Probleme comune ale sistemului de racire a frigiderului

Am modificat articolul ultima data pe: 20.07.24

 

Este foarte neplacut sa ai probleme cu frigiderul, mai ales in sezonul cald, deoarece nu ai unde sa depozitezi alimentele, asa ca este util sa cunosti cum sa il intretii, pentru ca acesta sa aiba o viata cat mai lunga, si ce masuri poti lua inainte de a chema service-ul.

 

Frigiderul este un aparat electrocasnic intalnit in fiecare casa, din ce in ce mai performant si cu mai multe functii care sa te ajute, din acest motiv fiind si foarte neplacut atunci cand sunt probleme, pe care iti doresti sa le rezolvi cat mai repede.

In acest articol iti oferim cateva mici sfaturi pentru a intretine aparatul, ne referim la problemele ce apar mai frecvent si ce poti face daca frigiderul nu mai raceste, pana sa chemi service-ul.

 

Din ce este compus sistemul de racire?

Sistemul de racire este cea mai importanta componenta a unui frigider si, in mod uzual, este compus din:

  • Compresor frigider – componenta electrica ce actioneaza asupra agentului de racire;
  • Condensator frigider – un subansamblu ce contine si o retea de conducte de lichefiere, ce este situat in partea exterioara, in spate si de obicei este de culoare neagra;
  • Vaporizator frigider sau circuitul de racire interior ce este format din tevi situate in partea de interior a frigiderului, prin care circula agentul frigorific;
  • Agentul de racire – care poate fi in stare lichida sau gazoasa;
  • Valva de expansiune – in care are loc transformarea agentului de racire. 

Aceste informatii iti vor fi de ajutor pentru a putea sa-ti dai seama care este problema si sa intelegi la ce se refera tehnicienii de la service, atunci cand este necesar sa inlocuiesti anumite piese. 

Cum sa intretii frigiderul

Chiar daca ai ales cel mai bun frigider de pe piata la ora actuala, tot trebuie sa ai grija si sa il intretii, pentru a nu avea probleme in timp. Investitia este destul de importanta si, cu siguranta, iti vei dori sa functioneze, in conditii optime, cat mai mult. 

Pentru o intretinere corecta nu sunt necesare operatiuni laborioase si ai mai jos cateva sfaturi:

  • Periodic verifica starea garniturii de la usa – este o cauza pentru situatia in care frigiderul nu se mai opreste, garnitura slaba permitand aerului sa intre la interior. Curata garnitura de resturi alimentare la cateva luni;
  • Curata bobinele – acestea pot acumula, in timp, praf si murdarie, fiind un motiv pentru care frigiderul nu raceste corespunzator. Acestea sunt situate in spate si, o data la 6 luni, trage frigiderul si aspira-l;
  • Ai grija la temperatura setata – daca temperatura este mai mare de 4 – 5 grade, frigiderul nu mai raceste corespunzator, alimentele se pot strica usor;
  • Nu lasa frigiderul gol – pentru o buna functionare, acesta trebuie sa aiba alimente in interior.

 

Cele mai frecvente probleme care pot sa apara

Sunt situatii in care poti sa te descurci singur si la diagnosticare defect frigider poti sa incerci cateva operatiuni simple pana sa constati ca ai nevoie de ajutor calificat.

Frigiderul nu mai raceste – este una dintre cele mai frecvente probleme si sunt mai multe cauze, fiind indicat sa le iei prin eliminare.

In primul rand, chiar daca este frigider fara congelator sau combina, trebuie sa te asiguri ca este in priza si ca reteaua functioneaza corect. De asemenea, verifica si stecherul si cablurile sa fie in stare buna. 

Verifica apoi daca termostatul frigiderului este setat la o temperatura corecta de 4 – 5 grade, in caz ca ai un frigider arctic vechi, spre exemplu, cu rotita, aceasta poate fi deplasata si la introducerea alimentelor.

Vezi sa nu ai ventilatorul blocat cu alimente sau cu recipiente, deoarece acesta este responsabil cu raspandirea aerului rece la interior.

Garnitura de la usa poate fi uzata si astfel permite intrarea aerului din exterior. Poti sa verifici usor cu ajutorul unei foi de hartie sau o bancnota starea garniturii: inchizi usa peste foaie si daca aceasta cade sau se poate scoate cu usurinta, inseamana ca usa nu se mai inchide etans si este necesar schimbarea garniturii. 

Curata condensatorul – care este condensatorul frigiderului? Asa cum am mentionat si mai sus acesta se gaseste: in spatele frigiderului, la modelele mai vechi, si poate sa nu functioneze corect daca este obstructionat de perete sau alte piese de mobilier; la cele mai noi este situat in partea de jos si poate acumula anumite impuritati si praf. 

De ce pocneste frigiderul? Cand condensatorul este murdar acestea se va supraincalzi si se va intrerupe, din acest motiv vei auzi un clic din partea din spate sau de jos, la 2 – 3 minute. In caz ca dupa ce il cureti problemele persista, poate fi vorba de condensator defect ce trebuie inlocuit, asa ca este bine sa iei legatura cu un service.

O alta problema des intalnita este acea in care frigiderul merge incontinuu, fiind de asemenea necesar sa cureti bobinele condensatorului si sa verifici starea ventilatorului. Uneori poate fi utila doar o dezghetare a frigiderului pentru a functiona corect. De ce ingheata frigiderul in interior? Datorita condensului si este normal sa faca o pelicula subtire in partea din spate, aceasta situatie fiind intalnita la frigiderele dotate cu vaporizator ce nu au placa despartitoare.

In caz ca frigiderul nu raceste corespunzator o perioada de timp, alimentele se pot strica si poate fi prezent un miros neplacut la interior. Dupa ce ai remediat problema, pentru a scapa de mirosul impregnat, poti sa achizitionezi un odorizant de frigider, care va inlatura eficient acest neajuns. 

Asa cum ai vazut, sunt o serie de operatiuni pe care le poti face si singur daca vezi ca frigiderul nu mai declanseaza sau nu raceste corespunzator, este mai zgomotos sau nu se mai opreste, inainte de a apela la un ajutor calificat. Este bine sa ai la indemana si o trusa de scule dotata cu surubelnita cu acumulator, un aparat de masura sau multimetru, un aspirator mic de mana etc. 

 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

Simionesci

June 8, 2022 at 5:53 am

In cazul frgidrrului meu, congelatorul functioneaza PERFECT, dar partea de frigider aproape ca nu raceste. Care e cauza ? Ce se poate face.?

Répondre
Mesterul

June 28, 2022 at 11:10 am

Buna ziua,

Cel mai sigur sunati la service sau consultati un tehnician.

Répondre
Druga cristian

May 9, 2022 at 8:11 pm

Bună.am un frigo de camion luat de 1 an .a mers perfect,și dintr o data nu mai răcește.model indel b.ROG ajutați ma sunt disperat sunt în Italia și au început căldurile.

Répondre
Mesterul

May 20, 2022 at 2:18 pm

Buna ziua,

Din pacate nu stiu cum va putem ajuta.

Cautati tot online un service pentru dispozitive de genul asta.

Mult succes!

Répondre