Cele mai bune uleiuri de compresor

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.24

Cel mai bun ulei de compresor – Recomandarile noastre pentru 2024

 

La fel ca orice masinarie ce contine parti in miscare, compresoarele cu aer au nevoie de lubrifiere, altfel ar ceda destul de repede. Din oferta curenta a pietei, vom face cateva recomandari, iar pe urma vom continua cu ghidul de cumparaturi, asa cum v-ati obisnuit in formatul acestor articole. Asadar, o prima recomandare este Total Dacnis 68, ulei mineral de calitate destinat compresoarelor cu piston. Corespunde standardelor ISO 6743-3 si DIN 51506 VD-L, pentru aplicatii severe, protejand instalatia, optimizand functionarea acesteia si, prin urmare, reducand costurile de functionare a compresoarelor ce genereaza pana la 15 bari, indiferent de context (rezidential, industrial sau comercial). O a doua recomandare, pentru cei care cauta si lubrifiant pentru compresoarele cu surub, este Total Dacnis 46, similar cu primul produs recomandat, insa doar pentru tehnologia specificata. Dupa ce vom detalia aceste cateva recomandari, vom insira elementele si proprietatile uleiurilor din comert, ca sa intelegeti cum actioneaza si cum veti alege formula potrivita.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Total Dacnis 68
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un produs care se potriveste in aproape toate situatiile (rezidentiale, industirale sau comerciale) in care utilizati un compresor cu piston. Separa foarte bine intre urei si apa si intre ulei si fractie condensata. Lungeste considerabil viata compresorului si ii protejeaza instalatia.

Nu se foloseste pe compresoare ce utilizeaza instalatii cu surub.

Produsul este destul de popular, in ceea ce priveste vanzarile, iar parerile celor care l-au cumparat ii lauda calitatile. Exista produse la bidoane mai mari (acesta are 1 litru), insa ca raport cantitate-pret, uleiul descris aici este avantajos.

A 2-A OPTIUNE!

Total Dacnis 46
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Reduce costurile de intretinere a compresoarelor ce utilizeaza sisteme cu surub. Impiedica depozitele de gudron solid, asigura o buna separare intre ulei si apa si intre ulei si fractie condensata, iar protectia anticoroziva va prelungi viata compresorului dumneavoastra.

Dupa cum era de asteptat, nu se va folosi in intretinerea compresoarelor bazate pe sisteme cu piston.

Puteti folosi produsul atat in contextul industrial, cat si in cel rezidential ori comercial, cu conditia ca instalatia compresorului de aer sa nu depaseste 15 bari. Este un ulei mineral, de inalta calitate, cu un pret echilibrat.

A 3-a Optiune!

FIAC 6290022002
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Impiedica formarea depozitelor de gudron solid la compresoarele cu surub, protejand impotriva uzurii, coroziunii si supraincalzirii. Formula sa, de inalta calitate, este pe baza standardelor europene, pentru utilizarea rezidentiala, comerciala si industriala.

Posesorii de compresoare ce utilizeaza compresoare pe piston trebuie sa se orienteze catre alt produs, intrucat acesta este exclusiv pentru instalatiile cu surub.

Produsul italian fabricat aici indeplineste toate elementele unei formule de inalta calitate. Nu exceleaza nici la pret, fapt ce ii explica popularitatea destul de crescuta printre cumparatori.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Total Dacnis 68

 

Tinem sa subliniem eficienta si atractivitatea acestui produs in lubrifierea compresoarelor ce utilizeaza sisteme de pompare cu piston, prin urmare el ocupa un loc fruntas in topul nostru, drept un ulei de compresor, la un pret bun, de inalta calitate.

Sansele ca depozitele de gudron solid sa se formeze vor fi reduse, astfel se vor proteja valvele si alte componente sensibile. Totodata, produsul permite si o separare eficienta intre el si apa ori fractia condensata. Per total, uzura si coroziunea vor fi diminuate, atat in componentele mobile (pistoane), cat si in cele statice (duze si valve).

Durata de viata a filtrelor se poate lungi cu pana la 50 la suta, intrucat produsul este proiectat pentru aplicatii severe, corespunzand cu standardul ISO 6743-3, clasele DAG si DAB, dar si cu standardul DIN 51506 VD-L. Se comercializeaza in sticle de 1 litru, iar ca destinatii, se aplica in contexte rezidentiale, industriale si comerciale.

 

Avantaje:

Poate fi folosit in instalatii cu presiuni de pana la 15 bari.

Este foarte eficient in eliminarea si prevenirea depunerilor de impuritati.

Respecta multiple standarde internationale de calitate.

Este potrivit compresoarelor industriale, comerciale sau rezidentiale ce utilizeaza sistemul cu piston.

 

Dezavantaje:

Nu se recomanda instalatiilor de compresor cu surub.

 

 

 

 

Total Dacnis 46

 

Acest ulei mineral se adreseaza exclusiv compresoarelor echipate cu sistem de pompare cu surub. Comercializat in bidoane de plastic de 1 litru, da dovada de aceeasi formula eficienta Total Dacnis ca si la alte produse.

Utilizandu-l, veti prelungi cat mai mult durata de viata a instalatiilor de pompare, insa veti si cheltui mai putin pe eventualele reparatii ori pentru consumul de curent. Astfel, cumpararea si utilizarea sa este o investitie cu impact financiar de lunga durata. Protejeaza foarte bine componentele mobile (surubul, rulmentii aferenti), cat si cele imobile, precum duzele si circuitele aerului.

Corespunde standardelor internationale ISO 6743-3 si DIN 51506 VD-L. Formula acestui produs a fost gandita pentru contexte comerciale, industriale-usoare, dar si rezidentiale, el mentinandu-si proprietatile si eficienta in instalatii ce genereaza presiuni de pana la 15 bari.

 

Avantaje:

Ofera un nivel inalt de eficienta in eliminarea si prevenirea depozitarilor de impuritati.

Poate lucra eficient chiar si in instalatii de genereaza 15 bari ca presiune a aerului.

Protejeaza foarte bine atat componentele statice, cat si cele in miscare.

Respecta norme de calitate si eficienta internationale.

 

Dezavantaje:

Nu se poate folosi pe instalatiile pe piston, intrucat isi pierde eficienta.

 

 

 

 

Fiac 629002202

 

Fabricat in Italia, acest ulei de compresor respecta cu strictete normele europene de calitate si eficienta. Desi majoritatea produselor respecta astfel de standarde, recenziile au subliniat eficienta produsului pe care il vedeti aici.

Nu numai ca asigura un consum de energie cu pana la 10 la suta mai mic, decat comparativ cu sistemele de pompare de aer fara lubrifiere, ci si lungeste durata de viata a instalatiilor, cu pana la 30 la suta, cel putin comparativ cu alte produse concurente. Conditia de indeplinit este ca instalatia de compresor trebuie sa fie cu surub, in cazul celor cu piston, utilizatorii vor trebui sa aleaga o formula special proiectata pentru acestea.

In plus, producatorul mai specifica o recomandare: in cazul in care temperatura de descarcare a aerului depaseste 100 de grade Celsius, s-ar putea ca acest ulei de compresor sa nu mai lucreze atat de eficient, prin urmare se vor compromite calitatile lui de protectie si prevenire a depunerilor.

 

Avantaje:

Respecta standardele ISO 6743-3, cu clasele DAG si DAB, pentru contexte dificile de lucru.

Este un produs foarte sigur, care elimina multe din riscurile de uzura si depuneri.

Are o eficienta deosebita impotriva depozitelor de gudron pe valve.

Poate lungi durata de viata a instalatiilor de pompare cu pana la 30 la suta.

 

Dezavantaje:

Este destinat instalatiilor cu surub, care au o temperatura de descarcare a aerului de sub 100 de grade Celsius.

 

 

 

 

Pansam HD100 L-Dac a53100

 

Acest ulei de compresor, ieftin si bun, este pentru cumparatorii mai putin pretentiosi, dupa cum se vede si din pretul sticlei la 1 litru in care este comercializat, mai scazut decat la alte produse. Este gandit pentru compresoarele cu pistoane, in special cele care seamana cu cele facute de compania Pansam, presiunea maxima la care putand opera fiind de 12 atmosfere.

Proprietatile sale sunt calibrate catre sarcinile medii si grele, anume in special in situatii comerciale ori industriale, in care compresoarele vor fi utilizate intensiv, zi de zi, adesea in niste medii care abunda in particule si praf ce ar putea afecta filtrele si componentele sistemelor de pompare din interiorul acestora.

Lubrifiantul lucreaza activ la eliminarea depozitelor de impuritati din instalatiile cu componente in miscare, totodata avand si un efect usor asupra reductiei energiei, cu circa 5 la suta, conform spuselor producatorului.

 

Avantaje:

Are un pret care se afla printre cele mai accesibile, de pe piata.

Lucreaza foarte bine in conditii comerciale, la compresoare utilizate intens.

Este special calibrat pentru compresoarele Pansam, insa este compatibil si cu alte modele de la alti producatori.

Ofera o eficienta deosebita in protectia impotriva particulelor si depunerilor de impuritati.

 

Dezavantaje:

Suportand 12 atmosfere, este mai putin eficient decat alte uleiuri, la acest capitol.

 

 

 

 

Total Dacnis 46SH

 

Prezentam aici si un produs care se afla printre cele mai bune uleiuri de compresor sintetice, din acest moment. Fiind sintetic, pretul sau este relativ ridicat, insa eficienta sa in lubrifierea instalatiilor de pompare cu surub este justificarea costului.

Producatorul spune ca, utilizandu-l corect, va necesita o perioada intre schimbari de pana la 8000 de ore, comparativ cu perioada standard de 2500 de ore care se impune intre schimbari atunci cand utilizati un ulei mineral. Totodata, nu ar trebui neglijate verificarile periodice, la 2500 de ore, pentru a intampina orice probleme. Daca toate regulile sunt respectate, atunci durata de viata a compresorului se va lungi considerabil, iar reparatiile cauzate de uzura si coroziune vor fi considerabil mai mare.

Drept garantie pentru calitatea sa, formula respecta standardul NF-ISO 6743, clasa DAJ, ce il fac indicat aplicatiilor grele, industriale ori comerciale. Se recomanda ca temperatura de descarcare sa nu treaca de pragul de 120 grade Celsius, compresoarele ce depasesc aceasta valoare necesitand uleiuri sintetice di-esterice.

 

Avantaje:

Este special creat pentru conditii grele, industriale, cu temperaturi de descarcare de pana in 120 de grade.

Poate lungi durata intre schimbarile de ulei considerabil, pana la 8000 de ore.

Respecta standardele pentru utilizari grele, intense, in conditii cu praf si impuritati.

Aditivii sai protejeaza componentele instalatiilor cu surub, reducand sansele ca acestea sa se strice in timp.

 

Dezavantaje:

Are un pret relativ ridicat, fata de uleiurile minerale in special.

 

 

Cum alegi un ulei de compresor bun

 

Ghidul cumparatorului

Un rol crucial multiplu este jucat de lubrifiantii compresoarelor pe aer. Pe langa ungerea elementelor in miscare, ceea ce previne defectiunea si uzura asupra acestora, uleiurile de ungere mai au si efecte precum racirea, prevenirea depunerilor diferitelor substante chimice, dar si protejeaza garniturile si alte piese care nu misca.

Daca doriti sa cumparati un ulei de compresor, la un pret bun, detaliem mai jos proprietatile acestor substante, impreuna cu particularitatile diverselor formule de pe piata. Speram, astfel, ca va vom instrui suficient de bine, pentru a face achizitia potrivita.Tipul, sintetic sau non-sintetic: ca si lubrifiantii destinati motoarelor cu ardere interna, formulele celor pentru compresoare pot fi sintetice sau non-sintetice (normale).

Cele sintetice au o eficienta mai buna decat normalele, insa sunt adesea mai scumpe. In plus, prin metoda in care sunt obtinute, poluarea asupra mediului inconjurator s-ar putea sa fie relativ ridicata. Exista si formule amestecate, ce contin componente conventionale si sintetice.

Uleiul normal se mai numeste si ulei mineral, intrucat este obtinut din componente extrase din sol. Avand in vedere avantajele si dezavantajele fiecarei formule, intrebarea ramane: doriti protectie mai mare pentru instalatie, sau doriti sa economisiti bani pe consumabile (inclusiv uleiul)?

 

Uz (rezidential, industrial, comercial): compresoarele de aer pot avea diverse capacitati in ceea ce priveste doi factori principali, debitul si presiunea. Astfel, exista modele industriale, cu debit ridicat (uneori cu peste cateva sute de metri cubi pe minut) si presiuni ce variaza de la 10 la peste 1000 de atmosfere si compresoare comerciale, cu debite de 100-200 de litri pe minut si presiuni de 6-15 bari.

Exista si compresoare mai mici, de hobby, care sunt mai slabe, presiuni sub 6 bari cu debite de ordinul zecilor de litri pe secunda. In functie de formula, uleiurile pot acoperi, de regula, cel putin doua categorii (comerciale si rezidentiale). Insa, multe pareri despre cele mai bune uleiuri de compresor spun ca marea majoritate a produselor pot fi utilizate chiar si pentru ustensilele industriale usoare (pana in 15 atmosfere).

 

Tip compresor (surub, piston): in ceea ce priveste tehnologia de pompare, exista doua mari abordari, iar uleiurile pentru un tip de pompa nu se vor folosi la cealalta. Vorbim despre compresoare fie cu piston, fie cu surub.

Pistoanele respective sunt asemanatoare cu cele de la un motor standard, impingand aerul prin miscare inainte si inapoi. In schimb, compresoarele cu surub utilizeaza un sistem asemanator inventiei lui Arhimede, spirala aducand aer si impingandu-l in circuit.

Puteti gasi uleiuri de compresor, la preturi bune, de ambele feluri. Repetam, ideea este sa nu utilizati un produs pe o instalatie pentru care nu este potrivit, intrucat nu va fi eficient si va scurta durata de viata a acesteia.

 

Presiunea suportata: asa cum am explicat mai sus, exista compresoare mai puternice ori mai slabe, in functie de situatia in care vor fi folosite. Trebuie, insa, sa mentionam ca modelele de putere extrema (sute de atmosfere), de regula, au ingineri de intretinere si produse speciale.

In acest ghid de cumparaturi, ne axam in special pe instalatii de pompare aer, care sa se poata gasi in comert, in mod normal. Astfel, marea majoritate a acestora ofera presiuni de maximum 10-12 bari, in rare cazuri peste. Prin urmare, lubrifiantii disponibili – inclusiv cei prezentati – specifica o limita a presiunii in jurul acestei valori. O mare parte a uleiurilor suporta chiar si 15 bari, insa altele sunt limitate la 12 bari.

 

 

Lungirea vietii compresorului: cele mai bune uleiuri promit, in descriera producatorilor, lungiri ale duratei de functionare intre doua schimbari de lubrifiant de circa zece mii de ore, chiar mai mult. Gama Total Dacnis este unul din aceste produse. Cu toate acestea, exemplele oferite (Total Dacnis 68 si 46) sunt minerale. Formulele sintetice vor prelungi si mai mult durata de functionare intre doua schimbari de ulei.

Din pacate, nu toti producatorii ofera cifre concrete, iar motivul pentru aceasta este ca, in functie de mediul in care sunt utilizate, compresoarele pot fi suprasolicitate mai mult sau mai putin. Prin urmare, s-ar putea sa aiba nevoie de reparatii mai frecvente decat cele promise, mai ales daca au loc si depuneri reziduale pe componentele lor.

 

Reducerea temperaturii: mai tineti minte lectiile de la fizica despre relatia dintre presiune si temperatura? Daca nu, va spunem ca, atunci cand un gaz este comprimat, temperatura sa creste. Prin urmare, unul din rolurile secundare ale uleiului este de racire a aerului, ceea ce va usura povara pe componentele compresorului.

Este, si aici, greu sa oferim cifre concrete in aceasta privinta, intrucat presiunea si temperatura difera de la un model de compresor la altul.

Un factor orientativ aici, daca doriti sa aflati care produse sunt mai eficiente in aceasta privinta, este formula, cele sintetice fiind mai eficiente, dar si mai scumpe. La unele produse, se specifica in descriere si o limita recomandata la temperatura aerului pompat. FIAC 6290022002 are limita de 100 de grade Celsius, iar daca aceasta este depasita, proprietatile de lubrifiere scad, celelalte avantaje oferite de produs fiind in pericol de a fi compromise.

 

Reducerea energiei necesare: un motor bine lubrifiat va consuma mai putina energie, in cazul nostru aceasta fiind de natura electrica (astfel sunt puse in functionare majoritatea compresoarelor din comert). Analizand consumul de curent lunar, un ulei de calitate, adesea sintetic, va oferi reduceri de pana la 5 la suta. Produsele minerale, precum cele recomandate, pot reduce consumul cu 2-3 procente, fata de compresoarele ce nu necesita ulei.

 

Protejarea filtrului: in cazul instalatiilor de pompare ce utilizeaza surub, unul din riscurile principale este depozitarea de gudron solid, fapt care poate periclita instalatia – din acest motiv, uleiurile respective ar trebui sa specifice protectia impotriva acestui fenomen. In plus, specificatii precum numar redus de particule de ulei in aerul pompat sunt de dorit. Totodata, orice standard european sau international de functionare ar trebui luat in calcul (cum sunt cele ISO sau DIN), intrucat ele specifica o serie de parametri de calitate ce dovedesc autenticitatea si calitatea formulei produsului respectiv.

 

 

Volum recipient: cand cautati cel mai bun ulei de compresor, puteti da peste diverse formule, insa si peste diverse recipiente. Cel mai frecvent, bidoane de 1 litru sunt oferite pe piata, insa ocazional veti putea gasi sticle de 5 litri, ori dimpotriva, recipiente mai mici. Daca chiar tineti la economisire, cel mai bine este sa calculati pretul per litru – astfel, va veti da seama care este cea mai ieftina optiune de pe piata. Din contra, daca doriti un produs sintetic, de calitate, tot raportandu-va la unitatea universala (litrul) veti determina care este cel mai potrivit.

 

Asadar, cunoscand toate acestea, veti fi bine pregatiti pentru a face o achizitie. Urmeaza partea a doua a ghidului de cumparaturi, in care prezentam detaliat produsele de pe piata. Utilizati cu incredere butoanele de plasat comenzi si nu uitati ca actualizam constant ofertele, prin urmare va asteptam din nou pe aceasta pagina in curand!

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu