Cum se poate da cu glet peste lavabila

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

 

Vrei sa renovezi o incapere vopsita cu var lavabil si nu poti sau nu vrei sa dai jos stratul vechi? Poti aplica glet direct peste el, insa doar respectand cateva conditii esentiale. Afla din articolul nostru care sunt acestea.

 

Pentru a prinde stabil un strat nou de lavabil, gletul aplicat trebuie sustinut de cateva straturi intermediare de amorsa si glet de incarcare pe baza de ipsos, care previne aparitia crapaturilor in pereti. Iata alte cateva detalii de care trebuie sa tii cont daca vrei sa incerci aceasta varianta de lucru.

 

Ce este gletul si cand se foloseste

Denumire de tinci sau glet face referire la o tencuiala subtire folosita pentru nivelarea peretilor si a tavanului si pregatirea suprafetei pentru zugravit. Inainte de a afla cum se da cu tinci corect, este important sa stii ca principalele tipuri de glet, cu care poti lucra, sunt cele pe baza de:

 • ipsos – glet de incarcare, folosit in etapa de gletuire de tavan si pereti pentru nivelare si prevenirea craparii peretilor; pentru ca absoarbe mai bine umezeala nu este recomandat ca glet pentru baie
 • ciment alb – glet pentru finisaj, pentru interior si exterior, nu necesita slefuire, potrivit pentru o gletuire de tavan din rigips si altor suprafete realizate din acest material
 • var si ipsos – rezista mai bine la umezeala, este considerat glet antimucegai si poate fi folosit in expuse la vapori de apa
 • acrilic, doar pentru finisare, disponibil gata preparat, cu flexibilitate ridicata, mai simplu de folosit pe suprafete dificile, rezistente la umiditate, necesita slefuire.

Se aplica de obicei intr-un strat peste tencuiala pe baza de ipsos si in doua straturi peste cea de ciment-var. 

Ce este vopseaua lavabila si cand este potrivita

Comercializata si sub numele de var lavabil, vopseaua lavabila este o solutie apoasa pe baza de rasini polimerice cu pigmenti din bioxid de titan, cu acoperire foarte buna, si diversi alti aditivi. Spre deosebire de varul clasic, permite spalarea peretilor de pana la 200 de ori, in functie de categoria de rezistenta din care face parte:

 • Semi-lavabila – o poti spala de pana la 50 de ori
 • Lavabil, pana la 100 de curatari cu apa
 • Superlavabila sau vopsea lavabila cu teflon, ce rezista pana la 150 de spalari
 • Ultralavabila – cu latex, pana la 200 de spalari.

Ofera o rezistenta foarte buna la uzura, curatare usoara si o gama foarte variata de culori, motiv pentru care este foarte populara in amenajarea locuintelor moderne. In mod ideal, se aplica vopsea lavabila peste tinci si amorsa, dar poti vopsi si cu lavabila peste var, daca peretii sunt intr-o conditie destul de buna si iti iei cateva masuri de precautie.

 

Poti da cu glet peste vopsea lavabila?

In mod normal, ideea de a da cu glet peste lavabil nu este incurajata de specialisti, pentru ca nu reprezinta cea mai buna optiune. Vei fi pus in aceasta dilema de cate ori renovezi pereti acoperiti cu strat lavabil, care necesita gletuire indiferent de materialul cu care finisezi de aceasta data (aplicare de tapet peste vopsea lavabila, zugravit cu lavabila peste lavabila etc.).

Aplicarea de glet peste lavabila poate duce in timp la scorojirea finisajului si desprinderea de pe perete, mai ales daca este vorba despre gletuirea peretilor vechi, al caror strat de vopsea are deja cativa ani buni.

Daca este posibil, recomandam asadar raschetarea stratului de vopsea, daca este posibil. Desi consumatoare de timp, aceasta etapa, care ofera aceeasi calitate a lucrarii ca la aplicarea de glet peste tencuiala, este foarte simpla:

 • uda vopseaua cu generozitate folosind o bidinea apoi rascheteaza pana la ajungi la stratul initial de glet
 • aplica amorsa pentru glet si asteapta sa se usuce
 • acopera cu o mana sau doua de glet, cu trafaletul
 • smirgheluieste gletul uscat pentru a netezi perfect suprafata
 • matura peretii pentru a indeparta praful
 • pregateste peretii pentru finisajul ales (cu amorsa, pentru aplicarea de lavabila peste lavabila, adeziv pentru finisaj cu tapet etc.)

 

Cand este obligatoriu sa stii cum se aplica gletul peste lavabila

Exista situatii in care esti obligat sa aplici glet peste lavabil, iar cele mai populare doua includ cazul in care:

 • tavanul /peretii sunt din rigips, material de pe care vopseaua lavabila nu poate fi eliminata prin raschetare 
 • vopseaua lavabila este fixata mult prea bine de suprafata suport.

In astfel de contexte, daca iei in considerare o aplicare de vopsea lavabila peste vopsea lavabila, cu gletuire, va fi necesar sa aplici tinciul pe stratul vechi de vopsea.

Cum se gletuieste peste vopsea lavabila

Daca nu stii exact cum se da cu glet, iti vom spune ca pentru a realiza cu succes gletuirea peretilor acoperiti cu un strat de lavabila ai nevoie de cateva unelte importante:

 • masina de slefuit 
 • matura
 • fier de glet sau gletiera din inox
 • bidinea pentru amorsa
 • galeata

Incepi cu o slefuire atenta, ceva mai dificila daca ai optat pentru modele pe pereti din lavabil. In cazul in care reusesti sa obtii o suprafata neteda si fara defecte, poti aplica direct amorsa si apoi vopseaua fara a mai fi necesara si etapa intermadiara de gletuire pentru pereti. 

In caz contrar, foloseste o matura pentru a da jos praful de pe pereti si tavan si continua cu o aplicare de glet pe baza de ipsos, pe care il gasesti si bun denumirea de super rigips, knauf sau gletul meseriasului. Va asigura o aderenta mai buna pentru straturile urmatoare.

Smigheluieste din nou si matura praful, apoi aplica generos amorsa pentru tencuiala lavabila.

Peste amorsa uscata, vei mai da un strat de ipsos cu gletiera si apoi vei continua cu pasul de gletuire, pe pereti si tavan, folosind glet pentru finisaje.

Smirgheluieste bine gletul, inlatura praful apoi continua cu tratamentul necesar pentru materialul folosit ca finisaj. 

A aplica glet peste lavabila nu este deci chiar simplu, insa daca ai raschetat vreodata mobilierul vechi pentru a-l reface cu un strat nou de vopsea pentru lemn, cunosti principiile de baza. Problema esentiala cu care te confrunti este asigurarea unui strat de sustinere stabil, care sa nu fisureze in timp. Poti obtine acest lucru aplicand glet peste lavabila conform pasilor detaliati mai sus, fara a sari nici un detaliu si curatand cu grija praful dupa fiecare smirgheluire.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu