Totul despre repararea crapaturilor si fisurilor in pereti

Am modificat articolul ultima data pe: 14.09.24

 

La o casa mai veche, dar chiar si la o casa noua, pot aparea, la scurt timp, crapaturi si fisuri in pereti, motiv pentru care in acest articol iti vom oferi informatii despre cum poti sa le remediezi, care sunt cauzele ce conduc la aparitia acestora si cand este cazul sa apelezi la un specialist.

 

Indiferent ca stai la casa sau la apartament, ca este constructie mai veche sau mai noua, pot aparea fisuri sau crapaturi in pereti si acestea trebuie remediate, deoarece, pe langa un aspect inestetic, pot da in timp si alte probleme.

Daca te apuci de renovarea apartamentului, o etapa importanta pentru pregatirea peretilor pentru zugravit cu lavabila sau pentru pus tapet, este repararea fisurilor si a crapaturilor aparute.

 

Din ce cauze pot sa apara fisurile si crapaturile?

Sunt mai multe motive in urma carora pot sa apara diferite fisuri sau crapaturi la pereti interiori sau exteriori, la tavane. Unele sunt superficiale si se pot face remedieri foarte usor, unele sunt mai profunde si pot fi mai dificil de corectat.

Indiferent din ce material ai facut casa, ca este cu zid caramida, din beton, BCA, lemn, acestea au diferite comportamente in timp si pot conduce la aparitia unor fisuri sau crapaturi

Spre exemplu, cimentul este mai sensibil la variatiile de temperatura si se poate crapa mai usor fata de alte materiale, dar nu sunt profunde si poti face usor remediere fisuri beton. 

Astfel, la constructiile noi, este o perioada in care casa se asaza, si anumite remedieri se fac dupa un an. Fisurile superfiale ce pot sa apara in tencuiala tavan, la peretii interiori, tin si de materialele utilizate in procesul de finisare, daca se respecta exact retetele recomandate de producatori, timpi de uscare, ordinea operatiilor etc. Si reparatiile la glafuri, usi si geamuri se fac usor, acestea fiind in general zone mai expuse. 

Vibratiile pot cauza, de asemenea, aparitia unor serii de fisuri sau crapaturi, fie pentru ca locuiesti intr-o zona cu trafic greu, fie ca sunt lucrari in zona, unde se folosesc utilaje de tonaj mare. In acest caz, reparatiile fisurilor la pereti caramida sau beton, BCA, lemn, se pot face pe banii celor care au provocat daunele. 

Ce tipuri de fisuri sau crapaturi pot sa apara?

In functie de forma si traseul acestora, poti sa iti dai seama si de gravitatea problemelor. 

  • Fisuri verticale – de cele mai multe ori acestea sunt superficiale si apar in zonele de imbinare, pe la colturi sau dintre placile de gips-carton. Sunt ca urmare a unor finisari neconforme si se pot remedia usor. 
  • Fisuri orizontale – daca sunt combinate si cu fisuri verticale de mai mare adancime pot surveni in urma unor contractari ale tencuielii sau pot fi urmare a unor probleme la fundatie. 
  • Fisuri lungi – acestea pot fi pe diagonala, sau in zig-zag, sunt mai profunde si pot fi ca urmare a unor probleme mai grave, o eroare de proiectare, fundatie netasata, probleme de structura si este bine sa cauti exact care sunt cauzele.

 

Cum remediezi o fisura superficiala?

Daca nu sunt probleme legate de infiltrarea apei sau crapaturi foarte mari, atunci poti si singur sa remediezi micile fisuri. 

Pentru reparatii fisuri beton, spre exemplu, costurile nu sunt foarte mari, iar operatiile le poti face usor. Trebuie doar sa iei in calcul ca indiferent cat de mici sunt, reparatiile pentru crapaturi pereti implica mizerie si un anumit timp de lucru.

Daca ai de facut reparatii la tavan baie sau in camere, vei avea nevoie si de o scara stabila pentru a putea sa ajungi usor. Echipeaza-te corespunzator, cu haine comode pe care le poti murdari, cu ochelari de protectie, manusi. Ai nevoie de spaclu pentru curatare, un cancioc in care sa pui cantitati mici de material, smirghel pentru finisaje, gletiera pentru aplicare glet peste tencuiala, pensula si trafalet pentru finisare.

Fa o lista cu ceea ce ai de cumparat si poti sa mai adaugi ceva in plus la cantitati, deoarece pot sa mai apara si alte reparatii fisuri pereti exteriori sau interiori. Vezi, in continuare, care sunt pasii de urmat pentru reparatii crapaturi beton sau alt material. 

  • Curatarea suprafetei – se face cu spaclu si trebuie sa indepartezi pana in profunzime materialul din jurul fisurii. 
  • Chituirea – dupa ce ai curatat foarte bine locul de praf, se aplica un chit acrilic crapaturi. Acesta se foloseste foarte comod si, chiar daca nu ai experinta, vei putea avea rezultate foarte bune. Acest chit acrilic pentru crapaturi se poate pune usor cu ajutorul unui spaclu flexibil, pentru a netezi bine locul. Se pune chit peste fisura, indiferent daca tencuiala este afectata sau nu. 

Daca esti ceva mai experimentat si ai mai facut lucrari prin casa, poti sa folosesti si ipsos pentru reparatii. Deoarece se intareste foarte repede, este bine sa faci cantitati mici de material. Se pune in straturi, pe perete umezit in prealabil, pana se ajunge la nivelul dorit. 

Chiar daca ambele variante au nevoie de timp de uscare, este mai simplu sa folosesti chit reparatii pereti decat ipsos. 

  • Aplicarea gletului – etapa urmatoare este de aplicarea de glet, material care se usuca usor, fiind recomandat sa lucrezi cu cantitati mici. Se lucreaza incet si cu rabdare, pentru a reusi sa aduci la nivel peretele, sa fie cat mai uniform. Dupa ce se lasa sa se usuce conform indicatiilor de la producator, se finiseaza usor cu smirghel. 
  • Finisarea – pentru pregatirea peretelui se da cu amorsa, iar la final cu vopsea, care trebuie sa fie in aceeasi nuanta cu cea a peretelui, pentru a nu exista diferente.

Cum remediezi o crapatura in peretele de caramida?

Se pot face reparatii fisuri la pereti caramida, dar este foarte important sa urmaresti cum evolueaza acestea, iar daca sunt cu o latime mai mare de 20 mm, atunci trebuie sa apelezi la un specialist.

Daca sunt fisuri mici la nivel de tencuiala pereti interiori, acestea se pot remedia usor cu ajutorul unor solutii din ciment sau pe baza de rasina epoxidica. Pentru fisuri ceva mai mari se poate folosi spuma de instalare, care se taie la nivel dupa uscare, se acopera cu vopsea. Se mai poate folosi si un amestec ce are la baza silicon, ce se comporta foarte bine pentru a etansa o anumita suprafata. Este foarte comod de folosit, dar are costuri ceva mai ridicate, fata de alte metode de reparatii fisuri pereti caramida.

La constructie este important sa folosesti reteta mortar zidarie din caramida, exact asa cum este recomandat de producator, pentru a nu se deteriora in timp. Daca este necesar, poti sa faci o lucrare mai mare, in caz ca sunt multe fisuri, sa dai jos tencuiala pana la caramida si sa o refaci. Tencuirea peretilor din caramida este foarte importanta, trebuie respectat timpul de uscare dat de producator. Dupa gletuire poti sa folosesti un slefuitor de pereti pentru netezire, trecand apoi la operatiunile de finisare. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu