Cand vrei sa te apuci de renovare o parte importanta este finisarea peretilor si ce sa alegi pentru aceasta etapa, iar, in acest articol, vei gasi informatii despre glet si tinci, care te vor ajuta sa iei o hotarare in cunostinta de cauza.
In procesul de renovare finisajele fac diferenta, asa ca alegerea materialelor este foarte importanta, in acest articol iti vom oferi informatii despre ce sa alegi intre tinci sau glet, explicand despre fiecare in parte, cu avantaje si dezavantaje, pentru a fi mai comod sa iei o hotarare.
Ce este tinciul?
Acest material se foloseste in procesul de tencuire, imediat dupa grunduire. Ce este tinciul? Este un material de constuctie ce are in compozitie nisip si foloseste ca si liant cimentul. In functie de unde il folosesti poti sa optezi pentru:
- Tinci interior – se foloseste pentru a nivela peretii, are o textura fina, trebuie sa reziste bine la aburi, sa lase peretii sa respire. Poti sa alegi cel mai bun tinci de interior pe care sa il folosesti si direct pe poliester, dar acesta trebuie sa fie bine fixat.
- Tinci exterior – folosit pentru nivelarea peretilor exteriori, poate fi pus direct peste placile de poliester sau peste mortar, ca si textura este ceva mai aspru fata de cel interior. In general este un tinci alb ca si culoare.
Cum se foloseste?
In procesul de aplicare tinci sunt mai multe etape ce trebuie urmate, si anume:
- Pregatirea peretelui – inainte de a da cu tinci, trebuie sa te asiguri ca suprafata este bine uscata. Se aplica o amorsa dedicata pentru acest proces, apoi poti sa mai astepti 30 de minute pentru a se zvanta;
- Pregatirea materialului – se face intr-o galeata, conform instructiunilor de pe ambalaj. Intotdeauna prima se pune apa, apoi se adauga materialul si se amesteca foarte bine, pana la omogenizare;
- Aplicare tinci – ai nevoie de o mistrie in care sa iei mici cantitati de material, de o gletiera, pentru a intinde materialul pe perete. Stratul trebuie sa aiba o grosime intre 5 – 6 mm;
- Driscuire tinci – este procesul de nivelare si se face dupa 5 – 20 de minute dupa ce ai aplicat materialul, cand acesta nu mai este lipicios. Se pregateste astfel suprafata pentru ca apoi sa poti sa dai cu vopsea lavabila peste tinci. Drisca poate fi din poliester, se lucreaza cu miscari circulare, pana peretele devine neted si nu mai are urme.
- Inainte de finisare cu vopsea, trebuie sa astepti ca tinciul sa se usuce bine, aproximativ 24 – 48 de ore, in functie de temperatura din incapere si de gradul de umiditate. La final poti sa maturi usor peretii pentru a indeparta surplusul de nisip.
Daca este sa vorbim despre avantaje si dezavantaje tinci, putem spune ca este un material foarte fin, care permite ca peretii sa fie foarte netezi, preferat de multi meseriasi, fiind usor si comod de preparat si folosit, dar procesul este foarte migalos si trebuie sa ai multa rabdare.
Ce este gletul?
Procesul de aplicare glet peste tencuiala, pe pereti sau pe tavan, are drept scop netezirea acestora, pentru a putea aplica apoi alte materiale de finisare. Sunt mai multe tipuri de glet si anume:
- Glet ciment – cu o rezistenta ridicata la umiditate, cu un aspect mai brut, se foloseste pentru exterior, dar poate fi si glet pentru baie sau bucatarie;
- Glet ipsos – se obtine un aspect foarte fin si poate fi utilizat ca si glet interior, dar nu in zone unde este umiditate crescuta;
- Glet var si ipsos – se poate folosi si in zone unde este umiditate mai mare, avand si un efect antimucegai;
- Glet sintetic – foarte eficient pentru gletuire pereti, flexibil, elastic, rezistent la umiditate, se recomanda si pentru suprafete dificile.
Cum se aplica gletul?
Inainte de a te apuca de treaba trebuie sa stii cum se da cu glet si care sunt etapele pe care le urmezi:
- Pregatirea suprafetelor – este recomandata cu 24 de ore inainte de aplicare glet, pentru a se degaja praful. Se curata peretii, se fac reparatii, se aplica amorsa;
- Aplicarea gletului – sunt doua operatii aici si anume: glet de incarcare, care poate avea o grosime intre 2 si 10 mm; glet de finisare cu o grosime de maxim 2 mm. Gletul se usuca foarte repede, asa ca imediat ce l-ai pus pe perete trebuie sa-l si netezesti. Indiferent ca ai de facut gletuirea peretilor vechi sau in procesul de constuire al casei, respecta indicatiile de la producator de preparare si ai grija la nivelul de finisare.
Pentru glet sunt 4 niveluri de finisare:
- Q1 – atunci cand nu este important sa fie foarte estetic, cand deasupra pui gresie sau faianta;
- Q2 – cand estetica dorita este medie, se foloseste pentru tencuiala decorativa sau pui un tapet texturat la final;
- Q3 – unde cerintele estetice sunt mai ridicate, inainte de aplicare var sau tapet mai fin;
- Q4 – unde vrei sa fie o suprafata perfecta, la finisare pereti interiori sau tavane.
Ce sa alegi intre tinci sau glet?
Daca nu stii ce sa alegi intre tinci sau glet, hai sa vedem cum pot fi diferentiate. Sunt mai multe tipuri de tencuieli si dupa ce ai terminat cu aceasta etapa, folosind si un adeziv de tencuiala potrivit, mergi la etapa urmatoare.
- Gletul este folosit de multa vreme in finisare peretilor, pentru a se obtine o suprafata neteda, pregatita pentru etapa ulterioara;
- Tinciul este o solutie mai moderna, cu ajutorul careia poti sa obtii finisaje perfecte;
- Tinciul este usor de preparat si de utilizat, fiind o solutie buna atat pentru interior, cat si pentru exterior;
- Spre deosebire de glet, tinciul necesita mai putin material si confera o aderenta mai buna vopselei;
- Pentru glet este nevoie de indemanare si pricepere.
Daca vrei sa te apuci de renovare, atunci primul pas este sa iti alegi cu grija materialele pe care le vei folosi, sa iti pregatesti uneltele si echipamentele de care vei avea nevoie (la o casa folosirea betonierei poate fi utila), sa iti faci un plan de lucru, sa ai grija la etapele intermediare in care trebuie sa lasi materialele sa se usuce. Acum cand ai aflat mai multe informatii, poti sa alegi mai usor tinci sau glet pentru finisare.
Lasa un comentariu
0 Comentariu