Ghidul mesterului amator: Montarea parchetului

Am modificat articolul ultima data pe: 14.09.24

 

Pentru montarea parchetului laminat in conditii profesionale ai nevoie fie de un specialist, fie de un tutorial foarte bun si cateva scule esentiale. Afla din acest articol ce pasi trebuie sa urmezi, pentru a aseza pachetul perfect si a evita scartaitul, denivelarile si spatiile formate ulterior intre lame, si amenajeaza-ti locuinta cu costuri mai mici.

 

Parchetul click-clack, laminat sau stratificat, este cea mai populara optiune folosita pentru finisajul livingurilor, dormitoarelor si holurilor din apartamente si case. Atat achizitia, cat si montajul se fac destul de simplu daca stii exact cum sa evaluezi materialele de care ai nevoie pentru spatiul vizat si cum sa abordezi fiecare etapa cat mai eficient. Iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos in acest sens.

 

Ce unelte trebuie sa ai la indemana

Incepem cu lista de unelte, pentru ca este posibil sa fie nevoie sa mai achizitionezi cateva in plus fata de ce ai deja prin casa sau sa imprumuti de la prieteni. Pentru procesul de montaj de parchet stratificat sau laminat ai nevoie de:

 – Creion

 – Ruleta pentru masurarea lungimilor la taiere

 – Echer pentru verificarea unghiului la sectionarea si asezarea lamelelor 

 – Rosturi de dilatare de 8mm

 – Ranga/Dalta

 – Pana pentru protejarea parchetului la loviturile cu ciocanul

 – Ciocan 

 – Fierastrau manual sau flex

 – Bormasina

 – Pistol de extrudare

Nu uita sa iti protejezi picioarele cu genunchere, mai ales daca articulatiile iti fac probleme.

Materiale necesare pentru montare parchet

Aceasta lista este foarte scurta, insa toate materialele sunt esentiale pentru manopera la parchet laminat. Includem aici:

 – Parchetul – cu cateva lamele in plus fata de masuratoare, ca precautie

 – Substratul – in general folie de 3 sau 6mm grosime

 – Colturi

 – Praguri

 – Plinta

Achizitioneaza plinta, colturile si pragurile o data cu parchetul, pentru ca este posibil sa gasesti apoi mult mai greu o nuanta apropiata.

Daca nu mai gasesti plinta sau nu vrei sa cumperi, poti pune segmente mai inguste de parchet pe perete.

 

Aclimatizeaza parchetul

Pentru a limita cat mai mult dilatarile post-montaj, determinate de diferenta dintre umiditatea din camera si cea a parchetului, introdu lamelele in spatiul de montare cu cel putin 24h inainte de a incepe treaba. Ai grija sa il depozitezi pe o suprafata plana, pentru a evita curbarea lamelelor lungi.

 

Pregateste suprafata de lucru

Poti monta placile de parchet stratificat sau laminat direct pe pardoseala care exista deja (gresie sau mocheta) ori poti decide sa o scoti. Ai grija ca la finalul acestui pas, podeaua sa fie perfect dreapta, curata si uscata, astfel incat montajul sa se realizeze fara probleme.

Daca montezi parchet laminat peste incalzire in pardoseala:

 – ai grija ca sapa sa fie uscata bine si trecuta prin cateva teste de tensionare (mai multe procese de incalzire-racire a instalatiei)

 – alege un parchet cu rezistenta termica mai mica, pentru a permite caldurii sa treaca cat mai eficient catre spatiul incaperii.

 

Stabileste directia de montare a parchetului laminat

Pentru ca incaperea sa aiba un aspect cat mai placut se recomanda, in general, ca directia de montare pentru parchet sa fie paralela cu lungimea incaperii. Acest mod de orientare are, de asemenea, si rolul de a limita dilatarea placilor. O alta varianta de asezare este in sensul patrunderii luminii pe fereastra.

Pregateste canatul usii

Inainte de a afla cum se monteaza parchetul este bine sa stii ca o etapa importanta in procesul de acoperire a podelei cu parchet dublu click este corectarea canatului de usa, astfel incat sa poti fixa corect lamelele de parchet si pragul de trecere.

Scoate usa sau usile din balamale si corecteaza distanta dintre canatul usii si pardoseala, cu un fierastrau manual, folosind ca orientare pentru inaltimea de taiere, o placa de parchet asezata cu dosul in sus (pentru a evita zgarierea), sub care ai intins substratul pe care il vei folosi la montaj. Taie astfel incat ambele sa poata fi trecute pe sub canat.

 

Fixeaza substratul

Pentru a atenua zgomotul pasilor pe parchet, se foloseste un substrat de 3 sau 6mm, util chiar si in cazul procesului de montaj pentru parchet laminat de 12mm, care este una dintre cele mai groase variante. Indiferent daca ai achizitionat substrat sub forma de saltea sau rulou, ia in considerare faptul ca parchetul se monteaza perpendicular pe directia substratului. Randurile de substrat se lipesc intre ele cu banda adeziva.

 

De unde se incepe montarea parchetului?

Montajul parchetului se incepe de pe unul dintre peretii fata de care placile se asaza paralel, alegandu-l pe cel care nu include usa. Lamelele de parchet se pozitioneaza pe lungime, de-a lungul peretelui, una dupa alta, fara a le fixa, pentru a verifica mai intai dimensiunile ultimei placi.

Specialisti recomanda ca ultima placa din fiecare rand sa aiba o lungime de minim 40cm. Daca nu obtii implicit aceasta lungime, taie federul din prima placa a randului si muta toate placile, in mod proportional. Pentru a taia segmentul potrivit din ultima placa, asaza-o langa cea deja instalata, cu federul catre aceasta si masoara distanta potrivita, apoi taie cu flexul. Foloseste un flex cu acumulator pentru a sectiona precis. 

 

Asigura spatiul de dilatare

Pentru a evita aparitia de curburi ca urmare a dilatarii lamelelor, este important sa lasi putin spatiu intre parchet si perete. Faci acest lucru introducand rosturi de 8mm grosime intre perete si placile de pe margine.

Rosturile de la capetele placilor trebuie sa aiba intre ele o distanta egala cu dublul latimii placilor de parchet.

 

Monteaza primul rand

Prima placa de parchet se asaza cu federul inspre perete, acesta urmand sa fie sectionat si inlaturat pentru a asigura spatiu de dilatare. 

Fixarea corecta se realizeaza introducand  federul celei de-a doua placi in nutul primei lamele, intr-un unghi de 30 de grade, care permite patrunderea facila. Apoi placa se lasa usor in jos pana ajunge pe sol. Continua cu restul placilor, in aceeasi maniera.

Nu uita sa introduci rosturi la fiecare placa ce se invecineaza direct cu peretele.

 

Urmatoarele randuri

Incepe al doilea rand cu restul ramas dupa taierea segmentului pentru completarea primului sir de lamele. Placile de pe urmatoarele randuri se prind pe lungime de randul dinainte, si nu pe latime de placa anterioara, lasand putin spatiu intre placi. Introducerea federului in nut se face cu ajutorul unui ciocan, cu care bati capatul celalalt al lamelei pana cand se fixeaza corect in placa anterioara. Ultima placa de pe rand este batuta cu ajutorul unei rangi.

Nu-ti face griji daca nu iese perfect din prima, procesul de demontare pentru parchet laminat este simplu, deci poti corecta orice, atat timp cat n-ai lipit inca plinta.

Ultimul rand

De cele mai multe ori, in procesul de montare de parchet, ultimul rand nu va accepta latimea integrala a placii. Va fi deci nevoie sa le sectionezi pe lungime pentru a incapea. Masoara cu atentie, de mai multe ori, apoi taie cu ajutorul flexului.

 

Montare plinta pentru parchet

Dupa o ora de la finalizarea aplicarii parchetului, scoate rosturile si sectioneaza cu un cutter surplusul de substrat ramas pe margini. Dimensioneaza segmentele de plinta dupa perete, aplica adeziv pentru rosturi si lipeste plinta 1-2 milimetri mai sus de placa de parchet, pentru a lasa loc de dilatare.

 

Monteaza pragul si usile

Desi sunt un detaliu pentru pardoseala, pragurile au un rol foarte important in procesul de montare de parchet, fiind elemente care asigura trecerea intre doua tipuri de finisare pentru podea. Se instaleaza la fiecare usa, cat timp usile sunt scoase din balamale, apoi usa se monteaza la loc.

Desi este probabil un tutorial mai lung decat cele care iti descriu cum se pune mocheta intr-o incapere, punerea in aplicare merge destul de repede, mai ales dupa ce ai prins detalii de baza. Nu uita de genunchere si spor la treaba!

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu