Cel mai bun tun de caldura – Recomandarile noastre pentru 2024
Nu poti cumpara un tun de caldura bun, pana nu iti faci atent masuratorile si socotelile. Daca te-ai gandit deja unde il vei folosi, insa nu ai timp sa identifici un model potrivit, noi te putem ajuta. In consecinta, produsul pe care il recomandam cu incredere este Master Vanguard VG53M. In primul rand, apartine unuia dintre brandurile cu traditie in domeniu, ceea ce ofera incredere in calitatea sa. Apoi, e capabil de randament inalt, indiferent ca il folosesti intr-o incapere care e inca in constructii, intr-o hala sau intr-un grajd. E alimentat cu GPL, are doua trepte de putere, de 24 kW, respectiv de 52 kW, iar fluxul de aer cald furnizat e mare, de 1450 m³/h. Asadar, incalzeste in cateva minute. E fiabil, sigur de utilizat si compact, investitia fiind cu atat mai inspirata. In cazul in care preferi un tun alimentat pe motorina, avem inca o propunere avantajoasa: Hecht 3021.
Modele recomandate in 2024
Master Vanguard VG53M
Daca ai o hala in constructii, in care trebuie sa mentii o temperatura confortabila pe perioada rece, ori, poate un grajd si nu vrei ca animalele sa inghete de frig, Master Vanguard VG53M e unul dintre cele mai bune tunuri de caldura pe care le poti folosi. E alimentat de GPL, iar in functie de marimea incaperii, il poti utiliza la puterea maxima, de 52 kW, sau la o treapta mai mica, de 24 kW.
Motorul cu o putere de 103W, ce poate fi alimentat la orice priza normala, cu tensiune de 220V, poate furniza un debit de aer cald de 1.450 m3/h, astfel ca nu ai dubii asupra cat de repede se va incalzi. E un dispozitiv fiabil, motorul fiind ventilat; carcasa metalica se va mentine rece, iar riscul de supraincalzire e indepartat datorita unui termostat ce mentine functionarea sub control.
Carcasa e una robusta si compacta. Tubul nu are roti, insa nici nu sunt necesare, caci poate fi mutat de maner, greutatea fiind relativ mica, de doar 14,5 kg. Dimensiunile sunt de 660 x 300 x 460mm. Produsul e livrat impreuna cu un reductor GPL, prevazut cu supapa de siguranta, si un furtun pentru gaz propan, lung de 1,5m.
Avantaje:
Tun de caldura Master – unul dintre cei mai apreciati producatori din domeniu.
Functioneaza cu GPL si are putere de incalzire de la 24 kW, la 52 kW (2 trepte).
Motorul este ventilat si are supapa de siguranta, pentru mai multa protectie in exploatare.
Este un model portabil, avand maner si o greutate de aproximativ 15 kg.
E livrat gratuit, impreuna cu garantia extinsa pe 2 ani.
Dezavantaje:
Poate fi utilizat in incaperi, insa e nevoie ca acestea sa fie foarte bine aerisite, caci prin ardere consuma oxigen.
Hecht 3021
In cazul in care ai nevoie sa incalzesti un atelier, un spatiu care se afla in renovari sau abia acum e construit, ori alta incinta cu suprafata de pana la 166 m², Hecht 3021 poate fi tunul de care ai nevoie.
Acesta este alimentat pe motorina si are o putere de incalzire de 20W, ceea ce il recomandam pentru lucrari de tip hobby, in care cerintele de incalzire nu sunt foarte mari. De asemenea, fluxul de aer e mentinut la 588 m³/h. Are un consum de 2,01l/h, insa e suficient de avantajos, pentru utilizare timp de cateva saptamani, pe perioada iernii sau cand e foarte rece afara.
Cantareste 18,2 kg, insa e cat se poate de portabil, deoarece e livrat impreuna cu un suport pentru transport, care e echipat cu roti si cu maner. Inaltimea e de 80,5 cm, iar latimea e de 33,5 cm.
Avantaje:
Tun de caldura, la un pret bun, diesel.
E potrivit pe santiere de constructii, in agricultura si in alte spatii cu aerisire, ce necesita incalzire.
E sigur, avand functie de oprire automata.
E oferit impreuna cu o garantie lunga, de 36 de luni.
Produsul e livrat fara taxe de transport.
Dezavantaje:
E un model hobby, cu putere medie, astfel ca e eficient doar in incaperi mai mici.
Master B 35 CED
Master B 35 CED e un tun de caldura diesel, cu ardere directa, astfel ca ai toate sigurantele ca va incalzi eficient si fara pierderi. Acopera suprafete de cel mult 130 m², avand o putere de incalzire de 10 kW. Este cu atat mai eficient, cu cat incaperea are o izolatie buna. In orice caz, fluxul de aer emis este mare, astfel ca va functiona eficient, in spatii precum fabrici, santiere in care se construieste, depozite si alte zone aerisite.
Include doua filtre de combustibil, dintre care, unul apartinand rezervorului de motorina, iar un altul e destinat aspiratiei. Fiabilitatea mai e asigurata si de faptul ca flacara e controlata printr-un sistem electronic cu fotocelula. De asemenea, camera de ardere e facuta din otel inoxidabil, iar nivelul combustibilului e indicat in permanenta.
Se intretine si se transporta usor. Are o baza lata, pentru stabilitate, si un maner de prindere. Trebuie spus ca are 17 kg, o inaltime de 46 cm, o lungime de 35 cm si o latime de 81 cm.
Avantaje:
Tun de caldura cu motorina, pentru suprafete medii, de pana la 130m².
Are ardere directa, de unde rezulta un randament de 100%: incalzeste imediat.
Beneficiezi de garantie timp de 2 ani.
Transportul comenzii este gratuit.
Dezavantaje:
Se foloseste doar in spatii deschise, pentru a putea fi emise, in siguranta, gazele.
Calore C15
Ai nevoie de un tun de incalzire, insa nu vrei sa te complici cu a schimba in permanenta combustibilul si nici sa iti iei mereu masuri de siguranta suplimentare? Incaperea pe care ai nevoie sa o incalzesti nu are aerisire, ci e una bine izolata? Atunci iti trebuie un tun electric, precum cel de fata.
Ti-l recomandam cu atat mai mult cu cat puterea cu care incalzeste e una mare, de 15 kW, si suficienta pentru spatiile interioare. Chiar si daca incaperea are o izolatie slaba, tot va face fata. De mentionat ca furnizeaza un flux de aer de 1320 m³/h.
Motorul e in permanenta ventilat, asa incat nu exista risc de supraincalzire. In plus, este protejat de o constructie metalica, asa incat sa nu fie afectat, in caz de soc mecanic. Tot in favoarea fiabilitatii amintim si rezistentele spiralate care asigura un schimb optim de caldura, chiar si cand afara temperatura e sub 0°C (salt termic de 65°C). In plus, are si protectie la umiditate.
Avantaje:
Tun de caldura electric, pentru spatii de aproximativ 50 m².
Da randament inalt, avand o putere de incalzire de 15kW si un flux de aer cald de 1320 m³/h.
Poate fi folosit, fara probleme, in spatiile inchise.
Poate fi adaptat dimensiunilor incaperii, caci permite setarea a trei trepte de putere.
Dezavantaje:
Va trebui sa asiguri o tensiune de 400V, pentru o functionare optima.
Zobo ZB-G20
Zobo ZB-G20 e un tun de caldura pe gaz (il poti conecta la o butelie), capabil sa incalzeasca suprafete de pana la 100m². Indicii care sustin performanta amintita sunt puterea de 20 kW si fluxul de aer, de 500 m³/h.
Iti recomandam modelul, mai ales daca ti-l doresti pentru un grajd, o ferma ori o casa/cladire care se afla in procese de reparatii sau constructie, si doresti ca muncitorii sa poata lucra intr-o atmosfera confortabila. Siguranta e posibila si gratie unui ventilator ce asigura o functionare in parametrii optimi.
Il poti alimenta cu propan sau amestec de propan si butan. Tine cont ca, orice combustibil ai folosi, acestia vor consuma o cantitate insemnata de oxigen, astfel ca, e imperativ ca spatiul sa fie bine aerisit. In cazul in care stii ca vei folosi dispozitivul in zone diferite, iti va placea sa afli ca e foarte usor, avand doar 8,5 kg, precum si un maner ergonomic.
Avantaje:
Tun de caldura, ieftin si bun, pentru incaperi de dimensiuni mici-medii.
E un model cu alimentare pe gaz, pentru interioare bine ventilate (grajduri, camere pe care le construiesti si vrei ca materialele sa se usuce rapid etc.).
Are o greutate de doar 8,5 kg, asa ca poate fi transportat si mutat oriunde, chiar daca se sprijina pe picioare metalice.
Beneficiaza de protectie la umiditate (IP44).
Dispune de garantie de 2 ani.
Dezavantaje:
Cere o mentenanta mai atenta.
Cum alegi un tun de caldura bun
Ghidul cumparatorului
Tunurile de caldura sunt concepute pentru incaperile de dimensiuni mari, precum halele industriale, depozitele, santierele de constructii, atelierele si sediile extinse. Sunt, in prezent, cele mai eficiente si mai avantajoase din punct de vedere al consumului, cel putin, comparativ cu metodele clasice (calorifere, sobe, aeroterme) care oricum nu ar face fata, in astfel de locuri.
Totusi, cum stii care e cel mai bun tun de caldura pentru spatiul pe care vrei sa il incalzesti? Un prim pas e sa consulti ghidul nostru. Din el, vei afla cum sa alegi un model suficient de puternic pentru nevoile tale, vei descoperi mai multe despre modalitatile de alimentare ale acestuia si despre ce masuri de protectie trebuie sa prezinte un produs sigur, printre altele.
Tipologie: In functie de tipul alimentarii, exista tunuri de caldura electrice si termice.
Tunul de caldura pe curent functioneaza prin simpla introducere in priza, cu conditia sa respecti tensiunea ceruta (de regula, sunt necesari 230 sau 380V). Aceste dispozitive sunt facute pentru spatii inchise si chiar subsoluri, caci nu exista emisii.
Aerul cald poate fi emis printr-o sectiune circulara sau rectangulara (deci nu toate modelele au forma de tun). De regula, au doua, trei trepte de putere, asa incat sa le adaptezi usor volumului incaperii, fara a face risipa de energie.
Consultand cateva pareri despre cele mai bune tunuri de caldura electrice, constati ca au numeroase avantaje demne de apreciat: sunt foarte silentioase, nu creeaza curenti de aer in jurul lor, nu consuma oxigen si nu emit mirosuri neplacute de arsura sau benzina, ceea ce le recomanda pentru spitale, sere, sali de spectacole sau sedii de birouri.
In plus, mentenanta e minima (nu trebuie sa ii cureti motorul si nici sa te complici cu folosirea si depozitarea gazului sau combustibilului lichid). Singurul inconvenient e ca sunt mai reduse ca putere calorica, cele mai puternice fiind de 15-30 kW.
Tunurile de caldura cu motoare termice pot fi alimentate pe benzina, motorina, gaz metan sau GLP. Important de stiut e ca acestea sunt de doua tipuri: cu ardere indirecta sau directa. Avand in vedere ca vor exista emisii si fum, e de la sine inteles ca vor fi utilizate in zone unde exista aerisire. De asemenea, sunt adecvate pentru instalatii cu conducte PVC prin care e dispersata caldura.
Primele sunt echipate cu cos de evacuare a gazelor, reprezentat de un burlan care duce in afara locului pe care il incalzesti. Intrucat o parte din caldura se pierde odata cu gazele, randamentul maxim pe care il pot oferi urca pana la cel mult 85%. Un plus il reprezinta faptul ca pot fi montate si in interior, in agricultura, intr-un grajd etc.
Celelalte, cu ardere directa, nu au cos de evacuare, ceea ce face ca si randamentul sa fie de 100%, in cele mai multe cazuri.
Puterea: Trebuie sa fie suficient de ridicata pentru a face fata spatiului care se doreste a fi incalzit.
Pentru asta, poti face cateva calcule, tinand cont de volumul incaperii (lungime x latime x inaltime), de diferenta de temperatura care se afla la exterior, comparativ cu cea pe care o doresti inauntru, precum si de coeficientul de izolatie al salii.
Daca in primele doua cazuri lucrurile sunt clare (trebuie sa calculezi cati metri cubi sunt in incinta si sa determini cate grade Celsius vrei sa fie in interior, daca afara e o temperatura negativa – verifici, exact, cate grade sunt), in ceea ce priveste izolatia, notata cu K, ea e influentata de materialul acoperisului si al peretilor, precum si de numarul si tipul geamurilor. O constructie prin care nu patrunde curentul are coeficient K de 0,6-0,9, in timp ce una cu acoperis din lemn pe care e aruncata o bucata de plastic, cu pereti din tabla si fereste mari, intr-un singur strat, are K de 3.0 – 4.0.
Ca exemplu, pe timp de iarna (0-5°C), intr-un spatiu slab izolat, in care vrei sa realizezi o temperatura primavaratica, de 18-20°C, ti-ar trebui un tun de caldura de 15 kW (adica 12.900Kcal/h). Daca te sperie costurile, mai ales daca ai nevoie de ceva mai puternic, ia in calcul ca aceste generatoare de aclimatizare se folosesc doar 3, 4 luni pe an, cand vremea este prea rece. In plus, caldura se simte imediat.
Protectie: Nu te grabi spre un tun de caldura, la un pret bun, fara sa te asiguri ca acesta respecta standardele europene de siguranta. Asta inseamna ca trebuie sa aiba protectie la supraincalzire (ideal e sa fie echipat cu un termostat cu repornire manuala, care e mai usor de verificat), un ventilator la motor, iar motorul sa fie integrat intr-o carcasa solida, ce nu se crapa la caderi sau socuri, plus un grilaj de protectie, ce are si rolul de a dispersa curentul de aer cald.
In cazul unui tun de caldura cu GPL sau alt combustibil termic, e de dorit sa existe o supapa, care sa intrerupa imediat alimentarea, in cazul unui accident. Pentru piesele electrice, important e standardul IPX4. Asta inseamna ca vor face fata la contactul cu aburii, umiditatea sau chiar apa.
Foarte util este termostatul de ambianta, care fie e integrat, fie produsul vine cu specificatia ca poate fi atasat la unul. Prin intermediul acestuia, dispozitivul va functiona in mod automat, adica va incalzi pana cand identifica temperatura interioara setata de tine, fara a mai fi nevoie sa il supraveghezi. Daca ai posibilitatea monitorizarii, de la distanta, a gradelor si a modului de functionare, e si mai bine.
Nu in ultimul rand, iti recomandam sa alegi un tun cu functie de post-ventilatie. Aceasta se declanseaza automat si asigura racirea sistemului, chiar inainte ca dispozitivul sa fie oprit.
Portabilitatea: Ai posibilitatea de-a opta pentru un tun fix sau unul mobil. Cu cat e mai puternic, cu atat va avea o constructie mai voluminoasa, in special daca vorbim de unele modele termice. Exista generatoare portabile, pe care le poti transporta in mana, caci au intre 5 si 20 kg. Altele pot avea si 150 kg, iar aici vei dori sigur un maner si niste roti. Iar in cazul modelelor pe motorina, unele cu greutati de pana la 500 kg, te vei orienta sa aiba cadru de sprijin, asa incat sa il poti manipula cu ajutorul unui stivuitor.
Dupa cum iti dai singur seama, investitia nu va fi mica. Cu toate acestea, ai sanse sa gasesti tunuri de caldura, la preturi bune, mai ales daca le comanzi din magazinele online. Daca vrei sa consulti rapid cateva oferte, pentru a-ti face o idee, iti punem la dispozitie o lista cu sugestii de produse.
Lasa un comentariu
2 Comentarii
December 8, 2021 at 8:48 am
doresc sa cumpar un tun de caldura pentru ocabana doresc mai multe informatii modelu masterb 35
Répondre
December 9, 2021 at 12:25 pm
Buna, Gheorghe,
Vei gasi detaliile disponibile accesand pagina de vanzare eMAG a produsului (click pe titlul modelului sau pe butonul cu mai multe detalii) sau cautand cu numele produsului si al producatorului pe Google.
Mult succes!
Répondre