Cele mai bune scari extensibile

Am modificat articolul ultima data pe: 15.07.24

Cea mai buna scara extensibila – Recomandarile noastre pentru 2024

 

O scara telescopica are avantajul de a putea fi stransa, atunci cand nu este folosita, ocupand putin loc de stocare. Utilizand diverse metode de strangere sau pliere, modelele de pe piata pot raspunde diverselor nevoi pe care le au utilizatorii. Unele sunt scurte, altele lungi, iar rezistenta si greutatea lor pot varia, de asemenea. In cautarea celei mai bune scari telescopice de pe piata, ne-am straduit sa gasim produsul care sa raspunda atat nevoii de a ajunge la inaltimi ridicate, cat si posibilitatea economiei de spatiu de stocare, analizand felurite designuri si materiale. Ce ne-a impresionat cel mai mult este aceasta scara de 380 centimetri de la Martin Velo Sport 380 cm, care stransa masoara doar 90 de centimetri inaltime. Cantarind 12 kilograme (deci usoara), poate sustine chiar si 150 de kilograme, daca este nevoie, ceea ce este util mai ales la renovari. Insa mai venim cu o recomandare, pentru posesorii de case ce doresc acces usor la mansarda. Scara retractabila Pavexpert A-75 se poate strange pe interiorul unei trape de pod, iar urcarea pe aceasta este usoara si sigura, intrucat produsul, lung de 220 centimetri, se asaza pe podea in pozitie oblica.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Martin Velo Sport 380 cm
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este foarte lunga, la cei aproape patru metri, iar in pozitia stransa, are doar 90 de centimetri. In plus, da dovada si de o rezistenta ridicata, putand sustine pana la 150 de kilograme.

Trebuie sa fie proptita de ceva, atunci cand este utilizata. Astfel de scari trebuie folosite langa un perete ori copac si se recomanda atentie deosebita amplasarii, pentru a fi cat mai stabile.

Daca aveti o gospodarie mare si va trebuie o scara pentru accesul la acoperis sau la crengile pomilor inalti, modelul prezentat aici este mai mult decat recomandabil, prin calitatea constructiei sale.

A 2-A OPTIUNE!

Pavexpert A-75
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o scara de pod pliabila pe interiorul trapei cu care este livrata. Sistemul acesta permite economisire maxima de spatiu. In plus, are lungimea ajustabila, in functie de inaltimea camerei, iar otelul din care este facuta poate duce chiar si 200 de kilograme.

Nu se poate muta, pentru a fi utilizata in alta parte din casa. Prin urmare, unii ar putea dori o scara telescopica mobila pentru pod, care sa poata fi folosita si in alte locuri din gospodarie.

Designul acestui produs, alaturi de absenta nevoii de a il sprjini de ceva, atunci cand va urcati sau coborati, sunt elementele care va ofera siguranta, fiind una din cele mai bune solutii pentru posesorii de case.

A 3-a Optiune!

Svelt Xtend Mini
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este foarte utila in special in apartamente, oferind o inaltime maxima de 2 metri si masurand doar 65 de centimetri atunci cand este stransa. Este o scara telescopica, incape usor sub paturi, in debarale, in portbagaje, eventual transportata pe santier.

Are nevoie de sprijinire de alte suprafete pentru a fi utilizata. Va trebui sa fiti precauti pentru a nu se intampla accidente, mai ales atunci cand suprafata de pe jos este alunecoasa (de exemplu, gresie).

Pentru reparatii si renovari, ori pentru accesul la rafturile superioare ale unui sifonier ori biblioteci, modelul de fata este deosebit de avantajos. La doar 6 kilograme, oricine o poate muta cu usurinta.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Martin Velo Sport 380 cm

 

Daca doriti un exemplu de produs ce se afla printre cele mai bune scari extensibile de pe piata, atunci aceasta este prima noastra recomandare. Se adreseaza gospodarilor care au nevoie sa ajunga la inaltimi de pana la aproape patru metri, de exemplu atunci cand culeg fructele din pomi sau cand lucreaza la acoperisul casei.

Fiind fabricata din aluminiu, scara are o greutate foarte redusa – doar 12 kilograme, prin urmare poate fi transportata intr-o mana fara probleme. Iar in ceea ce priveste sarcina pe care o poate sustine, puteti sa o impovarati fara griji cu pana la 150 de kilograme (utilizator + echipamente precum scule sau galeti).

In pozitia inchisa, cele 13 trepte intra unele in altele in stil telescopic, iar lungimea sa se reduce la doar 90 de centimetri, latimea ramanand la 34 centimetri si grosimea de 10 centimetri. Produsul se foloseste rezemat de un suport exterior, iar capetele sale sunt acoperite cu plastic aderent, pentru a nu aluneca usor.

 

Avantaje:

Lungimea sa de 380 centimetri o face potrivita pentru lucrul in curti si livezi.

Atunci cand este stransa, este foarte mica, masurand 90 x 48 x 10 centimetri.

Greutatea sa este foarte avantajoasa, la doar 12 kilograme.

Poate sustine chiar si 150 de kilograme, fiind una din cele mai rezistente scari extensibile de pe piata.

 

Dezavantaje:

Necesita sprijin extern, prin urmare se impune atentie la unghiul la care o amplasati.

 

 

 

 

Pavexpert A-75

 

Modelul de scara extensibila pe care il prezentam aici are o destinatie fixa: foloseste la accesul catre podurile sau mansardele caselor. Prins pe interiorul unei usi cu care este livrat, sistemul de extindere este prin depliere, treptele fiind alcatuite din multe bucati de metal curbate, cu balamale intre ele.

Intrucat produsul nu este facut sa fie mutat, greutatea sa nu este o problema, prin urmare designerii l-au proiectat sa fie din otel tratat termic, foarte rezistent, putand duce fara probleme chiar si peste 150 de kilograme. Intinsa complet, poate ajunge pana la 320 centimetri lungime, pentru a ajunge pe podeaua caselor cu tavan inalt, insa poate fi utilizata si in case cu etaje normale, intinsa partial.

Forma treptelor permite si apucarea cu mana, prin urmare intregul produs este foarte sigur. Inchisa, nu va ocupa spatiu in camera cu accesul catre pod, aceasta fiind pliata pe partea interioara a trapei. In plus, daca vreuna din trepte se strica, ea va putea fi scoasa pentru a fi reparata sau inlocuita si tot asa puteti ajusta lungimea scarii, pe langa extindere.

 

Avantaje:

Este fabricata din otel, prin urmare foarte rezistenta (duce si peste 150 de kilograme).

Ofera un nivel ridicat de siguranta, intrucat nu exista sanse sa alunece, fiind prinsa de usa.

In pozitia inchisa, nu ocupa spatiu in camera cu acces catre pod, ea fiind prinsa pe partea cealalta a trapei cu care este livrata.

Treptele pot fi scoase si inlocuite, in vederea repararii.

 

Dezavantaje:

Nu poate fi mutata din loc pentru a oferi acces catre alte zone ale casei.

 

 

 

 

SVELT Xtend Mini

 

In cazul in care sunteti un posesor de apartamente (dar nu numai) si cautati o scara extensibila, ieftina si buna, cu design telescopic, ati gasit modelul potrivit, pe care il prezentam aici.

Cu o lungime maxima de 2 metri si cu dimensiunile de 65 x 30 x 4 centimetri in pozitia stransa, o veti putea folosi pentru accesul la lustre si aplice, dulapuri inalte, rafturile de biblioteci sau polite, iar depozitarea va fi foarte usoara, in debarale, rafturi, portbagajul masinii, ori sub pat ori sub alte piese de mobilier. Mai mult decat atat, fiind alcatuita din aluminiu, beneficiati si de o greutate extrem de redusa la aceasta scara metalica extensibila: numai sase kilograme!

Prin urmare, efortul necesar pentru a o cara va fi extrem de redus. O problema eventuala este gasirea unui punct ferm de sprijin, insa picioarele produsului sunt acoperite cu plastic anti-alunecare. Manerul de ridicare este din neopren, iar cureaua de inchidere previne deschiderea accidentala in timpul transportului.

 

Avantaje:

Ocupa foarte putin spatiu in pozitia inchisa (65 x 30 x 4 cm).

Lungimea de doi metri in pozitia deschisa este suficienta pentru utilizarea in apartamente.

Este prevazuta cu suprafete anti-alunecare in punctele de contact cu solul.

Pretul sau este destul de atractiv.

 

Dezavantaje:

Necesita punct de sprijin, care nu este uneori usor de gasit intr-un apartament.

 

 

 

 

Telesteps 104

 

O scara extensibila, la un pret bun, care imbina designul telescopic cu cel pliabil, este Telesteps 104, un produs suedez de inalta calitate. Este fabricat din tuburi de aluminiu anodizat combinat cu fibra de sticla si plastic armat, toate componentele fiind rezistente si in acelasi timp usoare.

Cantareste in jur de 9 kilograme, iar inaltimea maxima la care puteti ajunge cu ea este de 3 metri. In pozitia stransa, masoara 75 de centimetri in lungime, iar latimea este de 47 centimetri. Poate suporta pana la 150 de kilograme, prin urmare puteti urca echipat cu scule sau cu galeti de vopsea ori pentru adunarea fructelor, sau orice alte accesorii va trebuie pentru sarcina in cauza.

Se livreaza si cu maner pentru transportul cat mai facil, iar cureaua de siguranta va preveni deschiderea accidentala a treptelor. Amplasandu-se in pozitie de litera A, nu veti avea nevoie de un punct extern de sprijin, prin urmare este foarte sigura.

 

Avantaje:

Este destul de inalta pentru majoritatea sarcinilor din gospodarie (3 metri).

Imbina designul telescopic cu cel pliabil, fiind amplasata in forma literei A, dar si sprijinita.

La doar 10 kilograme, este foarte usoara, iar manerul permite transportarea confortabila intr-o singura mana.

Poate sustine 150 de kilograme, prin urmare puteti urca cu diverse echipamente grele pe ea.

 

Dezavantaje:

Este cam lunga pentru posesorii de apartamente, care ar putea dori scari mai mici.

 

 

 

 

SDGroup SDG4x4m

 

Scara pe care o descriem aici include patru tronsoane si trei seturi de balamale, iar acest design permite utilizatorilor sa o foloseasca in trei pozitii diferite: in forma literei A, care nu necesita punct extern de sprijin, in forma de pod, cu doua tronsoane verticale si doua orizontale, o pozitie stabila ce permite agatarea sau amplasarea diverselor obiecte ca pe o platforma si pozitia complet extinsa, pentru a putea fi sprijinita de un suport extern.

Lungimea maxima produsului (in pozitia complet extinsa) este de 4,5 metri, suficient chiar si pentru a ajunge pe acoperisuri sau la crengile arborilor din livada. Pliata, toate tronsoanele vin unele peste altele, iar dimensiunile produsului in aceasta pozitie sunt de 120 x 38 x 17 centimetri. Fiind din aluminiu, greutatea sa este relativ redusa, de 14,5 kilograme, fiind mai grea decat alte scari, insa trebuie luat in calcul ca este o scara destul de lunga.

Capetele picioarelor sunt, bineinteles, prevazute cu PVC anti-alunecare, pentru a spori siguranta produsului.

 

Avantaje:

Poate fi amplasata in trei pozitii diferite (litera A, pod si complet intinsa).

Lungimea sa, de 450 centimetri, o face optima pentru majoritatea sarcinilor din gospodarie.

Pentru un produs atat de lung, masoara foarte putin cand este stransa (120 x 38 x 17 cm).

Poate sustine 150 de kilograme, ceea ce o situeaza in domeniul scarilor profesionale.

 

Dezavantaje:

La 14,5 kilograme, este mai grea decat alte scari si poate fi obositor sa o transportati in mana pe distante lungi.

 

 

 

 

Cum alegi o scara extensibila buna

 

Ghidul cumparatorului

Atat posesorii de case cu gospodarie, cat si cei ce locuiesc in apartamente s-au intalnit cu nevoia de a ajunge la un loc aflat la inaltime pentru a se ocupa de diverse sarcini. Fie ca vorbim despre culesul fructelor, zugravit, schimbatul unui bec sau accesul la podul casei, sarcina in cauza va fi efectuata cu ajutorul unei scari in marea majoritate a cazurilor. Scarile fixe au dezavantajul de a ocupa foarte mult loc, din aceasta pricina piata actuala este predominata de modelele telescopice, care se reduc la dimensiuni mici prin glisare sau pliere. Astfel stranse, ele vor putea fi stocate in locuri mici, cu putin loc, ceea ce este un avantaj considerabil pentru utilizatori.

Daca doriti cele mai bune indicatii cu privire la cumpararea modelului optim de scara extensibila, la un pret bun, iata la ce trebuie sa va uitati:

 

 

Tipul scarii: modelele extensibile de pe piata pot fi grupate in cateva categorii, pe baza designului lor, adica a modului in care sunt stranse si a pozitiei in care le puteti amplasa.

Un prim design foarte cautat, ce se poate vedea si la cateva din modelele pe care le vom prezenta in a doua parte a ghidului, este cel telescopic. Segmentele din care este alcatuita scara vor aluneca unele in altele, exact ca la un telescop, lungimea intregului produs reducandu-se la putin mai mult decat lungimea unuia dintre segmente.

Un al doilea design de scara extensibila este cel pliabil, in care segmentele vin unele peste altele, prin intermediul unui sistem de balamale. Scarile cu doua segmente, ce se pun in forma de A, sunt printre cele mai des intalnite. Exista, insa, modele pliabile cu trei seturi de balamale si patru segmente, care se pot amplasa in mai multe pozitii (vezi SDGroup SDG4x4m ca exemplu).

Iar o a treia categorie este reprezentata de scarile de pod, modele care se pliaza pe interiorul trapelor care duc la podul casei. Acestea nu se pot utiliza pentru alte sarcini, intrucat sunt sudate pe interiorul usii cu care sunt livrate, insa au avantajul de a nu ocupa spatiu deloc in camera in care exista accesul catre mansarda sau pod.

 

Dimensiune: scara trebuie sa va permita accesul la inaltimea la care doriti, binenteles. La urma urmei, aceasta este marimea sa. Daca, de exemplu, va trebui sa lucrati la acoperisul casei dumneavoastra, acesta aflandu-se la circa 4 metri inaltime de sol, atunci o scara de 3 metri s-ar putea sa fie inutila, chiar daca in calculul inaltimii intra si inaltimea dumneavoastra, cand stati pe ultima treapta.

Mai mult decat atat, luati in considerare si faptul ca scara va fi (in functie de model) rezemata pe peretele casei (in exemplul dat) sau de copacul din care culegeti fructe. Faptul ca ea va fi rezemata va reduce inaltimea la care ajungeti. De exemplu, o scara de 380 de centimetri va ajunge pe la circa 320 centimetri inaltime daca o puneti la un unghi astfel incat sa fie 1 metru intre baza scarii si perete.

Dimensiunea in pozitia pliata este un factor de luat in calcul in cazul in care nu dispuneti de mult loc de stocare. Acest aspect este indeosebi important pentru cei ce traiesc in apartament. Multe pareri despre cele mai bune scari extensibile spun ca sistemul telescopic este cel care va ocupa cel mai putin spatiu, intrucat segmentele vin unele in altele, prin urmare grosimea scarii ramane aceeasi. Scarile pliabile au segmentele unele peste altele, prin urmare se reduce lungimea lor, dar creste grosimea.

Iar in cazul scarilor de pod, acestea se pliaza sau gliseaza pe interiorul usii, ele ocupand loc in incinta podului, atunci cand sunt stranse. In descrierile produselor din partea a doua a ghidului nostru, vom specifica si dimensiunile in ambele pozitii pentru scarile prezentate.

 

Greutate suportata: sarcina maxima ce poate fi dusa de fiecare model este un factor de alegere important, mai ales daca intentionati sa transportati diverse echipamente cu dumneavoastra cand urcati, de genul cutiilor cu unelte sau galetilor. Din acest motiv, vom specifica si greutatile maxime admise, iar depasirea lor poate duce la stricarea scarii in timp. Pentru scarile hobby (mici, de utilizat in casa), limitele nu depasesc 100 de kilograme. In schimb, la modelele profesionale (inalte, pentru gospodarie sau sarcini precum urcatul pe stalpii de electricitate), limitele merg pana la peste 150 de kilograme, pentru a acomoda si echipamentul necesar acestor lucrari.

 

Material: alegerea materialului nu este chiar atat de importanta in zilele noastre, intrucat accentul se pune adesea pe reducerea greutatii totale a produsului. Astfel, predomina aluminiul, care este destul de rezistent, dar si usor.

Scarile din otel si fier sunt mai rare, aceste metale oferind o rezistenta deosebita, dar fiind si foarte grele, in schimb. Ocazional, veti putea gasi si scari extensibile din lemn, insa aceste modele sunt cautate in special de cei pasionati de un anumit efect estetic.

 

Greutate: de la 5-6 kilograme (aluminiu) la peste 25 de kilograme (lemn, fier, otel), in functie de dimensiuni si material. Intrucat exista scari extensibile la preturi bune, pentru orice situatie de folosire, merita sa luati in calcul si greutatea totala a modelului dorit, in special in cazul in care veti avea nevoie sa il mutati dintr-un loc in altul si nu dispuneti de foarte multa forta fizica.

Cu cat o scara va fi mai lunga, cu atat va fi mai grea, iar materialele precum lemnul, otelul sau fierul au o greutate considerabila, daca le comparam cu aluminiul. Din acest motiv, vom specifica si cat de grele sunt modelele pe care le prezentam in acest ghid, mai ales cele telescopice sau pliabile, intrucat cele de pod, fiind fix atasate de usa, nu se pot muta din loc in loc, deci acest aspect devine irelevant in cazul lor.

 

 

 

Nivel de siguranta: cea mai buna scara extensibila trebuie sa fie si foarte sigura. Teoretic, produsele pliabile, care se fixeaza in pozitie de litera A si nu au nevoie de sprijin extern sunt foarte stabile, riscul de alunecare al acestora fiind aproape inexistent.

In cazul modelelor care necesita sprijinire, picioarele lor (adica baza) vor fi acoperite de un material anti-alunecare (de exemplu, cauciuc). Chiar si asa, trebuie sa fiti atenti cu privire la unghiul la care proptiti scara. Un unghi prea mare fata de sol poate duce la alunecarea scarii, iar un unghi prea mic prezinta riscul de a cadea pe spate cu scara. Aveti grija sa testati amplasarea aplicand rezistenta pe scara inainte de a va urca pe ea!

Dupa cum vedeti, exista destui factori pe baza carora puteti face o alegere de scara extensibila. Chiar si asa, orientarea pe piata poate fi destul de usoara, mai ales cand nevoile dumneavoastra va sunt clare. In a doua parte a ghidului, care incepe mai jos, am ales cateva din cele mai bine cotate modele pe care le puteti cumpara online. Ne-am straduit sa includem cel putin cate un model de fiecare tip, iar pentru a va usura achizitionarea, oferim si butoane care va vor duce direct pe paginile de comanda ale site-urilor care le vand:

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu