Cum se face izolarea fonica temeinic

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Izolatia fonica este cea mai buna solutie de a obtine liniste si intimitate in mediul zgomotos in care locuim. Spuma poliuretanica, membrane antifonice, tapet care absoarbe sunetele, vata minerala – sunt doar o parte dintre materialele pe care le ai la dispozitie pentru o casa in care poti dormi si asculta muzica in voie.

 

O locuinta cu izolatie fonica corect realizata iti ofera un mediu linistit, in care te poti odihni fara probleme si in care ai posibilitatea de a organiza petreceri fara a-ti deranja vecinii. Ai insa nevoie de un specialist, care sa evalueze necesarul tehnic al locuintei si de o strategie care sa acopere toate punctele sensibile: ferestre, pareti, pardoseala, tavan, elemente de structura care sustin vibratia sunetului. 

 

Ce nivel de izolatie interioara iti ofera deja locuinta

Studiile arata ca pentru a te simti confortabil in propriul apartament din punct de vedere fonic, indiferent ce fac vecinii prin jurul tau, peretii ar trebui sa aiba o capacitate de reducere a zgomotului (Rw) de minimum 55dB. Din pacate, lucrurile nu stau chiar asa in blocurile din Romania. 

De exemplu, daca locuiesti intr-o cladire veche, cu pereti din caramida de 25cm, beneficiezi de un nivel de izolare fonica de 40dB, iar daca ai ghinionul sa stai intr-o garsoniera cu pereti din BCA de 19cm, un izolator fonic mult mai slab, acest indicator este de doar 30dB.

Ca nivel orientativ de decibeli, exemple cu care te confrunti zilnic precum televizoarele te expun la aproximativ 65dB, iar un aspirator in functiune sau tipetele de la vecini cand se cearta inseamna pana la 75dB. Intr-o locuinta cu pereti conceputi pentru a asigura confort fonic, pana la tine ar ajunge doar 10dB, care este mai jos decat soapta. Intr-o locuinta de BCA poti auzi insa si 45dB, care se pot dovedi destul de deranjanti atunci cand in casa la tine este liniste.

Cand este momentul potrivit sa izolezi fonic

Cele mai sensibile incaperi sunt dormitoarele: al vostru si al copiilor, si spatiul in care lucrezi, indiferent ca este vorba despre living, un mic separeu in bucatarie sau o camera transformata in birou. Ai nevoie sa izolezi fonic atunci cand ai vecini galagiosi care isi fac simtita prezenta destul de mult incat sa nu te poti odihni sau/si sa nu iti poti face treaba in timpul zilei. 

Pe de alta parte, pentru ca de cele mai mult ori este vorba despre o activitate destul de intruziva, meseriasii recomanda gruparea, pe cat posibil, a procesului de izolare fonica, cu renovarea apartamentului. Chiar daca e posibil sa fi fost pana acum victima zgomotului unui picamer, sigur nu doresti sa provoci acest disconfort la randul tau.

 

Unde se instaleaza izolatia

Cea mai buna izolare fonica de apartament este cea realizata in spatiul in care se genereaza zgomotul. In mod ideal, daca ai vecini zgomotosi, acestia ar trebui sa izoleze interiorul propriei locuinte, pentru a se putea exprima in largul lor fara a deranja familiile din jur.

Pentru ca aceasta varianta a situatiei se intampla rar, cel mai adesea va trebui sa izoleze partea vatamata, adica persoana care are cel mai mult interesul sa reduca transmiterea sunetelor de la sursa catre propria casa. Se vizeaza dupa caz:

  • o izolatie fonica de tavan, daca este vorba despre vecinii de deasupra;
  • pardoseala, daca sunt vecinii de jos, care poate fi acoperita si cu un covor antivibratii daca este vorba doar de un zgomot infundat;
  • peretii laterali, pentru vecinii de pe acelasi nivel;
  • ferestrele in cazul in care cei mai multi decibeli vin de fapt de afara.

 

Cat de bine izolezi fonic peretii

Nu toate tipurile de sunete se transmit la fel de bine dintr-un spatiu in altul si nu toate ne deranjeaza la fel de tare. Diferenta vine din categoria de frecvente in care se incadreaza. Astfel, vorbim despre:

  • frecvente inalte – sunete cuprinse intre 5000 – 20000Hz care se blocheaza foarte usor, uneori cu ajutorul unui obiect de mobilier amplasat pe peretele comun sau prin astuparea de gauri ramase in urma instalarii prizelor, intrerupatoarelor sau tevilor de apa. Sunt cel mai putin deranjante si cel mai usor de rezolvat.
  • frecventele medii – sunetele de la 100Hz pana la 5000Hz, cu lungimea de unda cuprinsa intre 3.5 si 0.7m sunt cele mai comune si mai deranjante pentru urechea umana. Majoritatea activitatilor din jurul nostru genereaza sunete din aceasta categorie, iar materialele de constructie sunt concepute in special pentru a le limita transmiterea. Cea mai comuna solutie tehnica folosita pentru a proteja spatiul interior de zgomotele de frecventa medie din exterior o reprezinta montarea de pereti din rigips fonic, pe suport metalic, cu insertie din material izolant, de regula vata minerala.
  • frecvente joase – cuprinse intre 20 si 100Hz, au o lungime de unda mare, de la 3.5 pana la 17m si multa energie. Aici sunt incluse sunetele de impact (minge, ciocan, toba etc.), dar si cele generate de contrabas, boxe mari, masini, persoane cu voce foarte groasa. Pentru a limita transmiterea acestui tip de sunete este nevoie de masuri ceva mai agresive de izolare fonica, una dintre solutiile la care se apeleaza frecvent fiind combinarea de sapa armata cu strat de amortizare si un perete de beton secundar.

Cand si cum izolezi pardoseala

In cele mai multe cazuri problemele sonore vin de la vecinii de alaturi si de la cei de sus. Se poate intampla insa, in blocuri construite cu materiale de slaba calitate, sa iti auzi si vecinii de jos, cand vorbesc tare, ascult muzica la maxim etc. sunt situatii in care ai nevoie sa izolezi si pardoseala.

Cele mai simple solutii de izolare fonica pentru podea includ inserarea unui strat de polistiren extrudat sub parchet si ofera o eficienta pentru sunetele de frecventa inalta de pana la 300 – 400Hz, ceea ce inseamna ca inca vei auzi destul de bine zgomotele joase si foarte joase (vocile de barbat, bassul de la boxa etc.).

Daca nu vrei sa scoti parchetul si sa il pui la loc, iar zgomotele nu sunt foarte puternice, poti apela la un underlay sau la un strat de cauciuc de 1-2cm grosime asezat sub o mocheta groasa, care sa acopere intreaga suprafata a incaperii. O camera mobilata intensiv, cu canapele grele si biblioteci cu multe carti va ajuta la absorbtia zgomotelor.

Pentru a obtine rezultate mai bune se recomanda un sistem similar celui cu suport metalic pentru pereti, numai ca de aceasta data structura se poate realiza din lemn, sub forma unui caroiaj creat direct pe planseu, care se va umple cu vata minerala de 5cm grosime, acoperita cu osb si apoi parchet.

 

Izolarea ferestrelor

Desi atunci cand se discuta despre fonoizolatie, cei mai multi se gandesc la peretii incaperilor, si izolatia acustica pe care o ofera ferestrele este la fel de importanta, in special daca locuiesti in apropierea garii, aeroportului, in vecinatatea unui club de noapte sau doar intr-o zona cu trafic intens.

Pentru a te proteja de zgomotul din exterior poti apela la:

  • tamplarie de calitate, de preferat din PVC sau aluminiu, cu inchidere etansa, care poate fi completata cu garnituri suplimentare;
  • geam izolator fonic care inseamna, fie un model dublu asimetric 10-6-4 care ofera o izolatie de 35dB, fie o versiune ranforsata sau GIR (40dB);
  • rulouri exterioare din lemn, plastic sau aluminiu.

 

Izolare fonica pentru tavan de apartament

O izolatie de tavan conceputa corect trebuie sa tina cont de efectul negativ al dublarii plafonului cu un strat suplimentar din rigips, metoda folosita adesea pentru reducerea inaltimii incaperii si imbunatatirea eficientei sistemului de incalzire. Din punct de vedere acustic insa, acel spatiu gol devine o zona de amplificare sonora, care trebuie corectata.

Multe persoane iau in considerare o izolatie de tavan cu polistiren, insa specialistii recomanda trecerea pe lista si a optiunilor de panouri fonoabsorbante de interior, decorative, concepute in mod special pentru o izolare de tavan cu aspect placut. 

 

Materiale izolatoare 

Desi vata minerala de sticla este solutia cea mai vehiculata pentru reducerea transmiterii zgomotelor de la exterior catre interior, aceasta nu reprezinta singurul material fonoabsorbant la care poti apela. Printre alternativele disponibile pe piata se mai numara si tapetul antifonic, membrana fonoizolanta etc.

 

Tapet fonoabsorbant

Modelele de tapet incluse in aceasta categorie au capacitatea de a reduce zgomotul care patrunde in incapere, in medie, cu 10 – 12dB, la o grosime de 5mm si o densitate de 2kg/mp. Acest produs este disponibil in variante de 3, 5 si 10mm, iar un metru patrat costa in jur de 200-250RON. 

Se foloseste in primul rand pentru a impiedica galagia sa se transmita de la interior catre exterior, fiind ideal pentru cluburi, restaurante, sali de concerte si cei care organizeaza petreceri acasa sau asculta muzica tare, dar poate fi de ajutor si cand vrei sa te protejezi de sunetele din exterior.

 

Membrana fonoizolanta

O alta solutie pentru antifonare de camera este membrana pentru izolare fonica, care, la o grosime de 3.5mm, o greutate de 7kg/mp si o densitate de 2000kg/mc, poate asigura o reducere a zgomotului de pana la 35-39dB. O gasesti in variante autoadezive, usor de aplicat. Se foloseste in special pentru izolatie de pardoseala, dar poate fi utilizata si pentru pereti sau tavan.

 

Burete antifonic vs. burete acustic

Cand vorbim despre burete fonic, acustic sau cofrat, ne referim la acele produse destinate studiourilor de inregistrari si spatiilor pentru repetitii, care au rolul de a imbunatati calitatea sunetului prin oprirea reflexiilor, si nu de a diminua propagarea sunetului in afara sau in interiorul spatiului. Faptul ca buretele cofrat sau cofrajul de oua (alternativa de buget redus) poate ajuta la oprirea transmiterii zgomotelor de la interior la exterior sau invers este gresit. Functia ambelor optiuni fiind cea de a reduce reflexia undelor sonore, motiv pentru care denumirea de burete pentru izolare fonica sau burete antifonic nu este tocmai corecta.

Vei gasi astfel de produse comercializate si sub spuma acustica.

Spuma fonoabsorbanta

Tot pe lista de materiale fonoabsorbante la care poti apela pentru a-ti proteja locuinta de galagie se afla si placile din spuma poliuretanica reciclata sau heavy foam. Este o varianta de spuma cu densitate foarte mare, de 90 pana la 120kg/mc, cu insertie de material textil, care poate oferi un nivel de fonoabsorbtie de pana la 3 ori mai mare decat vata bazaltica. 

Pentru o izolare fonica cat mai buna, concretizata intr-o capacitate de reducere a zgomotului de pana la 70 – 75dB, se recomanda combinarea acestor placi cu un strat de membrana fonoizolanta.

 

Vopsea antifonica

Vopseaua conceputa pentru a fi folosita in procesul de izolatie fonica a unui apartament este mai densa decat cea obisnuita, iar produsele din aceasta categorie pretind uneori ca pot reduce sunetele de frecventa medie cu pana la 30%. Desi functioneaza, vopseaua nu este nici pe departe la fel de eficienta ca restul solutiilor, care sunt, ce-i drept, mai scumpe si mai complicat de folosit, dar si mai eficiente.

Vopseaua antifonica poate fi insa de ajutor daca ai auzul foarte sensibil si nu poti dormi cand auzi discutii in surdina din incaperea vecina, intensitatea sunetului fiind in acest caz suficient de scazuta pentru ca zgomotul sa fie acoperit.

 

Rigips antifonic

Placile de rigips acustic sau antifonic sunt concepute pentru construirea de pereti intermediari, neportanti, intre incaperi care au nevoie de un mediu confortabil, ferit de transmiterea prea facila a sunetelor dintr-o camera in alta. Sunt construite cu miez din ipsos alb si strat exterior din carton si au o capacitate de reducere a zgomotului de 49 pana la 59dB. Combinate intr-o structura complexa, cu vata minerala sau spuma poliuretanica antifonica, pot asigura rezultate evidente in limitarea transmiterii sunetelor prin pereti.

 

Panouri antifonice

Confectionate in general din MDF, spuma fonoabsorbanta si fibre textile, aceste panouri sunt concepute pentru a permite atat izolare peretilor, cat si a tavanului, oferind in acelasi timp rezistenta buna la incendiu si conductivitate termica redusa care imbunatateste capacitatea incaperii de a mentine temperatura mediului constanta. 

Sunt disponibile intr-o varietate de culori si sunt utilizate cu rol de ultim strat, avand un aspect deosebit de placut, ceea ce inseamna ca nu este necesar sa le vopsesti, sa le varuiesti sau sa le acoperi cu un alt strat de finisaj.

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Virgil

May 30, 2021 at 12:28 pm

Buna ziua,

Puteti sa-mi recomandati o firma pentru izolarea fonica a unui apartament?

Cu respect

Répondre
Mesterul

May 31, 2021 at 12:14 pm

Buna, Virgil,

Cel mai sigur cauti tu pe Google cu numele orasului tau.

Mult succes!

Répondre