Sublere – Opinii si recenzii in 2024
Pentru masuratorile la scara mica, insa extrem de precise, veti avea nevoie nu de un telemetru, nici de rigla sau echer, ci de un subler. Totusi, gama de tipuri de sublere si de modele este vasta. Noi avem doua principale recomandari, pentru anul curent: primul este Burg Wachter Precise PS 7215, care poate masura interioare, exterioare si adancimi de pana la 15 centimetri, cu o precizie foarte buna (0,01 milimetri). Include si bateria necesara functionarii. O alta recomandare, de data asta un subler mecanic cu cadran, este TOPEX 31 C627. Marja sa de eroare este de 0,02 milimetri, la o limita de 15 centimetri, iar principalul sau avantaj este constructia solida, dar si absenta nevoii de schimbare a vreunei baterii.
Tabel comparativ
Cu ajutorul sau, puteti masura dimensiunile interioare, exterioare, dar si adancimea, de la 0 la 15 centimetri. Precizia sculei este foarte buna, de 0,01 milimetri. Permite convertirea unitatilor de masura si include si bateria in pachet.
Nu are display luminat, insa putine sublere digitale dispun de asa ceva, prin urmare minusul nu este chiar mare.
Cu cifrele de pe ecranul LCD in format mare si cu o constructie solida, din metal, cu scala de mare contrast, acest subler este foarte bine construit si trainic, ceea ce este atractiv, mai ales dat fiind pretul sau scazut.
Unii prefera sublerele cu cadran, iar modelul de aici este de acest tip. Totodata, este o scula multi-purpose, care poate masura grosimi exterioare, interioare si adancimi. Fiind mecanic, nu necesita schimbare de baterie.
Exista destule modele digitale cu precizie mai buna. Acesta ofera 0,02 milimetri ca marja de eroare, in timp ce alte sublere ajung sa aiba o precizie de 0,01 milimetri.
Mesterii de moda veche s-ar putea sa fie incantati sa lucreze cu sublere de tip mecanic. Scula de aici este de calitate, cu masuratorile clar vizibile, si cu o constructie solida, rezistenta la cazaturi si praf, prin omologarea oferita de producator.
Poate converti unitatile de masura de la inch la milimetri, este protejat garantat impotriva scurgerilor de lichide si murdariei, iar bateria sa este garantata la 18.000 de ore. In plus, vine si de la un brand consacrat in domeniu.
Pentru un subler digital, precizia sa, de 0,02 milimetri, nu este chiar cea mai buna, existand modele rivale ce ajung la 0,01 milimetri ca marja de eroare.
Trebuie sa recunoastem ca modelul de aici este cam scump, insa compenseaza prin calitatea constructiei. In orice caz, este bine proiectat, necesita schimbari rare ale bateriei, prin urmare noi am trece cu vederea mica diferenta de marja de eroare dintre el si alte modele digitale.
Pareri despre cele mai bune sublere
Indiferent daca cautati un subler digital 300 mm, ori unul foarte mic, de 20 milimetri, pentru anvelope, avem o paleta destul de vasta de produse, prezentate mai jos. Le prezentam in detaliu, cu fiecare trasatura esentiala. Nu gasiti ce va trebuie? Puteti sa si reveniti mai incolo, cand reactualizam lista cu cele mai noi oferte:
Subler digital:
Burg Wachter Precise PS 7215
Daca cautati sublere, la preturi bune, de tip digital, multi-functional, noi va recomandam acest model, care echilibreaza costul cu un nivel ridicat de calitate. Cu ajutorul sau, puteti masura atat dimensiunea exterioara, cat si diametrul interior, la distante intre zero si 150 milimetri.
Precizia sculei este destul de buna, de 0,01 milimetri, adica de trei zecimale de centimetru. Permite masurarea atat in sistem metric, cat si anglo-saxon (inch). Poate opera eficient la temperaturi intre 0 si 40 de grade Celsius, iar sub display-ul LCD puteti vedea butonul de reducere la zero si cel de pornire si oprire. In pachet, aveti inclusa si bateria de tip LR44 (AG13), pentru punerea in functiune a sculei.
Pentru cele mai precise rezultate, utilizati sublerul in umiditate de pana in 80 la suta. Fiind facut din otel inoxidabil, este destul de rezistent, iar pentru pastrarea si transportul sau in conditii sigure, primiti si o cutie speciala. Per total, una din cele mai bune scule multifunctionale, de buget.
Unior 619881
Si acest subler digital Unior este un model de dorit pentru mesterii profesionisti, mai ales din moment ce este omologat cu standarde internationale de protectie impotriva scurgerilor de lichide si infiltrarii prafului (DIN 862).
Afiseaza in doua scale de masura (inch si metri), printr-o apasare de buton. Distanta maxima la care masoara este de 150 milimetri, iar precizia este de 0,01 centimetri. Scula se livreaza intr-o cutie foarte rezistenta, iar recenziile au fost generoase cu laudele, atragand atentia asupra constructiei extrem de bune a intregii structuri.
Un dezavantaj asupra caruia au fost lansate comentarii este absenta limbii romane din manualul de instructiuni, fapt care a dezamagit o buna parte din cumparatori. In pachet este livrata si bateria ce il pune in functiune. Ca sa concluzionam, aparatul este recomandabil, daca treceti peste micul dezavantaj cu limba din manual. In plus, sublerul se si comercializeaza la un pret atractiv, pentru calitatea pe care o primiti.
Subler mecanic:
TOPEX 31 C627
Mesterii de moda veche prefera adesea un subler mecanic pentru masuratorile lor, atat din nostalgie, cat si pentru ca sunt iritati de nevoia de a schimba period bateria. Nu este deranjant sa va pregatiti de treaba si sa descoperiti ca nu puteti lua masuratori, pentru ca trebuie sa mergeti la magazin sa cumparati baterii pentru subler?
In orice caz, aparatul prezentat aici este rezistent, construit in intregime din otel si poate masura diametre interne, externe, lungimi si adancimi. Include surub pentru blocarea cursorului si limita maxima de masurare a sa este de 15 centimetri.
Precizia este probabil principalul sau minus, aceasta fiind de +/- 0,02 milimetri, in timp ce multe modele digitale au o precizie de pana la +/- 0,01 milimetri, daca stati sa le cautati. In plus, utilizeaza doar scara metrica pentru masurare. Daca treceti peste aceste minusuri, noi nu vedem de ce nu v-am recomanda modelul respectiv.
Subler Mitutoyo:
Mitutoyo 500-181-30
In multe publicatii de specialitate, un subler Mitutoyo s-ar putea sa primeasca laude generoase, pentru ca brandul acesta se axeaza pe scule de masurat de inalta calitate. Modelul pe care il recomandam aici este digital si creat pentru masurarea diametrelor si lungimilor interioare, exterioare si adancimii.
Dispune de buton de blocare, reglaj, reducere la zero si pornire/oprire, desi aparatul se opreste automat daca nu a fost folosit ceva timp. Limita de masurare este de la 0 la 150 de milimetri, cu o precizie de 0,02 milimetri, iar sistemul digital este si protejat impotriva scurgerilor de lichide si murdariei. Bateria, inclusa in pachet, este garantata la 18.000 de ore, prin urmare va dura mult timp pana sa fie nevoie sa o schimbati.
Ca si la multe alte modele de sublere digitale, veti putea converti valorile din milimetri in inch, apasand un buton, iar certificatul de calitate atesta atentia producatorului japonez data fiecarei unelte individuale. Dezavantaje? Posibil sa fie unul: pretul la care achizitionati acest subler este unul din cele mai mari de pe piata.
Subler de interior:
TESA 00539103
Pentru cei care doresc un subler ieftin si bun, am inclus si acest model de la TESA. Ca sa nu zabovim cu multe cuvinte, iata ce face: are o raza de la zero pana la 150 milimetri, iar marja de eroare este de 0,02 milimetri. Are si tija de masurat adancimea, pe langa posibilitatea masurarilor de dimensiuni interioare si exterioare.
Masoara doar in milimetri si este construit din otel inoxidabil. Specificatia acestui model este ca nu este nici mecanic, cu cadran si nici digital, cu display din cristale lichide. De fapt, veti citi masuratorile „ochiometric”, cum se zice, uitandu-va pe niste scale marcate, ca niste rigle.
Asta face procesul de citire putin mai anevoios si totodata supus erorilor, daca nu aveti vedera foarte buna. In plus, nu permite convertirea unitatilor de masura din milimetri in inch, fara a face calcule pe foaie sau pe un calculator separat.
Subler plastic:
Meister 6600650
S-ar putea sa nu fiti o persoana foarte prentioasa in ceea ce priveste rezistenta si precizia, ori functiile, unui subler de masurat. Prin urmare, ne-am decis sa includem si un model tot cu citire a valorilor „ochiometric”, printr-un sistem de rigle, de data asta intreaga unealta fiind construita din plastic.
Acest material este vulnerabil la socuri si temperaturi inalte, insa este si ieftin, produsul de aici costand o fractiune din celelalte modele din metal, fie digitale, fie cu cadran.
Limita de masurare a acestui subler din plastic este de 150 de milimetri, iar el poate masura dimensiuni interioare, exterioare si adancime, cu ajutorul tijei, in timp ce precizia sa, dupa cum era de asteptat la un produs atat de ieftin, nu impresioneaza, ea fiind de 0,05 milimetri. Culoarea sa rosie il face destul de usor de gasit, intr-o lada cu tot felul de scule.
Subler sudura:
Format 44610020
Un subler de sudura este folosit pentru masurarea unghiurilor si adancimilor diverselor aspecte la o lucrare sudata: unghiul de pregatire, erorile de aliniere, masurarea metalului in exces, rezultat din operarea arcului electric, si alte astfel de elemente. In comert, tipurile de sublere de sudura variaza in design si specificatii, insa in orice caz, ele difera considerabil de sublerele normale, cum sunt cele intalnite pe multe pozitii din lista noastra.
La modelul prezentat aici, scala este cu o precizie de 0,1 milimetri, iar la colturi, puteti masura unghiuri de 60, 70, 80 si 90 de grade. Se recomanda utilizarea sculei la sudurile plate, unde se masoara distante, lungimi si grosimi. Nu permite citirea decat in milimetri, pentru inch trebuind sa faceti calculele pe un calculator.
Pentru a face fata expunerii frecvente la metal incins, materialul din care este construit este otelul inoxidabil. Distanta maxima ce poate fi masurata cu acesta este de 20 de milimetri, iar scula este usor de transportat, avand lungimea de 100 milimetri.
Subler anvelope:
Ferdus Scule 0542
Un alt produs de nisa, pe langa cel de sudura, este cel de tip subler anvelope, cu care se masoara gradul de uzura de pe cauciucurile autoturismelor si autocamioanelor. Puneti sublerul fixat intre canalele de pe suprafata de rulare si verificati daca trebuie sau nu sa schimbati anvelopa respectiva, pe baza adancimii masurate.
Modelul de aici este de tip digital, cu cristale lichide, iar gama sa de dimensiuni masurabile merge de la 0 pana la 28 de milimetri. Precizia este de 0,02 milimetri, iar rezultatele se pot afisa atat in toli, cat si in scala metrica. Ca si multe alte sublere digitale, daca nu toate, puteti reduce la zero masuratoarea, daca nevoia o cere.
O particularitate care ar putea atrage obiectii este ca zecimalele sunt constituite din cifre jumate cat cele pentru milimetri, prin urmare utilizatorii cu vedere mai proasta s-ar putea sa aiba dificultati in citirea valorilor. Bateriile uneltei sunt incluse in pachetul de livrare al acestui subler electronic.
Subler cu cadran:
Buildxell TT001121
Nu ar fi justificat sa spunem ca cel mai bun subler trebuie sa fie musai cu cristale lichide, adica de tip digital. Nu, pentru ca multe modele cu ceas (mecanice) ofera rezultate destul de bune. Cel de aici poate concura binisor si cu unele modele digitale, desi ca precizie, ofera 0,02 milimetri, in timp ce altele ofera o marja de eroare de doua ori mai mica, adica 0,01 milimetri.
Limita maxima de distanta masurabila este de 150 milimetri, standard pentru majoritatea produselor din comert, indiferent de principiul de functionare. Puteti masura cu el adancimea, dimensiunile exterioare, dar si cele interioare. Include si buton de blocare a falcilor, ca sa fixati o dimensiune dorita, in vederea comparatiilor.
Sublerul de aici se preteaza cel mai bine pentru lucrari hobby, iar asta se vede si in pretul sau. Cu toate acestea, este din metal, prin urmare rezista bine la cazaturi si la temperaturi inalte, ori la murdarie si infiltrarea de lichide.
Ghid de cumparare
Sublerele sunt instrumentele de precizie in masurare, cand vine vorba de intervale mici (orientativ, sub 30 centimetri). Pentru masuratori de precizie, la intervale de cativa metri, este util un telemetru cu laser. Dar sa nu ne indepartam de la subiect – iata cum sa selectati un subler, la un pret bun, din vasta oferta a pietei, fara multa bataie de cap!
Tip subler: multe pareri despre cele mai bune sublere spun ca scopul pentru care a fost creata scula este primul lucru de luat in seama. Asadar, aveti cateva tipuri principale de astfel de instrumente.
Sublerele pentru masuratori diverse sunt din plastic sau metal, cu diverse posibilitati de masurare (lungime, adancime, grosime interioara si asa mai departe). Ele sunt si cele mai des intalnite modele.
Cele pentru anvelope au un design ce permite verificarea adancimii dintre marginea exterioara a suprafetei de rulare, pana la cea de pe fundul canelurilor anvelopei. Astfel, se poate verifica gradul de uzura a acesteia. Plaja de masurare a acestor modele este foarte mica (cativa centimetri).
Exista si sublere de sudura, care masoara lungimi, adancimi, dar si unghiuri. Pentru ca vor fi utilizate alaturi de materiale incinse la temperaturi inalte, acestea sunt de regula din metal, cum este otelul inoxidabil.
Sublerele de desen tehnic masoara ce desenati, pentru a pastra scara desenului respectiv. De regula, ele sunt foarte subtiri, pentru a permite trasarea liniilor, la fel ca la o rigla.
Puteti gasi un subler, la pret bun, in cazul fiecareia din categoriile mentionate aici. Fiecare model, insa, functioneaza pe acelasi principiu, iar specificatiile universale de luat in calcul vor fi explicate in randurile care urmeaza:
Limita maxima de masurare: in functie de model, aceasta va varia destul de mult. Pentru marea majoritate a modelelor de sublere, ieftine si bune, de tip universal, 12-20 centimetri este cea mai des intalnita limita, adica pana aici merge surubul de masurare. In cazul modelelor de nisa, cum sunt cele pentru anvelope, ele merg pana la maximum 2-5 centimetri.
Daca stiti ca aveti nevoie de masuratori mai ample, cumparati modelul cat mai mare cu putinta, altfel nu veti avea ce sa faceti cu el, daca trebuie sa masurati dimensiuni peste limita sa maxima.
Precizie: acest factor este deosebit de important cand doriti sa masurati la zecimala sau sutime de centimetru, de exemplu daca sunteti ceasornicar. Insa, din fericire, chiar si un subler mecanic de buget are o precizie destul de buna. Puteti intalni valori ca 0,02 milimetri sau chiar si 0,01 milimetri, acestea fiind niste valori foarte bune. Concomitent, o cifra mai mare, cum este 0,05 milimetri, o sa insemne precizie si marja de eroare mai putin dezirabile.
Ce poate masura: in functie de designul celor doua parti de masurare (cum ar veni, „falcile” sublerului), puteti avea mai multe situatii in care acesta sa fie util: daca folositi spatiul dintre falci, puteti masura diametre si lungimi.
Daca folositi marginile exterioare ale falcilor, puteti masura diametre interioare (de exemplu, la o teava). Daca sublerul dispune de un capat in forma de tau, puteti masura si adancimile, sprijinind una din falci pe marginea unui recipient sau piese.
La sculele de nisa, cum sunt cele pentru anvelope, acest sistem este intalnit. In cazul unui subler de masurare desen, se vor masura dimensiunile partilor desenate, ca la o rigla. Insa ele sunt mai precise decat riglele, ceea ce este esential cand tineti la scara.
Functii de reducere la zero: aceasta este utila pentru cazurile in car doriti un subler mecanic, sau electronic, cu care sa faceti calcule. De exemplu, masurati o bucata dintr-o piesa, dupa care, fara sa miscati sublerul din loc, mai trebuie sa masurati o extensie a sa. Reducerea la zero va permite masurarea extensiei, fara ca dumneavoastra sa faceti calcule.
Material/rezistenta: cele mai bune sublere trebuie sa si dainuie in timp, doar nu vreti ca unealta sa se strice dupa cateva scapari sau in cateva luni, aparent fara motiv. Avand in vedere ca si umezeala este un risc, noi recomandam materiale ca otelul inoxidabil sau alte metale. Standardele internationale de protectie, specificate in descrierile sublerelor, sunt de cautat, de asemenea. De exemplu, standardul de protectie impotriva prafului si murdariei.
Analogic/digital: cele mai multe scule noi sunt de tip subler digital, cu afisaj de cristale lichide. Exista si modele la care afisajul este luminat. Insa, pe piata mai puteti gasi si diverse unelte de tip subler cu ceas, ori cadran, care utilizeaza mijloace mecanice pentru a misca un ac pe o scala. Nu putem spune ca un sistem este mai bun decat altul, insa prima categorie predomina. Dezavantajul celor electronice este ca trebuie sa le schimbati bateriile periodic.
Acum, ca sa incheiem, va uram sa aveti spor la cumparaturi si sa reveniti, din nou, pe aceasta pagina, in cateva luni. Noi aducem la zi lista de recomandari, incluzand orice oferte noi si avantajoase consideram ca merita. De asemenea, merita sa cititi si urmatoarele sectiuni ale ghidului, daca doriti sa aflati mai multe despre cum sa folositi sublere, ieftine si bune, dar si modelele mai pretentioase:
Intrebari frecvente
Exista subler pentru desen? La ce foloseste?
Da. Se foloseste pentru a masura cu precizie ceea ce este desenat, indiferent daca vorbim despre linii drepte sau forme rotunde. In desenul tehnic, scara este absolut esentiala, prin urmare daca desenati o piesa la scara 1:10, fiecare detaliu va trebui sa fie exact o zecime din dimensiunile piesei reale. De asta va trebuie un subler electronic, ori mecanic, special gandit pentru desen.
Ce e un subler de inaltime si la ce e utilizat?
Un subler de inaltime are o forma care permite fixarea astfel incat sa se masoare inaltimea unor diverse piese. Ca sa fim mai specifici, vom oferi un exemplu: doriti sa masurati o fiola, cine stie pentru ce. Sublerul pentru inaltime este echipat cu o platforma proprie, mica, care permite asezarea sa pe o masa. Langa subler, puneti fiola si coborati piesa de masurare pana aceasta atinge varful fiolei. Cititi valoarea precisa a inaltimii sale. Asa se foloseste un subler de inaltime.
Cum se utilizeaza un subler cu ceas? Gasesc sa cumpar online?
La fel ca orice subler: potriviti piesele care iau contact cu marginile obiectelor masurate si cititi valoarea aratata. Numai ca, la aceste modele, cifra nu este afisata pe un ecran cu cristale lichide, ci pe un cadran circular, ca la un ceas mecanic. In cazul in care se impune necesitatea, exista si o cheita speciala, cu care puteti sa il reduceti la zero. Desigur ca puteti gasi online modele de subler cu cadran, la tot felul de preturi.
Instructiuni citire subler
S-ar putea ca nu toti sa fie familari cu modul in care se foloseste un subler. Lor li se adreseaza aceasta sectiune. Includem cateva indicatii utile, in aceasta privinta, specificand si modurile in care se folosesc si modelele de nisa:
Selectati scula potrivita
Este de inteles ca un subler de adancime va fi special creat pentru a masura adancimile, prin forma elementelor sale. La fel si un subler de interior, ori unul pentru sudura. Nu este indicat sa incercati sa „adaptati” un tip de unealta pentru un scop altul decat cel destinat, cu alte cuvinte, nu incercati sa folositi un model pentru anvelope pentru masurarea unei lungimi a unei piese de motor.
Cum se face citirea
Daca aveti o unealta multi-purpose, de exemplu un subler care poate masura diametrul exterior si cel interior, va trebui sa plasati exact mariginile pieselor de masurare cum trebuie. La fel si in cazul verificarii adancimii, altfel o sa aveti parte de erori. Consultati, in aceasta privinta, manualul uneltei respective.
Fixati sublerul pe pozitie si activati rotita pana cand elementele de masurare („falcile”) vor ajunge sa faca contact fizic cu zonele pe care doriti sa le masurati. Apoi, efectuati citirea, fara a forta rotita, mai ales cand lucrati cu obiecte masurate care nu sunt din metal ori alte materiale tari.
Daca trebuie sa efectuati diferente de masuratori, atunci utilizati functia de reducere la zero. Sa zicem ca efectuati o masuratoare a unei sectiuni dintr-o piesa, iar dupa aceasta mai urmeaza o sectiune si doriti sa aflati diferenta dintre cele doua.
Puteti fie sa masurati prima sectiune, sa reduceti la zero, iar apoi sa extindeti sublerul pana la capatul celei de-a doua sectiuni, citind diferenta, ori sa efectuati doua masuratori (doar prima sectiune si totalul celor doua) si sa efectuati o scadere, obtinand marimea sectiuni a doua. Chiar daca pare complicat, fara poze, o sa va dati seama rapid de aceasta procedura, chiar si jucandu-va cateva minute cu sublerul.
6 tipuri de sublere si la ce folosesc
Vrei sa completezi trusa de unelte cu un subler, dar ai nevoie sa fii sigur sa alegi un model potrivit pentru proiectele la care lucrezi? Afla din acest articol care sunt cele mai populare modele si pentru ce operatiuni sunt recomandate.
Sublerele sunt in general folosite pentru a masura distanta dintre doua puncte aflate pe corpul unui obiect. Masurarea se face prin fixarea celor doua brate pe punctele vizate si citirea rezultatului fie direct de pe subler, daca include scala gradata sau display digital, fie fixand distanta dintre brate si comparand-o cu o scala externa, de referinta.
Domenii de utilizare
Desi prin structura si tehnica de folosire sublerul este un instrument foarte simplu, se numara printre dispozitivele de masurare esentiale in numeroase domenii, printre care se numara metrologia, prelucrarea lemnului si a metalului, ingineria si stiinta. Adaptandu-se la cerintele specifice sarcinilor de masurare pe care este pus in situatia de a le indeplini, sublerul este disponibil in prezent in mai multe forme.
Subler de interior
Dupa cum spune si denumirea, in acest caz rolul sublerului este de a masura dimensiunile interioare ale unui obiect (de ex. diametrul unei tevi sau al unui canal obtinut prin frezare). Aceste modele au bratele alungite, drepte, cu capetele usor curbate catre exterior, prinse cu un surub care permite pivotarea acestora si incadrarea in spatiul evaluat. Desi variantele de tip Vernier sunt cele mai folosite in prezent, un subler interior te va ajuta atunci cand punctele intre care trebuie sa masori sunt situate la o adancime mai mare decat a bratelor standard Vernier.
Variantele de exterior
Daca exista sublere pentru masurarea interiorului unui obiect, desigur ca au fost concepute si modele care sa permita evaluarea cat mai precisa si a dimensiunilor sale exterioare. Aceste variante tehnice poarta denumirea de sublere de exterior. Spre deosebire de formatul discutat anterior, structura acestui tip de sublere include brate curbate, cu concavitatea catre interior, similar unui cap de cleste supradimensionat. Acest design permite incadrarea facila si fixa a obiectului masurat, sublerele de exterior fiindi recomandate in general pentru evaluarea de obiecte de grosime medie.
Subler divizor
Cunoscut si sub denumirea de compas, sublerul divizor este prevazut cu doua brate drepte, finalizate cu varf ascutit, care permite crearea de semne pe metal sau lemn, prin zgarierea usoara a materialului. Este folosit in metalurgie pentru a masura distante mari si mai poate fi utilizat de asemenea pentru a schita arcuri de cerc sau cercuri complete cu o anumita raza.
La fel de util este si pentru masurarea distantei intre doua puncte, pe o harta. Varful unui brat se fixeaza pe unul dintre punctele vizate si celalalt brat se intinde pana la cel de-al doilea punct al masuratorii. Distanta dintre cele doua brate se masoara apoi folosind scala imprimata pe harta sau una externa.
O aplicatie mai putin cunoscuta a acestui instrument de masurare este cea a evaluari distantei segmentelor create pe EKG, pentru a afla cat mai precis amplitudinea ritmului cardiac.
Sublerul cu brat indoit este o forma speciala a celui divizor, conceputa pentru a permite masurarea de distante de la marginea unui obiect. Bratul indoit permite asezarea sublerului cu precizie, pe capatul elementului analizat, in ce bratul drept poate fi orientat cu usurinta catre punctul final al distantei masurate.
Sublerul Vernier
Nu putem spune la modul absolut ca este cel mai bun subler, dar este cu siguranta formatul cel mai popular. Spre deosebire de modelele discutate pana acum, sublerul Vernier clasic este format dintr-o baza sau maner lung pe care este inscriptionata o scala gradata, in centimetri sau inch, in functie de tara de origine si de destinatie, si doua perechi de brate situate de o parte si de alta a scalei.
Prima pereche de brate este mai lunga, unul este fix si unul mobil, cel din urma alunecand pe scala pentru a permite incadrarea din exterior a obiectului masurat. Bratele au interiorul drept, pentru o prindere precisa, si exteriorul usor in unghi.
A doua pereche de brate este de dimensiuni mai mici, este formata tot dintr-o componenta fixa si una care gliseaza, insa de data aceasta bratele au latura exterioara dreapta si cea interioara curbata, fiind utilizate pentru a masura interiorul unui obiect.
Ambele brate mobile sunt prevazute de regula cu elemente de blocare, care permit citirea dimensiunilor dupa ce masuratoarea a fost realizata. Sublerul include de asemenea scala Vernier, care in cazul sistemului metric inseamna diviziuni de 0.1mm sau 0.02mm.
Structura unul astfel de subler este prevazuta si cu o sonda, atasata de un cap mobil, destinata evaluarii adacimilor.
Aceste modele sunt rezistente la socuri si efectele campurilor electromagnetice si ofera precizie foarte buna de masurare, insa, pot fi ai dificil de citit in conditii de lumina scazuta sau situatii de stres.
Modelele digitale
Versiunile digitale sunt similare ca structura cu sublerele Vernier, dar includ in plus un ecran electronic care afiseaza direct masuratoare, cu diviziune de pana la 0.001mm, nivel de acuratete care le recomanda pentru domeniile in care sunt necesare date cat mai precise.
Majoritatea produselor ofera posibilitatea de stabilire a originii sau punctului zero, la inceperea masuratorii, si de salvare a rezultatului obtinut. Unele optiuni pun la dispozitie si transmiterea datelor catre calculator, facand astfel mult mai facila inregistrarea de masuratori consecutive pentru diferite proiecte stiintifice.
Micrometrul
Micrometrul este la randul sau un model micro de subler, care foloseste insa un surub calibrat pentru a realiza masuratoarea, in loc de o scala liniara. Este utilizat de regula pentru obiecte de dimensiuni mici si masuratori de precizie, in metrologie si inginerie, si este disponibil in doua variante: clasic sau mecanic, si digital.
Structura sa include un cadru in forma de C, in care este inclus obiectul care va fi masurat, un surub, a carui miscare de rotatie este translata in dimensiuni liniare, cu ajutorul unei scale fixe si a unui cilindru care contine diviziuni de milimetru. Micrometrul este completat de un maner care permite mentinerea sa in pozitie orizonala.
Lasa un comentariu
0 Comentariu