Bormasini: cu percutie sau fara?

Am modificat articolul ultima data pe: 16.04.24

 

Cand cauti un nou tip de unealta pe care nu l-ai mai folosit pana in prezent, poti da peste tot felul de informatii care mai de care mai tehnice, ce te pot pune in dificultate. Cand vine vorba despre bormasina, unul din termenii ce iti pot da batai de cap este percutia. Ai nevoie de un produs cu percutie sau iti este mai util unul fara? Afla de aici cateva date esentiale. 

 

Cand te apuci de proiecte si lucrari in casa, ori chiar cand doresti, pur si simplu, sa agati un tablou sau niste rafturi pe un perete, fara a apela la ajutorul unui maistru sau mester, iti vor fi utile niste instrumente specializate, de tip hobby sau chiar semi-profesionale, pentru a face o treaba buna. Unul din aparatele spre care se indreapta adesea romanii este bormasina, acel instrument de gaurire, si nu numai, care scoate “triluri” de care vecinii nu sunt tocmai incantati. 

Dar, cum orice om poate fi un bun gospodar la el acasa, si cum o astfel de scula e utila la casa omului, iti vom spune care sunt diferentele intre categoriile mari de produs, pentru a-ti fi mai usor sa intelegi cand si de ce sa alegi un model cu percutie sau fara. 

In general, bormasinile se impart in modelele simple, cele cu percutie si rotopercutorul. Daca nu cunosti diferentele intre ele, alegerea celui potrivit muncii pe care o vei depune devine confuza si poate fi si frustranta, mai ales cand caracteristicile importante pot fi ascunse printre numerosi termeni si functii pe care nu le intelegi sau de care nu esti interesat. 

 

Bormasina simpla

Are, de regula, functie de insurubat si gaurire, fiind, mai degraba, o amestecare intre optiunile unei surubelnite electrice si o bormasina. Daca nu ai nevoie foarte des sa dai gauri in pereti, acest tip iti va satisface nevoile pe deplin, dovedindu-se si simplu de folosit, in mare parte. 

In general, variantele fara rotopercutor sunt utile atunci cand ai de-a face cu materiale mai moi, precum variate tipuri de lemn, plastic, aluminiu ori fier, si cand nu le vei uza prea des. Este evident ca, avand in vedere puterea mai mica si dimensiunile mai reduse, o bormasina simpla nu va fi capabila sa sparga un perete din caramida sau din boltari BCA, de exemplu, ori chiar in beton, caz in care fie aparatul se strica, fie se uzeaza foarte tare, ori chiar te poti accidenta. 

Chiar si o unealta la un pret mai ridicat, de uz semi-profesional sau profesional, fara percutie, poate da gauri in caramida ori beton, dar acestea vor iesi prost, comparativ chiar si cu un model mai slab din punctul de vedere calitativ, dar care prezinta functie de percutie. Asadar, pentru strictul necesar, iti va fi util un model fara percutie, la un cost redus. 

 

Bormasina cu percutie

Se adreseaza publicului mai pasionat de lucrari in bricolaj, pentru care va fi utila o putere mai mare. In plus, si functiile disponibile vor fi mai numeroase, putand realiza oricand reparatii in locuinta sau chiar devenind “mesterul” grupului tau de prieteni si cel care e mereu chemat cand e rost de “dat gauri in pereti” pentru un proiect sau altul. 

Sistemul de percutie variaza de la un brand la altul, de preferat fiind, totusi, sa alegi o optiune cu functie de rotopercutor pe care sa o activezi cand doresti. Ar trebui ca produsul sa faca parte dintr-o gama semi-profesionala, un exemplu bun fiind modelele de bormasina Bosch cu percutie, la preturi accesibile, din magazinele online si offline. 

In general, aceasta tipologie este recomandata pentru gaurirea straturilor groase si dificil de penetrat precum caramida, BCA sau caramida de pamant, fiind capabila de gauri mici, de pana la 12 – 14 mm. In consecinta, se va preta lucrarilor gospodaresti uzuale, precum agatarea unor piese de mobilier ori a rafturilor sau perdelelor. 

Bormasinile cu percutie reprezinta unealta standard pentru pasionatii de bricolaj si proiecte de modificare in casa, ori pentru un gospodar oricand gata de noi constructii in timpul liber, si nu numai. Pot fi utilizate chiar si de un mester cu autorizatie, caci nu e neaparat necesar sa folosesti o scula prea puternica atunci cand nu este cazul, asa cum nici una mai slaba nu va face treaba buna. 

 

Rotopercutorul

Este optiunea cea mai puternica de pe piata cand vine vorba despre gaurit si lucrari asemanatoare. Bineinteles, si pretul de achizitie va fi cel mai ridicat in raport cu celelalte doua variante, dar si capacitatile sale sunt mult mai potente. De aceea, este aleasa, de regula, de catre profesionisti si cei care au nevoie zilnic de o unealta capabila sa razbata in placile de beton prefabricate ori in asfalt intr-un timp foarte scurt sau de persoanele carora le sunt necesare diametre mai mari de 14 mm. 

Ciocanul rotopercutor rezista cu brio in fata efortului, spre deosebire de o bormasina cu functie de percutie al carei randament scade considerabil pe masura ce este folosita pentru gauri mai mari. Pentru un profesionist, nu exista urma de indoiala ca un astfel de element nu ar trebui sa lipseasca trusei de lucru. 

Prin folosirea accesoriilor adecvate, poti ajunge sa insurubezi, desurubezi, gauresti sau sa slefuiesti diferite suprafete, caci printre lucrurile care iti sunt puse la dispozitie se pot numara burghie ascutite, pentru a perfora metalul, lemnul, plasticul sau aluminiul si cele cu cap Vidia pentru suprafetele mai dure, precum betonul, existand si colectii intregi de capete de surubelnita in diferite forme si dimensiuni, precum si perii pentru polizat ori slefuit. 

Ideala este o scula cu rotopercutor cu deconectare manuala, pentru manipulare desavarsita, si unde poti adauga ce accesorii iti sunt necesare sau mai utile, pe parcurs. 

In cazul lucrului in zone in care nu este posibila conectarea la reteaua electrica, din trusa unui mester nu ar trebui sa lipseasca o varianta cu acumulatori, fie ca este cu percutie sau fara, in functie de necesitati. Pentru lucrarile de amenajare interioara este de folos si un model mai mic, pentru operatiunile realizate aproape de colturile camerei, pentru ca zidul si tencuiala sa nu fie afectate. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu