Cum se calculeaza instalatia de incalzire si cum se dimensioneaza tevile din PPR

Am modificat articolul ultima data pe: 15.11.24

 

Nu e tocmai simplu sa faci o instalatie de incalzire prin pardoseala, cu tevi PPR. Acestea au o multime de avantaje, dar si dezavantaje, iar inainte de a le cumpara, trebuie sa afli in mod concret ce diametru si ce lungimi trebuie sa alegi.

 

Nu e deloc simplu sa faci o instalatie de incalzire prin pardoseala, sa stabilesti ce diametre tevi iti sunt necesare, ce fel de teava PPR este mai buna, de cati metri liniari ai nevoie si asa mai departe. Da, nu e nici ceva extrem de complicat, dar nici nu e o activitate pe care poate oricine sa o faca. Trebuie sa ai putina indemanare, ceva cunostinte de matematica, sa te pricepi la diverse instalatii si sa stii ce ai de facut de la primul pana la ultimul pas. Daca nu e ceva ce crezi ca ai putea face tu, cel mai bine e sa chemi o echipa de specialisti, care sa stie exact ce are de facut. 

 

Avantaje si dezavantaje tevi PPR la o instalatie termica

PPR este prescurtarea de la polipropilena, un material plastic rezistent la caldura, intalnit adesea cand vine vorba de tevile folosite pentru incalzire. El are atat avantaje, cat si dezavantaje, pe care ti le vom prezenta in cele ce urmeaza. 

Cand vorbim de tevi pentru incalzire, multi se gandesc daca sa aleaga cupru sau PPR si cel mai des merg pe varianta de a achizitiona cel mai bun PPR pentru incalzire deoarece:

  • nu este nevoie de izolare, fiind un material care are o astfel de proprietate in mod standard;
  • tevile sunt rezistente la caldura, presiune, temperaturi ridicate, oferind astfel un randament foarte bun;
  • conductele au o dilatatie termica redusa; 
  • implica un pret de achizitie accesibil, pe care ti-l vei permite cu usurinta, comparativ cu alte variante;
  • montajul se face cu usurinta.

Daca ar fi sa amintim si aspectele mai putin placute, cele mai frecvente sunt urmatoarele:

  • o teava PPR pentru incalzire nu este extrem de rezistenta in timp, durata de viata fiind de cel mult 75 de ani (fata de cupru, unde nu exista limite in acest sens);
  • o teava PPR dimensiuni ceva mai generoase are, motiv pentru care nu arata foarte estetic.

De ce este importanta o dimensionare tevi incalzire PPR

Cand doresti sa faci o instalatie incalzire e deosebit de important sa faci o dimensionare cat mai corecta si sa calculezi totul cu mare precizie. De ce? Pentru a te asigura de faptul ca vei obtine la final confortul termic dorit.

O instalatie PPR nu e foarte usor de realizat, motiv pentru care e nevoie de oameni priceputi in construirea ei. Nu trebuie sa stii doar ce dimensiuni teava sa alegi si ce tip, ci trebuie sa faci tot felul de calcule, sa masori si sa tai totul cat mai exact, sa prinzi cat mai bine intre ele elementele si asa mai departe.

 

Cum se calculeaza cei mai importanti parametri cand vorbim de instalatii de incalzire

Pentru a-ti pune la dispozitie cele necesare unei activitati de dimensionare tevi incalzire PPR ai doi factori deosebit de importanti:

  • diametru teava PPR incalzire

Pentru stabilirea diametrului corect al tevii, trebuie sa faci o serie de calcule ce pot fi destul de complicate – D = √354 ∙ (0,86 ∙ Q: Δt): V. In acest caz, D = diametrul conductei, Q = incarcarea pe sectiunea respectiva, Δt = diferenta de temperatura dintre debitul de alimentare si retur, iar V = viteza lichidului de racire. 

Daca nu stai foarte bine la capitolul calcule matematice, vei gasi pe Internet o multime de tabele care sa te ajute sa stii exact ce diametru de teava e necesar cand vrei incalzire prin pardoseala. De exemplu, daca puterea obtinuta de instalatie e de 3000-5000 W, ai nevoie de tevi cu grosime de 20 mm, daca aceasta e de 6000-9000W, grosimea tevilor va trebui sa fie de 25 mm, pentru 10000-15000W – 32 mm.

  • calcul tevi incalzire – lungimea necesara

Dimensionare tevi incalzire PPR, in ceea ce priveste lungimea, se face in functie de tipul de pardoseala. La parchet triplu stratificat, daca grosimea acestuia e pana in 14 mm, vei folosi 10 metri liniari de teava, pe metru patrat, la un pas de 10 cm. La gresie sau marmura, la un pas de 15 cm de tevi, obtii 7 metri liniari de teava, pe metru patrat, cu exceptia bailor, unde se foloseste pas de 10 cm. 

Este foarte important sa faci bine toate calculele necesare, pentru a nu instala un sistem care sa fie mult prea puternic sau prea slab pentru nevoile tale. 

Cauze care pot duce la pierderi de caldura

Uneori, chiar daca ai facut o instalatie in mod corect, ai calculat cum se cuvine o lungime maxima circuit incalzire pardoseala, diametri si alti factori care conteaza, tot pot fi pierderi de caldura. E important sa cunosti aceste cauze, pentru a sti ce ai de facut pentru a ajunge la randamentul maxim al unui sistem. 

  • Locuinta nu este izolata

Atunci cand ai o casa ce nu este izolata, pierderile de caldura pot fi mai mari decat poate te-ai fi gandit. Prin pereti, de exemplu, se poate pierde 16% din randament, prin acoperis vreo 30% si prin podea 16%. Toate acestea trebuie izolate in mod corespunzator, daca vrei rezultate cat mai bune.

  • Ai grija la usi si ferestre

Daca e vorba de o casa noua si vrei sa ii instalezi cele mai bune usi si ferestre, alege-le pe cele care vor izola cel mai bine, pentru a preveni pierderea caldurii. Ele sunt ceva mai scumpe, dar, montate in mod corect, vor contribui la un bun randament al sistemului de incalzire prin pardoseala (si nu numai). 

Daca ai facut totul ca la carte si e momentul sa pornesti centrala pentru a te bucura de incalzirea prin pardoseala, ai in vedere sa ai o instalatie electrica bine pusa la punct, ce sa suporte consumul ce urmeaza a fi facut. In cazul in care anumite elemente necesita conectare la o priza si aceasta nu e foarte aproape, foloseste un prelungitor de protectie, de calitate superioara. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu