Stabilizatoare de tensiune – Opinii si Recenzii in 2024
Nu e deloc placut sa apara defectiuni la aparatele electrice si electrocasnice din cauza unor socuri de tensiune, motiv pentru care, multe persoane aleg sa conecteze respectivele produse la un stabilizator de tensiune. In ghidul de mai jos vei gasi o lista cu astfel de articole, pentru a-ti fi mai usor sa alegi. Daca nu ai timp sa o parcurgi in totalitate, iti prezentam produsul de pe primul loc. E vorba de Electropower EP-SVC-1500VA, un stabilizator cu servomotor, care are o putere de 1200W, vine cu doua prize, protectie la supraincalzire, suprasarcina si scurtcircuit. El lucreaza la temperaturi cuprinse intre -10 si 40 grade Celsius si are dimensiuni de 23 x 15.6 x 19.5 cm. In eventualitatea in care acest model nu e ceea ce vrei, mai poti incerca si Well ARV-SRV-CONSTANT1000-WL.
Tabel comparativ
E o buna alegere pentru a proteja de supraincalzire, scurtcircuit, suprasarcina sau fluctuatii de tensiune, aparatele electrocasnice si electrice pe care le ai prin casa si care folosesc o tensiune de alimentare de 230 V. Poate fi utilizat la doua aparate simultan, fiind dotat cu doua prize Schuko si are o capacitate de 1200W.
Nu este potrivit pentru a fi utilizat la aparate care folosesc tensiune de alimentare de 380 V, ci e un model monofazic.
Ar putea fi o buna achizitie pentru persoanele care cauta un stabilizator cu doua prize si cu o putere de 1200W.
Pe langa ca este la un pret convenabil, acest tip de stabilizator de tensiune iti ofera si alte avantaje precum: servomotor; conectori de tip Schuko; protectie la: supraincazire, scurtcircuit, suprasarcina; indicatori de tip LED-uri colorate pentru a sti in orice moment starea aparatului; rezistent intr-un interval larg de temperaturi (-5 - +45 grade C) si umiditate (20 - 90%).
Ai grija ca este un model monofazic, asa ca nu este recomandat pentru cei care au in locuinte prize de 380V.
Pret bun, brand recunoscut in acest domeniu, cu capacitate de 600W sunt doar cateva motive care ne determina sa iti recomandam acest produs.
Cu o capacitate de 600W, un conector Schuko si volum nominal de input de 150-250 V, acest stabilizator iti va oferi o eficienta de peste 95% la scurtcircuit, supraincalzire si suprasarcina. Este de dimensiuni reduse, ocupand doar 21 x 27 x 18 cm si functioneaza in parametri normali la temperaturi de -10-40 grade Celsius.
E destul de zgomotos, motiv pentru care iti sugeram sa nu il instalezi la un aparat aflat in incaperea in care dormi.
Cumpara acest device care protejeaza la scurticrcuit, supraincalzire si supratensiune, daca vrei sa iti stii in siguranta un anumit obiect electrocasnic.
Pareri despre cele mai bune stabilizatoare de tensiune
Stim ca iti doresti cele mai bune stabilizatoare de tensiune si de acea am alcatuit o lista cu modelele cele mai populare, la diferite preturi, pentru a-ti putea gasi cu usurinta ceva convenabil. In mediul online, oferta este foarte variata si, pe langa ca ai acces la modele de stabilizatoare de tensiune ieftine si bune, poti citi recenzii si descrieri ale produselor, pentru a fi mai usor de ales, varianta potrivita locuintei tale.
Stabilizator de tensiune cu servomotor:
Electropower EP-SVC-1500VA
Acest aparat poate sa iti ofere siguranta in cazul a doua electronice/electrocasnice, deoarece e un model ce are o capacitate de 1200W si detine doua prize Schuko, cu voltaj de 230 V. Device-ul e unul dotat cu servomotor, asadar il poti folosi la frigider, centrala termica, boiler electric, AC etc.
Modelul acesta de stabilizator va oferi protectie la supraincalzire, fluctuatii de tensiune, suprasarcina si scurtcircuit. In eventualitatea in care tensiunea de alimentare scade sub 180V va avea doar jumatate din putere, motiv pentru care in mod real nu e indicat sa il folosesti pentru aparate care au impreuna 1200W.
Dimensiunile acestui device sunt de 23 x 15.6 x 19.5 cm, iar greutatea e de 5 kg. Carcasa e dotata cu un maner, pentru a fi usor de manevrat. Functioneaza in parametri normali la temperaturi cuprinse intre -10 si 40 grade Celsius si la o umiditate de pana in 90%, fara condens.
Stabilizator de tensiune Well:
Well ARV-SRV-CONSTANT1000-WL
Un stabilizator de tensiune Well poate fi o alegere buna pentru tine, prezentand mai multe avantaje care iti vor asigura o buna protectie a aparaturii. Capacitatea aparatului este de 600 W, putand conecta mai multe aparate electrocasnice.
Este un model cu servomotor, monofazic, cu un randament de peste 95%. Pentru a putea sa-ti dai seama usor de starea aparatului, este dotat cu LED-uri de diferite culori: verde – aparatul este pornit, galben – intarziere in desfasurare, rosu – este in starea de protectie. Prezinta protectie la supraincalzire, scurtcircuit, suprasarcina, tensiune scazuta si supratensiune. Tipul de conectori este Schuko, fiind foarte uzual.
Se poate aseza pe pardoseala, nu ocupa mult loc, avand dimensiuni medii, de culoare neagra si 5,2 kg. Rezista la temperaturi intre -5 – +45 grade C si nivel de umiditate intre 20 – 90%. Nivelul de zgomot este de 50dB. Este un stabilizator de tensiune, la un pret bun, ceea ce constituie un alt avantaj important.
Stabilizator de tensiune cu servomotor pentru centrale termice:
Well Performance 1000VA/600W
Daca vrei sa iti stii in siguranta centrala termica, combina frigorifica, televizorul sau alte obiecte electronice si electrocasnice in care ai investit poate mii bune de lei, atunci trebui sa mai cumperi ceva si anume un astfel de stabilizator de tensiune. El are o capacitate de 600 W si protejeaza impotriva supraincarcarii, a scurtcircuitelor si a suprasarcinii.
Prezentul aparat are un conector Schuko, pentru a introduce in el cu usurinta orice stecher clasic. Frecventa de input e de 45-65 Hz, iar voltajul de 150-250 V. Device-ul acesta e destul de zgomotos in timpul functionarii, producand in jur de 56 dB, motiv pentru care iti sugeram sa eviti instalarea lui intr-o camera in care se doarme.
Stabilizatorul acesta are dimensiuni de 21 x 27 x 18 cm si este alb. Temperatura de operare e in cazul lui de -10 – 40 grade Celsius, iar umiditatea de 0-90%. Eficienta acestui model este de peste 95%, iar precizia de iesire fara sarcina e de 土3%.
Stabilizator de tensiune tablou electric:
TED ELECTRIC TED2000
Este un tip de stabilizator de tensiune cu tablou electric, ce suporta un consum maxim de 2000 VA, in sarcina de varf, corespunzator la 1200W. Este monofazic, avand un curent de intrare cuprins intre 135 – 265 V.
Are 2 conectori de tip Schuko pentru iesire, la care poti conecta doua aparate electrocasnice. Este un model dotat cu protectie la suprasarcina, la scurtcircuit si la supraincalzire pentru a putea oferi siguranta.
Se incadreaza in gama de stabilizatoare de tensiune la preturi bune, fiind o investitie potrivita pentru acasa. Este de dimensiuni medii, 23,5 x 19 x 15 cm, de culoare alba si cantareste 5,1 kg. Rezista in intervalul de temperatura -5 – +40 grade C, si la o umiditate cuprinsa intre 20 – 90 %. Butoanele sunt la indemana pe partea frontala, la fel si afisajul.
Stabilizator de tensiune 220V:
PNI PNI-SCK1000V
Daca ai nevoie de un stabilizator de tensiune, ieftin si bun, nu ocoli acest produs care ar putea fi o buna potrivita pentru tine. Cu un design placut, de culoare argintie, de dimensiuni medii 16 x 12,5 x 23,5 cm, cu indicatori de tip LED si afisaj, maner pentru transport, isi va gasi cu usurinta loc in decor.
Este un stabilizator de tensiune 220v, monofazic, ce poate suporta cumulat un consum de maxim 600W. Prezinta doi conectori de iesire de tip Schuko, fiind dintre cei mai uzuali pentru aparatele electrocasnice. Tensiunea de intrare poate varia intre 140 – 260 V.
Pe panoul frontal are un contor dublu, pe care poti urmari atat tensiunea de intrare, cat si cea de iesire. Prezinta protectie la suprasarcina (daca tensiunea depaseste 255V), la scurtcircuit si la suprasarcina.
Priza cu stabilizator de tensiune:
APC by Schneider Electric PM1W-FR
Daca ai probleme cu tensiunea furnizata de retea si vrei sa iti protejezi un aparat anume, poti alege o priza cu stabilizator de tensiune, iar acest model poate fi o alegere buna, fiind produsa de un brand cunoscut in domeniu APC – brand al Schneider Electric.
Simplu si facil de folosit, acest model iti asigura o tensiune stabila de 230V, utila pentru o buna functionare a aparaturii electrocasnice. Este cu o singura iesire si nu are cablu, fiind direct conectat la priza de la retea, se interpune intre aparat si priza.
Nu este mare (10 x 6,3 x 4,2 mm) asa ca il poti pune cu usurinta in orice priza ai la indemana pentru aparatul ce se vrea protejat la supratensiune. Nu este dotat cu filtre incorporate pentru linii de telefonie, de date sau semnal AV.
Prelungitor cu stabilizator de tensiune:
Tracer TRALIS20730
De multe ori ai nevoie de protectie la supratensiune, mai ales pentru aparatele mai sensibile, in bucatarie sau la birou, si atunci un prelungitor cu stabilizator de tensiune este bine venit.
Ca si investitie este mult mai mica chiar si fata de un stabilizator de tensiune, la pret bun, si iti vei putea conecta mai multe aparate. Acest model are 5 conectori de iesire de tip Schuko, este de culoare neagra si prezinta buton on/off usor de controlat, si il poti inchide pe timpul noptii sau cand nu folosesti mai mult timp aparatura.
Cablul are o lungime de 3 m, ceea ce iti permite o usoara libertate fata de priza situata pe perete. Asigura protectie la supratensiune, fara a avea si alte filtre incorporate. Ca si dimensiuni este mare, avand o lungime de 41 cm, o latime de 12 cm si o inaltime de 5 cm.
Ghid de cumparare
In caz ca te confrunti cu probleme in furnizarea energiei electrice si vrei sa iti protejezi electrocasnicele, ai nevoie de un stabilizator de tensiune. Ai mai multe variante, atunci cand vrei sa faci aceasta achizitie si poti opta pentru cumparaturi online unde beneficiezi de preturi bune, o gama larga de produse, poti citi pareri despre cele mai bune stabilizatoare de tensiune ale altor utilizatori, recenzii ale unor specialistii etc.
Iti ofer in continuare, pe scurt, cativa parametri mai importanti la care sa fii atent, atunci cand alegi aparatul potrivit pentru tine.
Tip: Sunt doua tipuri de stabilizatoare de tensiune, si anume: cu relee sau cu servomotor.
Cel cu relee este indicat pentru consumatori mai mici precum calculator, imprimanta, cuptor cu microunde, radiator etc., acesta functionand prin reglarea tensiunii cu ajutorul releelor ce vor furniza valori fixe de tensiune. Au, in general, un pret mai avantajos decat celelalte modele si o viteza de reactie mult mai buna, de cateva milisecunde.
Cele cu servomotor regleaza tensiunea in mod constant cu o marja de eroare mica, fiind utile pentru aparate electrocasnice ce functioneaza cu motoare de putere mare precum frigider, masina de spalat rufe, aparat de aer conditionat, centrala termica, boiler etc. Pretul este ceva mai ridicat, dar au o calitate si performante superioare primelor modele.
Capacitate: In functie de capacitatea stabilizatorului de tensiune, vei putea sti cate aparate pot fi conectate, pentru o buna functionare a acestora si pentru a le putea asigura protectia necesara. Astfel, dupa ce ai ales ce aparate vrei sa protejezi, calculezi valoarea totala a puterii acestora, luand fiecare parametru de putere in parte, ce este trecut pe spatele aparatului sau in cartea tehnica.
In mod uzual, stabilizatoarele de tensiune au o capacitate cuprinsa intre 600 – 2400W, dar daca vrei un model pentru protectia casei in totalitate gasesti si aparate cu capacitate mai mare (9000W sau chiar mai mult). Este mai bine sa supradimensionezi capacitatea stabilizatorului de tensiune, decat sa il folosesti in mod normal la maxim.
De asemenea, trebuie sa tii seama si de tensiunea de intrare de la retea, daca aceasta este mult mai mica decat cea normala (160 V de exemplu) va scadea puterea sustinuta de stabilizator.
Protectii: Printre cele mai importante, pentru o buna functionare a acestui dispozitiv, sunt:
Protectie la scurtcircuit: este foarte importanta pentru a asigura protectia aparatelor electrocasnice, detalii despre aceasta gasind in manualul de utilizare al produsului.
Protectia la suprasarcina: este importanta in cazul variatiilor mari de tensiune, utila mai ales cand conectezi consumatori foarte puternici, a caror putere insumata depaseste capacitatea stabilizatorului.
Protectia la supratensiune: este necesara mai ales in cazul celor cu servomotor, pentru a compensa tensiunile crescute fata de cele nominale care pot apare pentru scurt timp in retea.
Alte caracteristici: Alte caracteristici ale stabilizatoarelor de tensiune sunt:
In caz ca ai in casa prize de 380 V, alege modele de stabilizatoare trifazice, pentru prize de 220 V fiind suficient si un model monofazic.
Tipul de stecher trebuie sa fie compatibil cu modelele pe care le ai la aparatura, in general stabilizatoarele de tensiune casnice au Schuko sau Europlug, dar mai sunt si cu alte tipuri precum IEC 320.
Randamentul este un alt factor de interes, deoarece fiind un consumator de curent trebuie sa fie optimizat, astfel optand pentru o varianta cu cel putin 95%. Chiar daca este un cost in plus la factura de energie electrica, se compenseaza usor cu pretul aparaturii ce ar fi trebuit inlocuita, din cauza defectiunilor aparute din cauza fluctuatiilor din reteaua electrica.
Nivelul de zgomot devine de interes atunci cand vrem sa achizitionam un stabilizator de tensiune pe care sa il punem in dormitor sau intr-o camera in care stam mai mult si pentru a nu fi deranjant cauta sa fie in intervalul 50 – 60 de dB la incarcare maxima, masurat la 1 m distanta.
Display-ul digital sau indicatorii de tip LED, chiar daca au impact direct in cresterea pretului produsului, sunt importanti, pentru a sti in orice moment starea de functionare a dispozitivului. De asemenea, te avertizeaza asupra unor probleme aparute si poti lua masurile necesare pentru remediere.
Functia de oprire a aparatului automat in caz de supratensiune sau supra solicitare este bine venita si se poate rezolva usor cu o siguranta stabilizator de tensiune automata, care de multe ori poate salva viata aparatului.
Modul de montare: In general, stabilizatoarele de tensiune se pot monta pe perete, cele care au dimensiuni mai mici si sunt usoare, mai accesibile ca pret, sau pe pardoseala pentru modelele mai mari care pot deservi si intreaga aparatura din casa, destul de grele (unele chiar si de cateva zeci de kg).
Intrebari frecvente
Ce stabilizator de tensiune sa-mi cumpar pentru electronicele din casa?
In caz ca ai probele cu aparatura electrocasnica, din cauza fluctuatiilor din reteaua de furnizare a curentului electric, este bine sa optezi pentru un stabilizator de tensiune care sa iti ofere protectie pentru acestea.
In caz ca ai tensiune de intrare de 380V (consumatori mari sau mai multe faze in imobil) cel mai bine este sa alegi un model de stabilizator de tensiune trifazic 15kva, pentru cele de 220V fiind suficient si un model monofazic. Puterea stabilizatorului de tensiune trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu cea a sigurantei generale, pentru a avea o tensiune normala pentru consumatori si in caz de subsarcina.
In functie de ce vrei sa protejezi poti alege: un model simplu si de dimensiuni reduse, fara servomotor, pentru PC, imprimanta, TV, care sunt si silentioase si pot fi montate si in dormitor; pentru electrocasnice mai mari cu motor mergi pe modele cu servomotor, fie pentru un singur aparat spre exemplu stabilizator de tensiune pentru centrale termice, fie pentru mai multe aparate (frigider, masina de spalat, aer conditionat etc.).
Cat de puternic trebuie sa fie un stabilizator de tensiune pentru toata casa?
Daca vrei un stabilizator de tensiune pentru toata casa ai grija ca puterea acestuia sa fie mai mare decat a consumatorilor pe care ii ai in mod normal, si lasa in plus o marja de 10 – 20% in caz ca iti vei mai achizitiona ceva aparatura in viitorul apropiat sau vei schimba un electrocasnic cu unul mai puternic.
Consumul echipamentelor pe care vrei sa le protejezi este trecut pe eticheta acestora, in general pe spate sau in manualul de utilizare, si se masoara in kW sau amperi. Ai grija la puterea stabilizatorului de tensiune, daca este trecuta in VA acestea sunt valori aparente si sunt cu 20% mai mari, in general, decat cele notate in W, astfel de exemplu un stabilizator de tensiune 10000va are in fapt 8000 W.
Pe langa acest aspect mai trebuie sa ai grija si la nivelul fluctuatiilor din zona in care locuiesti pentru a alege un model compatibil. Inainte de achizitionarea unui astfel de aparat, este bine sa te consulti cu un specialist care sa iti faca o recomandare si sa te ajute la montaj.
Gasesc sa cumpar UPS cu stabilizator de tensiune?
Da, in general UPS-ul are si functia de stabilizare a tensiunii, pe langa cea de baterie care iti mai asigura functionarea aparatului pentru o anumita perioada de timp in caz de intrerupere a curentului electric.
Acestea se folosesc cu precadere pentru aparatura de birou la care mai ai nevoie de un timp pentru a-ti salva datele in caz de oprire a curentului electric, dar pot fi si modele mai performante care asigura functionarea aparatului pentru o perioada mai mare de timp sau care dau comanda de oprire a aparatului.
De exemplu, in loc de un stabilizator de tensiune pentru centrala termica, poti pune un UPS care va asigura functionarea acesteia si in caz ca se opreste furnizarea energiei electrice, mai ales daca locuiesti intr-o zona unde acest lucru se intampla des.
Cum trebuie sa fie un stabilizator de tensiune pentru generator?
Atunci cand ai un generator pentru a produce curent electric, fie intr-o locuinta de vara, fie pe un santier, sau pentru o anumita perioada, stabilizatorul de tensiune spre care trebuie sa mergi in caz de nevoie trebuie sa fie compatibil cu acesta. Astfel, capacitatea puterii de iesire a generatorului trebuie sa fie mai mare decat regimul nominal al stabilizatorului, iar frecventa de iesire a generatorului trebuie sa fie in plaja de valori de 45 – 65 Hz, avand o forma de unda sinusoidala.
Scurte instructiuni de utilizare pentru un AVR
Indiferent ce tip model ti-ai achizitionat, ca ai optat pentru un stabilizator de tensiune cu servomotor Well (spre exemplu) sau pentru unul pe relee, pentru toata casa sau pentru anumite aparate precum stabilizator de tensiune pentru centrala trebuie sa ai grija sa le utilizezi asa cum iti indica producatorul, pentru a-ti asigura protectia de care ai nevoie si pentru a rezista in timp.
Transport
Este indicat, atunci cand vrei sa transporti stabilizatorul de tensiune, fie de la magazin pana acasa, fie intr-o alta locatie, sa folosesti ambalajul propriu. In caz ca diferentele de temperatura sunt mari de afara in incapere (mai ales pe timp de iarna) se recomanda punerea in functiune a acestuia dupa cel putin 2 ore, timp in care aparatul sa se usuce de condens.
Chiar daca il mutati pe distante scurte aparatul trebuie deconectat de la cabluri si nu trebuie transportat cu capul in jos. Stabilizatorul de tensiune se manipuleaza cu grija, fara a fi bruscat.
Amplasare
Camera in care amplasati stabilizatorul de tensiune trebuie sa respecte intervalul de temperatura si de umiditate indicat de producator. De asemenea, trebuie sa fie bine ventilata, de aceea este necesar un spatiu de minim 10 cm intre aparat si perete.
Nu trebuie plasat intr-o zona in care este expus direct razelor solare, langa o sursa de foc sau cu vibratii puternice. Nu trebuie sa aiba contact cu apa sau sa fie expus in zone in care poate patrunde apa de ploaie.
Operare
Consulta initial manualul de utilizare si vezi, la stabilizatorul de tensiune, schema electrica, pentru a te familiariza cu produsul si pentru a intelege cum functioneaza. Dupa ce te-ai asigurat ca toate aparatele sunt oprite, le poti conecta la stabilizatorul de tensiune, avand grija sa nu depaseasca puterea stabilizatorului. Dupa aceasta il vei conecta la reteaua de furnizare a curentului electric.
Dupa ce ai pus toti conectorii in functiune la un stabilizator de tensiune cu element de reglare serie, pornesti mai intai aparatul si astepti sa intre in starea de functionare (eventual sa se aprinda led-ul verde daca este dotat cu asa ceva, sau sa apara pe afisajul digital), dupa care incepi sa aprinzi pe rand electrocasnicele care sunt cuplate. In caz de anumite anomalii sau defectiuni consulta manualul de utilizare sau suna la service.
Intretinere
O intretinere regulata si respectarea conditilor de folosire si de mediu prelungesc viata aparatului si asigura o buna functionare a acestuia. Astfel, in mod regulat opreste aparatul, sterge carcasa de praf si curata gaurile de ventilare folosind o carpa moale din bumbac. Verifica cablurile si conexiunile, sa fie in stare buna.
Cablurile trebuie plasate in asa fel incat sa nu se calce pe ele, sa nu fie prinse sub mobile. In caz de probleme sau daca aparatul nu functioneaza normal, dupa ce te-ai asigurat ca toti parametrii de functionare sunt normali, suna la service.
Lasa un comentariu
4 Comentarii
June 25, 2021 at 10:53 am
Buna ziua, va aduc spre prezentare si un well de 5000va, cu servomotor, care dupa 3 ani am observat ca el ridica tensiunea cu 10-15v in orice situatie. La tensiunea de 136v intra in protectie, deci nu regleaza!! Am aceasta tensiune constanta ziua pentru ca de anul asta am fotovoltaice, care vin cu un aport suplimentar, iar tensiunea creste cu vreo 5-9 v.
Intrebarea este daca se poate regla sau remedia acest stabilizator?
Multumesc.
Répondre
June 28, 2021 at 12:43 pm
Buna, Florin,
Va trebui sa contactei brandul furnizor pentru mai multe explicatii.
Mult succes!
Répondre
January 10, 2021 at 3:41 pm
Buna seara ,
Super acest articol.Scris pentru profani , pe intelesul tuturor.Sfaturi profesionale fara a face reclama unui produs anume.O intrebare : La momentul actual am un stabilizator de tensinu pentru centrala termica de la WELL care , de doi ani , isi face treba minunat de bine. Ce solutie imi recomandati pentru a proteja de fluctuatiile de tensiune si chiar caderile de tensiune celelate electrcasnice din locuinta : combine frigorifice , cuptor electric , masina de spalat , aer conditionat. Va multumesc.
Répondre
January 18, 2021 at 6:42 am
Salut, Iulian,
Multumesc pentru incurajare!
Un stabilizator cu servomotor, cu capacitate medie-mare, care sa acopere necesarul aparatelor conectate, ar trebui sa fie suficient – mai bine mai mare decat maximul consumat de aceste electronice si electrocasnice, decat la limita.
Mult succes!
Répondre