Cel mai bun strung pentru lemn

Am modificat articolul ultima data pe: 28.05.24

 

Strunguri pentru lemn – Opinii si Recenzii in 2024

 

Prelucrarea lemnului este o operatiune de baza in multe profesii, dar si ca hobby, iar un strung pentru lemn este esential pentru a putea face diferite lucrari. La achizitie, este bine sa iei in considerare cateva criterii de interes, pentru a putea sa iti gasesti exact unealta potrivita pentru tine, fara a plati un pret exagerat. Daca vrei un strung pentru operatii de strunjire, cu care sa poti copia cu precizie anumite obiecte sau sabloane, poti sa alegi prima varianta din lista noastra, si anume: Bernardo 10-1093. Este compact si puternic, echipat cu motor de 0,55 kW, cu posibilitatea de a regla viteza dupa cum ai nevoie, simplu de utilizat. Un alt model poate fi Bernardo DM 480 VD

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Bernardo 10-1093
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un strung pentru lemn, cu miscare de oscilatie, utilizat pentru stunjire, dotat cu un motor puternic, de 0,55 kW, ce permite reglarea vitezei de lucru, fara trepte, de interes fiind dispozitivul pentru copiere dupa o alta piesa sau dupa un sablon, avand astfel precizie in lucru.

Fiind un produs dotat cu dispozitiv de copiere a pieselor, are si un pret mai ridicat decat alte modele prezentate.

Poti sa faci usor diferite obiecte din lemn, chiar si seturi identice, fiind un dispozitiv destinat pentru lucrari de tip hobby.

A 2-A OPTIUNE!

Bernardo DM 480 VD
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Un strung pentru lemn ce se preteaza pentru lucrari profesionale, cu calitati tehnice de interes, motor cu putere de 0,75 kW, cu doua trepte de putere, turatie ce poate fi usor controlata, cu parti realizate din fonta ce elimina vibratiile, cu suport metalic ce poate fi usor ajutat pentru a prinde piesa.

Aparatul cantareste 38 de kg si este greu de mutat de o singura persoana, asa ca trebuie sa ii gasesti o pozitie stabila pe blatul de lucru.

Un model de strung profesional, care te ajuta sa prelucrezi diferite piese din lemn, ce vine si cu accesorii incluse in pret.

A 3-a Optiune!

Proxxon Micro DB 250
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest model de micro strung pentru lemn este dedicat lucrarilor de pe langa casa, avand o miscare oscilanta, ce permite sa modelezi usor diferite piese, cu o putere de 100 W, cu turatie ce poate fi controlata intre 1000 si 5000 de rotatii pe minut, ce se alimenteaza la retea si are o serie de accesorii de interes.

Este un strung pentru lucrari de tip hobby, utilizat in special pentru modelarea diferitelor piese.

Un instrument rezistent si compact, care te va ajuta sa iti pui in aplicare proiectele dorite, pentru a petrece in mod placut timpul liber.

 

 

Pareri despre cele mai bune strunguri pentru lemn

 

Cu siguranta iti doresti cel mai bun strung pentru lemn, care sa fie corelat cu necesitatile tale, asa ca ai mai jos o lista de produse care sa iti permita o alegere rapida si corecta. 

 

Bernardo 10-1093

 

Daca in timpul liber iti place sa mesteresti si sa realizezi diferite obiecte din lemn, atunci poti sa achizitionezi acest model de strung pentru lemn, care iti va fi de mare ajutor. 

Aparatul este dotat cu un dispozitiv de copiere foarte util, pentru a realiza mai multe piese de acelasi fel, sau dupa un sablon, avand astfel o precizie mult mai buna in timpul lucrului. Lungimea de copiere este de 1000 mm, iar diametrul pieselor de maxim 160 mm. Motorul este puternic, de 0,55 kW. Are o miscare oscilanta, folosita la operatiile de strunjire. 

Este un strung de sine statator, dotat cu picioare puternice si are o greutate de 68 kg. Se alimenteaza la retea si iti permite sa reglezi viteza de lucru, fara trepte. 

 

 

ProCraft THM750

 

Cu o constructie masiva, acest model de strung pentru lemn, la pret bun, poate fi o achizitie interesanta pentru tine, fiind folosit pentru mai multe operatiuni de prelucrare a lemnului precum: canelare, slefuire, strunjire, modelare, ascutire, rotunjire etc.

Se alimenteaza la retea si are un cablu cu o lungime de 1,8m, suficienta pentru a ajunge direct la priza fara alte prelungitoare. Motorul cu care este dotat are o putere de 750 W si viteza maxima de rotatie este de 2600 rotatii pe minut.

Distanta dintre centrele de prindere este de 1000 mm, iar diametrul maxim al pieselor prelucrate poate fi de 350 mm. In plus, la achizitie primesti si un manual cu instructiunile de folosire, care sa te ajute sa il utilizezi in conditii optime. 

 

 

Strung pentru lemn, profesional

 

Bernardo DM 480 VD

 

Daca lucrezi in domeniul prelucrarii lemnului si ai nevoie de un strung pentru lemn profesional, poti sa iti indrepti atentia spre acest model, deoarece poate fi o varianta viabila pentru tine.

Este un produs de calitate si iti prezentam pe scurt cateva date tehnice de interes: puterea motorului este de 0,75 kW, avand doua trepte; turatia este cuprinsa intre 300 si 3700 rotatii pe minut; miscarea este circulara; suportul metalic permite ajustarea rapida a dimensiunilor in functie de piesa; elementele de baza sunt din fonta, pentru a elimina vibratiile din timpul lucrului etc.

Strungul este prevazut cu afisaj de tip LED si ai informatii relevante la vedere. In plus, vine cu o serie de accesorii de interes precum: suport cutit de 300 mm; suport pentru piesa cu 4 varfuri; variator de turatie; platan de fixare de 80 mm etc. Aparatul cantareste 38 de kg si se alimenteaza la retea. 

 

 

Mini strung pentru lemn

 

Proxxon Micro DB 250

 

Acest model de mini strung pentru lemn este util pentru diverse operatiuni de tip hobby, fiind de mare ajutor in gospodarie, mai ales daca esti pasionat de prelucrarea lemnului. 

Se recomanda pentru lucrari de modelare, avand o miscare oscilanta. Deoarece poti controla usor turatia, poti sa si vopsesti piesele executate, la turatii mici, utilizand mijloace semi-automate de vopsire. Motorul are o putere de 100 W, ce permite turatii intre 1000 si 5000 rotatii pe minut. Se alimenteaza la retea. 

Distanta intre centrele de prindere este de 250 mm, iar partea mobila se deplaseaza pe un sistem in forma de coada de randunica. Este un strung pentru lemn, la un pret bun, ce vine si cu o serie de accesorii de interes pentru tine precum: adaptor pentru a putea fixa si piesele mai mari, set de pensete pentru fixare, dispozitiv de centrare si aparatoare, pentru un plus de protectie. 

 

 

Stern Austria WL1000

 

Pentru cei care lucreaza in prelucrarea lemnului, atat lucrari profesionale, cat si de tip hobby, un strung pentru lemn, ieftin si bun, poate fi o achizitie potrivita, asa ca nu ocoli acest produs.

Este un mini strung pentru lemn, electric si poti sa faci mai multe operatiuni de tip strunjire, gaurire, frezare si taiere. Se alimenteaza la retea si are o putere de 350 W. Turatia la mersul in gol este de 2480 rotatii pe minut. Cadrul cu ghidaj este robust si rezistent. Miscarea este de tip circular. 

Il poti folosi pentru piese ce au o lungime de maxim 1000 mm si un diametru de pana in 350 mm. Nu este foarte zgomotos, avand un nivel de zgomot de pana in 79 dB. Este incadrat in clasa de protectie II si cantareste 29,5 kg. Designul este placut, avand o culoare albastru metalizat. 

 

 

Accesorii de strung pentru lemn

 

Universal de strung pentru lemn

 

Proxxon 27026

 

In caz ca ai achizitionat un micro strung model Proxxon DB 250, poti sa te orientezi si spre acest universal de strung pentru lemn, un accesoriu dedicat special pentru acesta. 

Se poate fixa direct pe strung, deoarece este dotat cu filet M16 x 1, ce se potriveste perfect. Este un suport de fixare cu trei bacuri, utilizat pentru operatia de frezare, atat pentru lucrarile semiprofesionale, cat si pentru cele profesionale.

Acesta dezvolta o miscare circulara si este foarte solid si compact, fiind confectionat din zinc, ce a fost turnat sub presiune. Ca si capacitate de fixare are intre 1,5 – 32 mm, iar daca se inverseaza bacurile intre 12 – 65 mm. 

 

 

Dalti de strung pentru lemn

 

Proxxon 27023

 

Daca lucrezi in prelucrarea lemnului, cu siguranta ca vei avea nevoie si de o serie de accesorii de strung pentru lemn si poti sa iei in considerare acest produs.

Sunt dalti de strung pentru lemn, recomandate pentru Proxxon DB 250. Ai cinci bucati, dintre cele mai utilizate si anume: pentru profilare, pentru partitionare, una ascutita, o dalta de 3 mm, o dalta de 6,4 mm.

Daltile sunt confectionate din otel, de inalta calitate, si au manere din lemn, cu o forma ergonomica, pentru a fi comod de tinut in timpul lucrului.

Vin ambalate intr-o cutie de lemn, ce se inchide ferm, pentru a nu se imprasitia la transport, fiecare dalta avand un loc dedicat, o pozitie stabila si sigura.  

 

 

Ghid de cumparare 

 

Fie ca esti pasionat si iti place in timpul iber sa faci diferite obiecte din lemn, fie ca lucrezi intr-un domeniu in care prelucrarea lemnului este de baza, vei avea nevoie de un strung, care sa iti permita sa ai o buna productivitate si sa poti efectua lucrari de precizie, rapid. Din fericire, piata este foarte diversa si vei putea gasi strunguri pentru lemn, la preturi bune, care sa corespunda necesitatilor tale. In continuare, iti prezentam cateva criterii de alegere, care sa iti vina in ajutor pentru a gasi unul dintre cele mai bune strunguri pentru lemn, dedicat cerintelor tale. 

In functie de tip: in magazinele de specialitate gasesi doua mari tipuri de strunguri pentru lemn si anume: cele din clasa profesionala si cele destinate activitatilor de tip hobby sau semiprofesionale.

Strung pentru lemn profesional: este destinat pentru atelierele de prelucrare a lemnului, sunt de dimensiuni mari, pentru a putea prelucra si piese de dimensiuni generoase. De obicei, este confectionat din fonta, pentru a elimina cat mai mult din vibratii, motiv pentru care are si o greutate mult mai mare (poate depasi usor 100 de kg). Puterea motorului este, de asemenea, mare, de peste 0,75 kW in general, iar distanta dintre varfuri depaseste 1000 mm. Acestea pot fi si trifazice, alimentate la 380 V, modele puternice. 

Strung pentru lemn de tip hobby: se adreseaza persoanelor care sunt pasionate de prelucrarea anumitor obiecte din lemn, machete, piese mici de mobilier, obiecte decorative etc. Distanta dintre varfurile de fixare este in jur de 250 mm, iar puterea motorului de 100 – 250 W. Sunt de dimensiuni mai mici, si cantaresc in jur de 20 – 40 kg. De obicei sunt monofazate si se alimenteaza la reteaua de 220 V. 

 

In functie de utilizare: pentru un atelier, conform mai multor pareri despre cele mai bune strunguri pentru lemn, este util sa iti alegi un model ce permite realizarea mai multor operatii, precum: frezare, strunjire, filetare, canelare, modelare, rotunjire, ascutire, gaurire, slefuire etc. Unele modele la care poate fi controlata usor turatia, pot servi chiar la vopsirea pieselor din lemn, folosind mijloace semi-automate de vopsire. 

Cu siguranta, cu cat permite efectuarea mai multor operatiuni, cu atat si pretul creste, din acest motiv este bine sa stii exact la ce il vei folosi, putand sa alegi variante mai convenabile ca pret, care permit efectuarea unui numar limitat de operatiuni (1, 2, 3).

 

In functie de pozitionare: si aici ai doua variante: modelele fixe, care se prind cu ajutorul cadrului de bancul de lucru; si modele cu picioare care au o pozitie ferma, pot fi asezate oriunde in cadrul atelierului, dar ai nevoie de un spatiu mai larg, care sa iti permita acest lucru. 

 

Alte caracteristici de interes: mai sunt si alte caracteristici care pot fi interesante pentru tine si pe care le poti urmari:

Reglarea turatiei iti permite sa ai un control mai bun asupra pelucrarii, iar la unele modele poti sa si vopsesti produsul, la turatie mica, folosind unelte semi-automate de vopsire.

Dispozitiv de copiere: este o caracteristica de baza daca faci produse de serie, care trebuie sa fie identice ca si dimensiuni, iar acest dispozitiv iti va fi de mare ajutor. Poti copia o piesa sau un sablon.

Afisaj: un mic ecran iti va permite sa vezi usor cu ce turatie lucrezi, precum si alte caracteristici, in functie de tipul aparatului. 

Mansoane din cauciuc pentru modelele de strung cu picioare, care asigura o pozitie mai stabila si elimina din vibratii. 

Accesorii incluse: la achizitie poti sa primesti si o serie de accesorii, care iti vor fi de mare ajutor in timpul lucrului si, in plus, nu trebuie sa mai faci si alte achizitii. Astfel, poti sa primesti:

Adaptor pentru piese mari: este un dispozitiv care te ajuta sa prinzi si sa prelucrezi piese cu dimensiuni mai mari decat distanta maxima pe care o are strungul. 

Set de pensete: acestea sunt necesare pentru fixarea pieselor ce trebuie prelucrate.

Dispozitiv de centrare: pentru a putea aseza perfect centrata piesa ce trebuie prelucrata.

Aparatoare: este necesara pentru a nu exista riscul unei accidentari, in timpul prelucrarii putand sa sara usor bucati din lemn, dar si mult praf. 

Diferite suporturi de prins piesa cat mai ferm pe strung.

Set de unelte pentru strunjire, foarte utile pentru a putea sa executi acesta operatiune sigur si eficient. 

Manual sau intructiuni de folosire in limba romana, pentru a putea folosi strungul in bune conditii, respectand indicatiile date de producator. 

 

 

 

4 precautii cand vrei sa faci un strung de lemn pentru utilizare acasa

 

In caz ca iti place sa mesteresti si sa iti faci singur sculele pe care le utilizezi pentru diferite operatiuni pe langa casa, poti sa asamblezi si un strung de lemn, dar trebuie sa ai grija sa respecti cateva indicatii pentru a fi in siguranta cand il vei utiliza.

1. Integrarea: este foarte important ca toate partile componente sa fie integrate intr-o carcasa, fixate bine impreuna, deoarece in timpul functionarii este posibil sa aiba o miscare de vibratie puternica, ce se datoreaza asimetriei piesei ce este prelucrata. Astfel, pentru ca piesa sa nu iasa din dispozitivul de fixare, deoarece intra in rezonanta, toate partile componente ale strungului trebuie sa functioneze sincron.

 

2. Fixare: ai doua modalitati de fixare a strungului: fie pe un banc de lucru – mult mai sigur si intr-o pozitie ferma, dar nu il mai poti muta; fie sa ii montezi picioare – dar acestea trebuie sa fie solide pentru a nu vibra, fiind astfel portabil.

 

3. Transmisia: pentru a nu te complica, poti sa alegi transmisia directa de la motor, avand avantajul ca este o constructie simpla, cu arborele motorului fixat direct pe ax. Deoarece nu ai si alte unitati de transfer, este o varianta de lucru sigura si, in plus, faci si economie de spatiu.  

 

4. Tipul lemnului pe care il prelucrezi: cu cat lemnul pe care vrei sa il prelucrezi este mai dur, de esenta tar, cu atat vei avea nevoie de un motor mai puternic, iar viteza de rotatie a piesei va fi mai mare; pentru lemnul de esenta moale, viteza de rotatie este mai mica, pentru a avea rezultate cat mai bune, iar puterea motorului poate fi si de 200 – 250 W. 

Daca ti se pare dificil sa il faci singur, poti sa iei in calcul si achizitionarea unui model dedicat pe nevoile tale, pe piata gasind usor strunguri pentru lemn, ieftine si bune, din gama hobby.  

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu