Cum protejezi si tratezi lemnul la exterior

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

La noi in tara se foloseste foarte mult lemnul pentru exterior, de la mobilier pentru terase si gradina, la foisoare si magazii, cabane si case etc., din acest motiv, felul in care il pregatesti, ce tratamente alegi, cum il intretii sunt foarte importante, iar in acest articol gasesti cateva recomandari.

 

Poate vrei sa iti faci o terasa din lemn, o mica magazie in curte unde sa iti depozitezi sculele, un mobilier de gradina care sa se asorteze frumos cu restul decorului etc., atunci citeste cu atentie acest articol pentru a vedea ce tratament pentru lemn sa folosesti, pentru a te putea bucura cat mai mult de lucrurile tale.

Trebuie sa asiguri protectie lemn exterior, deoarece nu este vorba doar de aspect, ci si de o mai buna rezistenta in timp, acesta fiind supus la mai multi factori externi. 

 

De ce trebuie sa protejezi lemnul la exterior?

Lemnul este un material foarte des folosit in constructii, pentru mobilier, fiind cu un aspect foarte frumos si special, natural, cu care doar piatra mai poate rivaliza. 

Pe langa aspect, mai sunt si alte avantaje care te pot determina sa alegi lemnul:

  • Este un material rezistent;
  • Se poate folosi pentru foarte multe articole;
  • Izoleaza foarte bine;
  • Se poate gasi usor;
  • Are un cost mic.

Atunci cand il folosesti la exterior, sunt multi factori care il pot influenta, precum:

  • Apa de ploaie;
  • Trecerile de la inghet la dezghet;
  • Razele soarelui;
  • Diferite pasari si animale;
  • Praful si murdaria ce se acumuleaza;
  • Diferite insecte si ciuperci, cari de lemn etc.

Astfel, trebuie sa folosesti lemn tratat care sa reziste bine si sa se mentina in timp. Macar o data pe an, trebuie sa inspectezi toate constructiile, usile, geamurile, mobilierul etc., pentru a vedea daca sunt in stare buna sau daca trebuie sa aplici un alt tratament lemn exterior. 

In plus, mare parte din operatiunea de protectie lemn o poti face singur, fiind chiar o placere sa te delectezi prin curte cu diferite activitati. Pe piata exista o gama larga de produse pe care le poti folosi, precum ulei pentru lemn, lacuri, vopsele etc. iar intretinerea cu siguranta va fi mult mai ieftina decat inlocuirea.

Ce tipuri de tratament sunt cel mai des utilizate?

In functie de expunere si de mediul la care este supus, vei alege si un tratament lemn exterior care se potriveste: 

  • Ignifugare

Este un tratament lemn exterior sau interior prin care se creste rezistenta la foc, deoarece acesta arde foarte usor. Astfel, daca folosesti lemn pentru terasa, pentru structura de rezistenta a unei cladiri, pentru acoperis sau dusumele etc., este bine sa faci acest tratament.

Tratarea se poate face prin trei metode:

  1. Prin imersie – lemnul pe care vrei sa il folosesti se scufunda intr-o baie de solutie ignifuga, fiind o modalitate foarte eficienta, chiar daca dureaza mai mult;
  2. Prin stropire – cu ajutorul unor aparate speciale se pulverizeaza solutia pe lemn, se poate face si dupa ce acesta este montat;
  3. Prin pensulare – se poate face si la locul final, cu ajutorul unei pensule se intinde solutia, dar necesita mai multa munca.

 

  • Hidrofugarea

Pentru a proteja lemnul expus la ploi si umezeala, sa nu putrezeasca, se recomanda hidrofugarea. Acest tratament se face cu ajutorul unor uleiuri speciale sau utilizand cel mai bun lac pentru lemn, care au ca si scop astuparea porilor, astfel incat apa sa nu mai patrunda in interior.

Poti sa folosesti ulei de in pentru lemn, foarte des utilizat la noi, de tung sau uleiuri minerale. Daca iti doresti sa scurtezi procesul, deoarece la uleiurile naturale timpul de uscare este mai lung (20 – 24 de ore intre straturi), poti sa folosesti si ulei de in sicativat. 

  • Antiseptizarea

Lemnul mai poate fi afectat si de alti daunatori, iar un tratament carii lemn este bine venit. Se mai pot face tratamente si impotriva mucegaiului, ciupercilor sau insectelor care afecteaza lemnul. Poti sa faci aceste tratamente cu ajutorul unor lacuri speciale, borax sau sulfat de cupru sau prin injectare de solutii speciale.

De asemenea, poti achizitiona direct lemn ce a fost supus unor tratamente speciale la aburi, la temperaturi ridicate. 

  • Protejare impotriva razelor solare 

Si acestea ataca lemnul, si trebuie aplicate tratamentele adecvate pentru protectie. Deoarece, daca este expus la soare, se va decolora in timp si isi va pierde din proprietati, poti folosi vopsea lemn exterior ca si finisaj sau anumite lacuri, care lasa culoarea naturala. 

In magazinele de specialitate vei gasi o gama larga de tipuri si vei alege cea mai buna vopsea pentru lemn exterior, in functie de necesitatile tale. 

 

Cum poti sa iti aplici singur tratamente pentru lemn?

In caz ca ai obiecte din lemn afara sau mici constructii pe care vrei sa le intretii singur, ai de urmat cativa pasi, pentru rezultate bune:

  • Curata bine suprafetele – aceasta operatiune o poti face cu o perie, apa si solutii degresante, daca este cazul, sau chiar cu un compresor la care conectezi un furtun, daca suprafata este mai mare.
  • Slefuieste suprafata – este o operatiune de pregatire, pentru a reda fumusetea fibrei sau pentru a inlatura urmele mai vechi de vopsea pt. lemn sau lac. Poti sa folosesti smirghel sau un aparat dedicat, daca suprafata este mai larga.
  • Aplici grund pentru lemn – acesta are rolul de a pregati suprafata pentru etapele urmatoare, inchide porii si ofera un plus de protectie, avand in compozitie substante fungicide si insecticide.
  • Aplici substanta de protectie – dupa ce grundul este uscat, poti sa treci la etapa urmatoare si sa aplici substanta de tratament. Poate fi sub forma de lac, lazura sau bait lemn exterior. 
  • La final, daca vrei, poti sa treci la ultima operatie, de vopsire lemn, avand la dispozitie o paleta foarte larga de culori.

Cateva sfaturi utile:

  • Daca lemnul a fost afectat de carii si insecte, mai bine inlocuiesti portiunile afectate, deoarece au rezistenta slabita;
  • Cand vrei sa achizitionezi lemn pentru o constructie mai mare, aplica de la inceput tratamentul prin inmuiere pentru hidrofugare;
  • Baitul poate sa redea frumusetea unui lemn decolorat;
  • Baitul se aplica in sensul fibrelor din lemn;
  • Pentru aplicarea diferitelor tratamente cu pensula, foloseste modele dedicate pentru lemn.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu