Top 6 scule pneumatice pentru care ai nevoie de un compresor

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Pistoale cu silicon, pentru vopsit sau insurubat, masini de gaurit – sunt doar cateva dintre uneltele pneumatice care iti pot face viata mai usoara. Afla din acest articol ce alte scule utile poti asocia cu un compresor bun, pentru a economisi bani, timp si efort, si a finaliza usor si rapid tot felul de proiecte.

 

Dupa cum spune si numele, rolul unui astfel de dispozitiv este acela de a compresa aerul in interiorul unui rezervor, aducandu-l la o presiune mai mare decat a celui din atmosfera. Cand recipientul este plin, compresorul se opreste, iar aerul este pastrat in interior pana cand este nevoie de el. Aerul sub presiune se foloseste pentru a pune in functiune o varietate de produse pneumatice de putere mica, medie sau mare, pentru operatiuni hobby, semi-profesionale sau profesionale. Iata cateva dintre ele.

 

Ciocan pneumatic

De la variantele micute si indemanatice, cu format tip pistol si marime mica, utilizate pentru lucrarile casnice de mica amploare, si pana la versiunile de ciocan demolator preferate pentru spargerea placilor de beton, zidariei si asfaltului, compresorul este un “must have” pentru functionarea eficienta a modelelor pneumatice.

Aceste versiuni de ciocan sunt preferate alternativelor electrice sau cu motor termic datorita greutatii semnificativ mai reduse, ce are la baza lipsa rezervorului de combustibil si respectiv, a motorului electric cu sau fara baterie. Sunt deci mai confortabil de sustinut pentru perioade lungi de timp si mai usor de folosit de catre persoanele cu o forta fizica redusa. In acelasi timp, sistemul de functionare permite utilizarea, fara riscuri, in zonele cu umiditate ridicata sau gaze inflamabile.

Ciocanul pneumatic are o singura piesa mobila si anume pistonul, pus in miscare de forta aerului, care loveste suprafata pe care doresti sa o spargi. Pentru a alege un compresor potrivit pentru aceste unelte trebuie sa verifici cu atentie volumul de aer cu care dispozitivul lucreaza intr-un minut (CFM) si presiunea pe care o creeaza (PSI). Ca masura de siguranta, specialistii recomanda optarea pentru un model care asigura un volum de aer de 1.25 pana la 1.5ori mai mare decat cel solicitat de ciocanul pneumatic.

 

 

Pistoale pneumatice de insurubat

Poate ca unul, doi, trei, zece suruburi poti fixa cu o surubelnita manuala, dar daca ai in plan un proiect ceva mai amplu, vei pierde mult timp fara o optiune automata. Pistoalele pneumatice pentru insurubat sunt o alternativa eficienta si accesibila, care te ajuta sa finalizezi mai repede si mai usor tot ce presupune introducerea unui surub la locul sau.

Toate modelele care functioneaza cu aer comprimat includ in specificatiile tehnice volumul de aer si presiunea necesara. In medie, iti putem spune ca vei avea nevoie de un compresor de 5 – 6CFM, care inseamna in general un rezervor de 30 – 36litri, la o presiune de 70 – 90PSI sau 4 – 6bar.

 

Capsatoare pneumatice si masini de batut cuie

Da, chiar si cuiele pot fi batute cu ajutorul unui dispozitiv automat, pentru a asigura un ritm mai bun de lucru, in special in domenii precum industria mobilei, constructii sau tamplarie, dar si in proiectele DIY din propria locuinta. Capsatoarele sunt extrem de utile pentru tot ce inseamna fixarea de tapiterie si panouri, ca alternativa la cuiele de mici dimensiuni.

Pentru ca spre deosebire de pistoalele de insurubat care presupun necesitatea unei miscari continue si uniforme, capsarea si introducerea de cuie inseamna lovituri bruste si puternice, in acest caz te poti descurca si cu un compresor cu volum de aer mai mic (1 – 2CFM, echivalentul unui rezervor de 6 – 12litri), in special in cazul capselor, cu o presiune de 60 pana la 100PSI. 

Vei gasi insa si modele de masini de batut cuie care au nevoie de 14 – 15CFM, deci parcurge intotdeauna cu atentie cerintele dispozitivului cu care vei folosi compresorul. Nu uita sa analizezi si limita maxima de presiune, este la fel de importanta pentru a pastra uneltele pneumatice in cele mai bune conditii.

 

Pistoale pentru vopsit cu aer comprimat

Ceea ce iti ofera in plus aceste produse, fata de vopsirea traditionala la bidinea, este un timp mai scurt de lucru, acoperire mai buna, mai putina murdarie si un strat uniform, fara dungi. 

Majoritatea optiunilor pentru locuinta sunt prevazute cu rezervoare de 500 – 800ml de vopsea, care te ajuta sa acoperi rapid suprafete de interior sau exterior. In ceea ce priveste variantele pneumatice, in acest caz este bine sa le combini cu compresoare de aer (aici o lista comparativa) care iti ofera un volum circulat mediu, intre 6 si 12CFM, cu o presiune de 36 pana la 50PSI sau 2.5 pana la 3.5bar. De aceasta data nu ai nevoie de forta ridicata, pentru ca nu este necesar sa arunci vopseaua sau varul lavabil de la 10m, ci de presiune constanta, pentru a obtine un aspect uniform. 

Masini pneumatice sablare

Sablarea presupune curatarea unei suprafete sau finisarea sa cu ajutorul unor particule abrazive (nisip, alice metalice etc.) suflate cu ajutorul aerului sub presiune, sub jet de apa sau prin centrifugare. Cele mai multe masini de sablare sunt folosite in scop comercial sau industrial, fie in ateliere, fie in fabrici si mai putin in gospodariile private.

Dupa cum probabil iti poti da seama, pentru a obtine cele mai bune rezultate, in acest caz, ai nevoie atat de o presiune ridicata, suficient de mare pentru a indeparta toate impuritatile si denivelarile, cat si de un flux continuu de aer. Pentru masinile de sablare vei opta prin urmare, cel mai adesea, pentru un compresor care sa iti asigure un CFM de 10 pana la 25 si o presiune de minim 80 pana la 125 PSI (5.5 – 8.5bar) sau mai mult, in functie de profilul materialelor cu care se lucreaza si duritatea lor.

 

Pistoale cu silicon

Pentru ca din cauza compresorului, un accesoriu in plus, este mai convenabil sa alegi pentru uz casnic o versiune manuala sau cu motor electric, optiunile de pistoale cu silicon care functioneaza cu aer comprimat sunt destinate in special atelierelor auto si utilizarii industriale. Este una dintre situatiile in care nu ai nevoie de presiune ridicata, ci dimpotriva, doar suficienta cat sa impinga in mod uniform siliconul din tub.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu