc. Este de tip potcoava ca si forma, avand o deschidere de masurare cuprinsa intre 125 – 150 mm.

Sunt foarte precise, avand o acuratete de 6 micrometri. Are tija pentru calibrare situata la capatul scalei. Lungimea totala a micrometrului este de 158 mm, putand fi manevrat cu usurinta. In plus, este un micrometru la pret bun si, cu siguranta, vei fi incantat de achizitia facuta, acest produs fiind in conformitate cu standardele DIN 863.  

 

 

Micrometru de adancime

 

Insize 3240-100

 

In caz ca ai nevoie de un micrometru de adancime de mare precizie, atunci poti sa te indrepti spre acest model care poate fi o optiune potrivita.

Este un micrometru mecanic, cu talpa si gradatii de 0,01 mm. Scala pe care pot fi masurate valorile este cuprinsa intre 0 si 100 mm. Nu ai si alte unitati de masura, ci doar mm.

La achizitie mai dispui de 4 piese de extensii cu capete plate si un clichet pentru blocarea in pozitia corecta. Este un aparat de mare precizie, cu o acuratete de +-3 microni la capul fix al micrometrului, iar pentru extensii, acesta se calculeaza cu ajutorul unei formule ce tine de lungimea maxima de masurat (+- (2 + Lungimea/75) microni). 

 

 

Iso seg0440

 

Daca lucrezi intr-un service auto, o vulcanizare sau pentru masina personala, daca iti place sa ai grija de ea, un micrometru ieftin si bun, precum acest model, poate fi o buna achizitie.

Este un model de adancime, ce poate fi folosit cu succes pentru a masura profilul anvelopei. Este dotat cu ecran, cu afisaj mare si clar, asa ca nu vor fi greu de citit masuratorile. Poti sa comuti cu usurinta intre cele doua unitati de masura: mm sau inch.

Poti face masuratori in intervalul 0 – 28,95 mm, cu un grad de precizie de 0,01 mm. Robust si puternic, confectionat din metal si plastic, il poti folosi si la temperaturi mai mari, intervalul fiind 0 – +40 de grade C.  Functioneaza pe baza de baterii si vine cu baterie modelul LR44 inclusa. 

 

 

Ghid de cumparare 

 

In functie de anumite criterii, poti sa alegi cel mai bun micrometru pentru tine, un aparat de masurat lungimi, ce transforma miscarea de rotatie pe care o are surubul micrometric, in deplasarea liniara a tijei. 

In magazine de specialitate, inclusiv in cele din mediul online, poti gasi usor micrometre la preturi bune, care sa fie in conformitate cu ceea ce ai nevoie. Dar sa vedem in continuare care sunt criteriile de alegere:

Dupa destinatie: in functie de destinatie, de pozitia pe care o masoara, micrometrele sunt de mai multe tipuri si anume:

Micrometru de exterior: in mod uzual, acestea au o forma de potcoava, sunt destinate pentru a masura diametre sau dimensiuni exterioare, piesa fiind prinsa intre tija si nicovala. Cele mai multe modele sunt confectionate cu scala multiplu de 25 mm precum: 0 – 25 mm; 25 – 50 mm etc. 

Bratul cilindric este marcat din 0,5 in 0,5 mm, iar dispozitivul micrometric este filetant si are un pas 0,5 mm. 

Micrometru de interior: printre cele mai uzuale sunt tipurile cu falci, foarte comod de folosit. Indicatiile oferite sunt invers decat la modelul de exterior, intervalul de masurare fiind intre 5 – 30 mm. Deoarece falcile sunt egale cu limita inferioara de masurare (5 mm), citirea se face direct, fara a mai adauga dimensiunea falcilor.

Un alt tip de micrometru de interior este cel vergea, ce are capete de masurare semisferice, ce sunt unul solitar cu surubul si celalat cu piulita. In functie de rotirea aplicata, acestea se apropie sau se departeaza. Unul dintre capate este fix, dar celalalt se poate demonta, fiind astfel foarte comod de pus prelungitoare in caz de nevoie, putand ajunge la lungimi de 1000 mm. 

Micrometru de adancime: din punct de vedere constructiv este diferit de cele exterioare, deoarece este prevazut cu o talpa, iar gradatiile de pe tambur si cilindru sunt inversate. 

Micrometre speciale: asa cum le spune si denumirea, se folosesc pentru masuratori mai speciale, si poti gasi unul ditre cele mai bune micrometre destinat pentru ceea ce ai nevoie, precum: pentru tevi, pentru table, pentru roti dintate, pentru filete etc.

 

In funtie de tip: micrometrele pot fi digitale si mecanice, fiind un instrument de masurat de precizie, initial a aparut in forma mecanica, care inca se mai foloseste cu succes, dar interpretarea datelor tine de atentie si o buna vizibilitate din partea operatorului.

Daca ai nevoie sa poti citi cu usurinta datele, poti sa optezi pentru modele digitale, care au un ecran atasat, pe care vezi exact marcatiile de pe micrometru la masurare.

 

In functie de unitatile de masura: cel mai adesea, acestea se masoara in mm si nu ai si alte variante, decat sa calculezi ulterior cu ajutorul formulelor matematice alte conversia in alte unitati.

In schimb, daca ai nevoie de rezultate in diferite unitati de masura si nu vrei sa mai pierzi timp cu calculele, poti sa alegi modele ce afiseaza rezultatele si in inch, pe langa mm. 

 

In functie de tipul de scala: sunt micrometre cu scala directa, la care citirea se face în punctul de intersectie dintre cilindrul gradat si marginea tamburului, mergand crescator, adaugand la final si sutimile de milimetru de pe tambur. 

Cele cu scala indirecta au notatiile descrescator, iar citirea se face tot in punctul de intersectie dintre cilindrul gradat si marginea tamburului, la care se adauga si sutimile.

 

Brand: ca la orice aparat de masura, precizia este foarte importanta. Daca doar iti place sa faci diferite proiecte de tip hobby, atunci cu siguranta vei gasi micrometre ieftine si bune cu care sa-ti faci treaba. Daca, din contra, precizia este foarte importanta pentru munca ta, atunci vei alege modele de micrometre produse de branduri cunoscute in domeniu, bine calibrate. 

Printre firmele de baza se numara si producatorul japonez Mitutoyo, ce se remarca prin produsele de calitate oferite, Insize cu o gama larga de tipuri in functie de destinatii, Cromwell, Unior etc. 

Pret: paleta de produse este foarte larga si poti gasi si modele de micrometre la 40 – 50 de lei, dar si la preturi medii de 400 – 500 lei. Cele cu destinatii speciale sau cu un grad de precizie ridicat, au preturi mult mai ridicate si pot depasi 2500 – 3000 lei.

Din acest motiv este foarte important sa iti alegi cu grija modelul, sa citesti si pareri despre cele mai bune micrometre ale altor clienti, sa stii exact la ce ai nevoie sa-l folosesti, pentru a plati un pret corect si a fi multumit cu ceea ce ai achizitionat. 

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cum citesc un micrometru?

La un micrometru citirea se face luand dimensiunea ce apare in punctul de intersectie dintre marginea tamburului si linia generatoare trasata pe cilindrul gradat. Marcajele pe cilindru sunt din 0,5 in 0,5 mm, la care adaugi sutimile pe care le citesti de pe tambur. 

Sublerul este similar cu un micrometru?

Micrometrul poate fi considerat ca facand parte din familia de sublere, cu o precizie mai buna ca acesta.

 

Masurarea cu sublerul difera de cea cu micrometrul?

La subler, pentru a face masuratorile se aduc in contact ciocurile acestuia cu piesa, fiind atent sa nu existe joc intre cele doua, se fixeaza si se citesc dimensiunile in functie de anumite indicatii. Masurarea cu micrometrul este similara cu cea cu sublerul, piesa fiind prinsa intre tija si nicovala, pentru cele de exterior. 

 

 

 

Cum se masoara cu micrometrul

 

Daca deja ti-ai ales modelul dorit, urmatoarea intrebare este: cum masori cu micrometru?

In mod uzual micrometrele au o tija, pe care sunt trecute marcaje din 0,5 in 0,5 mm, fie pe o scala directa, fie indirecta. Valorile intregi de tip 10, 15, 20 etc. sunt trecute in clar pe tija, fie crescator, fie descrescator. Trebuie sa fii foarte atent ce tip de scala are micrometrul pentru a citi corect valorile, la scala directa se aduna marcajele de dupa cifra in clar, la cea indirecta acestea se scad. 

De de alta parte, ai si tamburul, care se roteste si are si el trecute marcaje ce semnifica sutimile, pe care le adaugi la final.

Citirea se face la punctul de intersectie dintre tija gradata si marginea tamburului, trecand valoarea de pe tija, plus sutimile de pe tambur. 

Modelele digitale iti afiseaza direct valorile, de obicei tot in mm, cu cel putin 2 sutimi, dar sunt si modele ce au ca si unitate de masura inch. 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu