Cum reglezi presiunea la hidrofor si alte probleme

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

In caz ca ai o proprietate care nu este racordata la reteaua de apa si canalizare, cel mai comod este sa iti montezi un hidrofor, iar in acest articol iti vom prezenta mai multe informatii pe larg, pentru a cumpara in cunostinta de cauza.

 

Daca vrei sa iti cumperi o proprietate situata in afara orasului sau o ferma si nu stii cum vei rezolva problemele legate de apa curenta, poti sa te indrepti cu incredere spre un hidrofor. Il poti achizitiona din comert, apoi mai ai nevoie de un camin hidrofor si racorduri. 

Sunt cateva informatii importante pe care este bine sa le cunosti inainte de a face achizitia, apoi vei afla din acest articol cum sa ai o presiune hidrofor optima, ce probleme pot sa apara si care pot fi cauzele.

Ce este un hidrofor?

Fara a intra in prea multe detalii, un hidrofor este un dispozitiv mecanic, care te ajuta sa aduci apa subterana la anumite inaltimi. Este foarte util atunci cand nu ai cum sa te racordezi la reteaua de apa curenta, dar vrei sa ai tot confortul. Foarte important este sa faci o reglare presostat hidrofor conforma, pentru a avea debitul de apa dorit.

 

Parti componente

Hidroforul are cinci parti componente de baza, care vor functiona ca un intreg.

  • Pompa (electropompa) – este formata din motor hidrofor (de regula in doi timpi) si pompa propriu-zisa. Aceasta poate fi confectionata din mai multe tipuri de materiale (plastic, metal, inox, bronz etc.) in functie de volumul de apa pompat, de locul de amplasare, cat de frecvent este utilizata, cea mai buna varianta fiind cea din inox
  • Vasul de expansiune sau butelie hidrofor – ce are mai multe functii importante: reduce numarul de porniri si opriri ale pompei; protejeaza pompa; regleaza viteza apei in instalatie etc. Dimensiunile acestuia se aleg in functie de necesitati: pentru o familie cu 2 persoane, 24 l sunt suficienti; pentru 3 – 4 persoane sunt recomandate cele de pana in 50 l; iar daca vrei sa faci irigari, atunci trebuie sa alegi un vas de expansiune de capacitate mare, peste 50 de l.
  • Racord antivibrant – este practic un furtun hidrofor ce face legatura intre vasul de expansiune si pompa.
  • Manometru – este o piesa de baza cu ajutorul caruia se masoara si se indica valoarea pentru presiune hidrofor in sistemul de alimentare.
  • Presostat hidrofor – acest dispozitiv, in functie de presiune, porneste sau opreste pompa. Din acest motiv un reglaj la presostatul hidroforului, defectuos, atrage dupa sine o serie de probleme, care pot conduce in final la defectarea dispozitivului. Din fabrica acestea vin gata presetate intr-un interval cuprins intre 1,5 – 2,5 bar.

 

Tipuri de hidrofor

Poti sa alegi intre 3 tipuri in functie de unde este situata sursa de apa, si sunt:

  • De suprafata – la care sursa de apa este la maxim 10 m adancime, costurile sunt reduse, dar motorul este mai slab.
  • Hidrofor cu pompa cu injector – o solutie buna cand sursa de apa este situata in intervalul 10 – 30 m adancime.
  • Hidrofor cu pompa submersibila – pentru adancimi de peste 30 de m, cu motor puternic, dar si costuri mai ridicate.

 

Cum reglezi presiunea la hidrofor?

Este important, asa cum am mai mentionat, sa ai o presiune hidrofor conforma si sa faci reglajele potrivite ori de cate ori este nevoie. Spre exemplu, la cele de suprafata, presiunea nu trebuie sa fie foarte ridicata, poate fi in jur de 1 bar, daca sursa este la o adancime de pana in 5 m.

Pentru a atinge presiunea dorita, vei face o reglare presostat, rotind butonul acestuia. Presiunea in vasul de expansiune trebuie sa fie in jur de 1,5 – 1,6 bar, asa ca, periodic, trebuie sa verifici sa nu scada sau sa creasca. 

In cartea tehnica, pe care o primesti la achizitionare, producatorul mentioneaza clar care este valoarea optima a presiunii, pe care este bine sa o respecti atunci cand faci reglajele. Intre valoarea de intrare si cea de iesire nu trebuie sa fie o diferenta mai mare de 1 bar.

Daca iti pare complicat sa urmaresti in permanenta valorile presiunii, atunci poti sa achizitionezi un model de hidrofor ce are functia de autoamorsare, reglandu-si singur presiunea. 

Probleme la hidrofor

Fiind un dispozitiv mai complicat, daca nu esti foarte practic, este bine sa apelezi la un specialist pentru operatiunea de montare hidrofor, deoarece este foarte important sa fie realizata corect, pentru a functiona optim. 

In timp, pot sa apara o serie de probleme hidrofor si iti prezentam cateva dintre cele mai frecvente:

  • Amorsare hidrofor defectuoasa – poate sa apara la montaj hidrofor daca etanseitatea nu este corecta sau sunt piese defecte (conexiuni, conducte de asipiratie etc.). Se remediaza prin inlocuira pieselor daca este cazul sau realizand o etansare corecta.
  • Hidroforul merge continuu – acest aspect apare atunci cand presostatul nu este reglat corect (intre valorile de intrare si cele de iesire sunt diferente mai mari de 1 bar) sau cand sunt scurgeri care trebuie remediate de urgenta.
  • Hidroforul porneste foarte des – cauzele pot fi: o presiune scazuta in butelie, rezervorul este plin cu apa, presostatul nu este reglat corect.
  • Hidroforul nu ridica apa – poate sa apara mai ales iarna cand conductele ingheata, sau daca nivelul apei in put este scazut, sunt prezente bule de aer, amorsare incorecta.

 

Acestea sunt cele mai frecvente defectiuni hidrofor si trebuie remediate cat mai urgent, pentru buna functionare a dispozitivului. Poti sa iti faci si singur unele reparatii daca esti priceput, dar trebuie sa ai sculele potrivite, precum si echipament adecvat (bocanci de protectie, manusi, casca etc.) pentru a nu te supune la anumite riscuri. 

In caz ca defectiunile sunt mai grave sau nu esti o persoana practica, poti sa apelezi la specialisti, care sa te ajute sa remediezi problemele aparute. Chiar inainte de a face achizitia, poti sa iei legatura cu o firma care sa te sfatuiasca si sa faca o schema montaj hidrofor pentru a-ti face o idee despre investitie, care este cea mai buna varianta, ce costuri de intretinere ai, ce presupune montarea etc. 

 

 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

serbu

February 23, 2022 at 6:13 pm

Buna seara ! Am o problema care nu se gaseste in explicatiile articolului..Dau drumul la un robinet, apa vine cu presiune dupa care scade, asta inseamna ca hidroforul porneste si se opreste si iar porneste si iar se opreste si tot asa, chestia e ca daca dau drumul la alt robinet, hidroforul merge normal ! Cum se poate remedia problema si care-i cauza ? Multumesc anticipat !

Répondre