Cum sa montezi placile din gips-carton

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Daca esti o persoana indemanatica si dispui de timp, atunci poti face singur diferite operatiuni de renovare in casa, iar in acest ghid, vei gasi toate informatiile necesare pentru a monta placile de gips-carton.

 

Cu siguranta ai auzit de gips carton, cunoscut si sub denumirea de rigips, un material de constructie foarte popular in alte tari, care este folosit si in Romania, si are mare succes. Este preferat de multe persoane, deoarece se finiseaza foarte usor si poti si singur sa iti faci anumite operatiuni de reamenajare in casa.

In acest articol, ce se doreste a fi un ghid montare rigips, vei gasi o serie de informatii de baza, pentru a putea sa faci aceasta lucrare singur.

 

Ce tipuri de rigips gasesti?

Acest material de constructii se gaseste sub forma de placi rigips, si are in compozitie gips natural, hartie, apa, agenti de afanare si de coagulare, precum si adezivi.

In functie de anumite caracteristici, poti sa gasesti in comert, urmatoarele tipuri:

  • Fara caracteristici speciale – sunt cele mai ieftine placi rigips, de culoare alba, ce se pot folosi pentru tavan fals, pentru a face pereti interiori, in locuri in care umiditatea este mai mica de 65%.
  • Rezistente la apa – in caz ca vrei sa faci pereti despartitori in baie sau bucatarie, sa pui un tavan fals in zone unde este umiditate mare, atunci vei apela la acest tip, special tratat pentru a rezista la apa. Hartia de la exterior este rezistenta la apa, iar gipsul este, de asemenea, tratat special impotriva umiditatii excesive. Placile sunt de culoare verde.
  • Rezistente la foc – aceste placi sunt de culoare roz si au in componenta anumite materiale rezistente la foc, un procent important fiind de fibra de sticla. Se recomanda atat pentru tavan rigips, cat si pentru pereti in zone expuse la pericolul de incendiu.

Acum, dupa ce ai vazut ce tipuri sunt si stii exact ce ai nevoie, sa mergem mai departe si sa vedem ce scule si materiale sunt necesare.

Ce unelte si ce alte materiale sunt necesare?

Cu siguranta, intr-un ghid montare rigips, trebuie sa ai si o lista cu uneltele de care te vei folosi, dar si ce alte materiale vei mai avea nevoie.

Unelte necesare montaj rigips:

  • Masina de gaurit (bormasina) – este un dispozitiv cu ajutorul caruia vei da gaurile in diferite materiale. Astfel, vei monta suportul, vei fixa placile, iti va fi de folos si pentru a amesteca materialul pentru tencuiala, cu ajutorul unui dispozitiv numit melc; 
  • Autofiletanta – este tot un dispozitiv, cu ajutorul caruia vei putea fixa placile cu suruburi, usor de folosit si rapid;  
  • Masina de slefuit – iti poate fi de ajutor la final, pentru a finisa placile inainte de a aplica tencuiala exterioara. Placile sunt unite cu ajutorul unui chit, ce trebuie bine finisat pentru a nu se vedea imbinarile pe un perete despartitor sau pe tavan; 
  • Flex – inainte de a monta un profil rigips, acesta trebuie taiat la dimensiune, iar un flex iti va fi de mare ajutor pentru aceasta operatiune. 
  • Mai ai nevoie si de o ruleta, creta pentru a trasa dimensiunile, un cleste, cuter, o surubelnita.

Lista de materiale cuprinde, pe langa placile de rigips, si: profile rigips, coltare, suruburi pentru a fixa profilul, cuie cu filet pentru a prinde placile de profile, banda pentru imbinarea placilor, glet.

 

Ce tehnici de fixare a placilor de rigips sunt?

In functie de suportul de fixare sunt doua tehnici si anume:

  • Pe structura metalica – este de preferat atunci cand suportul nu este perfect drept si, in plus, iti permite sa pui si diferite alte materiale pentru izolatie, pentru o acustica mai buna.

Pentru montaj profile rigips nu ai nevoie de o pregatire in domeniu si poti sa iti faci si singur lucrarea, chiar daca esti incepator.  Primul pas il constituie marcarea locurilor unde vor fi amplasate profilele metalice, atat pe verticala, cat si pe orizontala. Dupa ce se verifica ca sunt bine trasate, acestea se fixeaza cu ajutorul diblurilor si suruburilor la distantele recomandate de producator.

Daca este necesar, inainte de montarea placilor, se pune izolatia. Placile se fixeaza de profilele metalice cu ajutorul suruburilor autofiletante. Inainte de fixare nu uita sa decupezi zonele ce vor fi prevazute pentru prize sau intrerupatoare. Pe zonele de imbinare se pune banda si adeziv. La final se slefuiesc zonele de imbinare si apoi se poate aplica vopsea sau tapet, dupa cum iti doresti.

  • Pe structura de lemn – ce se recomanda cand suportul este perfect drept si nu vrei sa mai pui alte izolatii. 

Este foarte usor de realizat, deoarece placile se lipesc cu ajutorul unui adeziv rigips. Astfel, pentru o buna rezistenta, se pune cu o gletiera, adevizul, la o distanta de 30 cm, atat pe orizontala, cat si pe verticala, sub forma de discuri cu diametrul de 10 cm si grosime de 2 cm. Placile se fixeaza prin presare. Dupa uscare se face chituirea rosturilor, apoi se aplica finisajul dorit. 

Ce poti sa faci cu placile de rigips?

In caz ca nu vrei un tavan fals polistiren, poti sa apelezi la placile de rigips pentru a reface tavanul. Sunt multe situatii in care lucrarile de renovare la tavan sunt foarte costisitoare si necesita operatiuni mai laborioase, iar placile de rigips pot fi o solutie buna. 

Poti sa faci un perete fals pentru a desparti o camera care este de dimensiuni mai mari sau zona de bucatarie, pentru firme etc. Pot fi si pereti despartitori decorativi, care sa aduca un plus in imaginea generala.

In caz ca vrei sa delimitezi o anumita zona dintr-o camera, spre exemplu biroul sa fie despartit de canapea unde te relaxezi, un paravan despartitor poate fi o varianta foarte buna si usor de realizat. 

 

Acum ca ai citit acest ghid montare rigips, poti sa te hotarasti daca vei face lucrarea singur sau vei apela la o firma. Daca ai trusa ta de scule si putin timp liber, poti sa incerci si cu siguranta lucrarea va iesi de calitate si asa cum iti doresti. 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

miron gabriel

June 4, 2022 at 7:30 pm

Am un living si vreau sa mai pun un tavan cu rigips , dimensiuni lungime 6,65m cu 3, 75 m, cat ma costa ?

Répondre
Mesterul

June 28, 2022 at 11:09 am

Buna,

Daca te ocupi singur de manopera, o sa te coste doar materialele.

Mult succes!

Répondre