Notiuni de baza: simboluri electrice

Am modificat articolul ultima data pe: 20.07.24

 

In multi dintre noi se afla un electrician amator care asteapta sa se puna in evidenta, incepand cu instalarea termostatului la centrala si pana la reparatii de intrerupatoare, cabluri de alimentare sau incalzitoare de apa. Afla din acest ghid cateva dintre cele mai uzuale simboluri electrice de care ai nevoie pentru astfel de interventii.

 

Aria reparatiilor la care se incumeta un electrician neprofesionist este destul de extinsa. Pentru a te putea descurca insa in acest domeniu, chiar daca nu ai facut cursuri de specialitate, ai nevoie de un nivel minim de cunostinte de baza. Printre ele se numara si acele semne conventionale esentiale pentru citirea si interpretarea schemelor electrice. Iata o parte dintre ele si cateva sfaturi despre cum le poti deprinde mai usor.

 

Simboluri pentru prize in scheme electrice

Daca vrei sa poti intelege mai bine schemele electrice pentru locuinte, trebuie sa cunosti cateva simboluri de instalatii electrice interioare de baza, iar o parte dintre ele sunt dedicate prizelor. De exemplu:

 – Ca simbol pentru priza electrica simpla se foloseste o reprezentare similara unei furci fara dinti, pozitionata pe orizontala, sau o linie orizontala continuata cu un U rasturnat

 – Un simbol pentru priza dubla include in plus cifra 2 pozitionata in interiorul lui U

 – Pentru priza cu impamantare se mai adauga o linie verticala la imbinarea dintre coada si U.

Curent alternativ si curent continuu

Sunt doua dintre cele mai simple si mai des intalnite semne electrice, pe care este important sa le cunosti atat pentru citirea schemelor electrice, cat si pentru crearea de astfel de reprezentari pentru comunicarea mai facila cu instalatorul sau diverse proiecte de constructii.

 – Ca simbol de curent continuu se foloseste o linie orizontala continua, sub care este desenata o linie orizontala intrerupta

 – Pentru curent alternativ, ca simbol, este utilizata binecunoscuta sinusoidala sau linie serpuita.

 

Reprezentarea intrerupatoarelor in circuite electrice cu scheme detaliate

Pentru ca tehnologia a permis extinderea si diversificarea modelelor de intrerupatoare, incluzand si modele tripolare sau de intrerupator cu temporizare, si cand vorbim despre simboluri electrice care le reprezinta vom avea de-a face cu o lista putin mai lunga decat la alte elemente. In general, ca simbol pentru intrerupator vei gasi o prezentare grafica similara unei chei schitate, care are doar dintele din capat. Acesta este intrerupatorul monopolar cu executie standard.

 – Un intrerupator monopolar cu executie etansa are rotundul de la cheie colorat pe jumatate

 – Cel cu executie exploziva il are colorat complet

 – Intrerupatoarele monopolare cu lampa de semnalizare au cercul taiat in cruce

 – Cheia care simbolizeaza intrerupatorul bipolar are doi dinti

 – Cea care semnifica o versiune tripolara are trei dinti

 – Un intrerupator tip sonerie, cu revenire, are doar cercul reprezentat cu linie continua, restul simbolului fiind desenat cu linie intrerupta.

 

Simbol pentru tablou electric si semne pentru sigurante

Tabloul electric este simbolizat printr-un trunghi echilateral cu fundal galben si marginea neagra, care include un fulger orientat in jos. Daca esti hotarat sa te familiarizezi cu simboluri de instalatii electrice interioare si exterioare este bine sa le cunosti si pe cele pentru sigurante.

 – Simbolul pentru siguranta fuzibila este un dreptunghi necolorat, taiata la jumatate, pe lungime, de o linie continua.

 – Siguranta automata are un simbol ceva mai complex, fiind reprezentata de o linie orizontala care are in mijloc un segment taiat si ridicat la 30 de grade, pe care se afla desenate o sageata si o linie verticala, care formeaza un patrat spre stanga.

 

Semne si simboluri pentru doze

Nu prea te vei descurca cu citirea schemelor electrice pentru locuinte, daca nu esti familiarizat cu elementele grafice folosite ca simboluri pentru doze. Doza de ramificatie si cea de aparat sunt cele mai intalnite si sunt folosite pentru a face conexiunile electrice, fiind montate intre prize si intrerupatoare sau aparate.

Doza de ramificatie are ca simbol un cerc taiat in patru, cu extremitatile vizibile ale liniilor care se incruciseaza in centrul sau, iar cea de aparat seamana cu o sticla cu corpul rotund si gatul lung, subtire si drept. Ambele simboluri grafice sunt colorate integral, cel mai adesea in negru.

 

Indicarea contoarelor de energie in schemele electrice

De pe lista de simboluri electronice necesare pentru a intelege o schema electrica de locuinta nu poate lipsi contoarul, indicat printr-un dreptunghi taiat in partea de sus, care include litera W.

Surse de informatii pentru semne si simboluri electrice

Daca esti pasionat de instalatii electrice sau electronica, stii deja ca elementele acoperite in acest articol reprezinta doar o mica parte din cele existente, chiar daca sunt cele mai populare semne conventionale electrice pe care le poti intalni. 

Pentru a le putea invata corect pe cele de care ai nevoie, trebuie mai intai sa cauti un tabel de semne, conceput pentru zona care te intereseaza. De exemplu, versiunile de scheme electronice auto pe care le poti gasi online sau in carti includ semne specifice acestui domeniu, diferite fata de cele mai multe simboluri electrice folosite pentru instalatia locuintei.

Cea mai simpla metoda de a le deprinde este sa studiezi scheme electrice explicate, pentru ca vei memora mai usor simbolurile, daca intelegi rolul componentelor pe care le reprezinta in cadrul sistemului. Poti afla astfel si alte elemente de baza, precum raspunsul la intrebarea “cate prize se pun pe un circuit?”, “ce contine o schema electrica cap scara cu releu?”, “cum montezi un intrerupator tripolar?” etc. fara a fi nevoie sa stii pe de rost simbolurile.

Surse la fel de bune sunt si cursurile de electronica, disponibile pe Internet in format PDF, pe care nu strica sa le parcurgi, sau cursurile care includ si sectiuni despre semne convectionale de desen tehnic, care te pot ajuta sa creezi scheme mai complexe, mai ales daca vrei sa abordezi acest domeniu ca job.

Cunoasterea sigura a simbolurilor electrice de baza folosite in schemele de instalatii este la fel de importanta pentru un specialist ca trusa de scule pentru electricieni. Este esential sa poti face diferenta dintre un simbol pentru curent alternativ si elementele grafice folosite pentru curent continuu, ca simbol reprezentativ, precum si distinctia dintre tipurile de sigurante sau dintre o priza si un intrerupator, pe schema analizata. Familiarizeaza-te deci cu cele mai importante simboluri electrice din sursele de informatii cele mai potrivite pentru tine si lucreaza in siguranta.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu