Cum sa montezi glaf la exterior

Am modificat articolul ultima data pe: 20.07.24

 

Esentiale pentru finisarea corecta a exteriorului unei locuinte, glafurile montate corect protejeaza impotriva infiltratiilor, fixeaza tamplaria si ofera suport pentru ghivece cu flori. Afla din acest articol ce variante de produse ai la dispozitie si cum se fixeaza profesionist.

 

Glafurile de exterior se monteaza pe o suprafata curata si uscata, cu unghi de inclinare pentru scurgerea corecta a apei si etansare eficienta cu silicon. Ai nevoie de un adeziv de calitate, o varianta de pervaz potrivita cu aspectul cladirii, cateva unelte si informatiile de baza care te ajuta sa faci un montaj corect si durabil.

 

Ce sunt glafurile si de ce ai nevoie de ele

Cunoscut si sub denumirea de pervaz, un glaf de geam este un element de completare a tamplariei ferestrelor (toc si rama) care se pozitioneaza in partea de jos a ramei, orizontal. In timp ce un pervaz de interior are in principal un rol decorativ, oferind spatiu pentru plante, perne, fotografii etc. modelele de glafuri de exterior au functii ceva mai complexe:

 • protejeaza zidaria de umezeala si infiltrarea apei in spatele ferestrei
 • izoleaza termic, prevenind trecerea curentilor de aer
 • ajuta la fixarea tocului de fereastra
 • pot oferi spatiu de sustinere pentru ghivece cu flori.

Variante de glafuri exterioare si cum alegi intre ele

Vei gasi glafuri pentru geam din: aluminiu, PVC, tabla vopsita, ceramica si materiale compozite, dar si din materiale naturale precum piatra, granit, marmura, travertin sau lemn. Atunci cand alegi este bine sa tii cont de pret, durabilitate, dar si aspectul exterior al casei si tamplaria montata.

Rezistenta buna in timp cu un buget redus, iti ofera modelele de glafuri de exterior din tabla, dar si variantele de glafuri de exterior din aluminiu, care fac fata bine la umezeala, diferente mari de temperatura si raze UV. 

Versiunile din PVC se potrivesc perfect cu locuintele care au ales tamplarie din acelasi material, in timp ce un glafurile din lemn se integreaza bine in designul unei case cu detalii rustice, clasice sau vintage. Nu uita insa ca lemnul este mai sensibil la umezeala si deformare.

Daca doresti o alternativa naturala, dar cu rezistenta foarte buna la factorii de mediu, iti recomandam modelele de glaf din granit, piatra sau travertin. Retine insa ca de regula au cost ceva mai ridicat.

 

Principii generale pentru montajul unui pervaz la exterior

Procesul de montare a unui glaf exterior este suficient de simplu pentru a fi dus la bun sfarsit fara interventia unui specialist. Presupune insa cateva detalii care, daca sunt trecute cu vederea, pot compromite calitatea lucrarii:

 • spre deosebire de lucrul cu glafuri de interior, la o montare de glaf exterior, materialul trebuie inclinat intr-un unghi de 4-5% in jos, pentru evacuarea apei de ploaie si a zapezii topite
 • un glaf de exterior trebuie sa fie intotdeauna situat sub nivelul celui montat la interior la acelasi geam
 • marginile de contact cu peretele trebuie etansate cu silicon, pentru a preveni infiltrarea apei catre perete
 • capetele unui glaf exterior din aluminiu, PVC, tabla etc. trebuie incastrate in termosistem sau tencuiala, pe o lungime de 2cm
 • pervazul se pozitioneaza astfel incat sa nu blocheze gaurile concepute pentru drenarea condensului din tamplarie
 • daca alegi glafuri din aluminiu, tabla sau PVC, cu margine pe zona de contact cu fereastra, fixarea se va face folosind si suruburi
 • la dimensionarea de glafuri exterioare, orice forum sau blog de specialitate va recomanda depasirea latimii peretelui cu 2.5 pana la 4cm, prevenind astfel siroirea apei direct pe perete.

 

Pasii necesari pentru o montare de glaf exterior

Fixarea glafului la locul sau este o procedura simpla, pentru care ai nevoie doar de cateva materiale si informatii corecte. 

Sectionarea segmentelor de glaf – modelele de glafuri din PVC se taie cu un fierastrau cu zimti fini, un glaf din tabla se va sectiona cu o foarfeca speciala, iar versiunile din ceramica, granit sau piatra, cu o masina de debitat cu disc diamantat. Pentru lemn, ai nevoie de un circular, dar poti folosi si un fierastrau manual, daca smirgheluiesti apoi bine marginile. Poti avea nevoie si de un slefuitor orbital, daca lemnul este brut si are nevoie de finisare si lacuire. Glafurile individuale se taie la o lungime de pana la 2.5m, indiferent de materialul din care sunt realizate.

Lipirea capacelor – pentru lipirea capacelor de glafuri se foloseste silicon universal sau o alta varianta indicata de producator

Pregatirea suprafetei – indiferent daca montezi un glaf de aluminiu la exterior sau o varianta din lemn ori PVC, trebuie sa asiguri o suprafata curata, dreapta, fara praf, rugina sau grasimi, pe care adezivul sa aiba aderenta buna 

Aplicarea adezivului – pentru fixare, pe suprafata de sustinere se aplica silicon universal. In functie de tipul de material cu care lucrezi mai poti folosi spuma de montaj sau adeziv special. 

 

Particularitati pentru montare de glafuri la interior

Procedura de montare a unui glaf de interior este similara celei pentru exterior, cu cateva precizari importante care le diferentiaza:

 • in acest caz, glaful poate depasi peretele cu pana la 10cm
 • se lasa un rost de minim 1cm fata de tamplarie.

Cat costa glafurile de exterior si de unde le poti cumpara

Gasesti, in magazinele Dedeman, glafuri din PVC la preturi cuprinse intre 20 si 50RON/m si pervaze din aluminiu de la 20 pana la 70RON/m. Daca te intereseaza granitul, un pervaz, in Dedeman, din aceasta categorie ajunge le aproximativ 80 – 100RON/m, pret similar cu al alternativelor din calcar si marmura.

Oferta de glafuri din Dedeman este doar un exemplu, modele variate, la preturi accesibile, fiind disponibile si la Leroy Merlin, Hornbach, Bricodepot, Mathaus, dar si pe site-uri mai putin specializate, cum este Emag. Cand cumperi un glaf de la Dedeman, Hornbach, Mathaus si alti furnizori specializati, online sau offline, ai insa avantajul consultantei tehnice de specialitate care te poate ajuta sa iei o decizie mai buna. 

 

Cat costa montarea de pervaze

Ai ales un glaf din aluminiu sau granit si nu esti sigur ca il poti monta corect singur? Tariful pentru un astfel de serviciu variaza intre 14 si 20RON/ml, in functie de firma si tipul de pervaz (aluminiu, PCV, travertin, marmura, lemn etc.).

Atentie, este vorba despre costurile percepute pentru manopera, la care se adauga cele ale materialelor dorite.

 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Amedeo

January 3, 2022 at 8:13 am

As avea de montat glaf nou la un apartament unde s-a facut izolare termica lungime estimata 6 m Str Pecineaga sect 5 Ati putea face lucrarea saptamana asta?

Répondre
Mesterul

January 13, 2022 at 1:23 pm

Buna, Amedeo,

Nu oferim servicii.

Toate cele bune!

Répondre