Fixe sau mobile, pentru lemn sau metal, cu vacuum sau cu clema, menghinele sunt suficient de variate pentru a fi nevoie sa acorzi timpul necesar familiarizarii cu ele, inainte de a alege o versiune pentru atelierul tau sau proiectele DIY din casa.
Menghina se numara printre uneltele de care ai nevoie daca lucrezi cu lemn sau metal si are rolul de a asigura o pozitie fixa si stabila a materialului pe suprafata de lucru. Fara un astfel de accesoriu nu prea poti taia, freza sau gauri corect si respecta dimensiuni si detalii. Structura sa include o falca fixa si una mobila, care poate fi deplasata pentru a prinde sau elibera materialul cu care se lucreaza, mobilizarea elementului mobil fiind realizata de regula manual, cu ajutorul unui surub de strangere.
Pentru ca in ciuda simplitatii sale, menghina este disponibila in magazine in mai multe formate, dezvoltate pentru a oferi sprijin optim pentru operatiuni specifice, este bine sa stii intre ce variante poti alege inainte de a decide cu ce scule iti completezi atelierul.
Menghina frontala
Acest tip de menghina se monteaza pe o laterala a bancului de lucru, fiind pozitionata de obicei direct in fata ta cand o folosesti, de unde si denumirea. Te ajuta sa mentii stabile, in pozitie verticala, materialele pe care vrei sa le gauresti, sa le tai, sa le slefuiesti sau sa le supui la orice alta operatiune. Este un model fix, care se monteaza pe banc, deci o vei putea folosi doar atunci cand lucrezi in atelier. Poate fi confectionata din lemn sau metal, in functie de materialele cu care trebuie sa opereze.
Modelul de picior
Da, si in cazul meghinelor exista o varianta de picior, care este similara optiunii frontale, numai ca in loc sa fie montata orizontala, pe o laterala a bancului de lucru, in acest caz instalarea se face vertical, pe un picior al mesei. Nivelul la care poti lucra este acelasi in ambele situatii si este dat de cel al blatului bancului de lucru. Diferenta dintre cele doua consta in pozitionarea materialelor. In timp ce modelul frontal asigura o suprafata mai mare de fixare pe orizontala, cel de picior te ajuta sa asezi mai bine segmente de lemn sau metal pentru a caror prelucrare ai nevoie de amplasare pe verticala.
Menghina tip coada
Acest model este tot o versiune fixa, instalata de data aceasta in structura bancului de lucru, pe lungime, pe una dintre lateralele sale. Formatul este de asemenea diferit. In suprafata bancului de lucru se insereaza un sir de elemente de fixare, aflate la distante egale, care sunt coborate in structura mesei cand nu sunt utilizate, si ridicate, atunci cand este nevoie ca unul dintre ele sa fixeze materialul.
Stabilitatea segmentului cu care lucrezi este astfel asigurata de un brat de baza, montat aproape de capatul bancului si de surubul care asigura operarea menghinei, si de un brat suplimentar, care este ridicat din structura mesei in functie de lungimea materialului de lucru.
Cel mai mare avantaj oferit de acest tip de menghina de banc este posibilitatea de adaptare la materiale de diferite lungimi.
Modele pentru metal
Versiunile de mai sus sunt folosite in special pentru prelucrarea lemnului, modelele pentru metal avand un format usor diferit si mai standardizat, cu doua falci din fier care asigura prinderea si fixarea materialului.
Si in aceasta categorie vei gasi mai multe variante constructive, printre care se numara menghina fixa si cea rotativa. Prima optiune se monteaza pe bancul de lucru si asigura o stabilitate foarte buna a obiectelor metalice prelucrate, in timp ce optiunile rotative isi pot modifica pozitia pentru a putea prinde mai bine elementele care necesita fixare.
Cu vacuum sau clema
In ceea ce priveste sistemul de prindere de suprafata de lucru, poti opta intre menghine cu vacuum sau cu clema. In primul caz, montajul inseamna doar asezarea dispozitivului cu baza pe o suprafata neteda si actionarea unui levier care creeaza vacuum intre aparat si bancul de lucru.
Optiunile cu clema sunt de asemenea mobile, ceea ce inseamna ca nu necesita instalarea permanenta pe suprafata bancului si ca pot fi mutate oricand. Se prind de marginea mesei printr-un sistem cu surub si asigura stabilitate buna materialelor prelucrate.
Variante pentru tevi
Spre deosebire de scandurile din lemn si foile metalice, tevile au profil rotund, ceea ce face mentinerea lor fixa mai dificila, forma predispunand la alunecare. Necesita asadar un design special de menghina.
Varianta cu lant este una dintre ele si este alcatuita dintr-o falca de prindere, in forma de V si un lant similar celui de bicicleta, care asigura prinderea tevii in spatiul creat de falca. Sunt disponibile in formate potrivite pentru tevi de pana la 20cm diametru.
Daca lucrezi cu tevi mai poti opta si pentru o versiune de tip „jug” cu doua falci construite in forma de V, cu suprafete dintate pentru prindere cat mai buna, comercializate in modele pentru tevi de pana la 15cm diametru.
Menghina de mana
Din categoria optiunilor pentru proiecte casnice si materiale de mici dimensiuni, iti recomandam o menghina de mana. Aceste produse au o forma similara unui cleste, cu diferenta ca cele doua brate pot fi stranse controlat si sigur, cu ajutorul unui surub si mentinute pe pozitie, pentru a fixa obiectul pe care trebuie sa il prelucrezi.
O forma modificata a acestei optiuni este menghina de mana cu inel, ale carei falci sunt curbate catre maner, pentru a permite incadrarea facila de tevi si tuburi.
Optiunile inclinate
Pentru ca nu intotdeauna poti inclina masina de prelucrare in unghiul in care trebuie sa abordezi lemnul sau metalul, ai la dispozitie modele de menghine care pot fi miscate astfel incat sa iti permita sa pozitionezi materialul in orice unghi doresti.
Acestea sunt prevazute cu o baza statica, care se fixeaza de bancul de lucru, si un corp cu falci, care se roteste in jurul axului, pana la 90 de grade fata de baza, permitand adaptarea pozitiei scandurii sau foii metalice la unghiul necesar de prelucrare.
Lasa un comentariu
2 Comentarii
February 9, 2021 at 6:58 am
Era mult mai de folos și practic, dacă erau și imagini atașate fiecărui tip de menghina.
Répondre
February 17, 2021 at 8:50 am
Buna, Elena,
Multumesc, o sa ma gandesc la asta.
Cele bune!
Répondre