Cele mai bune aparate de sudura profesionale

Am modificat articolul ultima data pe: 21.06.24

 

Cel mai bun aparat de sudura profesional – Recomandarea noastra in 2024

 

Deseori se intampla sa nu intelegi nimic din ofertele care ti se insira in fata ochilor, mai ales cand vrei sa cumperi un produs important si relativ costisitor, precum un aparat de sudura profesional. O minima documentare se impune, pentru a descoperi care e cel mai bun, insa si asta cere timp. Asa ca o sa-ti spunem direct ce produs ne-a atras noua atentia si credem ca merita investit: Velt MMA 250. Cu un raport calitate pret excelent, acest model de invertor, cu electrod invelit MMA, poate fi folosit acasa si pe santier, deopotriva. Lucreaza cu toate tipurile de electrozi si are aplicatii pe o varietate de metale, atinge un curent maxim de sudura de 250A, dand randament inalt, are ventilatie interna, pentru durabilitate, iar temperatura interioara e mereu monitorizata, pentru a te bucura de aparat pentru mult timp. Daca esti dispus sa investesti mai mult, intr-un model de invertor profesional, cu procedura de sudare TIG, iti recomandam produsul Intensiv WSME 200 AC/DC.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Velt MMA 250
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Invertor cu electrod invelit, ce poate suda, cu o gama larga de electrozi, metale foarte variate, precum otel aliat si nealiat, cupru, fonta, inox, cu un curent maxim de sudura de 250A, ceea ce il face a fi foarte util in gospodaria oricarei persoana care realizeaza lucrari de reparatii sau constructii.

Nu este ceea ce iti recomandam, in cazul in care doresti sa folosesti aparatul la lucrari de mare finete, intrucat executa un singur tip de sudura.

Este unul dintre cele mai accesibile modele din gama profesionala, astfel ca investitia nu poate fi decat reusita, pentru orice utilizator, indiferent de nivelul de experienta.

A 2-A OPTIUNE!

Intensiv WSME 200 AC/DC
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Executa metoda de sudura TIG/WIG, oferind imbinari foarte fine, si lucreaza cu curent alternativ si cu curent continuu, ceea ce inseamna ca il poti folosi atat la sudarea unor metale mai groase, precum inox, carbon sau cupru, dar si a celor mai subtiri si usoare, cum este cazul aluminiului.

In pofida faptului ca este echipat cu doua manere, are o forma destul de voluminoasa, astfel ca s-ar putea sa ai nevoie de ajutor pentru a-l transporta/manevra.

Acesta este un aparat care isi gaseste locul intr-un atelier de asamblari sau intr-un service auto, intrucat sudeaza fara a lasa urme evidente pe suprafata.

A 3-a Optiune!

Telwin Technology 236 HD
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Aparat invertor ce poate suda atat prim metoda MMA, cat si prin procedeul TIG, reglabil in intervalul 2-200A, ceea ce il recomanda pentru majoritatea tipurilor de lucrari, chiar si cele heavy duty de pe santier, ce implica imbinari de fier si alte constructii metalice dure.

Dotarile de care dispune iti ofera siguranta ca ai in fata un produs fiabil, insa nu e livrat cu garantie, astfel ca nu esti acoperit in caz de defectiuni.

Este nu doar performant, dar este prevazut cu functii si masuri de siguranta care ii asigura durabilitatea, astfel ca poate fi avantajos sa faci o astfel de investitie.

 

 

Cum alegi un aparat de sudura profesional bun

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Velt MMA 250

 

Velt MMA 250 e nu doar un aparat de sudura profesional, ieftin si bun, dar si unul dintre cele mai populare modele printre utilizatorii ce doresc sa aiba un astfel de produs in propriul atelier de lucru.

E, de fapt, un invertor cu electrod invelit MMA (Manual Metal Arc), ce poate suda in curent continuu si lucreaza cu majoritatea electrozilor disponibili. De asemenea, poti imbina o varietate de materiale, precum otel aliat si nealiat, inox, fonta, cupru, etc, fiind un ajutor de nadejde pentru cele mai multe constructii metalice pe care le vei realiza.

In pofida performantei, constructia e una usoara (7 kg), iar forma e compacta, aspect datorat tehnologiei IGBT, ce permite reducerea gabaritului, fara a-i afecta randamentul. Necesita alimentare la 230V, avand stabilitate la variatiile de tensiune (sursa suporta variatii de ±15%), astfel ca sudura nu va fi intrerupta, iar integritatea mecanismului va fi salvata. De asemenea, poate fi conectat si la un generator de curent.

Beneficiaza de ventilatie interioara, temperatura fiind in permanenta monitorizata – doua becuri vor semnaliza, in caz de punere sub tensiune sau de supraincalzire. De asemenea, are panou digital ce indica curentul de sudura (maximul atins e de 250A). Produsul e livrat cu accesorii necesare procedeului MMA: doua cabluri de sudura de 2 m, unul cu cleste port-electrod si unul cu cleste de masa, o masca de sudura si o perie si un ciocanel pentru indepartarea zgurii.

 

Avantaje:

Invertor de sudura cu electod invelit MMA, pentru aplicatii industriale si in gospodarie.

Sudeaza cu toate tipurile de electrozi (inox, rutilici, bazici, etc.).

Are gabarit redus, multumita tehnologiei IGBT, si mentine performantele unui model profesionist.

Are ventilare fortata si protectie termica cu termostat, fiind un produs fiabil.

Ofera un curent de sudura maxim de 250A, lucrand rapid, chiar si cu electrozi mai grosi.

 

Dezavantaje:

Executa un singur tip de sudura, care nu e cel mai indicat pentru rezultate de mare finete.

 

 

 

Intensiv WSME 200 AC/DC

 

Punctajul maxim si recenziile pozitive lasate de utilizatori ne fac sa credem ca avem in fata unul dintre cele mai bune aparate de sudura profesionale, iar dotarile sale par sa confirme calitatea si eficienta pe care o promite.

Ti-l recomandam, in cazul in care te intereseaza sa folosesti metoda de sudura TIG WIG – daca lucrezi intr-un service auto, de exemplu, unde repari piese metalice la care sudura trebuie sa lase in urma doar o linie foarte fina.

Pentru aluminiu, va trebui sa setezi modul AC (curent alternativ) al dispozitivului, iar pentru materiale mai dure, precum inox, otel carbon sau cupru, modul DC (curent continuu).

Mai mult, in functie de cat de gros e materialul sudat, poti folosi functia pulse, pentru rezultate uniforme. De asemenea, prin functia balance, vei proteja aluminiul, evitand oxidarea acestuia.

Alte aspecte care il recomanda: poate suda si MMA, cu electrozi inveliti, cu diametre de 1.6 mm si 3.2 mm. De mentionat ca necesita o tensiune de alimentare de 230V.

 

Avantaje:

Invertor de sudura TIG, pentru lucrari de finete.

Are protectie impotriva variatiilor de tensiune, suportand dereglari de +/- 15%.

Pachetul contine numeroase accesorii utile: cleste, pensete, duze ceramice si capac cu pistolet.

Ofera un curent de sudura maxim de 200A, la un ciclu de 40% – randament optim.

Raportul calitate – pret e unul avantajos, pentru un produs din gama profesionala.

 

Dezavantaje:

Are doua manere, insa e destul de voluminos, astfel ca s-ar putea sa ai nevoie de ajutor la transport/mutat.

 

 

 

Telwin Technology 236 HD

 

Technology 236 HD e un aparat de sudura profesional Telwin, cu sistem invertor, care sudeaza in curent continuu prin metoda MMA, dar si prin procedeul TIG (sudura in mediu protejat, cu amorsarea arcului electric prin contact). Asadar, e un dispozitiv potrivit chiar si pe un santier, cand ai de imbinat portiuni fieroase, dar si cand vrei sa finisezi anumite constructii metalice.

Il poti utiliza cu electrozi rutilici, bazici, fonta, printre altele, care sa aiba un diametru de 1.6 – 4.0 mm. Curentul de sudura poate fi reglat, in intervalul 2-200A.

De asemenea, la un ciclu de lucru de 60%, furnizeaza un curent de 140A, iar valoarea maxima atinsa e 200A in 35% (3.5 minute din 10). Asadar, va furniza un amperaj de 140A, timp de 6 minute, dupa care se va “odihni”, in urmatoarele 4 minute. Vei lucra relativ rapid, in functie de materialele prelucrate si de grosimea electrozilor.

Dispune de o serie de masuri de siguranta: are protectie termostatica, la supra si subtensiune, precum si la supracurent (are stabilitate la fluctuatii de tensiune), e ventilat fortat, iar daca electrodul e in scurt-circuit sau in afara arcului electric, aparatul se intrerupe automat. E livrat impreuna cu masca de sudura, un cablu cu cleste port-electrod, de 3 m, si unul cu cleste de masa, lung de 2 m, doua mufe pentru aceste cabluri, o perie si un ciocan de zgura.

 

Avantaje:

Invertor ce lucreaza cu metoda MMA si TIG, pentru numeroase aplicatii.

Poate suda cu o varietate de electrozi: rutilici, bazici, inox, fonda, etc.

Este ventilat fortat, pentru o durabilitate extinsa.

Are portabilitate inalta, avand o greutate de doar 6,2 kg.

E livrat impreuna cu toate accesoriile standard, inclusiv mufe cu cablu pentru sudura.

Aparat de sudura profesional, la un pret bun.

 

Dezavantaje:

Nu vine cu garantie, astfel ca, in caz de defectiuni, vei plati reparatia din banii proprii.

 

 

 

ESAB Caddy Arc 151i A31

 

In cazul in care ai auzit de calitatea aparatelor de sudura profesionale ESAB, insa nu esti inca pregatit pentru costurile pe care le presupune, atunci iti propunem un model semi-profesional, capabil de un randament inalt si dotat cu cele mai importante functii care asigura o sesiune de sudare in siguranta.

Este, in primul rand, un invertor, care poate lucra atat cu electrozi inveliti (MMA), dar si cu electrozi nefuzibili in mediu gazos (TIG). Il poti utiliza pentru reparatii simple, pentru constructii metalice usoare si medii, pentru anumite instalatii pe santier, iar acestea sunt doar cateva dintre aplicatii.

In cadrul metodei MMA, poti suda cu electrozi bazici, rutilici sau celulozici (cu diametru cuprins intre 1,6 – 3,25 mm), pe materiale precum otel aliat si nealiat, inox, fonta, cupru si chiar aluminiu. Pentru procedeul TIG, ai nevoie de pistoletul cu valga de gaz, un regulator de gaz si o butelie, si vei putea repara chiar si aripa masinii, fara ca cineva sa-si dea seama.

Il poti utiliza la exterior, chiar si pe timp de ploaie (conform standardului IP23). In plus, cablul de alimentare e lung de peste 100 m, asa ca il poti folosi la mare departare de priza. Multumita circuitului PFC (corectia factorului de putere), are protectie impotriva fluctuatiilor de tensiune. Il poti alimenta si la un generator. Integreaza un potentiometru pentru reglarea continua a intensitatii, iar curentul maxim de sudura atins e de 150 A.

 

Avantaje:

Invertor profesional, destinat sudurii cu electrozi inveliti (MMA) si TIG.

La greutatea de 7,9 kg, putem spune ca e un model portabil.

Lucreza cu majoritatea tipurilor de electrozi si poate suda aproape orice fel de material metalic.

Are potentiometru, pentru reglarea continua a intensitatii curentului de sudare.

Vine cu garantie extinsa pe 24 de luni.

 

Dezavantaje:

Pretul va fi considerat de cei mai multi cumparatori drept unul piperat.

 

 

 

 

Ghidul cumparatorului

Oricine poate folosi un aparat de sudura, pentru repararea anumitor suprafete metalice sau inceperea unor proiecte de bricolaj, indiferent de nivelul de experienta. Cu toate acestea, cand vine vorba de lucrari in regim intens, cum sunt cerintele de pe un santier de constructii sau dintr-un atelier de productie generala, de exemplu, un specialist stie ca va avea nevoie de un aparat profesional.

In cazul in care planuiesti sa faci o investitie, urmatoarele pareri despre cele mai bune aparate de sudura profesionale iti vor fi de folos. Achizitia poate fi destul de costisitoare, de aceea, e esential sa stii cum sa alegi dispozitivul care va face fata cerintelor tale.

Tehnologia: Daca vrei un aparat de sudura profesional, vei alege un invertor. E ultima tehnologie aparuta in domeniu, bazata pe silicon, in locul vechilor transformatoare de aluminiu si cupru, folosite de aparatele clasice. Acest model nou are avantajul unei forme compacte si a unor dimensiuni mai mici, fiind facil de mutat, chiar si in cazul unui model profesional, ce tinde sa fie mai voluminos.

De asemenea, un aspect convenabil e faptul ca poti alimenta masinaria la sursa de curent de acasa, la o priza cu tensiunea de 230V. Totodata, puterea poate fi furnizata si de un generator, modalitate excelenta in cazul aplicatiilor industriale, desfasurate pe un santier de constructii, de exemplu.

 

Tipul de sudura: Cele mai multe aparate de sudura cu invertor profesionale folosesc fie metoda MMA (sudura cu arc electric si electrod consumabil), fie MIG (sudura cu fir/sarma), fie TIG/WIG (sudura cu electrod nefuzibil in mediu gazos). Te va incanta sa afli ca, daca tot investesti intr-un dispozitiv din categoria profesionala, acesta poate sustine mai multe procedee, daca nu chiar pe toate cele enumerate. In felul acesta, vei putea alege metoda necesara tipului de lucrare.

MMA se preteaza la cerinte de santier, cand vrei sa imbini diferite elemente, procedeul fiind unul usor de stapanit chiar si de cineva mai putin exersat in domeniu. E potrivit pentru materiale grele, precum fierul forjat, insa imbinarea nu va fi una fina si curata.

MIG este utilizat la constructii metalice sau reconditionari intr-un garaj auto, procedeul fiind cunoscut pentru usurinta de manevrare -practic, trebuie sa inveti sa mentii pozitia pistoletului, atunci cand il deplasezi. Modelele de aparate de sudura MIG MAG profesionale lucreaza cu materiale precum aluminiu, otel sau inox.

Tot pentru metale dure, precum zirconiu sau titan, este potrivita metoda TIG. Poate fi folosita pentru imbinarea celor mai multe aliaje, de la otel si cupru, la nichel, alama si chiar aluminiu, material mai sensibil, care se poate indoi usor la temperatura inalta. Mesterii care deja stapanesc secretele de sudare, iti vor spune ca pentru un rezultat snur, adica o linie fina, ce abia iese in evidenta, vei avea nevoie de un aparat de sudura cu argon, profesional, adica exact unul de tip TIG.

 

 

Electrozii: Ne intereseaza, mai exact, materialul din care sunt facuti acestia, iar asta doar in cazul sudurii MMA. Din nou, intrucat vorbim de un model profesional, trebuie spus ca acesta poate lucra cu toate tipurile de electrozi: bazici, rutilici si celulozici (mai exista, insa acestia sunt cei mai utilizati). Pentru lucrari conventionale, cei bazici ofera cele mai solide imbinari, in timp ce pentru finisaje de finete, ii vei folosi pe cei rutilici. Totodata, pentru tevi si alte aplicatii casnice, cel mai indicat e sa utilizezi consumabili celulozici.

Orice produs poate lucra doar cu anumite marimi de electrozi, asa ca nu uita sa verifici ce diametre ale acestora suporta aparatul tau, si daca sunt potriviti pentru imbinarile pe care le ai in vedere.

 

Curent de sudura (A): Cel mai bun aparat de sudura profesional va face fata unui regim de lucru intensiv, adaptat cerintelor industriale. De asemenea, piesa va avea o plaja de amperaj mai extinsa si va permite un reglaj continuu al curentului de sudura, intr-un interval de pana la 250A, chiar si 300A. Amperajul e un indicator al randamentului dispozitivului, aratand cat de repede se poate realiza sudura, dar si cat de grosi pot fi electrozi (cu cat au diametru mai mare, cu atat sunt mai solicitanti).

Pentru a cunoaste cat de eficient e produsul din top cele mai bune aparate de sudura profesionale pe care vrei sa-l cumperi, trebuie sa te uiti la amperajul maxim pe care il poate genera, in timpul ciclului de lucru, care poate fi de 60-80%. Un ciclu de lucru desemneaza cat timp, dintr-un interval de 10 minute (unii producatori pot avea timpi de referinta de 5 minute), aparatul functioneaza efectiv si cat intra in pauza, pentru a evita supraincalzirea. De exemplu, la o intensitate de 250A, intr-un ciclu de 60%, aparatul va suda timp de 6 minute, iar pe cele 4 ramase le va folosi pentru a se raci.

Siguranta: Chiar si un aparat de sudura profesional, la un pret bun, va fi dotat cu protectie termostatica, la supratensiune si subtensiune, la supracurent, iar mecanismul va fi echipat cu un sistem de ventilatie fortata. Mai mult, temperatura interioara este monitorizata in permanenta, iar daca valoarea optima e depasita, vor fi emise avertizari sonore sau vizuale. Parametrii de lucru pot fi chiar afisati pe un ecran digital, la modelele mai performante de aparate de sudura profesionale, ieftine si bune.

Tot de pe acest panou poate fi controlat si potentiometrul, regland, in felul acesta, curentul de sudura si avand mai multa stabilitate in cazul unor fluctuatii pe retea. Acestea sunt doar cateva dintre masurile pe care e bine sa te asiguri ca produsul le are, pentru o viata lunga de functionare.

La final, potentialilor cumparatori nu le mai ramane decat sa rasfoiasca printre ofertele online, in cautarea produsului care corespunde cel mai bine nevoilor de lucru. Recomandam internetul nu doar pentru ca aici sunt disponibile cele mai multe aparate de sudura profesionale, la preturi bune, dar si pentru ca e mai facil sa alegi un model. Ai sansa de a afla direct de la alti utilizatori cum se comporta dispozitivul, iar reducerile de pret vor inclina sigur balanta catre un model sau altul.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu