Cum sa cureti caloriferele din fonta si/sau otel

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Sistemul de incalzire nu mai functioneaza cum trebuie si aerisirea caloriferelor nu a ajutat mai deloc? Probabil ca trebuie sa cureti radiatoarele. Afla din acest articol ce presupune acest proces si ce optiuni ai la indemana.

 

Manual, prin umplerea caloriferelor cu apa si solutie de curatat, sau automat, cu ajutorul unei pompe cu apa sub presiune, spalarea radiatoarelor este o procedura esentiala pentru incalzirea eficienta a casei. Implica formule speciale de curatare pentru caloriferele din fonta, abordeaza atat interiorul, cat si exteriorul radiatoarelor, si poate fi asigurata de firme specializate.

 

Cand este momentul sa cureti caloriferele

In mod normal se recomanda o curatare de calorifere in fiecare vara sau toamna, pentru a asigura functionarea eficienta in sezonul rece. Studiile arata ca aceasta procedura de intretinere creste cu pana la 30% randamentul instalatiilor de incalzire cu calorifere de fonta, aluminiu sau otel.

Ia insa in considerare aceasta interventie si in perioada iernii daca observi diverse semnale de alarma legate de eficienta sistemului de incalzire:

  • incalzirea deficitara doar in unele camere
  • intregul spatiu se incalzeste mai greu desi afara nu este deosebit de frig
  • un calorifer rece jos, care nu se incalzeste complet
  • cresterea timpului necesar pentru atingerea temperaturii dorite
  • o centrala termica zgomotoasa
  • trebuie sa aerisesti des caloriferele.

De ce trebuie sa cureti caloriferele la interior

Apa care circula prin calorifere poarta cu ea o serie intreaga de impuritati, incepand cu resturi de pexal si cupru si picaturi de cositor de la ultima montare de calorifere, si pana la calcar si depuneri de rugina, in special la retelele cu calorifere din fonta. 

Aceste particule se depune la interior, pe pereti si la baza radiatoarelor, limitand fluxul de agent termic. Este o fenomen ce are loc indiferent daca ai ales calorifere din otel, fonta sau aluminiu, insa prezent in special in modelele de calorifere din fonta, vechi, cu elementi rotunjiti. 

 

Pregatirea procesului de curatare

Daca te gandesti sa cureti radiatoarele pentru ca au performante reduse, este bine realizezi aerisirea caloriferelor inainte de curatare. Este posibil ca problemele de incalzire sa fie generate de prezenta aerului in retea, iar spalarea sa nu fie necesara. Retine ca o aerisire de calorifer din fonta model vechi se face diferit de procedura aplicata versiunilor moderne, pentru ca primele nu au aerisitior.

In cazul in care aerisirea nu da rezultate, pregateste spalarea caloriferelor oprind centrala si golind instalatia de apa.

 

Eliminarea depunerilor prin spalare in cada

Deconecteaza pe rand radiatoarele din circuit de tevile de tur si retur si muta-le la exterior sau in cada pentru a le putea spala. Ai grija, cele din fonta sunt destul de grele si s-ar putea sa ai nevoie de ajutor. Nici un calorifer din otel nu va fi foarte simplu de manevrat, cele mai usoare fiind cele din aluminiu.

In principiu, o spalare de calorifere se realizeaza usor: torni apa in radiator si il zdruncini energic, pentru a determina desprinderea depunerilor de pe pereti. Este bine sa folosesti si o solutie de curatat calorifere care completeaza incercarea de indepartare mecanica a particulelor.

Nu uita ca fonta rugineste si ca pentru a curata un calorifer de fonta ai nevoie de o formula diferita fata de cele pentru radiatoarele din otel sau aluminiu. Vorbim in acest caz despre produse pe baza de acizi anorganici si inhibitori de rugina, potrivite pentru o curatare chimica a interioarelor din aliaj de fier si carbon.

 

Metoda profesionala, cu pompa de presiune

Pentru cei care nu doresc sa realizeze chiar ei aceasta spalare de instalatie, pentru calorifere curate exista varianta apelarii la servicii profesionale. Cand cauti oferte de spalare chimica de centrala termica, cu pret si alte detalii tehnice, retine ca poti opta pentru a curata doar a caloriferelor, sau si a elementelor din centrala termica, expuse la depuneri.

In medie, serviciile de curatare chimica pentru centrala termica au pret de 400 – 600lei pentru centrala in sine, in functie de perioada in care accesezi serviciile, si de pana 75 – 100RON pe calorifer, pentru reteaua de radiatoare. Poti gasi informatii practice despre o spalare chimica de centrala termica pe un forum de specialitate, bloguri sau in tutoriale video, insa este recomandat sa lasi specialistii sa se ocupe de aceasta procedura.

Desi se numeste chimica, aceasta procedura implica si o curatare mecanica, prin introducerea apei cu presiune in calorifere. Radiatoarele nu mai sunt demontate in acest caz. Pompa centralei este inlocuita cu pompa de spalat, in locul racordului de la masina de spalat se fixeaza furtunul de alimentare a pompei, iar un furtun de golire este fixat la un sifon din pardoseala.

In instalatie de introduce cu presiune apa cu solutie de curatare pentru radiator, adaptata la specificul circuitului. Pentru calorifere de fonta se vor folosi solutii de curatat anti-rugina. La final, instalatia se clateste cu apa curata.

Curatarea caloriferelor la exterior

La fel ca si in cazul curatarii interiorului, si la exterior, un calorifer din fonta va pune mai multe probleme, datorita formei curbate a elementilor. Comparatia calorifer din aluminiu vs. otel nu aduce prea multe diferente din acest punct de vedere, ambele avand de obicei design drept, cu suprafata neteda, usor de curatat. Cand cumperi calorifere pentru centrala ia deci in considerare si acest aspect. 

Desi incalzeste foarte bine, un calorifer din fonta are pret mai mare, necesita curatare frecventa si este suficient de greu pentru a-ti pune bocancii de protectie in timpul manevrarii, pentru a proteja picioarele in cazul in care iti scapa din mana.

Inainte de a incepe o curatare de calorifere din fonta, aluminiu sau inox la exterior, verifica starea radiatoarelor (fisuri, robinete, garnituri stricate, portiuni ruginite etc.). Daca caloriferul este prea deteriorat, inlocuieste-l.

Elimina praful folosind o carpa sau aspiratorul, utilizeaza o solutie de apa cu detergent pentru a indeparta depunerile grase si lipicioase si usuca suprafata cu o carpa uscata. Foloseste o solutie de curatat rugina de pe fier, daca este vorba despre o curatare de calorifere din fonta, care au fost afectate si la exterior de rugina. 

 

Intretinerea corecta a instalatiei

Poti preveni problemele generate de un calorifer infundat si de depunerile de calcar in centrala montand un filtru pe traiectul de umplere a sistemului cu apa rece. Desigur, daca este vorba despre o curatare de calorifere din fonta, intretinerea trebuie facuta la fel de atent, chiar si cu filtru.

Atentie la aditivi! O incarcare de centrala termica cu antigel nu este intotdeauna cea mai buna idee si poate duce la depuneri suplimentare. Consulta un instalator inainte de a face acest pas.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu