Sublerul – avantaje, dezavantaje, beneficii

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.24

 

Sublerul se afla printre cele mai importante unelte pe care orice mester trebuie sa le aiba in trusa sa de scule. Lista lunga de avantaje pe care le ofera vine insa insotita si de cateva puncte slabe pe care este bine sa le cunosti, pentru a putea beneficia la maxim de functiile sale. Afla care sunt minusurile si plusurile unui astfel de dispozitiv din acest articol.

 

Cel mai vechi subler dateaza din secolul sase inainte de Hristos si era confectionat din lemn, cu structura similara celor din ziua de azi, insemnand un brat fix si unul mobil. Versiunea moderna reprezentata de modelul Vernier a fost insa inventata in anul 1851 de Joseph Brown si a reprezentat primul instrument de masura, de incredere, realizat la un pret suficient de accesibil pentru a putea fi cumparat de mesteri. 

Ce avantaje ofera concret acest dispozitiv si care sunt punctele sale slabe, daca are, in varianta utilizata in secolul XXI, poti afla parcurgand randurile de mai jos.

 

Plus: Poti masura obiecte destul de mari

Raza de masurare oferita de cele mai multe sublere construite dupa modelul Vernier, cel mai popular de altfel in prezent, variaza intre 0 si 500mm, desi vei gasi si versiuni de pana la 300mm sau 2000mm. Poti deci utiliza acest instrument pentru a afla atat diametrul unui surub sau grosimea unei placi de PAL melaminat, cat si pentru a evalua adancimea unui butoi pentru vin.

Aceasta caracteristica ii asigura adaptabilitatea la o varietate de domenii, de la acuratetea necesara in masurarea la nivel micrometric, in cercetarea stiintifica si pana la libertatea de miscare necesara in constructii, unde se lucreaza cu o varietate de tipuri de materiale.

Minus: Nu poti masura distante mai mari de 2m

Daca in cazul obiectelor sau a hartilor, 2000mm este un interval maxim mai mult decat suficient, atunci cand vine vorba de distanta dintre doi pereti paraleli ai unei camere, de exemplu, sublerul Vernier mai mult te incurca. La fel de ineficient este si daca vrei sa afli cati metri sunt din punctul in care te afli si pana la cladirea invecinata sau o constructie aflata peste drum.

 

Plus: Ofera precizie buna

Utilizarea unui de model de subler pentru a afla o dimensiune inseamna un rezultat care merge ca subdiviziune pana la 0.1 sau chiar 0.02mm. Optiunile care folosesc scala gradata cu pas de 0.02mm sunt preferate de profesionisti si domeniile in care este necesar un nivel de acuratete mai mare. Poti deci sa te bazezi pe el pentru a te asigura ca piesele folosite se imbina perfect si ca produsele pe care le confectionezi respecta la milimetru specificatiile tehnice.

 

Minus: Este limitat cand vine vorba despre conturul obiectelor

Poti folosi un subler (niste modele comparate de noi aici) pentru a masura diametrul unui tub, dar nu si lungimea cercului care il defineste, pentru care ai nevoie de o ruleta sau un calculator, pentru a folosi formula standard bazata pe raza.

 

Plus: Masoara o varietate de dimensiuni

Sublerul se numara printre dispozitivele care pot fi folosite pentru a masura mai multe dimensiuni ale obiectelor. Il poti de exemplu utiliza pentru a afla diametrul interior, dar si exterior al unei piese, pentru a evalua lungimea si latimea unui element, dar si pentru a sti adancimea unui canal realizat in lemn sau a unui orificiu creat in perete. Este asadar suficient de adaptabil pentru a fi considerat una dintre uneltele pe care este bine sa le ai mereu la indemana si care nu trebuie sa lipseasca din trusa unui profesionist.

 

Minus: Precizia de masurare este sensibila la factorii de mediu

Vorbim in special despre caldura, care poate determina dilatarea materialului, daca instrumentul nu este confectionat dintr-un otel de calitate, influentand astfel precizia masurarii. Este deci important sa alegi un dispozitiv care poate face fata la temperaturi ridicate, daca stii ca il vei folosi intr-un astfel de mediu.

 

Plus: Durabilitate

Cele mai multe optiuni sunt confectionate din otel carbon, iar versiunile clasice, mecanice, sunt destul de simple pentru a functiona optim pentru multi ani, fara a fi afectate de uzura. Sunt de asemenea rezistente la socuri mecanice, la campuri electromagnetice si pot fi folosite fara probleme in medii cu umezeala.

 

Plus: Pret accesibil

Modelele mecanice, simple, pot fi cumparate la preturi care variaza in general intre 20 si 90lei, in timp ce versiunile digitale, sunt ceva mai scumpe. Pentru acestea din urma va trebui sa scoti din buzunar intre 50 si 300lei, in functie de brand si caracteristici tehnice. Este insa un pret accesibil in comparatie cu alte categorii de aparate folosite pentru masurare si raportat la utilitatea lui si aria larga de aplicatii.

 

 

Minus: Vizibilitate redusa

Daca alegi un model de subler mecanic, fara ecran digital, este bine sa stii ca gradatiile, in special cele care includ subdiviziuni, sunt destul de mici, ceea ce inseamna ca pot fi greu de citit intr-un spatiu in care lumina nu este foarte buna sau daca ai ochii obositi.

 

Plus: Nu ai nevoie de nici un instrument in plus

Acest avantaj este oferit de modelele de subler din categoria Vernier care includ in structura instrumentului toate informatiile necesare unei masuratori directe si complete. Optiunile clasice, fara ecran, sunt prevazute cu gradatii in scala metrica si imperiala si cu subdiviziuni pe pana la 0.02mm care iti ofera toate datele de care ai nevoie pentru a masura dimensiunile unui obiect. Versiunile digital afiseaza rezultatul direct pe ecran.

 

Minus: Exista sansa sa il citesti gresit

Pentru a masura dimensiunile vizate este important sa stii cum sa folosesti corect sublerul. Chiar daca ai unul cu ecran digital, pe care rezultatul este scris clar, in cifre, este posibil sa nu pozitionezi suficient debine bratele fata de peretii obiectului evaluat si sa obtii o analiza eronata. Foloseste intotdeauna manualul tehnic al produsului pentru a vedea cum se utilizeaza exact sau cauta online un tutorial care iti explica pasii.

Daca ai ales un model mecanic, exista sanse sa fixezi corect bratele, dar sa citesti gresit ceea ce indica scala, daca ai probleme de vedere sau esti pozitionat intr-un unghi gresit fata de instrument. Incearca sa stai mereu cat mai aproape de punctul citirii si sa privesti scala de sus, perpendicular.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu