6 Informatii Importante Despre Electrovalvele Pentru Masina De Spalat

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Electrovalvele sunt dispozitive foarte des intalnite si foarte importante pentru buna desfasurarea a unui proces, avand rolul de a inchide sau deschide un anumit traseu, foarte uzuale pentru masinile de spalat, si iti voi prezenta cateva informatii relevante, pentru a intelege rolul lor.

 

Electrovalva este o piesa importanta a masinii de spalat, aceasta facand posibila alimentarea cu apa calda sau rece, dupa cum este tipul masinii sau a programului. Aceasta face lagatura dintre furtunul de alimentare si sursa de apa si permite intrarea apei in masina, in functie de necesitatile acesteia. In caz ca ai o problema cu alimentarea de apa, fie are un debit redus, fie nu ajunge deloc, atunci poti curata furtunul pentru a indeparta eventualele depuneri si, daca tot nu se rezolva problema, cu siguranta trebuie inlocuita electrovalva. 

Nu este o operatiune dificila, dar trebuie sa alegi un model compatibil cu tipul masini de spalat de acasa. 

 

Cum functioneaza o electrovalva pentru masina de spalat?

Sursa de alimentare cu apa pentru masina de spalat se leaga la aceasta prin intermediul unui furtun care are o electrovalva, ce este controlata prin curent electric, pentru a functiona in conformitate cu programul. Astfel aceasta se va deschide pentru a permite apei sa intre in masina, respectand cantitatea de care este nevoie, si se va inchide automat dupa ce a fost adusa intreaga cantitate. 

Defectarea acesteia poate conduce la o spalare superficiala, cu o cantitate de apa mult prea mica, la o temperatura care nu este potrivita cu setarile programului, in caz ca masina se alimenteaza direct cu apa calda, sau chiar poate determina oprirea masinii de spalat. Electrovalva nu se poate repara, ci trebuie inlocuita. 

 

Ce unelte trebuie sa ai la indemana pentru a schimba o electrovalva la masina de spalat?

Chiar daca este o operatiune simpla, ai nevoie de cateva unelte la indemana pentru a putea lucra in bune conditii si pentru a nu face prea multa murdarie. Astfel trebuie sa dispui de: un cleste, surubelnite de mai multe tipuri, multimetru, lanterna, o galeata si, bineinteles, noua electrovalva pe care sa o inlocuiesti.

Inainte de a achizitiona o noua electrovalva, verifica daca nu sunt infundate furtunurile de alimentare, si curata filtrele, pentru a fi sigur ca problema este o electrovalva defecta. Cand pornesti la cumparaturi, ai grija sa ai la tine toate datele despre masina de spalat, pentru a alege un model compatibil.

 

Deconecteaza masina de spalat de la sursa de apa si curent electric inainte de a lucra

Primul pas pe care trebuie sa il faci, atunci cand vrei sa verifici starea furtunurilor si a electrovalvei, este sa deconectezi masina de spalat. Astfel vei scoate stecherul din priza pentru a nu exista accidente neplacute si vei inchide robinetul de alimentare cu apa, pentru a nu provoca o inundatie. 

Chiar daca ai oprit alimentarea cu apa, atat calda, cat si rece, daca este cazul, pe furtun tot mai este o cantitate de apa ramasa, asa ca pozitioneaza galeata in asa fel incat sa poti aseza usor capetele furtunurilor. 

Cu ajutorul clestelui incearca sa slabesti putin saiba, pentru a putea deconecta furtunul, apoi desfa cu mana. Capatul liber al furtunului il vei pune in galeata, pentru a goli apa ramasa in acesta.

 

Verifica filtrele

Prinderea in filtre a murdariei si a altor reziduuri poate conduce la infundarea acestora, ceea ce va ingreuna accesul apei. Le poti curata cu usurinta si, daca aceasta era problema, ai scapat fara a mai fi nevoit sa inlocuiesti piesa, adica electrovalva masina spalat

Chiar daca filtrele sunt curate, pot fi infundate furtunurile, asa ca verifica-le si pe acestea. Cu ajutorul lanternei vei vedea mai usor care este starea filtrelor din interiorul furtunului si incearca sa le cureti cu atentie, pentru a nu le deteriora.

 

Verificarea electrovalvei

Cu ajutorul surubelnitei vei desface capacul de la masina de spalat, in fata sau din spate, in functie de model, pentru a putea avea acces la electrovalva. Desfa cu grija legaturile acesteia si eticheteaza-le pentru a le putea pune apoi la loc corect. Cu ajutorul unui multimetru, verifica daca este curent pe cele doua fire de legatura. In caz ca pe ecranul multimetrului nu este prezenta nici o rezistenta, acesta afisand 0 sau infinit, atunci electrovalva este defecta si trebuie inlocuita. 

Schimbare electrovalvei

In cazul in care ai verificat electrovalva si aceasta necesita o inlocuire, treci la pasul urmator. In functie de modelul masinii de spalat, pretul unei electrovalve poate sa difere, dar fata de pretul de achizitie a unui electrocasnic nou, investitia de inlocuire a acesteia este foarte mica. 

In magazinele online de specialitate gasesti nenumarate modele cu preturi incepand de la 20 – 30 de lei, iar daca esti o persoana practica si iti place sa faci diverse lucrari in gospodarie, o poti inlocui si singur, mai ales daca masina de spalat a iesit din garantie. Astfel, cu putina rabdare si indemanare, nu vei avea alte costuri in afara de pretul de achizitie.

Pentru a inlocui o electrovalva defecta trebuie sa deconectezi masina de spalat de la sursa de curent electric (vei scoate stecherul din priza) si sa opresti robinetul de alimentare cu apa. In caz ca este un model care are doua componente de alimentare cu apa, calda si rece, le vei opri pe amandoua. 

Deconectezi cu grija furtunul si il golesti intr-o galeata, deoarece va mai avea apa ramasa de la ultima utilizare. Cu ajutorul surubelnitei desfaci suruburile care prind capacul din spate sau din fata la masina de spalat, si il indepartezi pentru a avea acces la electrovalva. 

Trebuie sa fii foarte atent la culoarea firelor si la pozitia acestora pentru a putea monta noua electrovalva corect, asa ca eticheteaza-le si eventual fa si o fotografie pentru a fi mai sigur. Pentru a deconecta firele trebuie sa tragi dopurile atasate. De cele mai multe ori, electrovalva este prinsa de furtun cu ajutorul unei cleme pe care trebuie sa o desfaci, fie cu surubelnita, daca este prinsa in suruburi, fie cu ajutorul unui cleste, daca este de alt tip. Deconecteaza electrovalva de pe furtunul de admisie a apei in masina. 

Verifica din nou ca ai luat o piesa corecta de inlocuire, sau mergi direct cu piesa la magazin, pentru a nu avea probleme achizitionand un model care nu este compatibil. Piesa noua se fixeaza urmarind in sens invers operatiile pe care le-ai facut la deconectare. 

 

Lasa un comentariu

8 Comentarii

Moraru ion

October 17, 2021 at 10:37 am

Buna ziua la noi intra apa in masina de spalat cind da sa se porneasca scrie pe ecran f2 si arata robinetu rosu.ce poate sa aiba?

Répondre
Mesterul

November 1, 2021 at 10:49 am

Buna, Ion,

Verifica manualul de utilizare al masinii ca sa intelegi mai exact ce indica display-ul.

Din ce stiu eu, F2 la unele modele inseamna scurgere de apa – verifica daca este apa in tava de jos, furtune sparte, racord etc.

Succes!

Répondre
Lala

September 28, 2020 at 5:34 pm

Bună seara, la mine problema e ca intră apa in masina de spalat.nonstop, trebuie să închid apa de la sursă si m-am gândit că e electrovalva, poate cineva să-mi răspundă dacă stie? Masina e Candi grand6, mulțumesc

Répondre
Mesterul

September 29, 2020 at 8:09 am

Buna, Elena,

Intr-adevar, cel mai probabil, electrovalva a cedat.

Ia legatura cu un meserias.

Cele bune!

Répondre
Laur

July 13, 2020 at 8:05 pm

Salut .am si eu un whirlpool si i-am schimbat electrovalva si tu nu se alimenteaza cu apa…se învârte stoarce dar nu intra apa în ea automat stie cineva ce problema ar avea multumesc

Répondre
Mesterul

July 15, 2020 at 11:01 am

Buna, Laur,

Nu stim care ar putea fi problema. Speram ca poate vei primi aici niste sugestii de la alti cititori.

Filtrul de scame l-ai curatat?

Répondre
Laur

July 15, 2020 at 12:51 pm

am reparația ..era placa ..problema am schimbat placa nouă ..si acum functioneaza ..?

Répondre
Andrei

July 12, 2021 at 9:52 am

Care placă ?

Répondre