Cele mai bune grunduri

Am modificat articolul ultima data pe: 20.07.24

Cel mai bun grund – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Pregatirea suprafetelor inainte de vopsire sau sigilarea acestora pentru a le conferi rezistenta in timp si la intemperii ar trebui sa fie obiectivele indeplinite de un grund de calitate. De aceea, ca sa te ajutam sa economisesti din timpul alocat cautarilor unei formule bune, iti propunem sa afli ce solutii ne-au atras noua atentia. Tafi Grund alchidic este un produs anticoroziv, destinat pregatirii suprafetelor metalice. Pe baza rasinii alchidice va proteja materialul impotriva ruginii. Se caracterizeaza printr-o putere buna de acoperire si un timp de uscare de pana la 6 ore. Tot pentru situatiile in care cauti un grund pentru suprafete metalice, s-ar putea sa vrei sa incerci formula Dupli-Color Car’s.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Tafi Grund alchidic
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un grund destinat suprafetelor metalice, ce are proprietati anticorozive si asigura aderenta mai buna vopselei, iar datorita rasinii alchidice, are o putere de acoperire mare, fiind suficienta aplicarea unui singur strat. Poate fi folosit pentru lucrari aflate in interior sau in exterior si se usuca rapid, deoarece are in compozitie fosfat de zinc.

Produsul necesita curatarea si slefuirea suprafetei, de aceea procesul de grunduire poate dura mai mult timp.

Continutul este o alegere buna, deoarece se usuca rapid, are o putere de acoperire mare si previne aparitia ruginii, pe suprafete metalice.

A 2-A OPTIUNE!

Dupli-Color Cars
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un grund ce poate fi folosit pentru acoperirea zgarieturilor, deoarece are o putere mare de acoperire, iar datorita solventilor din compozitie, are si efect anticoroziv si previne formarea ruginii, pe suprafete metalice. Produsul poate fi aplicat si pe vopsele metalizate si se usuca rapid, de aceea vei putea smirghelui rapid suprafata; datorita faptului ca este sub forma de spray, se aplica usor.

Recipientul de comercializare are o capacitate de doar 600ml, de aceea s-ar putea sa nu fie suficient, pentru acoperirea multor imperfectiuni.

Este un produs usor de aplicat, ce te ajuta sa maschezi imperfectiunile caroseriei, dar in acelasi timp o protejeaza impotriva ruginii si a degradarii.

A 3-a Optiune!

Kober Grund pentru lemn
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Grundul se foloseste pentru suprafete de lemn si are rolul de a asigura o aderenta mai buna a lacului, dar si de a proteja materialul impotriva factorilor externi, ce pot duce la degradare, deoarece are in compozitie substante biocide. Produsul poate fi folosit si pe lemn degradat, pentru ca are si rolul unui tratament, iar datorita faptului ca este incolor, nu va modifica nuanta suprafetei.

Produsul poate fi deranjant, pentru persoanele cu un simt olfactiv sensibil, deoarece este pe baza de solventi si are un miros puternic.

E ideal pentru lemn, inainte de a-l lacui, deoarece impiedica degradarea materialului si te ajuta sa obtii un rezultat uniform si rezistent.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Tafi Grund alchidic

 

Inainte de a vopsi o suprafata metalica, poti aplica un grund anticoroziv, cum este si acesta, care are rolul de a proteja materialul impotriva ruginii. Pe de alta parte, aplicarea lui asigura si o aderenta mai buna a culorii.

Produsul poate fi folosit atat in interior, cat si in exterior si are nuanta gri, pentru a se potrivi cu cat mai multe tipuri de suprafete metalice. Datorita faptului ca, in compozitie se regaseste si rasina alchidica, continutul are o putere de acoperire mare si poate fi aplicat doar intr-un singur strat.

Printre substante se mai numara si fosfatul de zinc, ce are proprietati de uscare rapida, ceea ce inseamna ca va trebui sa astepti doar 6 ore pentru o zvantare completa. Totusi, inainte de aplicarea acestui grund gri, este indicat sa te asiguri ca suprafata este perfect neteda si nu prezinta urme de vaselina, praf sau ulei.

 

Avantaje:

Produsul are in compozitie fosfat de zinc, deci se va usca rapid.

Poate fi folosit atat la lucrarile de interior, cat si la cele de exterior.

Are o putere mare de acoperire, pentru ca este pe baza de rasina alchidica.

Fiind un grund anticoroziv, protejeaza metalul impotriva ruginii.

 

Dezavantaje:

Necesita pregatirea prealabila a suprafetei.

 

 

 

 

Dupli-Color Car’s

 

Vrei sa acoperi zgarieturile superficiale de pe caroserie? Foloseste un grund spray, ca acesta. Avand in vedere ca nu are o consistenta lichida si se aplica prin pulverizare, vei putea finaliza rapid acoperirea imperfectiunilor si masina ta va arata ca noua.

Grundul are culoarea gri, de aceea poate fi aplicat doar pe masinile care au o nuanta apropiata, iar datorita solventilor din compozitie poate fi aplicat chiar si pe vopsele metalizate.Pe langa acoperirea zgarieturilor, spray-ul grund previne formarea coroziunii, de aceea poate fi aplicat prin zona aripilor si a pagurilor, deoarece acestea sunt cele mai supuse degradarii.

Produsul se usuca la doar cateva minute dupa aplicare, ceea ce inseamna ca rezultatul nu se va degrada in cazul distrugerii, dar smilgheruirea o poti face dupa cel putin 2 ore, de la aplicare. Avand in vedere ca flaconul are o capacitate de doar 600ml, nu este o alegere buna, daca vrei sa aplici grund pe intreaga caroserie, deoarece va trebui sa achizitionezi o cantitate mare de produs.

 

Avantaje:

Poti acoperi micile defecte ale caroseriei, deoarece acopera zgarieturile.

Ajuta la prevenirea ruginii, de aceea are efect anticoroziv.

Fiind sub forma de spray se aplica usor

Timpul de uscare este de doar 4 ore, deci vei putea folosi masina la scurt timp dupa aplicare.

 

Dezavantaje:

Cantitatea de produs nu iti va fi suficienta, daca ai multe imperfectiuni de acoperit.

 

 

 

 

Kober Grund pentru lemn cu efect anticari

 

Produsul adus in discutie este un grund pentru lemn, ce ofera o protectie sporita si impiedica degradarea materialului. Este un continut pe baza de solventi organici, de aceea va avea un miros puternic in momentul aplicarii. In compozitie se mai regasesc si substante biocide care asigura protectia lemnului impotriva factorilor externi, cum ar fi: ciuperci xilofagice, mucegai, insecte xilofage.

Produsul poate fi aplicat si pe o suprafata deja afectata de agentii biologici de degradare, deoarece are si rol de tratament. Acesta va fi absorbit usor de lemn si nu va modifica nuanta materialului, deoarece este incolor. Impregnantul nu asigura impermeabilitate, deci in cazul in care vrei ca apa sa nu se infiltreze este necesara aplicarea ulterioara a unui lac protector.

Continutul este comercializat in cutie cu o capacitate de 4l, iar conform producatorului, cu 1l vei putea acoperi 10mp, ceea ce inseamna ca grundul de lemn iti va ajunge pentru o suprafata de aproximativ 40mp. De asemenea, este de ajuns sa aplici doar un singur strat, iar timpul de uscare este de 5 ore.

 

Avantaje:

Impregnantul este incolor, deci nu va modifica culoarea materialului.

Datorita substantelor biocide, protejeaza lemnul impotriva degradarii.

Poate fi aplicat si pe suprafete deja afectate, pentru ca actioneaza si ca un tratament.

Produsul nu necesita diluare si poate fi aplicat in forma bruta.

 

Dezavantaje:

Deoarece este pe baza de solventi, va avea un miros puternic.

 

 

 

 

Kober Pitura

 

Vrei sa protejezi impotriva intemperiilor, o suprafata metalica expusa la exterior? Atunci aplica acest grund pentru metal, cu o compozitie alchidica, ce are o putere de acoperire mare si asigura o aderenta mai buna a culorii.

Cu toate ca pigmentii si solventii organici cauzeaza un miros neplacut, acestea ofera o durabilitate mai mare, chiar si in cazul in care suprafata pe care ai aplicat grundul este supusa factorilor de degradare externi. Continutul poate fi aplicat pe suprafete noi, dar si pe cele care au fost in prealabil vopsite si necesita reparatii.

Avand in vedere ca, se va usca in doar 2 ore, grundul auto este o varianta optima, pentru cei care au mai multe lucrari de finalizat, intr-un timp scurt. Acesta poate fi aplicat imediat dupa achizitie, nefiind necesar sa il amesteci cu solvent, insa este indicat sa realizezi o pregatire prealabila, a suprafetei.

 

Avantaje:

Este rezistent astfel ca poate fi aplicat pe lucrarile ce se afla in exterior.

Asigura o aderenta buna a culorii, deoarece are o compozitie alchidica.

Poate fi aplicat pe suprafete noi, dar si pe cele deja degradate.

Produsul este gata pregatit si poate fi aplicat dupa achizitie.

 

Dezavantaje:

Aplicarea va dura mai mult, pentru ca are o consistenta cremoasa.

 

 

 

 

K2 Pro Primer 1K

 

Acesta este un produs universal, ce poate fi aplicat pe toate tipurile de suprafete, insa datorita proprietatilor poate fi folosit si ca grund auto anticoroziv. Fiind un produs pe baza de rasini acrilice, are o putere mare de acoperire si umple porii, de aceea poate fi folosit pentru estomparea zgarieturilor.

Acesta este de tip K1, ceea ce inseamna ca, nu necesita preparare prealabila, ci poate fi aplicat imediat dupa cumparare. Continutul poate fi folosit si pe metal, piatra, plastic, aluminiu sau ca grund pentru lemn. Acesta are nuanta gri, deci poate fi aplicat doar pe suprafete cu o culoarea apropiata.

Produsul poate fi folosit pentru lucrari de tip hobby, deoarece este comercializat in recipiente inflamabile, cu o capacitate de doar 600ml. Acesta se aplica usor si are proprietatea de uscare rapida, de aceea reconditionarea suprafetei se va realiza intr-un timp scurt.

 

Avantaje:

Produsul este unul universal, de aceea poate fi folosit pe orice tip de suprafata.

Umple rapid zgarieturile, deoarece este un grund acrilic.

Deoarece este un produs cu uscare rapida, nu va trebui sa astepti mult ca sa aplici vopseaua.

Nu necesita amestecare cu solvent, ci poate fi aplicat fara pregatire prealabila.

 

Dezavantaje:

Produsul nu este incolor, de aceea nu poate fi aplicat pe orice suprafata.

 

 

 

 

Kober Grund Plastic Primer

 

Chiar si suprafetele din plastic necesita grunduire, pentru ca in urma acestui proces aderenta vopselei va fi mai buna. Spray-ul grund auto se poate aplica pe oglinzi si spoilere si are o putere mare de acoperire.

Continutul se usuca in cel mult 5 minute si dupa un sfert de ora poti aplica vopseaua, de aceea, vei putea finaliza intr-un timp scurt modificarea culorii. Produsul este incolor, deci poate fi aplicat indiferent de nuanta suprafetei, iar daca vrei un grund negru, e bine sa te uiti la capac, deoarece acesta indica culoarea.

Acesta are in compozitie rasini speciale, ce asigura o rezistenta buna la intemperii si la zgariere. Continutul este comercializat intr-un recipient cu pulverizator, de aceea aplicarea se va face usor, chiar si de catre persoanele neexperimentate. Totusi, acesta are o capacitate de doar 400ml, deci nu iti ajunge pentru suprafete extinse.

 

Avantaje:

Vei finaliza repede operatiunea de grunduire, deoarece se usuca in 5 minute.

Se aplica usor, pentru ca are recipient cu pulverizator.

Fiind un produs pe baza de rasini speciale, protejeaza plasticul impotriva zgarierii si a intemperiilor.

Avand in vedere ca este incolor, il poti aplica pe orice suprafata, indiferent de culoare.

 

Dezavantaje:

Nefiind un produs universal, nu poate fi aplicat pe orice material.

 

 

 

 

Dupli-Color Grund mase plastice

 

Anumite zone ale caroseriei nu necesita aplicarea unui grund antirugina, ci unul pentru plastic, cum este si acesta. Dupa aplicare, suprafata va avea o aderenta mai buna a vopselei. Acesta este comercializat in tub cu pulverizator, de o capacitate de 400ml, ce poate fi aplicat usor, chiar si de catre persoane care nu au cunostinte in domeniul mecanic.

Este un grund acrilic, peste care pot fi folosite vopsele de acelasi tip, de aceea poate fi utilizat si in activitati de bricolaj, iar nuanta incolora nu va modifica culoarea materialului. Fiind un continut ce se raspandeste prin pulverizare, nu exista riscul ca stratul de grund sa fie gros aplicat, de aceea se va usca in doar cateva minute.

Produsul este monocomponent, astfel ca nu necesita diluare, insa este indicat sa stergi suprafata pe care urmeaza sa aplici grundul, deoarece in caz contrar, rezultatul final nu va fi unul uniform.

 

Avantaje:

Este un grund ce se aplica usor, deoarece recipientul este cu pulverizator.

Nu modifica culoarea suprafetei, deoarece este incolor.

Fiind un produs pentru plastic, poate fi folosit pentru oglinzi si spoilere, dar si pentru activitati de bricolaj.

Raspandirea continutului va fi uniforma, deoarece se aplica prin pulverizare.

 

Dezavantaje:

Produsul nu poate fi aplicat pe orice tip de suprafata.

 

 

 

 

Cum alegi un grund bun

 

Ghidul cumparatorului

Alegerea unui grund (la un pret bun) poate fi dificila, mai ales daca nu cunosti prea multe informatii, despre acest tip de produs. Ca sa nu fie nevoie sa apelezi la sfatul specialistilor, citeste ghidul de mai jos si afla la ce sa fii atent cand cumperi, astfel incat achizitia sa fie una reusita si simpla.

 

 

Suprafata de lucru: Pe piata exista o multime de grunduri la preturi bune ce pot fi aplicate pe: metal, lemn, tencuiala sau plastic.

Cele pentru metal se folosesc pentru acoperirea suprafetei inainte de vopsire. Sunt recomandate mai ales in cazul suprafetelor supuse la coroziune, deoarece continutul are rolul de a proteja metalul si de a preveni ruginirea. Exista si produse special concepute, pentru zonele ce sunt supuse deja coroziunii si pot transforma chimic rugina in saruri metalice solide, pentru a putea reda aspectul obiectului.

Grundul pentru lemn are rolul de a mari aderenta materialului de finisare, dar in acelasi timp ajuta la reducerea cantitatii de lac folosita, deoarece imbiba si intra in profunzimea materialului lemnos. Daca esti o persoana sensibila, olfactiv, poti folosi un grund pentru lemn, pe baza de apa, deoarece nu are un miros atat de puternic. De asemenea, acesta mai poate avea rolul de a proteja suprafata impotriva daunatorilor, asta inseamna ca aspectul se va mentine o perioada lunga de timp. Daca vei analiza parerile despre cele mai bune grunduri, pentru lemn, vei constata ca, aplicand continutul inainte de materialul de finisare, rezultatul final va fi unul uniform si cu un aspect placut.

Grundul pentru tencuiala ajuta la egalizarea absorbtiei de apa, pe intreaga suprafata si creste aderenta tencuielilor decorative, si se gaseste deseori sub denumirea de grund de profunzime. Pe de alta parte, acesta poate ajuta peretele sa respire, lucru care duce la diminuarea riscului de aparitie a mucegaiului.

Folosirea unui grund pentru plastic este necesara, atunci cand intentionezi sa faci o schimbare drastica de culoare, deoarece suprafata nu este poroasa si nu se deterioreaza la umiditate. Aplicand un astfel de continut, inainte de colorare, reusesti sa acoperi in totalitate nuanta anterioara si asiguri o aderenta mai buna vopselei pe care intentionezi sa o aplici.

 

Compozitia: Imparte aceste produse, in doua mari categorii: pe baza de apa si pe baza de solventi.

Cele pe baza de apa nu au un miros specific de diluant, de aceea disconfortul e redus, in cazul in care esti mai sensibil. Continutul scazut de compusi organici face ca acesta sa fie mai prietenos cu mediul si in, acelasi timp, asigura o uscare mai rapida, dar si o durabilitate mai mare comparativ cu cele din cea de-a doua categorie.

Produsele pe baza de solvent pot avea la baza diferiti compusi chimici, fiecare cu proprietati specifice; printre ele se numara si grundul acrilic (se utilizeaza la interior si nu are un miros puternic), siliconic acrilic (tine umezeala la distanta si este potrivit pentru exterior), alchidic (are o putere de acoperire foarte buna si reda luciul suprafetei), grund epoxidic (asigura o protectie sporita impotriva coroziunii, datorita rasinilor speciale din compozitie).

 

Modul de comercializare si aplicare: Atunci cand ai de acoperit mici zgarieturi ale caroseriei, cel mai bun grund ar putea fi acela sub forma de spray. Acesta este comercializat in flacoane inflamabile si se aplica usor, doar prin pulverizare. Totusi, cantitatea comercializata este mica, de aceea nu este indicat, in cazul in care ai de acoperit o suprafata mare.

Cele cu o consistenta vascoasa sunt ambalate in cutii de metal si, in momentul achizitiei, vei primi o cantitate mare de continut, ceea ce inseamma ca iti ajunge, pentru o suprafata mai mare. Acesta se raspandeste cu ajutorul pensulei sau a pulverizatorului, de aceea necesita mai multa indemanare, decat in cazul primei variante prezentate.

 

 

Consumul: Pentru a putea stabili cantitatea necesara, atunci cand achizitionezi un grund ieftin si bun, verifica cu atentie indicatiile producatorului de pe ambalaj. Acesta este prezentat sub forma de ml(g)/mp. Astfel ca, in functie de dimensiunea suprafetei, vei putea calcula si cantitatea de produs necesara. Totusi, este bine sa iti iei o marja, deoarece puterea de absorbtie depinde si de textura suprafetei.

 

Proprietati specifice: Se stie ca grundurile ieftine si bune au rolul de a proteja suprafata si de a impiedica degradarea lor. Odata aplicate, acestea te ajuta sa obtii un finisaj uniform. Poti gasi variante impermeabile ce au in compozitie silicon si clorcauciuc.

Acestea ajuta la inchiderea porilor si asigura un aspect lucios al suprafetei. Daca vrei sa aplici continut, pe un produs care este supus la temperaturi ridicate, cele mai bune grunduri sunt cele pe baza de zinc, deoarece asigura o durabilitate mare.

In cazul in care suprafata este afectata de coroziune, ai nevoie de un produs anticoroziv, cu efect albitor, asa cum este si cel epoxidic. Odata aplicat, acesta va distruge rugina, de aceea este indicat, pentru suprafete deja afectate.

 

Alte specificatii: Grundurile se pot diferentia si in produse de exterior si cele de interior. Cele din prima categorie, sunt realizate din substante care asigura impermeabilizare, deoarece suprafata este supusa la intemperii. Unele mai pot fi rezistente si la razele ultraviolete puternice, protejand obiectul impotriva deteriorarii

Un grund pentru lemn sau orice tip de suprafata, destinat utilizarii interioare, are in continut aditivi si solventi ce protejaza impotriva mucegaiului si a micoorganismelor. Mai poti achizitiona si variante universale, ce pot fi aplicate atat la interior, cat si la exterior. Acestea sunt indicate, daca ai de aplicat pe mai multe suprafete, care vor fi expuse la diferite elemente meteo.

 

 

Avand in vedere ca, intregul proces de modernizare poate dura mult timp, este indicat sa acorzi atentie si timpului de uscare. Daca esti presat de timp, alege grunduri ieftine si bune cu uscare rapida. Vor avea nevoie de un timp de zvantare, de aproximativ 2 ore. In functie de substantele din compozitie, timpul se poate prelungi pana la 24 ore. Aceste specificatii sunt oferite de producator pe ambalajul de comercializare si pot sa fie diferite de la un produs la altul, de aceea, pentru a putea estima timpul necesar, verifica informatiile de pe cutie.

Dupa ce ai citit ghidul de mai sus, probabil te intrebi de unde poti achizitiona astfel de produse. Ai doua variante: din magazinele de specialitate sau de pe internet. Noi iti propunem cea de-a doua optiune, deoarece cumpararea va dura mult mai putin. Ca sa iti fie mai usor sa alegi, iti prezentam mai jos cateva optiuni.

 

 

Cum se grunduiesc suprafetele din metal

 

Orice suprafata metalica, dupa un timp, acumuleaza pete, murdarie sau rugina, iar pentru ca vopseaua sa reziste, este necesar sa aplici un produs specific, inainte de colorare. Cu toate acestea, nu este indicat sa aplici grundul pe tabla ruginita, de aceea trebuie sa realizezi in prealabil curatarea zonei.

Daca nu stii cum sa ingrijesti suprafetele din metal, citeste articolul si documenteaza-te.

 

 

Curatarea suprafetelor nevopsite

Aceasta etapa presupune indepartarea ruginei si a murdariei cu ajutorul unei lavete inmuiate in apa. Daca exista si pete, acestea trebuie curatate cu solutii speciale, de aceea este indicat sa nu folosesti produse agresive, pentru ca acestea pot patrunde in structura suprafetei si pot afecta vopseaua, pe care o vei aplica ulterior. Pentru ca vopseaua grund pentru tabla, sau oricare alt produs, ce poate fi utilizat pe suprafete metalice, sa nu isi piarda din proprietati, este necesar ca metalul sa se usuce in profunzime inainte de aplicarea continutului.

 

Curatarea suprafetelor ce au fost vopsite anterior

In cazul in care urmeaza sa aplici grund pe o suprafata pe care a fost aplicata vopsea, curatarea se poate face in mai multe moduri. Pentru a putea stabili, care dintre ele este cel mai potrivit, analizeaza suprafata si identifica zonele cu vopsea exfoliata, cu crapaturi.

Razuirea este cea mai eficienta modalitate de a indeparta vopseaua aplicata necorespunzator. Ca sa obtii rezultate bune, trebuie sa aplici presiune egala in tot timpul operatiunii si sa razuiesti in acelasi sens, iar ulterior sa repeti procesul in directie perpendiculara cu cea anterioara. Apoi freaca zona cu o hartie abraziva (smirghel), insa nu uita sa folosesti ochelari de protectie, pentru a nu exista riscul ca impuritatile sa intre in ochi. Totodata, pentru a nu respira particulele de vopsea, foloseste o masca de protectie respiratorie.

Vopseaua exfoliata sau rugina mai pot fi indepartate de pe suprafata cu ajutorul unei sarme dintr-un material rigid. Totusi, in momentul in care indepartezi culoarea, trebuie sa realizezi procesul cu atentie, deoarece poti zgaria suprafata. Dupa indepartarea culorii sau a ruginii, foloseste smirghelul, pentru a netezi zona pe care urmeaza sa aplici un grund auto profesional sau orice alt produs, din aceasta categorie.

 

 

Desprafuirea si aplicarea grundului

Dupa ce ai realizat curatarea suprafetei, sterge cu o laveta din bumbac intreaga zona si aplica diluant, pentru a degresa in profunzime metalul. Daca alegi un grund pe baza de apa, utilizeaza o pensula sau o rola confectionata din fibre sintetice cu firul despicat, deoarece acest tip impiedica spumarea compozitiei. Continutul pe baza de solvent se raspandeste pe metal, folosind pensule realizate din fir natural sau role din mohair sau velur.

Chiar daca esti tentat sa folosesti rola pentru lavabila, nu este indicat sa faci acest lucru, deoarece aceasta este confectionata din bumbac si absoarbe o cantitate mare de continut. Din aceasta cauza nu vei mai putea intinde grundul in strat subtire si nu va fi uniform, iar acest lucru poate duce la un rezultat final inestetic. Dupa ce ai aplicat continutul, lasa-l sa se usuce, tinand cont de informatiile oferite de producator, pe ambalaj.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu