Cele mai bune aparate de sudura

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Cel mai bun aparat de sudura – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Aparatele de sudura nu sunt tocmai simplu de ales si trebuie o documentare intensa, daca nu ai prea multe cunostinte in domeniu. Daca ai adunat suficiente informatii pentru a sti ce anume ti se potriveste, dar nu mai ai timpul necesar pentru a citi tot ghidul si a vedea toate produsele recomandate de noi, vrem sa-ti vorbim de la inceput despre cel care se afla pe primul loc in topul nostru: Velt MMA 140. Acesta e un model potrivit chiar si pentru sudorii profesionisti, fiind un articol de tip MMA, cu invertor, ceea ce inseamna ca foloseste curent continuu, e foarte eficient si consuma putin. Cu el poti lucra asupra a mai multe tipuri de materiale, cum ar fi otelul aliat si nealiat, cel inoxidabil, cupru sau fonta si poate suda cu toate tipurile de electrozi. Pretul de achizitie ar putea fi perceput ca fiind destul de mare pentru o persoana aflata la inceput de drum in acest domeniu. Daca doresti sa mai vezi un model similar, iti recomandam HEBER HBR-325T.

 

 

Tabel de comparatie 

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Velt MMA 140
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Cu ajutorul acestui aparat de sudura de tipul MMA (cu invertor), care consuma putina energie electrica si este foarte eficient, vei putea actiona asupra a mai multe tipuri de materiale (otel inoxidabil, cupru, fonta) si vei putea folosi toate modelele de electrozi, el fiind un dispozitiv recomandat pentru oricine, indiferent de experienta in acest domeniu.

E potrivit pentru profesionisti, dar poate fi de folos si amatorilor, doar ca acestia il pot evita din cauza pretului nu foarte accesibil.

Acest dispozitiv iti va fi de un real folos, indiferent de ce anume ai de sudat, oricare ar fi nivelul tau de experienta.

A 2-A OPTIUNE!

HEBER HBR-325T
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Aparatul acesta e cu sudura MMA si poate fi utilizat cu electrozi de 1.6-5 mm, inveliti in curent continuu. El detine cabluri lungi, pentru a avea o raza de actiune cat mai mare, vine cu masca de sudura pentru a fi protejat in timpul folosirii si se opreste atunci cand e suprasolicitat.

Nu este un model pentru profesionistii care au de sudat foarte mult zi de zi, ci unul pentru lucrarile din jurul gospodariei.

Daca ai nevoie de un aparat de sudura de 300 A, calitativ, potrivit pentru lucrarile semiprofesionale, iti sugeram acest model.

A 3-a Optiune!

Steinhaus PRO-MIG100
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un aparat de sudura suficient de performant pentru lucrarile dintr-o gospodarie, avand posibilitatea de a regla amperajul de la 48 la 90 A. Se livreaza impreuna cu o multime de accesorii care duc la o utilizare simpla si la siguranta, si are maner, pentru a fi manevrat cu usurinta.

Nu e la fel de performant ca inverter, ci e pentru lucrari mai simple, pentru cazurile in care se actioneaza asupra unor materiale mai subtiri.

Aparatul acesta e ce trebuie pentru persoanele care vor un model de hobby, pentru a suda materiale cu grosime de pana in 6 mm.

 

 

Cum alegi un aparat de sudura bun

 

Ghidul cumparatorului

Multi pasionati de mestesugit si reparatii considera oarecum necesar sa cunoasca macar utilitatea de baza pentru cele mai bune aparate de sudura intrebuintate in mod curent. Dispozitivele din aceasta categorie te pot ajuta la efectuarea de modificari in gospodarie, sa transformi sudura intr-o profesie sau sa iti dezvolti creativitatea, cand practici sculptura prin sudare.

Totusi, nu poti pur si simplu sa cumperi primul aparat care iti iese in cale, atunci cand ai ceva de sudat si de aceea iti propunem sa te informezi temeinic cu privire la trusa de lucru standardizata specifica acestei indeletniciri. Doar numai dupa ce te-ai edificat in privinta capacitatilor tehnice ale unui tip de produs, poti incerca sa determini unde gasesc aparate de sudura la un pret bun utilizatorii profesionisti. Iata ce te intereseaza in principal:

 

 

Tipologia: poate utiliza multiple metode de lucru, dupa cum putem enumera: sudura cu electrod(MMA), sudura cu fir, sudura cu mediu de gaz inert(TIG), sudura cu flacara oxiacetilenica. Mai exista metode nou brevetate, cum ar fi cea cu plasma, fascicul de fotoni sau fascicul de electroni, mai rar intrebuintate in mod conventional. Daca vrei o metoda profesionala, alege varianta MMA, adica sudura cu arc electric.

In cadrul acestui procedeu, un electrod consumabil este incalzit si topit prin inchiderea unui circuit electric, astfel incat sa lipeasca cele doua parti de metal impreuna. Ca subcategorii, ai de ales intre aparatele traditionale si cele cu invertor, cu diferenta ca prima varianta consuma mai multa energie si ofera randament mai scazut, in timp ce a doua este mai noua, usor mai costisitoare, insa si mai eficienta.

Pentru sudura de mare finete recomandam dispozitivele care topesc un fir metalic, si nu un electrod. Daca te pregatesti sa practici sudura care nu va cere decat niste cunostinte de baza pentru lucru, e bine sa exersezi cu o flacara de oxiacetilena, intrebuintata si la taierea sau perforarea metalelor. Aici ai nevoie de un rezervor pentru substanta, care limiteaza mobilitatea dispozitivului.

Cea mai durabila si mai versatila metoda este cea cu protectie gazoasa, caz in care electrodul nu se topeste, caci nu este din material pentru adaos, ci din Wolfram. Pe langa metale conventionale, aceasta metoda are capacitatea de a suda si materiale ce manifesta afinitate la gaze(titan, zirconiu), argonul fiind cel mai des intrebuintat pentru a proteja impotriva contactului cu aerul.

 

Materialul de sudat: poate fi otel, otel inoxidabil, fonta, aluminiu, cupru, titaniu etc. Atunci cand vei lucra mai mult pe otel sau otel inoxidabil, aproape orice tip de aparat va face fata cu brio provocarii. Aluminiul este unul dintre cele mai dificile materiale de sudat, avand conductibilitate mare si deformandu-se usor in prezenta temperaturilor inalte, drept pentru care, se va intrebuinta un dispozitiv TIG sau orice alta versiune care functioneaza pe curent alternativ, evitandu-se aparatele cu electrod consumabil.

Pe acestea le vei utiliza numai cand stratul de aluminiu este unul gros. Dupa cum deja am mentionat, pentru titan, cupru si alte metale folosite mai rar, un model cu electrod fara rol de adaos este esential. Se considera ca produsele de ultima generatie, cu plasma, sunt adecvate pentru sudarea oricarui tip de metal, insa costul de achizitie va fi considerat relativ mare.

 

 

Materialul electrodului suportat: poate fi de adaos sau permanent. Versiunile cele mai intalnite de electrozi de adaos sunt: rutilici, bazici sau celulozici. La o sudura de mare finete, care sa se poata face in orice directie, chiar si pe verticala, vei alege dispozitive ce intrebuinteaza electrozii rutilici. Avantajul acestora este faptul ca se descurca bine la curent continuu si alternativ, iar arcul electric obtinut are stabilitate mare.

Totusi, calitatea imbinarilor va fi mai scazuta si mai vulnerabila din punct de vedere al rezistentei la soc mecanic. Pentru sudare conventionala se intrebuinteaza cel mai mult electrozi bazici, chiar daca se consuma mult material de adaos, insa imbinarea va avea rezistenta sporita. Aspectul mai putin avantajos este faptul ca numai aparatele ce functioneaza in parametri de curent continuu le vor intrebuinta, iar stabilitatea arcului electric va fi una precara.

Daca planuiesti sa sudezi tevi, asigura-te ca modelul pe care vrei sa il cumperi poate intrebuinta electrozi celulozici, acestia fiind cei mai indicati in respectiva situatie.

 

Nivelul de randament: se descrie pe baza raportului dintre energia consumata, calitatea sudurii si pretul de achizitie al dispozitivului. Daca te intereseaza mai mult calitatea aparatului si indicatorii de performanta, alege unul cu invertor, chiar daca vei face o investitie mai mare. Invertoarele de sudat ofera nu numai avantajul utilizarii curentului continuu si implicit posibilitati avansate de control electric, ci si garanteaza oportunitatea de a lucra cu orice tip de electrod, genereaza putere mare de topire si au un consum foarte redus de energie.

Cand nu esti gata sa investesti mai multe fonduri, vei alege o versiune traditionala de aparat MMA, adica unul care intrebuinteaza numai electrozi rutilici si ofera metoda de functionare doar in curent alternativ, aceste exemple fiind si mari consumatoare de energie. Treptat, versiunile respective vor fi inlocuite aproape total de invertoare.

 

 

Producatorul: poate fi un indiciu bun, atunci cand incerci sa afli unde gasesc aparate de sudat  la preturi bune sudorii profesionisti. Iata cateva nume importante care ofera produse pe piata din Romania: Telwin, Einhell, Proweld, ASN sau Ergus. Cele mai populare sunt de la Telwin, deoarece sunt disponibile in multiple variante, iar costul achizitiei este unul moderat. Ergus produce aparate de inalta performanta, ce-i drept ceva mai scumpe, insa in principal din gama celor de ultima generatie. Daca vrei un aparat de sudura ieftin si bun, poti alege unul apartinand brandului Einhell, caci in cazul acestui furnizor preturile pot fi mai mici.

Trecand pe lista asteptarilor tale toate aceste caracteristici si dupa ce ai vizualizat mai multe pareri despre cele mai bune aparate de sudat, vei reusi sa selectezi personal dispozitivul adecvat nevoilor tale. Indiferent ca te intereseaza doar un model ieftin sau, dimpotriva, un produs profesional, vei gasi aproape orice varianta spre comanda online. Iti sugeram sa cumperi ceva de pe internet din doua motive principale: pretul poate fi mai redus decat in magazine, la acelasi model, iar politica site-urilor furnizoare iti permite sa returnezi oferta, daca nu corespunde asteptarilor tale. Urmeaza un scurt top cu cele mai apreciate produse de actualitate.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Velt MMA 140 

 

Pentru un profesionist, recomandam un produs din gama profesionala: Velt MMA 140 este un aparat robust, compact, de tip invertor cu electrod invelit MMA, special conceput pentru sudarea in curent continuu.

Printre avantajele produsului, mentionam faptul ca iti permite sa sudezi, cu orice tip de electrozi, o gama extrem de variata de materiale. Piesa beneficiaza de reglaj continuu al curentului de sudura si de protectie termica cu termostat, incorporand tehnologia moderna IGBT, care permite reducerea gabaritului, fara afectarea performantelor de lucru.

Dintre functiile apreciate, amintim: Arc Force, care optimizeaza transferul dintre electrod si piesa si previne stingerea arcului; Hot Start, care optimizeaza amorsarea arcului; si Anti-Stick, care faciliteaza dezlipirea rapida a electrodului de pe piesa sudata. Structura modulara garanteaza durabilitatea si intretinerea usoara, in timp ce protectia termica cu termostat  ii sporeste fiabilitatea. Avand in vedere ca poate fi alimentat si la generatorul de curent, il consideram o piesa care merita atentia ta.

 

Avantaje

Aparat de sudura invertor MMA, pentru sudura in curent continuu.

Structura modulara, pentru intretinere usoara si durabilitate.

Poti folosi orice tip de electrod, pentru a suda orice material ce se preteaza acestei tehnici de lucru.

Poate fi alimentat la generatorul de curent, datorita sursei concepute sa suporte variatii de tensiune.

 

Dezavantaje

Fiind un aparat profesional, costul e ceva mai mare decat si-ar dori sa plateasca pentru el o persoana care urmeza sa il foloseasca doar ocazional.

 

 

HEBER HBR-325T

 

Nu e de mirare faptul ca multi cumparatori considera acesta a fi cel mai bun aparat de sudura, deoarece pe langa faptul ca e accesibil financiar, el are si caracteristici foarte bune. E un model semiprofesional, de tip MMA, care functioneaza in mod sigur, avand protectie la supraincalzire si suprasarcina. Acest lucru inseamna ca se opreste in momentul in care temperaturile interne sunt peste limitele normale. 

Dispozitivul acesta este recomandat pentru a suda electrozi inveliti in curent continuu (rutici, bazici, inox etc.) si il poti utiliza pentru a actiona pe multiple materiale (otel, fonta, inox etc.). Intensitatea maxima cu care lucreaza e de 300 A, ceea ce inseamna ca isi face rapid si eficient treaba. Electrozii folositi pot fi de 1.6-5 mm. 

Acest aparat de sudura are afisaj digital, cabluri lungi de 3 metri si vine cu accesorii precum: perie cu ciocanel pentru zgura, curea de transport, masca de sudura, cleme cu cabluri si electrozi (2 x 2.5 mm si 2 x 3.2 mm). E usor de mutat dintr-un loc in altul deoarece are doar 4 kg si maner.

 

 

Steinhaus PRO-MIG100

 

Ce iti prezentam acum e un aparat de sudura MIG, ceea ce inseamna ca el va fi potrivit pentru a suda profile si table de otel. El are o mobilitate foarte buna, deoarece nu ai nevoie de o butelie de gaz, ci se foloseste o pulbere care se afla in compozitia sarmei de sudura. Poate fi utilizat pentru materiale cu grosime de 1-6 mm, iar diametrul sarmei de sudura folosit variaza in functie de acest aspect, de la 0.6 la 0.9 mm.

Curentul maxim de sudura are o valoare de 90 A. El poate fi reglat de la 48 A la 90 A, pentru a adapta totul cat mai bine pentru nevoile tale. Racirea se face cu ajutorul unui ventilator, pentru a fi totul cat mai eficient.

Acest aparat are dimensiuni de 340 x 180 x 290 mm si cantareste 12.7 kg. Il vei putea manevra destul de usor, deoarece are maner. Vine la pachet cu tot felul de cabluri, duze, masca de sudura, perie cu ciocanel si rola de sarma (0.45 kg, sarma de sudura 0.9 mm).

 

 

ESAB Caddy Arc 151i

 

Daca profesionistii recomanda un brand sau altul cu precadere, e cert ca printre cele mai mentionate sugestii va fi un aparat de sudura ESAB. In acest caz, avem de dat ca exemplu unul tip invertor care va lucra cu o sursa de curent continuu, realizand eficient lucrari diverse: confectii metalice, reparatii conducte, intretinere si montaj.

Se utilizeaza cu la fel de mare succes in sudura de tip MMA, acceptand electrozi pana la 3.25mm, dar si pentru procedeul TIG/WIG, atunci cand i se asociaza un pistolet de sudare si o valva de gaz cu butelie. Este cotat cu un coeficient de siguranta IP23, ce confirma faptul ca poate fi utilizat in spatiu exterior, implicit in prezenta precipitatiilor.

Curentul maxim de sudura variaza intre 90 si 150A, indicat pentru lucrari hobby si semiprofesionale. Se livreaza cu cablu de alimentare, clesti tip portelectrod si de masa, iar dimensiunile ii permit transportul facil pe santier. Cantareste numai 7.9Kg, deci nu trebuie sa te preocupe manevrabilitatea. Apartinand unui brand consacrat si dand dovada de fiabilitate extinsa(protectie PFC la supratensiune), acest model este destul de costisitor comercialziat.

 

Avantaje

Model tip invertor, ultra portabil(7.9Kg).

Are functii de siguranta, cum e si protectia la supratensiune.

Prezinta grad de protectie optim – IP23, adecvat pentru sudura in mediu extern umed.

Lucreaza cu MMA sau TIG/WIG – multifucntional.

 

Dezavantaje

Este un model considerat costisitor.

 

 

 

Persoanele care cauta un aparat de sudura potrivit muncilor din gospodarie ori lucrarilor de intretinere, au acum la dispozitie modelul Steinhaus PRO-EW160P, care se inscrie in clasa produselor semiprofesionale. Se remarca prin faptul ca este lesne de transportat, multumita masei de 18.5 kg si rotilor din dotare.

Sudeaza in curent alternativ, acceptand doar electrozi inveliti, rutilici, cu un diametru cuprins in intervalul 2 – 4 mm, asa ca face fata cu succes sarcinilor usoare: imbinarea fierului plat, a tevilor, la unghi si a tuturor materialelor de acest tip.

Se prezinta celor interesati cu un ventilator care are rolul de a raci aparatul, evitand astfel defectarea sa prin supraincalzire. In plus, permite reglarea curentului, intre 20 si 160 A, ca sa il folosesti conform nevoilor si preferintelor tale, in regim de exploatare moderat. Se alimenteaza la o tensiune de 230 V si se vinde alaturi de o masca, o perie cu ciocanel pentru zgura, un cablu cu suport pentru electrozi si unul cu cleste pentru masa.

 

Avantaje

Include un ventilator ce asigura buna functionare pentru o perioada lunga de timp.

Ai posibilitatea de a regla curentul de sudare, astfel incat sa obtii rezultatele dorite.

Este un model portabil, cantarind destul de putin si fiind inzestrat cu roti de transport.

Vine cu o garantie pe 24 de luni si cu unele accesorii extrem de utile.

 

Dezavantaje

Nu este un aparat multifunctional, putand suda doar MMA cu electrozi rutilici.

 

 

Micul Fermier LV 200S 

 

Daca esti in cautarea unui aparat de sudura cu electrod (MMA), acesta ar putea fi o alegere potrivita. El este un model cu invertor, motiv pentru care consuma putin curent electric si este eficient, putand folosi un curent maxim de 200 A si alimentandu-se cu o tensiune de 220V.

Acest model actioneaza asupra otelului, a fontei si a otelului inoxidabil, dar nu e recomandat la aluminiu, deoarece materialul s-ar putea deforma, avand in vedere conductabilitatea foarte mare. Dispozitivul poate fi folosit pentru orice tip de sudura, indiferent daca vorbim de cea fina sau conventionala, deoarece functioneaza cu toate tipurile de electrozi.

Articolul adus in discutie are protectie la scurtcircuite, pentru a fi cat mai sigur de utilizat. Cantareste destul de mult (5.1 kg), dar e usor de mutat dintr-un loc in altul, gratie manerului incorporat. Pretul de achizitie nu este cel mai mic de pe piata, dar este unul corect.

 

Avantaje

Consuma putin curent electric, fiind rentabil din acest punct de vedere.

Poti suda cu ajutorul lui otel, fonta sau otel inoxidabil.

Iti poate fi de folos atat atunci cand vrei sa sudezi mai fin, cat si atunci cand vorbim de activitati mai obisnuite.

Este sigur de folosit, avand protectie la scurtcircuit.

 

Dezavantaje

Nu e recomandat pentru a fi utilizat cand e nevoie de sudat aluminiu.

 

 

Proweld MINI200Pi 

 

Aparatul de sudura Proweld MINI200Pi face parte din gama de articole de ultima generatie, avand la baza tehnologia IGBT, care inseamna ca aparatul are un randament foarte bun, dar dimensiunile sunt mai reduse decat ar fi normal – 22 x 12 x 18 cm. El e capabil sa lucreze continuu timp de 6 minute, dupa care, va avea nevoie de o pauza de 4 minute pentru a se raci.

Este un model de tip MMA, facand parte din categoria celor cu invertor, deci consuma putina energie electrica si e capabil sa sudeze o multime de tipuri de materiale, inclusiv aluminiu, care e mai sensibil. Va folosit toate tipurile de electrozi inveliti, pentru a te bucura de el atat in lucrarile mai migaloase, cat si in cele clasice.

El poate atinge un curent maxim de sudura de 200 A si e alimentat cu tensiune de 230V. E un produs portabil, usor de transportat cu ajutorul unui maner. Nu este foarte ieftin, dar are un pret corect.

 

Avantaje

Poti suda cu acest model mai multe tipuri de materiale, inclusiv aluminiu, fiind de tipul MMA, cu invertor.

La fabricarea lui s-a folosit o tehnologie ce permite un randament bun, cu dimensiuni mai reduse (22 x 12 x 18 cm).

Poti suda atat fin, cat si conventional, datorita faptului ca foloseste toate tipurile de electrozi.

Este un aparat portabil, simplu de transportat, avand chiar si un maner.

 

Dezavantaje

Pretul de achizitie este semnificativ si nu si-l permite oricine.

 

 

Proweld MIG-180N

 

Acest invertor recomandat pentru sudura MIG si MAG(cu gaz inert/argon ca mediu protector) este una dintre cele mai laudabile oferte de pret din categoria sa. Spunem asta nu numai pentru ca, fiind un invertor, este mai ieftin decat multe transformatoare din comert, aparate care vor consuma mai mult, ci si pentru ca va garanta efectuarea de suturi de calitate superioara si un control eficient al baii de metal topit, intrucat se foloseste pentru o metoda profesionala de sudare.

Ca sa nu se infierbante si sa aiba o durata de exploatare extinsa, include un sistem de ventilare fortata si protectie prin termostat, care il deconecteaza automat in caz de suprasolicitare. Se foloseste in special pe santier, in sudarea otelurilor aliate, incluzand un pistolet specific si un set de duze de diverse dimensiuni(accepta sarma de 0.6 – 0.8mm).

Curentul de sudura folosit este cel continuu si se regleaza in intervalul 30 – 180A, valori specifice pieselor semi-profesionale. Oferta presupune livrarea cu tot cu o cutie de transport si cu masca de protectie, alaturi de cablurile conectoare. In total, dispozitivul cantareste 16 Kg, destul de mult pentru un invertor. Pentru randamentul excelent in metoda de sudura abordata, diversitatea kitului de accesorizare si costurile minime, acesta va fi declarat drept un aparat de sudura MIG la un pret bun.

 

Avantaje

Permite sudura MIG/MAG, fiind echipat cu pistolet si duze pentru sarma

Ofera posibilitati moderate de reglaj si va lucra cu otel in alizaj, fiind util uneori si pe santier

Demonstreaza fiabilitate, prin functia de termostat si cea de ventilare fortata

Asigura un consum redus de energie, facand parte din gama invertoarelor semi-profesionale

 

Dezavantaje

Cantareste mai mult decat alte invertoare semiprofesionale din comert, 16Kg

 

 

 

Cum se foloseste un aparat de sudura

 

Nu trebuie sa fii meserias, ca sa tii un aparat de sudura pe langa casa. Uneori se intampla sa ai nevoie de unul si vecinul de alaturi sa fie de negasit, pentru a ti-l imprumuta. Dar, sa folosesti un astfel de dispozitiv nu e cea mai usoara sarcina, trebuie sa fii atent si sa urmezi cateva reguli simple.

 

 

Informeaza-te bine inainte sa il cumperi

Piata este coplesita de modele de aparate de sudura care folosesc tehnologii vechi sau foarte noi. Trebuie sa te asiguri ca alegi o tehnologie care se pliaza bine pe materialele pe care ai de gand sa (le) lucrezi. Daca vrei sa poti suda o varietate de metale, chiar si aluminiu, numai cea mai noua tehnologie, cea cu plasma, te va ajuta, dar iti va goli buzunarele.

O metoda profesionala, buna pentru variate suduri, care nu va avea costuri atat de mari este cea cu electrod. In aceasta categorie, gasesti aparate traditionale si cu invertor. Cele cu invertor sunt mai eficiente si consuma mai putina electricitate, chiar daca te vor costa ceva mai mult.

 

Cere ajutorul unui prieten

Chiar daca ai pus mana pe un aparat bun, asta nu inseamna ca vei executa suduri perfecte de la prima incercare. In general, vei avea nevoie de o perioada de acomodare si de cateva lectii pentru a reusi sa lipesti cum trebuie doua piese metalice. Astfel, este recomandat sa intrebi un prieten care are ceva experienta cu folosirea acestei tehnologii sau poate chiar un expert.

La inceput va fi mai greu, dar vei invata mai usor cu ajutorul cuiva, chiar si a unui tutorial online, si vei evita multe dintre greselile incepatorilor. Intrucat nu stii inca cum se vor comporta materialele, e indicat sa incepi cu o intensitate mai mica a arcului de curent, crescand, treptat.

 

Foloseste echipament de protectie

Desigur, sudura e o treaba complicata si lucrul cu aparatura din acest sector iti poate pune viata in pericol, daca nu te protejezi cum trebuie. Ai nevoie de un costum neinflamabil si sort, special facute pentru asta, o pereche de manusi de acelasi fel si o casca de protectie care sa iti acopere toata fata si, eventual, gatul.

Daca iti permiti, poti achizitiona si o pereche de papuci, anume pentru aceasta activitate, pe care ii vei putea intrebuinta si in alte momente cand ai de mestesugarit pe langa casa. Este de preferat sa sudezi in aer liber, din cauza substantelor toxice emanate. Pe langa asta, ai mereu grija sa nu atingi metalul in timpul sudarii si sa nu te uiti la flama de sudura fara masca sau ochelari de protectie, pentru ca aceasta iti poate afecta ochii.  

 

 

Ofera-i o mentenanta corespunzatoare

Un aparat de sudura te poate duce multi ani, daca il ingrijesti asa cum se cuvine. In primul rand, respecta indeaproape specificatiile recomandate de manualul de utilizare si nu suprasolicita aparatul.  Daca unul dintre cablurile sau accesoriile acestuia s-au defectat, atunci apeleaza la un service autorizat si nu efectua reparatia de unul singur acasa. Ai grija ca electrozii sa fie uscati inainte de folosire, asigura-te ca nu sunt substante inflamabile prin preajma.  De asemenea, verifica daca firul de alimentare, de masa sau de electrozi este bine izolat, inainte de fiecare utilizare.

 

 

 

Marci populare:

 

Cel mai bun aparat de sudura se va dovedi a fi foarte util, ori de cate ori vei vrea sa lipesti doua obiecte din materiale metalice/termoplastice sau sa realizezi piese ceva mai complexe pentru gospodaria ta, mai ales daca nu dispui de suficienti bani pentru a plati un sudor calificat sau daca-ti place sa faci lucrurile de unul singur. Oricum ar fi, este musai sa stii ce tip de aparat este adecvat sarcinii pe care ti-o propui, asa ca pentru a obtine cele mai bune performante pentru proiectul tau, iti recomandam unul dintre producatorii enumerati mai jos.

 

Oferind solutii inovatoare si avansate tehnologic, vizand imbunatatirea productivitatii si minimalizand costurile de operare, Telwin se ocupa cu fabricarea de aparate de sudura, sisteme de taiere si incarcatoare de baterii de peste 50 de ani.

Datorita gamei largi de produse pe care le comercializeaza, adaptate mai multor domenii de activitate (industria auto, sectorul constructiilor pentru santiere navale, divizii profesionale pentru bricolaj), compania se bucura de extinderea pe pietele a 5 continente, ajungand astfel in casele mai multor utilizatori si devenind, asadar, unul dintre liderii mondiali care activeaza in aceasta sfera.

Cu peste 250 de colaboratori, Telwin este un simbol al eficientei si al profesionalismului, iar la baza acestei afirmatii sta strategia companiei, care se sprijina pe inovare, cercetare avansata si imbunatatirea vizibila a produselor pe care le comercializeaza, astfel incat tot mai multi clienti sa beneficieze nu doar performanta ridicata a acestora, ci si de o asistenta calificata in cazul ivirii unor probleme.

In alta ordine de idei, aparatele de sudura Telwin, indiferent daca sunt cu arc, mig mag etc., sunt destinate utilizarii in regim profesional si, de regula, lucreaza cu toate tipurile de electrozi: rutilici, bazici, inox, fonta, aluminiu etc.

A aparut in 1997 si este o marca ce apartine companiei ProENERG S.A., una dintre cele mai cunoscute firme de comercializare de scule electrice profesionale din Bucuresti. Certificata TUV Austria pentru Sistemul de Management al Calitatii, Sistemul de Management al Mediului si Sistemul de Management al Sanatatii si Securitatii Ocupationale, compania importa sub numele de Proweld  echipamente si accesorii pentru sudare MMA, TIG/WIG, MIG/MAG, taiere cu plasma, redresoare si roboti de pornire.

Sub sloganul “Scule si echipamente pentru o viata”, dispozitivele Proweld au la baza o tehnologie noua in materie de invertoare, numita IGBT (Insulated-Gate Bipolar Transistor), deci vorbim de niste utilaje usoare pentru constructii, care ofera un randament sporit, fiind destinate atat uzului casnic, cat si micilor intreprinzatori.

In plus, un avantaj major al aparatelor de sudura aparute sub aceasta marca este reprezentat de faptul ca lucreaza cu toate tipurile de electrozi inveliti (rutilici, bazici etc.), putand suda optim diferite materiale metalice (otel aliat, inox, fonta etc.).

Pentru ca ProENERG S.A. incheie contracte de colaborare cu distribuitori din diverse zone ale tarii, numarul clientilor creste, astfel ca distributia de scule si utilaje dedicate industriei si utilizatorilor profesionisti se face prin intermediul retelei proprii de parteneri la nivel national.

Oscar Kjellberg a dezvoltat in 1904 primul electrod de sudare invelit din lume si asa a luat nastere compania Esab, un lider mondial in produse de sudura si sisteme avansate de debitare.

Este mai corect spus insa ca Esab este rezultatul fuzionarii, in 1989, a mai multor firme din domeniul industrial, si anume: Alloy Rods Corporation, L-TEC Welding & Cutting Systems, All-State Welding Products, ESAB Automation si ESAB Welding Products care, multumita a peste 300 de ani de experienta in producerea echipamentelor de sudura, au ajuns la rezultate formidabile: electrodul de otel inoxidabil si electrozii cu continut de hidrogen, inclusiv sudura TIG si MIG.

Grupul Esab este organizat pe regiuni: Europa, America de Nord, America de Sud, Asia/Pacific si India, in prezent existand 26 de fabrici in 4 continente. Cu alte cuvinte, animata de dorinta de a satisface nevoile si cerintele clientilor de pretutindeni, compania deserveste mai multe ramuri industriale: transporturi si masini mobile, reparatii si intretinere, laminoare de tevi, conducte, industria auto etc.

In plus, in furnizarea solutiilor eficiente, Esab pune un mare accent pe durabilitate, asa ca realizeaza propria politica privind mediul, sanatatea si siguranta, scazand consumul de energie si de apa si eliminand substantele toxice.

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Tehnoweld TECHNIKMMA130TURBO

 

Cei care doresc un dispozitiv traditional pentru intrebuintare ocazionala, de nivel hobby, sunt sfatuiti sa caute sa achizitioneze in surt timp aceasta oferta Tehnoweld. Dispozitivul este un transformator in curent alternativ, ultra-portabil, conceput pentru a indeplini procedeul MMA.

In acest mod, va utiliza electrozi inveliti de tip rutilic, pentru a obtine o baie de metal topit, utila in sectorul de constructii cu caracter usor si in cazul diverselor lucrari de intretinere. Absoarbe 5kW si este ventilat fortat, pentru a nu se infierbanta dupa cateva minute de lucru.

Curentul maxim de sudura va avea 130A, iar diametrul acceptat pentru electrozi va fi de 1.6 – 3.2mm, dimensiuni adecvate pentru sudarea tevilor si a metalelor in strat subtire si moderat ca grosime. Cantareste 14,2Kg si are un maner cu ajutorul caruia utilizatorul il poate transporta cat mai facil. Kitul iti ofera si cablurile de conexiune, portelectrod, perie cu ciocanel si masca de sudura cu sticla pentru aceasta.

Avand in vedere costurile scazute, kitul complet de accesorii si performantele adecvate pentru utilizare casnica, vom spune ca acest dispozitiv este clar un aparat de sudura ieftin si bun.

 

Avantaje

Este un aparat de tip transformator, acestea fiind cunoscute pentru durabilitatea la utilizare indelungata si pentru pretul scazut

Utilizeaza procedeul MMA, acceptand electrozi de dimensiuni moderate, optime pentru lucrari prin gospodarie sau pentru aplicatii simple de santier

Include ventilare fortata, fiind astfel si fiabil

Se livreaza cu toate cele de trebuinta pentru folosire adecvata si protectie

 

Dezavantaje

Intrebuinteaza numai electrozi rutilici

 

 

Einhell BT-EW 160

 

Acest transformator de sudura de la Einhell va raspunde asteptarilor si necesitatilor multor mestesugari, caci imbina performante de lucru moderate cu un pret foarte bun de achizitie. Dispozitivul va lucra cu electrozi rutilici cu diametre cuprinse intre 2 si 4mm, permitand maxim 160 amperi si asigurand curent continuu ce poate fi reglat la functionare.

Rezulta de aici o stabilitate buna pentru arcul electric si posibilitati optime de utilizare conventionala pentru intrebuintare, in mare parte, in gospodarie. Piesa se va alimenta la 230-400V si este echipata cu siguranta si sistem de racire incorporat. Mai precis spus, ventilatorul integrat asigura o perioada buna de functionare, pana sa necesite racire in sistem standardizat, cum o fac toate dispozitivele pentru sudura.

Asadar, ai la dispozitie intre 5 si 10 minute de sudare efectiva pana la urmatoarea pauza de racire. Pachetul include mai multe piese conexe, gandite ca accesorii: borna pentru impamantare, cablu dotat cu suport pentru electrod, roata pentru reglaj al curentului de sudare si lampa specifica rolului de control pentru supraincalzire. Piesa este prevazuta atat cu maner, cat si cu roti pentru transport. Greutatea totala a dispozitivului este de 21.5Kg, iar garantia are valabilitate 2 ani.

 

Avantaje

Ofera calitate si se poate cumpara relativ ieftin.

Functioneaza in regim de curent continuu, asigurand un arc electric caracterizat de stabilitate.

Lucreaza fiabil, fiind prevazut cu borna de impamantare si lampa de control pentru supraincalzire.

Permite sesiuni de lucru optime, avand ventilator inclus.

 

Dezavantaje

Este destul de greu pentru un transformator portabil, cantarind aproape 22Kg.

 

 

Matrix Mig Mag 140

 

Iata si un aparat de sudura  in argon, care va utiliza sarma de cupru groasa de 0,6-0,8mm, recomandat de catre unii utilizatori si la modificarea, taierea sau lipirea tevilor. Se obtine o sigilare de mare finete, cu un amperaj maxim de 120 amperi. Dispozitivul se alimenteaza la 230V si poate fi intrebuintat in bricolaje prin gospodarie sau ca piesa portabila.

Modelul este prevazut cu sistem cu ventilator pentru a preveni incalzirea precoce a circuitului. De asemeni, o functie luminoasa cu avertizare de supraincalzire iti va permite sa stii exact cat il poti tine in functiune pana sa faci pauza, timpul de lucru pana la atingerea temperaturilor prea mari nedepasind 10 minute.

Se poate regla viteza de alimentare cu fir de cupru in 9 trepte distincte, la fel precum vei putea stabili si gradul de incalzire in doua etape. Aparatul este dotat cu toate piesele indispensabile: potectie, cablu si roti utile la deplasare. Chiar daca modelul este unul portabil, are greutate notabila, de 27Kg, insa este dotat si cu un maner util in transport. Daca decizi sa il achizitionezi, vei beneficia si de o perioada de conformitate la garantie, mentionata la durata de 24 de luni.

 

Avantaje

Permite lipirea metalului pentru lucrul de finete, utilizand sarma de cupru ca material de adaos.

Este asigurat pentru a functiona cat mai mult timp, caci include ventilator pentru racire.

E fiabil, avertizand prin optiune cu semnal luminos cand s-a atins o temperatura prea mare.

Manifesta versatilitate, facand parte din categoria aparatelor care sudeaza cu protectie gazoasa – Argon.

 

Dezavantaje

Este mobil, are portabilitate, insa cantareste 27Kg.

 

 

ADS 200A

 

 

Persoanele care prefera sa cheltuie putine fonduri pentru a cumpara un dispozitiv recomandat in utilizarea conventionala prin gospodarie vor fi inspirate sa analizeze ce este capabil sa faca acest model oferit de ADS. Dispozitivul permite reglarea intensitatii arcului de curent intre valorile de 65-200A si se alimenteaza in intervalul 230 – 400V.

Va functiona cu electrozi rutilici cu diametrul de 2 – 4mm, permitand lipirea diferitelor piese metalice. Racirea se va face cu ajutorul unui ventilator special incorporat, care iti permite sedinte de sudura de pana la 25 de minute, fara sa trebuiasca sa faci pauza pentru racire in intervalul respectiv.

Modelul este unul portabil, cantarind aproximativ 19Kg si masurand 450 x 260 x 330mm. Poate fi transportat facil, caci e dotat cu roti si maner, ambele caracteristici pentru transport. Pachetul standard iti furnizeaza si cablurile de conexiune necesare, cu tot cu clemele de obtinere a arcului de electricitate. Ca bonus, primesti si o masca de protectie foarte utila, mai ales atunci cand nu ai mai detinut un dispozitiv pentru sudura. Obtii si garantie de conformitate la aceasta comanda, pentru o perioada standard de 2 ani, la persoane fizice.

 

Avantaje

Se vinde la un pret foarte bun.

Este indicat pentru utilizare in gospodarie, avand portabilitate buna.

Permite sedinte de sudare prelungite, atingand temperatura de supraincalzire in 25 de minute.

Este accesorizat cu cabluri si cu o masca pentru protectie.

 

Dezavantaje

Consuma destul de multa energie, facand parte din gama aparatelor MMA traditionale.

 

 

Telwin Tecnica TIG 190 DC-LOFT VRD

 

 

Unul dintre cele mai populare dispozitive de sudura pentru metoda TIG este si aceasta versiune propusa pe piata romaneasca de Telwin. Pentru cei care doresc sa practice aceasta indeletnicire la nivel semi-profesional, aparatul va fi extrem de util, caci poate functiona cu si fara electrozi pentru adaos. Pentru metoda MMA va utiliza un kit suplimentar si curent continuu, generand un arc stabil de electricitate.

Vei putea alege orice tip de electrozi: bazici, rutilici, din inox sau chiar fonta. Produsul iti va permite sa lipesti tot felul de materiale, de la titan si cupru, la nichel, otel inoxidabil si tot felul de aliaje ale acestor metale. Pentru a garanta o folosire in deplina siguranta, dispozitivul include un set de functii de siguranta cu protectii la supratensiune si suprasarcina.

Amperajul poate varia in intervalul 10-170A, curentul fiind reglabil ca intensitate, deci caracterizat prin versatilitate in aplicatii. Se vor folosi electrozi cu grosime standardizata, de 1.6-4 mm, iar tensiunea de alimentare este cea intrebuintata conventional, 230V. Ca accesorii, primesti pistol pentru sudura TIG, cablu specific pentru impamantare, un regulator de gaz si nelipsita geanta utila in transport. Garantia inclusa este de conformitate si valabila timp de 2 ani.

 

Avantaje

Este un dispozitiv versatil ca metoda, caci sudeaza nu numai TIG, ci si MMA.

Poate utiliza orice tip de electrozi pentru umplerea fantei de sudura.

Se intrebuinteaza la lipirea unei game extinse de materiale metalice.

Lucreaza cu fiabilitate mare, avand multiple functii de protectie la suprasarcina.

 

Dezavantaje

Costul achizitionarii reflecta indeaproape suma calitatilor si capabilitatilor.

 

 

Telwin Force 165

 

 

Daca ai nevoie de un aparat de sudura profesional Telwin la un pret bun, acest invertor iti va demonstra ca intruneste toate aceste conditii. In primul rand, putem mentiona un cost de achizitie mai mic decat al multor dispozitive traditionale, avand in vedere ca vorbim de tehnologie noua, care utilizeaza curent continuu.

Asadar, arcul de curent va putea fi reglat, iar electrozii intrebuintati pot fi de orice tip. Dispozitivul se descurca bine atat cu electrozi rutilici, bazici, sau acizi(din inox si fonta), care vor avea diametrele situate in intervalul 1.6 – 4.0mm. Produsul va permite reglajul de amperaj in intervalul 10 – 150A, determinand intrebuintarea versatila si necesitati de alimentare conventionale, la 230V.

Fiabilitatea modelului este demonstrata de multiple functii de siguranta: sistem de protectie la subtensiune si supratensiune, optiune cu stabilizare la variatii de tensiune, racire prin ventilare fortata si oprire automata la scurtcircuit. Oferta nu include numai dispozitivul propriu-zis, care cantareste doar 5.5Kg si are astfel portabilitate excelenta, ci si un set de accesorii foarte util. Printre piesele componete ale pachetului se numara: cablurile necesare, echipate cu clesti speciali, masca pentru protectie si o perie speciala care te va ajuta sa inlaturi zgura.

 

Avantaje

Permite economia de energie, fiind un aparat din gama invertoarelor de sudura.

Este ultra-portabil, cantarind mai putin de 6Kg.

Ofera un raport notabil, intre calitate si cost.

Sudeaza utilizand orice tip de electrod: rutilic, bazic, celulozic.

Garanteaza lucrul in siguranta, avand multiple sisteme fiabile.

 

Dezavantaje

Va fi intrebuintat mai mult in gospodarie si la bricolaj, decat la nivel industrial.

 

 

Decaweld Mastro 314 HD

 

Celor care doresc sa identifice in comert un aparat de sudura cu argonfinvent la un pret bun le putem prezenta pe scurt acest dispozitiv Decaweld. Ca tipologie, este un invertor, insemnand ca are un consum mult mai mic decat transformatoarele clasice, iar arcul electric obtinut are o stabilitate superioara.

Metoda principala de sudura abordata este cea cu electrod, adica MMA, insa se specifica si posibilitatea de a lucra in modul TIG(Tungsten Inert Gas), unde va produce suturi mai fine, controlate in mediu gazos. Functioneaza in curent continuu si accepta mai multe feluri de electrozi: bazici, fonta, otel inoxidabil si chiar rutilici.

Sistemul Hot Start asigura amorsarea rapida si usoara a electrodului, iar functia Anti Sticking nu permite lipirea acestuia. E protejat optim in caz de supratensiune, motiv pentru care poate lucra si cu generator de curent, cand nu se foloseste in apropierea unei prize. Cu o plaja de reglaj de 10 – 150A pentru TIG si 20 – 140A pentru MMA, piesa se preteaza atat pentru aplicatii hobby, cat si pentru cateva lucrari semi-profesionale, de santier. In acest scop, se poate transporta fara probleme, atat pe baza manerului integrat, cat si datorita greutatii de numai 10.80Kg.

Pentru ca se livreaza cu toate cablurile necesare si chiar cu masca si valiza de protectie, acest aparat este un real chilipir pentru cei care vor o unealta mai eficienta decat majoritatea pieselor pentru sudura hobby.

 

Avantaje

Este un invertor, consumand putin si fiind foarte usor(10.80Kg)

Permite sudura MMA si TIG, asigurand metode diversificate in acest sens.

Costurile sunt comparabile cu cele ale unui transformator, deci este si ieftin

Accepta multiple feluri de electrozi, in functie de materialul ce trebuie sudat, fiind semi-profesional

 

Dezavantaje

Pentru lucrari profesionale, plajele de reglaj sunt limitate, deci nu e recomandat

 

 

Telwin LINEAR300/S

 

 

Nu putem exclude din acest clasament si dispozitivele intrebuintate in sudura industriala, de capacitate extinsa, care sunt recomandate spre a fi folosite la nivel profesional avansat. De aceea, avem ca exemplu aceasta piesa de la firma Telwin, ce intrebuinteaza curent continuu. Lucreaza trifazat si va efectua lipirea metalelor prin metoda MMA, adica cea cu topire de electrozi acoperiti, prin inchiderea unui arc electric.

Se vor utiliza mai multe materiale de umplere, printre care merita a fi mentionate: aluminiul, fonta, electrozii rutilici, bazici si cei din otel inoxidabil. Consuma 10.5 kW la capacitate de functionare de 100% si va fi utilizat in principal in constructii si aplicatii pe santiere navale. Diametrul maxim suportat pe electrod va atinge 5mm, in timp ce tensiunea de alimentare recomandata e de 400V.

Nu se putea ca acestui produs sa ii lipseasca functia de racire fortata, prin ventilator incorporat, atat de utila in protectia la supraincalzire. Modelul este unul de gabarit mare, caci masoara 950 x 490 x 680mm si cantareste in jur de 70Kg. Pentru deplasare pe distante moderate include si roti de transport, impreuna cu un maner foarte util in acest scop. Dispozitivul este protejat si izolat corespunzator, pentru a garanta utilizarea in conditii standard de fiabilitate. O perioada de 12 luni corespunde garantiei oferite pentru aceasta piesa.

 

Avantaje

Ideal in constructii navale si pe santiere, caci este un aparat profesional pentru sudura.

Are fiabilitate, fiind izolat si protejat corespunzator si dotat cu ventilator pentru racire.

Asigura reglaj la intensitate si curent continuu, deci stabilitate buna a arcului electric si sudura uniforma.

Lipeste foarte multe tipuri de material: inox, otel, fonta, aluminiu etc.

Lucreaza cu orice tip de electrod de umplere, inclusiv cu cele mai pretentioase, din aluminiu.

 

Dezavantaje

Facand parte din gama dispozitivelor profesionale, are dimensiuni si greutate considerabile.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

Lasa un comentariu

0 Comentariu