Sunt multe situatiile in care ai nevoie de un zid de sprijin, iar in acest articol vei gasi informatii despre ce este un zid de sprijin, ce tipuri sunt, cum il faci corect, ce materiale poti sa folosesti, precum si cateva idei ca sa te inspire.
Zidurile de sprijin pot fi atat din nevoi certe de a intari un anumit loc, cat si din ratiuni estetice, in caz ca ai o gradina in panta si vrei sa o faci cu un look mai special. Poate fi de diferite dimensiuni si, in functie de tip, poti sa folosesti un program calcul zid de sprijin care sa te ajute sa vezi exact de ce ai nevoie, pentru a asigura rezistenta dorita.
Ce rol are un zid de sprijin?
Daca este sa dam o definitie mai exacta pentru un zid de sprijin, acesta ar fi o constructie ce are o grosime relativ mica, raportata la celelalte dimensiuni ale sale (lungime, latime), destinat pentru a proteja malurile sau talazurile sa nu alunece, impotriva eroziunii, a prabusirii.
Cu alte cuvinte, acesta intareste o portiune de pamant, pentru a nu se produce alunecari de teren.
Ce tipuri de ziduri de sustinere sunt?
Aceste ziduri de sprijin se pot imparti in mai multe categorii, in functie de dimensiuni pot fi:
- Zidurile mici, de pana intr-un metru sau un metru si jumatate inaltime, pot sa aiba o forma dreapta si se pot folosi mai multe tipuri de materiale;
- Un zid mai mare, de 3 sau 4 m, poate fi facut sub forma de scara, cu mai multe trepte;
- Un zid de peste 10 metri inaltime trebuie sa fie foarte solid si rezistent, asa ca cel mai adesea se opteaza pentru un zid de sprijin din beton armat.
Ce materiale poti sa folosesti pentru zidurile de sprijin?
In functie de tipul de material folosit, poti sa ai o mare diversitate, dar cel mai adesea se foloseste:
- Zid din beton: acesta este foarte rezistent, se toarna beton in cofrajele de lemn si daca este necesar se face armare zid de sprijin, care ii va conferi o crestere a duratei in timp si a rezistentei. In caz ca zidul este de dimensiune mai mare, pentru a micsora cantitatea de beton folosita, se poate pune si umplutura din pietre de moloz, care il vor intari. In partea inferioara a zidului, se trec conductele de drenaj. Cofrajele le poti mentine pentru cel putin 3 zile, pentru a fi sigur ca betonul este intarit.
Poti sa alegi si realizarea zidului de beton din prefabricate, nu mai trebuie sa torni beton, dar ai nevoie sa transporti placile de zid pana la locul executiei si sunt destul de greu de manuit. Sunt mai multe tipuri de blocuri din beton armat si vei alege modalitatea care se potriveste cel mai bine cu ceea ce ai tu nevoie.
- Zid de sprijin din piatra: este un material foarte popular si poti fie sa achizitionezi piatra din comert in functie de ceea ce iti doresti, fie sa alegi piatra din zona, cu un aspect neregulat, dar placut. Poti sa optezi pentru pietre neslefuite sau slefuite, de aceeasi dimensiune sau diferite. Cu cat pietrele sunt mai mari, cu atat si rezistenta zidului va fi mai buna.
Zidul de piatra poate fi cu adaos de mortar cu ciment sau cu pietris si pamant, primul fiind mult mai solid, dar trebuie sa ai grija sa lasi scurgeri, al doilea este potrivit pentru ziduri mai mici, ca si inaltime, dar este permeabil.
Se mai practica si ziduri din piatra prinse cu plase din sarma, care nu permit acestora sa se miste si sa se desprinda din lucrare.
- Zid de sprijin din lemn: daca zidul nu este prea mare si are mai mult rol estetic atunci poti sa faci si o mica structura din lemn, cu un cadru, spate si scanduri de aceeasi dimensiune, pe fata. Acestea le poti da cu un bait, pentru a-si pastra aspectul natural, sau le poti vopsi.
Poti, de asemenea, sa faci o mica structura din butuci, taiati la aceeasi dimensiune sau cu mici diferente, pe care ii pui in pamant unul langa altul, fie drept, fie cu usoare ondulatii, pentru a da un aspect cat mai personal. Daca ii folosesti asezati pe orizontala, intra mai putin material, decat daca alegi un model cu acestia dispusi vertical.
- Pentru un look mai special, poti sa incerci o mica constructie cu cauciucuri, un zid de sprijin mai creativ, de preferat de aceeasi dimensiune, pe care le pui cu distanta intre randuri, si alternativ, pentru a forma un mic model. Mijlocul poate fi umplu cu pamant, iar cateva flori vor asigura un design foarte special.
- Cand ai mici portiuni de mal pe care vrei sa le stabilizezi, dar vrei sa le oferi si o imagine personalizata, poti sa faci mici constructii in trepte, cu diferite alte materiale, cu ghivece spre exemplu, ce au intre ele pamant si pietris, cu bucati din lemn, combinate cu piatra, si chiar cu funduri de la PET, cu care poti sa faci diferite jocuri interesante.
In concluzie, daca ai nevoie de un zid de sprijin rezistent, atunci trebuie sa iti faci anumite calcule si sa vezi exact cum trebuie sa arate acesta. Se recomanda zidurile din beton armat, prefabricate sau chiar piatra. Masuratorile trebuie sa fie cat mai exacte, asa ca folosirea unei rulete laser este de preferat.
Micile ziduri decorative din gradina, pe langa un sprijin acordat terenului, cand acesta este in panta, adauga o nota personala, foarte frumoasa, gradinii, iar folosire de piatra sau lemn se va armoniza perfect intr-un decor rustic. Drepte sau usor curbate, acestea pot crea anumite zone de interes, poti sa iti faci un zid din piatra rotunjit care sa delimiteze zona de gratar, un sir de bancute drepte pentru relaxare, alte combinatii pentru flori sau copacei ornamentali.
Lasa un comentariu
0 Comentariu