Un flex, cunoscut si sub numele de polizor unghiular, este o masinarie periculoasa. Discul de taiere al acestor aparate poate depasii 10 mii de rotatii pe minut, iar alimentarea motorului se face la reteaua de 220 de Volti. Este normal sa cerem precautie, cand utilizati asa ceva, iar noi va prezentam normele de siguranta ce se impun, in aceasta privinta:
Exita mai multe riscuri impotriva carora trebuie sa va protejati, cand utilizati un polizor unghiular. Noi, mai jos, vi le vom explica pe fiecare. Includem atat masuri de preventie pentru accidente, cat si masuri de raspuns rapid in cazul in care s-a intamplat ceva, dar si masuri care sunt menite sa va protejeze cand lucrati timp indelungat cu tot felul de unelte zgomotoase, pentru a va proteja auzul si vazul.
Pericolele la care va supuneti cand folositi un flex
Putem mentiona cateva tipuri de pericole: in primul rand, electrocutarile, intrucat aceste aparate functioneaza la tensiunea de retea (220 de Volti), care este mortala adesea. In al doilea rand, taierea accidentala cu lama – discul rotativ poate sectiona cu extreme usurinta carnea, dar si osul.
A treia categorie de pericole se refera la intrarea prafului si a scanteilor in ochi si in caile respiratorii, in functie de tipul de materiale cu care lucrati. O a patra categorie este piererea auzului, in timp, adica rau facut dupa luni, eventual ani, de lucru constant cu unelte ce genereaza zgomot puternic.
Respectati tipurile de discuri specificate
O prima indicatie este sa nu utilizati alte discuri decat cele specificate in manualul de folosire a uneltei respective. Respectati atat diametrul utilizabil, cat si vitezele de lucru (turatiile), ori tipul de suprafata (disc tip perie, disc de taiere, disc diamantat, si asa mai departe).
Orice deviere de la aceste specificatii poate compromite lucrarea sau poate rezulta in accidente de lucru. Tineti minte: cu cat va cunoasteti mai bine unealta, cu atat veti fi mai bine pregatiti pentru orice situatie. Pasul numarul unu, dupa ce ati cumparat un polizor unghiular, este sa cititi cu mare atentie manualul sau, de la o coperta la cealalta.
Aveti grija la fire si la riscurile de electrocutare
Pentru prevenirea electrocutarii si a incendiilor, este bine sa fiti foarte precauti in preajma cablurilor electrice. Lama rotativa poate taia usor chiar si cabluri groase, asa ca este bine ca firul de alimentare sa fie plasat pe langa masa de lucru si sa nu va stea in drum. Daca firele sunt foarte lungi (gen folositi un prelungitor), indepartati-le catre perete.
Manusile de lucru vor fi eficiente si la protectia impotriva electrocutarii, daca atingeti cu mana un fir ros sau deteriorat. In plus, sa aveti grija ca in spatiul de lucru sa nu fie riscul de devarsare a lichidelor, intrucat acestea conduc electricitatea foarte usor si sporesc sansele de electrocutare.
Folositi garda de disc tot timpul
Garzile de disc pot fi detasabile, la unele modele polizor unghiular, la un pret bun, asa incat sa permita lucrul in anumite pozitii, precum spatiile inguste. Insa noi recomandam sa nu le scoateti decat daca este absoluta nevoie, si atunci doar daca nu exista pericolul sa ajungeti cu degetele in preajma lamei.
In plus, si aici, recomandam cu tarie utilizarea manusilor speciale cu armatura – ele va pot salva degetele, in cazul in care se intampla ceva, dar si nivelul de protectie asigurat de ele este limitat. Nota: in cazul in care discul s-a blocat sau motorul nu mai raspunde, sa aveti grija sa scoateti flexul din priza, inainte de a umbla la componentele respective!
Testati aparatul inainte de fiecare utilizare
Este mereu o idee buna sa testati in gol polizorul unghiular, inainte sa va apucati de lucru. Verificati daca comenzile raspund cum trebuie si daca nu iese fum, ori vreun zgomot suspect din motor. Daca totul pare in regula, va puteti apuca de lucru.
Multe persoane ar crede ca testarea in gol este importanta doar daca aparatul a stat timp indelungat fara a fi folosit, eventual in praf. Cu toate acestea, noi recomandam testarea fix inainte de orice utilizare, chiar daca ati folosit cu o zi inainte aparatul.
Luati masuri pentru protectia mainilor, ochilor si auzului
Am stabilit ca utilizarea manusilor este importanta pentru situatii in care atingeti firele, ori lucrati cu degetele in preajma lamei, insa ele ajuta si la o priza mai sigura, pentru ca au palme cauciucate.
Ochii vor trebui si ei protejati – utilizati o pereche de ochelari de protectie, care sa previna infiltrarea de praf sau scantei catre fata. De asemenea, caile respiratorii pot fi protejate cu o masca pentru nas si gura, care va fi schimbata periodic.
Auzul trebuie ingrijit, intrucat, cu timpul, daca este expus la zgomot puternic (peste 85 de decibeli), o sa se piarda. Puteti opta fie pentru dopuri de urechi, fie pentru casti speciale de izolare fonica. Acest sfat este adresat indeosebi profesionistlor, care lucreaza full time in jurul utilajelor si sculelor zgomotoase.
Aveti grija cu materialele inflamabile si scanteile
Intotdeauna trebuie sa lucrati cu grija daca in jur sunt bidoane cu lichide inflamabile, recipiente sub presiune si alte obiecte ce pot exploda sau lua foc. Noi va sfatuim nu doar sa le indepartati din calea scanteilor sau a flacarii deschise, ci si sa echipati toate spatiile de lucru cu un extinctor in stare buna de functionare, pe care sa il schimbati periodic, conform indicatiilor pompierilor si ISU.
Pastrati scula intr-un loc sigur si ferit de copii
Masurile de siguranta pentru lucrul cu un flex nu trebuie puse in aplicare doar in timpul utilizarii sculei. Si atunci cand o pastrati, va trebui sa aplicati niste sfaturi. In primul rand, stocati-l intr-un loc fara mult praf, iar in aceasta privinta este indicat sa il puneti intr-o cutie.
Feriti-l de locurile unde au acces soarecii si sobolanii, intrucat aceste rozatoare adora sa roada cabluri electrice sau carcase de plastic. In plus, ca si cu alte ustensile periculoase, aveti grija ca cei mici sa nu aiba acces la flex. Prin urmare, ori il amplasati intr-un loc la inaltime, ori il tineti incuiat sub cheie, intr-un cufar sau intr-un sopron.
Lasa un comentariu
0 Comentariu