7 pasi in construirea unui gratar pentru gradina ta

Am modificat articolul ultima data pe: 23.04.24

 

In sectiunea de mai jos, de adresam posesorilor de gradini si curti, care sunt si pasionati de gatitul in aer liber. Un gratar de caramida, ce include si cuptor, poate fi o aditie potrivita pentru organizarea petrecerilor acasa, iar construirea acestei structuri poate fi impartita in pasii ce urmeaza:

 

Doriti un gratar de caramida in curtea dumneavoastra? Nu e nevoie decat de putina munca, iar in maximum 2 sau 3 saptamani s-ar putea sa aveti intreaga structura construita. Durata este estimata nu pentru ca este mare structura, ci pentru ca va fi nevoie de timp pentru a lasa structurile de ciment sa se usuce.

Avand in vedere ca dispuneti de ciment, caramizi si de uneltele necesare amenajarii acestora, iata cu ce trebuie sa incepeti constructia gratarului:

 

 

Turnarea fundatiei

Aveti nevoie de: caramizi, ciment si apa pentru mortar, mistrie, nivela cu bula de aer, un polizor unghiular, o perie rigida si o lopata sau harlet. Mai intai de toate, va trebui sa turnati fundatia. Intrebati la primaria locala daca va fi necesara autorizatie pentru construirea unei structuri cu fundatie precum gratarul sau cuptorul de curte – in functie de zona, s-ar putea sau nu sa aveti nevoie de asa un act. 

La turnarea fundatiei propriu-zise, aveti doua optiuni: puteti indeparta pamantul cu sapa sau lopata, ori puteti construi fundatia sub forma unui cofraj, deasupra pamantului. Avantajele sunt mai multe pentru optiunea a doua, mai ales cand ploua, insa din punct de vedere estetic, o fundatie sub pamant este de dorit.

Utilizati o nivela cu bula pentru a determina daca totul este orizontal, de la fundatie la asezarea caramizilor, mai ales cand pamantul pe care lucrati este umed. Dupa ce ati turnat betonul, lasati-l sa se usuce timp de 48 de ore. Este bine sa optati pentru construirea gratarului vara, intrucat durata intregului efort va fi mai mica.

 

Zidurile gratarului

Pe urma, este randul zidurilor, iar pentru asta, noi propunem caramida sau BCA. In cazul betonului galvanizat, dureaza mai putin sa construiti zidurile, insa cele mai estetice sunt caramizile, pe departe. Ele vor fi lipite cu mortar (ciment, nisip si apa), iar dupa fiecare rand, va trebui sa utilizati nivela cu bula, pentru a determina daca ati asazat caramizile orizontal. 

Daca linia lor nu este dreapta, utilizati o rindea pentru raschetare, iar mortarul in exces va fi indepartat cu o perie rigida. Pentru slefuirea finala a caramizilor, puteti folosi polizoare unghiulare (cateva modele comparate aici)

Inaltimea recomandata a intregii structuri poate varia de la 140 la peste 170 centimetri, in functie de cat de inalt sunteti si daca gratarul include si cuptor. Ca latime si adancime, se recomanda circa 70-80 centimetri, respectiv 40 centimetri, suficient pentru pregatirea mancarii pentru o familie de cel putin 4 membri. 

 

Vatra gratarului 

Daca ati terminat cu zidurile, este timpul sa construiti vatra gratarului. Aici, va fi nevoie sa faceti inca o vatra, de 2 metri pe 80 de centimetri, cu laturi egale, iar pe fundul sau veti aseza o bara de fier beton, pentru sustinerea gratarului. Turnati betonul in cofraj si nivelati cu mistria, verificand nivelul cu un poloboc. Betonul cu fier beton se va usca destul de greu, circa 5 zile – o saptamana, asa ca inarmati-va cu rabdare, inainte sa treceti la pasul urmator.

 

Cum se construieste cuptorul

Veti utiliza exclusiv caramida refractara pentru a construi cuptorul. Acest material este necesar data fiind proprietatea sa de a rezista foarte bine la temperaturi inalte. Fiecare caramida va fi dispusa fata de cele vecine, astfel incat sa creeze litera N, privite din lateral, iar ca material de lipire, se va utiliza iar amestecul de mortar. 

La fel ca la constructia zidurilor gratarului, va trebui sa fiti atenti la cat de orizontale sunt liniile, dupa asezarea fiecarui rand de caramizi, utilizand o nivela cu bula de aer. Daca un rand nu este orizontal, cizelati mortarul cu mistria. La final, indreptati si taiati orice caramida care iese inafara, cu un polizor unghiular, daca este cazul. 

Dupa ce lasati iar sa se usuce si aceasta structura (tot circa 48 de ore), va trebui sa ii faceti si un acoperis din caramida. Puteti alege o forma de unghi drept (ca la acoperisul de casa) sau sa faceti un arc de cerc, un fel de bolta. Nu uitati sa lasati un canal liber, unde va veni cosul pentru evacuarea fumului.

 

Despre cos 

In cazul in care doriti ca fumul evacuat sa se duca cat mai departe, va trebui sa faceti un cos inalt (circa 50 de centimetri ar fi recomandabili). Puteti utiliza fie caramizi clasice pentru acesta, fie sa puneti caramizi mai mari, una peste alta, insa care au o gaura in mijloc, gaurile constituind canalul pe care fumul va fi evacuat. 

La fel ca si la celelalte structuri, utilizati mortarul pentru a lipi caramizile si excesul de material se va indeparta cu peria rigida si cu polizorul unghiular, la final. 

 

 

Este nevoie de acoperis? 

Daca doriti un acoperis sau un umbrar, atunci noi recomandam o structura din lemn, ori lemn cu tabla pentru acoperis. Toate suprafetele vor trebui tratate cu lac ignifuc.

Desigur, acoperisul este optional – el va tine umbra in zilele calduroase si va proteja impotriva ploii, in cazul in care se strica vremea. Scanduri, cuie si rindele sunt tot ceea ce aveti nevoie, iar liniile orizontale si verticale vor trebui verificate cu nivela, pentru ca rezultatul sa fie cat mai estetic. 

 

Finisarea lucrarii si accesorii adiacente 

Ati terminat placa de beton de fundatie, zidurile de caramida, cuptorul si gratarul, hornul si, eventual acoperisul? Perfect. Acum este timpul sa eliminati orice surplus de mortar a ramas, dar si sa polizati colturile de caramida care ies in relief intr-un mod inestetic. Curatati toata zona de jur imprejurul structurii gratarului. Puteti sa il testati, cu cativa carbuni carora le veti da foc. 

Noi va incurajam sa efectuati toata constructia pe cont propriu – va veti distra si veti invata multe, pe parcurs! Insa, daca nu va pricepeti la vreunul din pasi, este bine sa cereti ajutorul unui prieten, sau, de ce nu, sa recurgeti la serviciile unui zidar profesionist, pentru constructia gratarului.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu