Ghidul electricianului: Schema instalatiei electrice la casa

Am modificat articolul ultima data pe: 20.07.24

 

Pe cate randuri asezi conexiunile in tabloul electric? Cati metri liniari de cablu iti trebuie pentru intreaga casa? Optezi pentru instalatie electrica aparenta sau ingropata? La ce inaltime asezi prizele si corpurile de iluminat? Iata doar cateva dintre intrebarile la care trebuie sa raspunzi corect si complet, daca vrei un sistem electric, sigur si eficient, in locuinta.

 

Ce este tensiunea electrica si ce curent avem la priza

Prin “tensiunea curentului electric” se intelege, din punct de vedere tehnic, lucrul mecanic efectuat de o unitate electrica pentru a parcurge un circuit. Aceasta marime fizica se masoara in volti. Pentru locuinte vorbim intotdeauna despre curent de tensiune joasa care poate fi:

 – tensiune de faza, de 220 – 230V, pe care o avem in mod standard la priza, potrivita pentru cele mai multe aparate electrice de joasa tensiune (laptop, televizor, frigider, cuptor cu microunde etc.);

 – tensiune de linie sau curent trifazat, cu 400V, care poate fi necesar pentru consumatorii mai puternici, precum cuptoarele electrice sau unele plite cu inductie.

Curentul monofazat este suficient pentru o putere de pana la 9.9kW la 50A, desi in locuinte se lucreaza de regula cu un maxim de 6.7kW la 32A. Pentru tot ce depaseste 9.9kW ai nevoie de tensiune trifazata.

Cat costa o instalatie electrica la casa noua

Pentru implementarea de instalatii electrice interioare, pretul mediu este de aproximativ 1000 – 1200RON pentru un apartament cu o camera, de 2400 – 2500RON pentru locuinte cu trei camere si de aproximativ 3000RON pentru case sau apartamente mai mari.

Poate sa para o investitie costisitoare, insa, daca il compari cu restul costurilor pe care trebuie sa le acoperi cand iti faci casa sau renovezi apartamentul, dar si cu pretul electrocasnicelor pe care le vei conecta la retea, vei realiza ca care merita banii si mai ales, un electrician autorizat care sa iti ofere calitate buna si siguranta in exploatare.

 

Ce se includ in instalatii electrice pentru case

In primele pagini din orice carte cu titlul “Ghidul electricianului” vei gasi enumerate categoriile principale de elemente pe care le include o instalatie electrica si de care trebuie sa tii cont, daca iti construiesti o casa noua sau vrei sa schimbi instalatia intr-o locuinta mai veche:

 – panoul sau tabloul electric – de unde se face distributia energiei pe circuitele interioare si exterioare ale casei;

 – contorul electric – prezent in toate modelele de scheme de instalatii electrice, care are rolul de a masura consumul de curent;

 – circuitele electrice – cablurile care duc curentul pana la prize si intrerupatoare si care formeaza cea mai mare parte dintr-o schema de instalatie electrica pentru casa;

 – doze de ramificatie – nu prea exista instalatii electrice fara legaturi in doza, cele mai multe scheme incluzand unul sau mai multe puncte in care doua sau trei circuite se intersecteaza;

 – prize si intrerupatoare;

 – materiale izolante pentru protectia circuitelor electrice;

 – corpuri de iluminat;

 – elemente auxiliare.  


Etape de proiectare de instalatii electrice – ce inseamna si la ce foloseste

Montarea de instalatii electrice nu este un proces impulsiv si foarte adaptabil, in sensul ca poti sa umbli oricand pe la circuite, sa mai adaugi, sa mai carpesti etc. O instalatie stabila si sigura se planifica precis inca de la inceput, iar proprietarul locuintei are un rol important in aceasta etapa.

Acum se hotaraste, in detaliu, cate corpuri de iluminat vor fi folosite in fiecare incapere, ce nivel mediu de intensitate a luminii se va avea in vedere, la ce inaltime vor fi montate, ce tipuri de intrerupatoare le sunt asociate si unde sunt instalate etc.

Orice instalatie electrica de apartament trebuie sa prevada cat mai exact:

 – cate prize sunt necesare;

 – unde sunt instalate;

 – ce tipuri de prize vor fi folosite;

 – unde vor fi amplasati consumatorii mari etc.

Gandeste-te deci foarte bine:

 – daca vrei lustra cu un singur bec sau candelabru;

 – o priza suplimentara langa pat;

 – Priza in blatul de bucatarie montat in centru, stil insula;

 – cate electrocasnice vei avea permanent sau frecvent in priza in bucatarie etc.

La toate acestea, mai adauga si proiectele de viitor, suplimentand cu cateva puncte de consum daca planuiesti sa mai faci unele modificari in anii care vor veni.

Daca vrei sa concepi singur un astfel de proiect este bine sa stii ca va trebui sa te familiarizezi foarte bine cu cele mai populare simboluri electrice, pentru a putea reprezenta corect, intr-un limbaj tehnic, toate detaliile instalatiei.

Ce fel de cablu se foloseste la instalatia electrica

Din punctul de vedere al materialului din care sunt confectionate aceste elemente ale instalatiei, poti alege in principal intre doua tipuri de cabluri electrice:

 – cabluri din cupru (nu au o notatie specifica) – cu conductivitate buna si rezistenta redusa, insa ceva mai scumpe, foarte populare in instalatiile electrice casnice;

 – cabluri electrice pentru casa, din aluminiu (A) – mai ieftine, se deformeaza in timp si ofera doar doua treimi din nivelul de conductivitate al cuprului (vei avea ai multe pierderi pe traseu).

Daca iei in considerare structura interna a cablului ai de ales intre:

 – cabluri dintr-un singur fir electric conductor numite si rigizi sau monofilari, la care se face referire prin sintagma de “schema monofilara electrica”;

 – cabluri alcatuite mai multe fire conductoare, denumite si monofilare sau flexibile, mai potrivite pentru circuitele care au nevoie de o elasticitate sporita.

 

Cum faci corect o dimensionare de cablu electric

Exista mai multe dimensiuni de cablu electric, si prin dimensiune facem referire la sectiunea acestuia (nu diametru). Cele cu care se poate lucra in locuinta, potrivite pentru curentul monofazic utilizat in mod standard, sunt de:

 – 1.5mmp – varianta disponibila doar pentru cabluri din Cu, potrivita pentru circuitele in care sunt asociate corpurile de iluminat, si care sustine eficient pana la 25A si 5500W;

 – 2.5mmp – cu structura din Cu (max. 34A si 7480W), dar si Al (max. 27A si 5940W), potrivit si pentru circuitele de prize;

 – 4mmp – potrivite pentru circuite din cupru cu cel mult 45A si 9900W sau Al cu maxim 35A si 7700W;

 – 6mmp – pentru maxim 57A si 12540W, daca sunt din cupru, si 45A si 9900W, daca sunt din aluminiu;

 – 10mmp – pentru circuite din aluminiu care sustin pana la 61A si 13420W sau din cupru, cu maxim 78A si 17160W.

Pentru ca versiunile mai groase sunt mai scumpe, desi au pierderi mai mici pe traseu, cele mai populare cabluri folosite in locuinta sunt cele de 1.5 si 2.5mmp. Nu exista propriu-zis o formula de calcul pentru sectiune de cablu, simpla si completa, pe care sa o poti aplica rapid. Sectiunea optima depinde de mai multi factori, precum:

 – tipul de curent din circuitul electric;

 – modul de instalare a cablului (aerian, liber, subteran etc.);

 – temperatura la care functioneaza;

 – caderea de curent permisa;

 – densitatea de curent permisa etc.

Cel mai bine este sa apelezi la un profesionist, pentru un calcul de sectiune de cablu realizat corect, in special cand vine vorba despre consumatorii mari si incorporabili. Mai poti opta si pentru folosirea orientativa a unui calculator de sectiune disponibil online, precum cel disponibil pe miculelectrician.ro.

In ceea ce priveste numarul de metri liniari de cablu de care ai nevoie, este important sa stii ca un electrician autorizat va realiza intotdeauna o antemasurare cu tine de fata, in care va evalua, direct pe traseele planificate, lungimea de care ai nevoie. Astfel, poti interveni daca realizezi in timpul acestui proces, ca unele dintre planurile tale nu sunt realiste sau nu merita costurile suplimentare.

 

Ce culoare au firele de impamantare, faza si nul

Un alt aspect important, pe care este bine sa nu-l uiti, este sa te asiguri ca electricianul foloseste cabluri colorate, pentru a fi mai usor sa faci reparatii cand va fi cazul, sau daca vrei sa instalezi singur o lustra:

 – galben-verde pentru impamantare – conductor conectat la sol, care nu transporta in mod normal curent, dar o poate face in cazul unei defectiuni in retea, protejand restul circuitelor si electrocasnicele. Toti conductorii de nul formeaza schema de impamantare pentru casa;

 – maro, negru sau gri pentru faza;

 – albastru pentru nul.

Pe orice schema electrica de priza si intrerupator, precum si pe corpurile de iluminat, vei gasi cate un simbol pentru faza si nul, astfel incat sa fie foarte clar unde se conecteaza fiecare cablu:

 – L – pentru faza;

 – N – pentru nul.

 

De ce ai nevoie de un tablou electric la casa sau apartament

Tabloul electric are trei roluri esentiale in schema de instalatie electrica pentru casa:

 – distributia curentului in retele electrice – tabloul este locul in care energia oferita din retea este distribuita mai departe, prin circuite, catre punctele de consum. De cele mai multe ori, o schema de tablou electric va include doua linii separate: pentru circuitele de prize si cele pentru iluminat;

 – siguranta – pe langa legaturi, un tablou electric include si module de siguranta, care preiau suprasarcinile si opresc alimentarea pe circuit, prevenind astfel aparitia de incendii si afectarea dispozitivelor conectate la prize;

 – accesibilitate – de la tabloul electric poti opri usor curentul pe circuitul care alimenteaza iluminatul pentru o anumita incepere, atunci cand vrei sa montezi, de exemplu, o lustra.

Tipuri de intrerupatoare

Atunci cand citesti o schema de instalatie electrica pentru casa este bine sa stii ce tipuri de intrerupatoare pot fi incluse, chiar daca optezi pentru scheme electrice explicate, mai usor de inteles pentru cei care nu au pregatire de specialitate. Poti alege ca elemente de circuit:

 – intrerupatoare simple, duble, triple etc. – in functie de numarul de corpuri de iluminat pe care vrei sa le gestionezi;

 – interupator cruce – folosit ca intermediar, pe un circuit, cu intrerupator cap-scara, care permite aprinderea si stingerea unui corp de iluminat din doua puncte diferite;

 – cu apasare (clasic), tactil (prin atingere), cu senzor de miscare si/sau temporizator (recomandate pentru cei care doresc sa faca economie la curent);

 – cu lumina graduala;

 – montat pe perete, in stratul de tencuiala sau ingropat.

Nu uita ca daca vrei sa amplasezi intrerupatoare in baie ai nevoie de modele speciale, protejate impotriva aburilor. Desi sunt destul de usor de montat si poti gasi rapid pe net o schema electrica pentru un intrerupator dublu sau triplu, este bine sa apelezi pe cat posibil, la un profesionist, care stie cum se leaga un intrerupator dublu sau simplu, cruce sau cap-scara, din propria experienta si se poate adapta usor la diverse situatii din practica.

 

Tipuri de prize

Desi par simple, prizele sunt unul dintre elementele care iti pot da batai de cap daca nu esti sigur care sunt variantele cele mai potrivite pentru casa ta. Iata cateva dintre cele mai populare clasificari care te ajuta sa optezi pentru modele sigure si eficiente:

 – monofazate sau trifazate – in functie de curentul care va circula pe traseu;

 – fara impamantare sau cu impamantare – cele din urma sunt recomandate in special daca vrei sa conectezi un aparat electrocasnic;

 – aplicate pe perete sau ingropate in tencuiala, in functie de modul de realizare a instalatiei;

 – cu gheare sau cu suruburi – primele sunt mai usor de montat, ultimele sunt mai stabile;

 – simple, duble, triple etc. – in functie de numarul de consumatori pe care ii poti conecta.

 

Instalatie electrica aplicata pe perete sau ingropata

Una dintre deciziile pe care trebuie sa le iei este alegerea intre o instalatie aparenta, la care cele mai multe cabluri sunt prins la exteriorul peretilor si camuflate in canale pentru cablu, cel mai adesea confectionate din PVC si una ingropata.

Vei aprecia prima strategie de lucru daca peretii sunt din beton si crearea de santuri pentru o instalatie ingropata inseamna mult efort si timp. Poate fi insa folosita si ca varianta de instalatie electrica pentru o casa din caramida, dar si pentru cele ridicate integral din lemn.

La o instalatie aparenta, poti face usor reparatii atunci cand cablurile prezinta defectiuni, fara a mai fi nevoie sa spargi peretii, si instalezi mai rapid prize si intrerupatoare. Pe de alta parte cablurile sunt in acest mod mai expuse la factorii de mediu.

 

Ce inseamna firida de bransament

Firida destinata bransamentelor este un dulap metalic, folosit pentru crearea conexiunilor intre coloanele electrice si racordul electric. Tot in interiorul sau se pot monta si aparatele care asigura protectia acestora. Se foloseste insa rar la locuinta privata, si mai frecvent la cladirile cu multe etaje, care presupun un numar mare de circuite.

Instalatia electrica pentru plita cu inductie

Daca ai ales inductia electrica pentru ca o astfel de plita consuma mai putin, este bine sa stii ca aceste produse sunt considerate consumatori mari si este bine sa ai un circuit separat pentru acest tip de aparat electrocasnic, mai ales daca ai optat pentru o versiune de putere mare. Detaliile tehnice sunt prevazute de regula in schema electrica pentru plita cu inductie, pe care o vei gasi in pachetul de livrare. 

Inainte de a achizitiona un produs electrocasnic de putere mare, de orice tip, este bine insa sa te asiguri ca nu depaseste 6.7kW, cat asigura de regula furnizorul de energie prin reteaua monofazata. In caz contrar, va fi necesar sa soliciti suplimentarea pana la 9kW, ceea ce poate fi un proces dificil, in functie de compania cu care ai contract.

Nu uita ca faptul ca, chiar daca detii o trusa de scule electrice, completa si performanta, uneltele de calitate nu inlocuiesc experienta de instalator. Desi realizarea instalatiei electrice a locuintei in regie proprie poate parea un proiect palpitant si relativ simplu, sunt multe detalii tehnice care iti pot scapa usor, daca nu ai cunostinte suficiente in domeniu, si care pot duce la accidente nedorite. Lasa deci pe seama specialistilor aceste tipuri de proiecte.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu