6 Pasi Ca Sa Amesteci Cimentul In Roaba

Am modificat articolul ultima data pe: 15.11.24

Ai nevoie de o carare din beton sau vrei sa ridici un garaj incapator si esti sigur ca te poti descurca singur cu constructia? Nu este nici dificil, nici foarte usor, insa este un proiect realizabil daca stii cum se obtine corect un amestec cu ciment, agregate si aditivi.

 

Aparent, betonul poate fi destul de usor de obtinut. Daca ai la dispozitie materiale de calitate si o reteta pe masura proiectului. Parcurge acest articol si afla ce pasi trebuie sa respecti pentru ca totul sa mearga bine si sa obtii un beton compact si rezistent.

 

Materiale necesare

Pentru ca praful folosit iti poate afecta vederea si pielea, pe primele pozitii in lista de materiale necesare intra componentele echipamentului de protectie. Ai nevoie de ochelari, care sa previna patrunderea pudrei in ochi, o masca pentru protectie respiratorie, pe care este bine sa o cumperi dintr-un magazin specializat, desi sunt bune si cele medicinale, si manusi din cauciuc mai gros, pentru a limita contactul cu pielea.

Pentru amestecul propriu-zis ai nevoie de un mix de ciment, pietris, nisip si aditivi, o galeata pentru apa sau un furtun conectat la pompa ori robinet, o sapaliga pentru amestecat, lopata pentru turnat, o roaba din plastic pentru realizarea amestecului si o perie. Poti realiza compozitia si intr-o balie sau intr-o galeata mai mare ori intr-un bidon, dar este mai usor de lucrat intr-o roaba, mai ales daca trebuie sa transporti materialul dupa omogenizare.

Ingrediente de care trebuie sa tii cont

Pe scurt, betonul este un mix de ciment, o pudra compusa din argila, calcar, gips etc., si apa, in care se adauga pietris si nisip, plus adiversi aditivi, in functie de proiect. Atunci cand le amesteci obtii o pasta omogena, care la uscare devine solida si dura.

 

Este util sa stii ce informatii iti ofera denumirea tipului de ciment pe care il cumperi. Astfel CEM inseamna ciment Portland si poate fi de tip I sau II (CEM I sau CEM II), A-S inseamna ca include zgura, 42.5 si respectiv 32.5 indica clasa de rezistenta, masurata in Newton pe milimetru cub, N iti spune ca rezistenta initiala este cea uzuala, iar R ca este vorba despre o versiune cu rezistenta initiala mare.

Din categoria agregatelor poti folosi nisip cu diametrul granulelor de 0 pana la 4mm, sau de la 4 la 8mm (margaritar) si pietris cu diametrul de 8 pana la 16mm (piatra mica), sau 16 pana la 22.4mm (piatra mare).  

Apa este bine sa fie preluata fie din reteaua orasului, fie din alta sursa, reciclata, dar intotdeauna limpede si fara miros. Deci evita sa iei apa dintr-un lac sau iaz tulbure si vizibil murdar.

 

Ce fel de beton ai nevoie

Si compozitia finala, adica betonul, este la randul sau clasificat in functie de rezistenta la compresiune, incluzand in denumire doua cifre relevante. Prima sugereaza rezistenta obtinuta folosindu-se un esantion cu format cilindric, iar ce-a doua unul cu profil patrat.

Astfel, un beton de clasa C 6/7.5 este considerat mai putin calitativ si potrivit mai curand pentru completare, umplere si corectare exterioara (egalizari de nivel, umplerea de goluri, suport pentru betoane mai dure etc.), decat pentru construirea de structuri care au nevoie de rezistenta superioara.

C 8/10 este un beton ceva mai rezistent, usor de intins si nivelat pe suprafete mari, recomandat pentru sape armate sau nearmate, elemente de elevatie, sape folosite pentru egalizare.

Cu un beton C 12/15  poti deja turna fundatii, centuri sau placi de pardoseala intre doua etaje. Se foloseste frecvent pentru constructiile cu un singur nivel si pentru a inalta stalpi care nu necesita o rezistenta structurala deosebita.

Daca vrei sa construiesti o casa cu maxim doua niveluri, specialistii iti vor recomanda ca punct de plecare clasa C16/20, un beton de nivel mediu ca rezistenta structurala, potrivit pentru placi de fundatie, grinzi, centuri, pardoseala, placi de separare si stalpi de structura.

Clasele C 18/22, C20/25, C25/30, C28/35 sunt optiuni cu rezistenta superioara recomandate pentru cladiri mai inalte si proiecte cu cerinte din ce in ce mai mari de rezistenta.

 

Retete dintre care sa alegi

Pentru a-ti fi mai simplu sa treci direct la treaba, iti propunem cateva retete clare pe care le poti pune in practica imediat. Aceste formule au la baza ciment de tip 42.5R, iar cantitatile sunt gandite pentru a obtine la final un metru cub de beton cu care sa poti lucra.

Daca vrei sa construiesti o alee betonata sau sa egalizezi o pardoseala, iti vom spune ca poti obtine usor un metru cub de C 8/10 amestecand: 220kg ciment, 587kg nisip 0 – 4mm, 257kg nisip 4 – 8mm, 413kg pietris 8 – 16mm, 545 kg piatra mare si 130 litri de apa. Nu uita ca formula ia in considerarea ca rezultat un metru cub de beton si adapteaza cantitatile in consecinta, pentru a obtine atat beton cat ai nevoie.

Pentru cei care pregatesc fundatia pentru o casa cu un singur nivel, garaj sau magazie, lista de materiale include, pentru un metru cub de beton C 16/20: 280kg ciment, 567kg nisip 0 – 4mm, 252kg nisip 4 – 8mm, 400kg piatra mica, 525kg piatra mare si 161litri de apa.

 

Pregatirea amestecului

Pentru fiecare roaba de beton trebuie sa calculezi proportional amestecul, stabilind cat adaogi din fiecare ingredient. Daca ai la dispozitie o roaba de constructii cu cuva de 100litri, vei lucra de fiecare data cu a 10-a parte din reteta. Pentru cei care prefera sa cumpere amestecul deja combinat de la magazin, aceasta etapa este mult mai simpla.

Adauga prima data ingredientele uscate, avand grija sa lasi suficient spatiu pentru apa in partea mai adanca a roabei. Toarna apoi apa cu galeata, masurand cat mai exact cantitatea necesara. Un beton mai moale se va turna mai usor, dar are rezistenta mai scazuta, in timp ce unul prea uscat este mai dificil de intins corect.

Foloseste apoi lopata pentru a trage incet si treptat, materialul uscat in apa, si a-l omogeniza. Repeta aceasta miscare pana cand esti sigur ca tot cimentul s-a umezit.

Testarea amestecului

Pentru a sti daca betonul are textura potrivita, verifica cu atentie urmele lasate cand tragi amestecul cu lopata. Acolo unde lama a patruns in compozitie, peretele ar trebui sa fie umed, aproape neted si lucios, iar materialul ramas pe laterale trebuie sa stea in picioare, fara a aluneca sau a se scurge.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu