Totul despre robinetul cu termostat

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

 

Cu siguranta, in perioadele mai reci ale anului, iti doresti in casa confort termic sporit, dar cu costuri cat mai mici la facturi, si, chiar daca ai centrala proprie sau, daca esti conectat la reteaua centralizata a orasului, iti poti monta robineti cu termostat la calorifere.

 

De obicei, in perioada de toamna, iarna, primavara, ai nevoie de caldura, in casa sau la apartament, iar daca inca ai retea de calorifere, atunci poti sa alegi sa pui robinet termostatat la fiecare, pentru a avea un control mult mai bun. In plus, in acest articol iti vom prezenta despre robinet cu termostat calorifer, functionare, pentru a intelege mai bine fenomenul si avantajele instalarii.

Nu in toate incaperile vrei aceeasi temperatura pe timpul zilei sau noaptea, sau vrei sa ai o temperatura constanta in toata casa, iar un termostat centrala termica este mai greu de manipulat. Daca alegi sa montezi robineti calorifer cu termostat in fiecare camera, vei putea sa iti faci reglajele dorite. 

 

Care este rolul unui termostat?

Care este rolul termostatului? Una dintre cele mai frecvente intrebari in mediul online, are un raspuns foarte simplu: acesta te ajuta sa ai un control asupra surselor de caldura, si, implicit, asupra costurilor. Rolul termostatului este de a te ajuta sa poti sa iti faci anumite setari, dupa cum iti doresti, pentru a avea confortul dorit, in perioada rece a anului.

Cel mai adesea se foloseste un model ambiental, pe care il pui intr-o camera, unde iti doresti o anumita temperatura, si incerci sa mai faci ceva reglaje pentru celelalte camere. Un termostat calorifer iti ofera avantajul de a face reglajele direct la sursa, iar daca alegi sa iti pui in fiecare camera, vei obtine temperatura dorita si un control deplin. Acum ca ai vazut ce rol are termostatul, iti oferim mai multe informatii despre robinetii cu termostat pentru calorifere.

Cum functioneaza un robinet cu termostat pentru calorifer?

Cand se face referire la robinet cu termostat calorifer, functionare, se pot atinge mai multe aspecte si anume:

Ce este un robinet cu termostat calorifer – este un ansamblu format dintr-un robinet ce are incorporat un termostat.

Care sunt partile componente ale unui robinet termostat calorifer:

 • corp robinet, care iti permite sa reglezi debitul de agent din calorifere; 
 • cap termostatic, ce se prinde de robinet prin intermediul unui filet, poate fi traditional sau electronic;
 • elementul sensibil (sau sonda), situat la nivelul capului, cu rolul de a detecta temperatura ambientala si de a da comanda robinetului. 

Deci principiul de functionare este foarte simplu: sonda detecteaza temperatura din camera si, daca aceasta este mai jos decat cea setata, da comanda robinetului sa se deschida pentru a se incalzi caloriferul, sau daca este mai mare il opreste. 

Cu cat montezi mai multi robineti calorifere, cu termostat, cu atat vei avea un control mai bun, putand sa faci setarile dorite in fiecare camera.

 

Ce tipuri de robineti cu termostat sunt?

Pe piata gasesti mai multe tipuri si poti sa alegi ce model de robinet cu termostat iti doresti:

 • Traditional, ce are incorporat un element termostatic – se comanda manual, pe o scara de la 1 la 5;
 • Programabil, ce are si afisaj electronic, pentru o manipulare foarte facila si este mai exact;
 • Programabil cu afisaj electronic si unde radio, la un pret mai ridicat, dar care iti ofera cel mai bun control.

Poti sa achizitionezi si un cap termostat calorifer separat, in caz ca ai nevoie sa schimbi doar acest element. 

 

De ce sa alegi un robinet cu termostat pentru calorifer?

Sunt mai multe motive pentru care este bine sa alegi un robinet calorifer cu termostat, si anume:

 • Poti sa faci reglaje in fiecare camera in parte, inclusiv pe intervale orare, daca ai modele programabile;
 • Fata de un robinet calorifer normal, pe care trebuie sa il inchizi manual daca ai nevoie, cel cu cap termostat face acest lucru in mod automat;
 • Detecteaza temperatura apei in calorifere si, daca este necesar, comanda cresterea acesteia; 
 • Modelele programabile sunt foarte comod de utilizat, avand pictograme si grade simbol ce sunt recunoscute cu usurinta;
 • Nu in ultimul rand, facand reglajele dorite, in functie de programul tau, vei avea si o reducere substantiala la factura. 

 

Cum se instaleaza un robinet cu termostat?

In caz ca ai ales calorifere pentru centrala, poti sa iti montezi robineti cu termostat pentru un plus de confort. Se asaza pe partea mai inalta a caloriferului si, in functie de diametrul tevii de alimentare si de pozitia acesteia, poti sa il montezi:

 • In unghi – atunci cand teava de alimentare vine din perete;
 • Drept – cand teava de alimentare este paralela cu peretele;
 • In unghi rasturnat, cand teava de alimentare vine de la sol.

Capul termostat se insurubeaza sau se introduce in robinet, in functie de tipul acestuia. Pentru buna functionare, capul nu trebuie asezat in bataia razelor soarelui, trebuie sa fie intr-un spatiu larg si ferit de perdele. Astfel, poti sa alegi robinet tur calorifer cu termostat pentru fiecare camera.   

Montarea nu este foarte complicata si, daca ai la indemana scule potrivite (surubelnite cu acumulator, chei tubulare, chei fixe etc.), poti sa iti faci singur lucrarea, mai ales daca te pricepi la instalatii. Cu siguranta dupa ce citesti un articol despre robinet cu termostat calorifer, functionare, te vei gandi serios daca nu este timpul sa treci si tu la o etapa superioara, pentru a nu mai avea griji in sezonul rece. 

Intretinere robineti cu termostat calorifer

In ceea ce priveste intretinerea acestora, nu este nevoie de operatiuni complicate si se pot efectua foarte usor. In perioada de primavara – vara, cand opresti caldura, este bine sa lasi robinetii pe deschis la maxim, pentru a nu se bloca in acesta perioada de pauza. 

Daca ai zone din casa in care vrei sa inchizi caldura pe timpul iernii, la o anumita perioada de timp trebuie sa actionezi miscarea de inchis-deschis pentru a nu se bloca.

Cand faci curatenie si vrei sa speli robinetii, la exterior, nu folosi substante abrazive, care ii pot deteriora. Este suficient sa folosesti un detergent mai usor (precum cel de vase) si o laveta pentru a curata. 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

Constantin

December 1, 2021 at 8:00 pm

Am doua corpuri de cladire, fiecare ce centrala sa. In una din ele am control wireless pe centrala si termostat de ambient plus robineti termostatati wireless.
As vrea sa mut robinetii pe caloriferele din circuitul celeilalte centrale(nu are niciun control pe centrala)
Credeti ca va functiona? Daca da, ce reglaje de temperaturi trebuie pe dispozitivele programabile?
Mentionez ca este vorba de kit tadoV3+ si la fel robinetii.

Répondre
Mesterul

December 9, 2021 at 12:23 pm

Buna, Constantin,

Nu cunoastem detalii tehnice despre aceasta posibilitate, deci mai bine discuti cu un instalator.

Numai bine!

Répondre
Iacob Iuliu

November 24, 2021 at 1:18 am

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. O firma specializata mi-a montat repartitoare la toate caloriferele din casa, dupa ce am platit mai intai inlocuirea tuturor robinetilor caloriferelor care, spuneau ei, nu sunt compatibili (am calorifere din tabla, nu din fonta). Dupa efectuarea lucrarii, , caloriferele primesc caldura doar daca robinetul este deschis la maxim, temperatura nu poate fi reglata la trepte intermediare. Va rog din suflet sa imi spuneti ce am de facut. Va multumesc.

Répondre
Mesterul

November 30, 2021 at 1:52 pm

Buna, Iuliu,

Trebuie sa contactezi firma si sa le soliciti explicatii pe tema asta. Poate exista functii speciale ale repartitoarelor pe care nu le cunosti si totusi sa fie reglajul posibil.

Mult succes!

Répondre