Cea mai buna menghina

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Menghine – Opinii si Recenzii in 2024

 

O menghina are utilizari diverse si este nelipsita din trusa de lucru sau din atelierul unui mic meserias, fiind utila inclusiv acasa pentru a realiza diverse operatiuni necesare in gospodarie. Daca prelucrezi in general piese din metal si ai nevoie de un model mai mic, poti merge pe Stanley 1-83-065. Confectionata din materiale de calitate, cu corpul din otel cromat, anticoroziv, cu maner din inox, este o menghina rezistenta ce se utilizeaza prin stangere rotativa. Se fixeaza ferm pe bancul de lucru prin patru puncte. Pentru tamplarie se preteaza B.Mannesmann M911, rezistenta si la un pret bun. 

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Stanley 1-83-065
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Daca ai nevoie de o menghina pentru metal, intr-un atelier, poti alege acest model pentru banc, ce se fixaza prin patru puncte, este confectionat din otel cromat pentru a nu rugini in timp, cu maner din inox, rezistent si facil de folosit, cu o latime a falcilor de 115 mm si o deschidere maxima de 85 mm.

Are un pret mai ridicat decat alte produse prezentate, fiind un model de dimensiuni mici si puternic, usor de utilizat. 

Un model de menghina de banc, usor de manevrat, ce este de ajutor pentru meseriasii care prelucreaza piese din metal.

A 2-A OPTIUNE!

B.Mannesmann M911
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

De multe ori nu ai un atelier si realizezi diverse lucrari in lemn la domiciliul clientilor, iar aceasta menghina mobila pentru tamplarie va fi un ajutor de nadejde, solida, fiind confectionata din fier, extensibila, cu surub cu o lungime a filetului de 70 mm, dotata cu un mic maner ce ajuta la o stangere eficienta.  

Pentru a o putea folosi in bune conditii, ai nevoie de o teava ce nu intra in pachetul de achizitie si trebuie cumparata separat. 

Pret bun, materiale de calitate, mobila, sunt doar cateva motive care ne determina sa iti recomandam acest model. 

A 3-a Optiune!

Wolfcraft 1 EHZ PRO
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

In caz ca lucrezi atat piese din metal, cat si din lemn, rotunde sau cu colturi drepte, in general in diferite locatii, te poti baza pe acest model de menghina de mana, ce poate fi manevrata doar cu o singura mana avand manere ergonomice, cu putere de stangere de 120 kg. 

Este un model destinat mai mult pentru cei cu experienta, fiind necesara o buna dexteritate pentru a-l fixa usor si precis. 

O poti lua cu tine unde ai lucrari, fiind o menghina mobila, ce asigura o prindere buna atat pentru lemn, cat si pentru metal. 

 

 

Pareri despre cele mai bune menghine

Indiferent ca vrei o menghina mica sau o menghina banc pentru tamplarie, iti ofer mai jos o lista cu cele mai cautate modele, la preturi pentru toate buzunarele, pentru a gasi usor un produs potrivit dorintelor tale. 

 

 

Menghina de banc:

 

Stanley 1-83-065 

 

In caz ca ai nevoie de o menghina de banc usoara si stabila poti sa te indrepti spre acest model. Este confectionat din otel, avand finisaj cromat ce asigura o protectie anticoroziva buna pentru produs. Se preteaza pentru piese din metal. 

Manerul este confectionat din inox, ceea ce asigura o prindere usoara si rezistenta. Mengina se prinde de banc cu ajutorul a 4 suruburi, ceea ce determina o buna stabilitate in timpul utilizarii. Este cu sistem rotativ de prindere, iar surubul de strangere este format prin roluire pentru o utilizare facila.

Falcile au o latime de 115 mm si o deschidere maxima de 85 mm, fiind un model destinat pentru piese de dimensiuni mai mici. Forta de strangere este de 110 kg. Este un model de culoare neagra si cantareste 6 kg, fiind usor de manevrat.  

 

 

Menghina tamplarie:

 

B.Mannesmann M911 

 

Pentru cei care prelucreaza lemn, ca si hobby sau ca si meserie, o menghina de tamplarie nu trebuie sa le lipseasca din lista de scule folosita. Acest model este special dedicat pentru piesele din lemn, asigurand o prindere eficienta si usurand mult munca utilizatorului.

Il poti lua cu tine in diverse locatii unde ai de lucru, fiind un model portabil. De asemenea, o poti folosi si pentru piese de dimensiuni mai mari, deoarece este extensibila, avand nevoie de o teava cu diametrul de 1,9 cm (¾”), ce nu este inclusa in pachetul de achizitie.

Este confectionata din fier si vopsita in rosu, pentru a fi usor de reperat din trusa de scule. Manerul de stangere este facil de folosit si are o cursa de 7 cm. Este o menghina la un pret bun si confortabil de folosit. 

 

 

Menghina de mana:

 

Wolfcraft 1 EHZ PRO 

 

O menghina de mana este mobila si te ajuta in diverse situatii, iar acest model poate fi o buna alegere. Poate fi utilizata atat pentru lemn, cat si pentru metal, si fiind dotata cu un canal transversal, asigura o prindere ferma, inclusiv pentru obiectele rotunde.

Poate fi utilizata doar cu o singura mana si asigura o forta de prindere de 120 kg. Manerele ergonomice cu care este dotata menghina o fac usor de manevrat si totodata ofera precizie de lucru. Este dotata cu distantiere glisante care au rol de a proteja menghina, dar si ca suport.

Este confectionata din otel, iar sina, avand o calitate superioara, garanteaza o strangere ferma pentru o perioada lunga de timp. Latimea falcilor este de 10 cm, iar deschiderea maxima oferita este de 30 cm. Este un model colorat, cu gri, verde si galben. 

 

 

Menghina lemn:

 

Dedra 1287 

 

Daca ai nevoie de o menghina de lemn, deoarece executi lucrari de tamplarie sau pur si simplu pentru proiecte acasa, te poti indrepta spre acest model. Este portabil, asa ca il poti lua cu tine oriunde ai nevoie, cantarind doar 3,5 kg. 

Se preteaza cel mai bine pentru operatii de incleiere a lemnului unde ai nevoie de un suport de fixare, sigur si ferm. Menghina este confectionata din otel si strange prin insurubare. Iti ofera o distanta confortabila de prindere si un maner ergonomic pentru o strangere cat mai ferma.

Latimea falcilor este de 120 mm si ofera o deschidere maxima de 1500 mm, putand fi folosita si pentru piese mari. Usor si comod de utilizat, este o scula ce nu trebuie sa-ti lipseasca pentru a putea executa lucrari de calitate. 

 

 

Menghina rotativa:

 

Evotools 621001 

 

Destinata pentru mici meseriasi, fiind semi-profesionala, acest model de menghina rotativa va fi un bun aliat pentru a putea executa diferite lucrari in cadrul atelierului. Este un model destinat pentru un banc de lucru, avand un sistem de prindere cu surub rotativ, putand astfel sa il muti cu usurinta in locul in care ai nevoie (cantareste putin, avand o greutate de 2,295 kg). 

Confectionata in intregime din fonta, este o menghina la pret bun, solida si usor de manevrat. Pentru a o putea fixa facil pe bancul de lucru ai la dispozitie un maner metalic, ce culiseaza stanga – dreapta. Si pentru a prinde piesa ai tot un maner metalic ce culiseaza. 

Se poate folosi atat pe lemn, cat si pe metal, inclusiv pentru tevi. Prezinta o deschidere maxima a falcilor de 50 mm. 

 

 

Menghina teava:

 

Slovakia Tools 212112 

 

Daca lucrezi ca instalator sanitar sau in domeniul constructiilor si ai nevoie de o menghina pentru teava, atunci te poti indrepta cu incredere spre acest model. Se foloseste pe bancul de lucru, dar poate fi si mutata, avand o greutate de 4,4 kg.

Se preteaza pentru diferite tipuri de tevi, ce au diametrul cuprins intre 10 – 73 mm. Prinderea tevilor este ferma, avand trei puncte de fixare, cel de sus putin rotunjit, cele de jos asezate in unghi.

Cand menghina este inchisa, falca de sus se activeaza automat, fiind prinsa cu ajutorul unui carlig. Falcile menghinei sunt interschimbabile. Fixarea tevii se face prin rotirea surubului de strangere. Latimea falcilor este de 10 mm, iar deschiderea maxima e de 73 mm. Menghina este confectionata din otel si e vopsita in culoarea rosie.

 

 

Menghina rapida:

 

Levior 23632 

 

Sunt multe momente in timpul lucrului in care ai nevoie de o menghina rapida, cu care sa poti fixa sigur si in scurt timp piesa pe care o lucrezi, iar acest model este special proiectat pentru astfel de situatii.

Cu o tija metalica, solida si rezistenta, cu manere ergonomice cu clichet, vei putea sa o utilizezi usor doar cu o singura mana, cu cealalta putand executa alte operatiuni. Este un model portabil ce il poti lua cu tine oriunde, cantarind doar 1,5 kg, si se preteaza pentru piese din lemn. Garniturile falcilor se pot schimba cu usurinta, in caz ca ai nevoie de materiale moi, pentru a nu deteriora piesa.

Se poate scoate cu usurinta, fiind dotata cu parghie pentru eliberare rapida. Latimea falcilor este de 70 mm, si prezinta o deschidere maxima de 760 mm, ceea ce iti asigura si prinderea unor piese mai mari. 

 

 

Suport bormasina cu menghina:

 

Wolfcraft 4006885480001 

 

Acest suport bormasina cu menghina iti asigura o prindere ferma a masinii de gaurit pe bancul de lucru, pentru a putea executa diferite operatiuni la care ai nevoie de precizie si pentru a-ti putea folosi ambele maini. Se mai poate utiliza si pentru a fixa alte masini, precum freze de slefuit sau motoare.

Bormasina sau freza pot fi fixate in diferite pozitii pentru a-ti fi cat mai usor si comod de folosit, cu o inclinare pe orizontala la 360 de grade si pe verticala la 90 de grade. Menghina se fixeaza de banc cu surub prin rotire, avand in capat si un mic maner pentru o cat mai buna strangere. 

Este confectionata din aluminiu turnat sub presiune pentru o cat mai buna rezistenta. Deschiderea maxima a falcilor este de 56 mm in diametru. 

 

 

Cleste menghina:

 

Wolfcraft FZ 60 

 

Daca ai nevoie de un cleste menghina, poti sa alegi acest model care nu te va dezamagi. Firma producatoare are o vasta experienta in domeniu, asigurand o gama diversa de unelte, fiind un brand bine cunoscut in randul meseriasilor.

Este foarte portabil si il vei putea pune cu usurinta in trusa de scule. Se preteaza pentru piese din lemn si are o deschidere maxima a falcilor de 60 mm. Avand un nut in V, incrucisat, poti prinde cu usurinta inclusiv piese de forma rotunda. 

Manerele sunt ergonomice si vei putea asigura o strangere ferma asupra pieselor. Este o menghina ieftina si buna, care nu trebuie sa-ti lipseasca in caz ca esti un bun gospodar. 

 

 

Ghid de cumparare 

 

Sunt multe meserii in care o menghina te ajuta foarte mult, dar si daca iti place sa mesteresti pe langa casa, acesta fiind un dispozitiv de prindere a unor piese pe care iti doresti sa le prelucrezi. Inainte de a o cumpara, informeaza-te pentru a putea alege cele mai bune menghine pentru tine. Mai jos, iti prezentam cateva criterii relevante, pentru a putea face o achizitie in cunostinta de cauza.

 

 

Tipuri de menghina: Sunt doua tipuri principale de menghine si anume: de banc sau mobile.

Mengina de banc: acest tip se preteaza pentru ateliere, fiind modele fixe care se monteaza pe bancul de lucru. Sunt mai puternice, cu o prindere eficienta, iar axul este bine protejat impotriva deteriorarii. Important la acest model este si sistemul de prindere de banc care poate fi de mai multe feluri precum: fixare cu suruburi – este cea mai fixa si asigura o prindere ferma; fixare cu clema – o poti muta mai usor in diferite puncte pe bancul de lucru, dar prinderea este mai putin stabila ca la modelul anterior; fixare de tip ventuza – are de asemenea o buna portabilitate, dar se preteaza doar pentru modele mici. 

Menghina mobila: o poti lua cu tine oriunde si se preteaza pentru cei care au lucrari in diferite locatii. Sunt modele mai usoare, portabile si poti gasi usor menghine ieftine si bune, pentru a putea fixa piesa si pentru a o pozitiona fix.

 

Destinatie: Conform mai multor pareri despre cele mai bune menghine, acestea trebuie sa fie corelate cu materialele pe care vrei sa le prelucrezi, pentru a te putea bucura cat mai mult de produsul achizitionat si pentru a nu deteriora piesa. Astfel, sunt:

Menghine pentru lemn: utile in atelierele de tamplarie, care asigura o prindere optima a pieselor din lemn, cu o buna fixare si care nu produc defectiuni materialului prelucrat.

Menghine pentru metal: se folosesc mult in constructii si in domeniul instalatiilor sanitare, unde materialul folosit este preponderent metal sau tevi. Cele pentru tevi au si un sistem de strangere aparte, care sa nu deterioreze materialul prelucrat.

Poti opta si pentru modele universale care se preteaza atat pentru lemn, cat si pentru metal. 

 

Materialul folosit: cei mai multi mesteri recomanda modelele realizate din fonta, datorita faptului ca ofera o rigiditate mare si o buna eficienta in stangerea obiectelor. Falcile de prindere, atat cea fixa, cat si cea mobila sunt corect dimensionate, ceea ce conduce la o eficienta mare in ceea ce priveste strangerea.

Modelele din otel ofera o eficienta de stangere mai redusa fata de menghinele din fonta, ruginesc mai repede, iar zgomotul creat este mai puternic. Dar poti gasi usor menghine la preturi bune, fiind mai accesibile decat cele din fonta. 

Pe langa aceste materiale uzuale mai poti gasi si menghine din  aluminiu. 

Placutele ce sunt folosite la stangere pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale, indiferent ca menghina este din otel sau fonta: lemn, cupru, otel, aluminiu, policarbonat, PVC etc. Vei alege in functie de piesele pe care le prelucrezi: pentru materiale mai sensibile ce nu trebuie sa prezinte nici un defect pe suprafata lor, alegi materiale mai moi; daca ai nevoie de o strangere eficienta, atunci mergi pe materiale mai rezistenta, din metal. 

 

Dimensiunile falcilor: te intereseaza  latimea si deschiderea maxima, si trebuie sa tii seama de ele, pentru a alege menghina potrivita pentru lucrarile executate.

Latimea falcilor tine de marimea pieselor prelucrate si in mod uzual o menghina are in jur de 20 cm. Daca lucrezi ca si ceasornicar sau prelucrezi chei vei avea nevoie de o mini menghina cu latimea falcilor mai mica 5 – 10 cm. Pentru piese mai mari, lungi, poate fi utila si achizitionarea a doua produse pe care sa le pozitionezi pe colturile bancului, sau una fixa si una mobila pentru a prinde in doua puncte. Modelele industriale pot avea o latime mult mai mare a falcilor, 50 cm sau mai mult.

Deschiderea maxima a falcilor tine de asemenea de piesele pe care le ai de prelucrat. Cea mai uzuala menghina are o deschidere intre 20 – 30 cm, dar poti gasi si cu deschidere mai mica sau mai mare, dupa cum ai nevoie.

 

 

Accesorii: printre cele mai uzuale mentionam:

Diferite piese componente: daca optezi pentru o menghina modulara vei avea avantajul ca poti inlocui doar bucatile deterioarate, fara a fi necesara inlocuirea intregului produs. Unii producatori ofera la pachet cateva piese ce se uzueaza mai rapid, cum ar fi manerul de strangere, placutele de pe suprafata falcilor, diferite garnituri si suruburi etc. Cel mai indicat este sa optezi pentru suruburi de prindere a falcilor din otel, asigurand o prindere mult mai eficienta. 

Vaselina: pentru o buna functionare a produsului, pentru o strangere optima ai nevoie ca piesele sa functioneze usor si trebuie lubrifiate cu vaselina. Unele menghine au una sau doua camere de lubrifiere, si cand misti surubul de prindere inainte si inapoi, acesta forteaza vaselina sa se imprastie pe toata suprafata, functionand astfel cu usurinta. 

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

Cand e necesar un banc de lucru cu menghina?

Pentru cei care lucreaza intr-un atelier si au nevoie sa fixeze diferite piese pentru a le putea prelucra cu usurinta este util un banc de lucru dotat cu menghina. De asemenea, acestea sunt utile pentru cei care prelucreaza piese de mari dimensiuni si au nevoie de o fixare robusta si sigura, dimensiunea menghinei fiind de asemenea generoasa. 

 

 

E rentabil sa cumpar o menghina Second Hand?

In caz ca ai nevoie de o menghina de dimensiuni mai mici, pentru lucrari de tip hobby sau intr-un mic atelier, nu renteaza sa alegi un produs second hand care poate avea si mici defecte pe care sa nu le vezi, pretul acestora fiind in jur de 50 – 150 lei. In schimb, daca ai nevoie de un produs industrial, la care pretul poate depasi 700 – 1000 lei, atunci te poti indrepta spre piata second hand unde vei gasi produse la preturi mult mai mici. 

 

Ce este o menghina de precizie si cand se utilizeaza?

In general, acestea sunt destinate pentru lucrari de mare finete unde utilizezi o menghina freza sau bormasina si ai nevoie de precizie pentru piesa. Asigura o prindere ferma si o pozitie sigura pentru a putea prelucra piesa in forma necesara, mai ales pentru imbinari de calitate. 

 

 

 

Top 5 meserii in care menghina e indispensabila

 

Sunt mai multe meserii in care ai nevoie de cea mai buna menghina care sa iti asigure un suport fix pentru piesele prelucrare, o strangere ferma si suport. Printre cele mai frecvente utilizari, atunci cand o menghina nu trebuie sa lipseasca din lista de scule a meseriasului, amintim:

 

 

Tamplarie: menghinele sunt foarte utile pentru un tamplar ce are nevoie sa fixeze piesele pe care le prelucreaza, pentru a le taia, slefui, lacui si alte operatiuni necesare. Se preteaza atat modelele fixe ce se prind de bancul de lucru, daca ai o locatie fixa, cat si cele mobile daca te deplasezi si lucrezi la domiciliul clientului.

 

Instalatii sanitare: un instalator are nevoie de o menghina portabila, pentru tevi, care sa il ajute la diferite operatiuni precum taierea tevilor, pentru realizarea filetelor, pentru roluit sau pentru indoit. Ajuta la fixarea tevilor pentru a nu aplica presiune pe acestea la diferite operatiuni.

 

Lacatus mecanic: si intr-un atelier de lacatus mecanic, menghina este nelipsita pentru a putea fixa cu fermitate piesele in vederea prelucrarii. Astfel vei putea realiza mai usor operatiuni precum taiere, pilire, indoire, decupare etc. 

 

 

Sudori: pentru a putea face suduri de calitate, piesele ce urmeaza a fi supuse acestei operatii trebuie sa aiba o pozitie fixa si ferma pentru mai mult timp si astfel o menghina mobila sau fixa este o unealta ce nu trebuie sa iti lipseasca din trusa.

 

Mecanica fina: este o munca ce necesita multa precizie si finete si pentru a putea realiza operatiile necesare, o menghina este bine venita. Poate fi dotata cu o lupa puternica care sa te ajute sa ai si o buna vizibilitate. 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu