Tipuri de burghie si cum le folosim

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Tip spada, elicoidale, cu sau fara varf de centrare, pentru lemn, metal sau beton, burghiele pe care le poti folosi cu bormasina ta sunt numeroase si variate. Afla din acest articol care sunt cele mai populare, ce iti ofera distinct fiecare model si in ce context ar trebui sa il folosesti. 

 

Modelele de bormasina care lucreaza si cu percutie sunt concepute astfel incat sa permita gaurirea de diverse materiale, de la lemn pana la piatra, prin folosirea unui burghiu asupra caruia se imprima atat o miscare de rotatie, cat si una de inaintare. In ciuda simplitatii aparente a constructiei unui burghiu este bine sa stii ca aceste accesorii sunt foarte diverse si concepute pentru conditii diferite de folosire, ceea ce inseamna ca este important sa stii ce tip trebuie sa folosesti pentru proiectul tau. Iata care sunt o parte dintre variantele dintre care poti alege.

 

Elementele unui burghiu

La baza burghiului se afla situata coada sau tija, ce are rolul de a asigura fixarea sigura si stabila in arborele masinii de gaurit, preluand direct miscarea de rotatie si de lovire. Modelele clasice, pentru prindere cu mandrina au suprafata neteda, in timp ce optiunile SDS sunt prevazute cu santuri care asigura fixare mai buna si previn alunecarea din sistemul de prindere in timpul utilizarii.

Burghiul mai include tais, care reprezinta segmentul de aschiere si consta in partea superioara, ascutita, a spiralei care imbraca burghiul, si canale, ce au rolul de a evacua materialul aschiat. Dintii asigura ghidarea in gaura la care se lucreaza. Capul sustine varful, asigura cel mai mare impact asupra suprafetei materialului si poate avea 2 sau 4 unghiuri in functie de numarul de canale incluse in structura burghiului.

Burghiul elicoidal

Modelul elicoidal sau spiralat este recomandat pentru perforare rapida in material plin, asigura obtinerea de gauri egale, curate, cu rata mare de eliminare a aschiilor. Este folosit frecvent in tamplarie, constructia de acoperisuri, lucrand bine atat pe esente moi, cat si pe lemn tare. Aceste versiuni se pot folosi atat ca accesoriu pentru bormasina, cat si cu coarba si pot fi in general ascutite folosind o pila. Se utilizeaza de asemenea si pentru perforarea metalului.

Una dintre provocarile create de acest tip de burghiu este centrarea pe o anumita pozitie, in special cand se lucreaza pe metal, dar si in cazul lemnului. Este motivul pentru care se incepe de regula cu o gaura de ghidare. Specialistii recomanda pentru cei care lucreaza in domeniul prelucrarii lemnului un set complet pana la marimea de 1/2inch. Modelele care depasesc 3/8 inch au tija redusa pentru a putea fi introdusa in mandrina.

 

Burghiul cu varf de centrare

Acest tip de burghiu este de fapt tot un model elicoidal prevazut cu varf ascutit si putin extins ce are rolul de a permite centrarea mai facila. Iti va oferi deci gauri drepte, precise si curate si o margine bine definita datorita celor doi pinteni care incadreaza varful, taind usor in lemn. 

Daca te pasioneaza prelucrarea lemnului, iti putem spune ca acest tip de burghiu iti va oferi cele mai bune rezultate, lucrand cu acuratete si eficienta. Pentru incepatori propunem un set de baza care sa includa marimile 1/8inch, 1/4, 1/3 si 1/2inch.


Burghiul plat

Cunoscut si sub denumirea de “spada“, acest tip de burghiu are corpul plat, tip pana, deci nu mai vorbim despre un model cilindric, cu varf ascutit si proeminent si doi pini laterali, ceva mai mici. 

Este disponibil in general in variante de dimensiuni cuprinse intre 1/4 si 1/2inch si este utilizat preponderent pentru prelucrarea lemnului de esenta moale si tare, a materialelor usoare utilizate in constructii, panouri etc. cu scopul crearii de gaurii de mari dimensiuni. Il vei gasi in formatul standard, simplu, sau cu surub de blocare care permite flexibilitate mai multa in timpul perforarii.


Burghiul cu trei varfuri

Acest model se afla la extrema cealalta a seriei, fiind in general folosit pentru a obtine gauri de dimensiuni mici, facand parte tot din setul de accesorii necesar pentru prelucrarea lemnului.

 

Burghiul standard pentru metal

Variantele folosite in cele mai multe cazuri pentru a prelucra metalul sunt realizate din otel si au varful conic, ascutit, taiat in diferite unghiuri care difera in functie de duritatea materialului cu care lucrezi. Le poti folosi pentru aluminiu, fonta, otel etc., iar viteza de rotatie cu care actioneaza necesita adaptare in functie de diametrul burghiului ales.

 

Modelul conic

O varianta a burghiului pentru metal gandita special pentru a gauri eficient foi de grosime redusa este formatul conic, realizat din titan, care asigura obtinerea unor orificii perfect circulate, cu margini bine definite. Daca iti pregatesti un set pentru prelucrarea metalului, este bine deci sa iei in considerare si acest accesoriu util pentru bormasina.


Burghiul pentru zidarie

Asa cum este probabil de asteptat, modelele pentru zidarie au varful si marginea de contact ceva mai groase, pentru a face fata impactului cu duritatea betonului, pietrei sau caramizii. Varful este prezent, dar foarte putin evidentiat, asigurand centrarea si patrunderea initiala in material, iar structura nu mai include de data aceasta pini in relief, ci colturi taiate in unghi care au rolul de a “sapa” si nu de a taia, in zidarie.

Varful este intarit prin placare cu carbura de tungsten pentru a face fata socurilor mecanice. Din acest motiv, se numara printre putinele modele de burghie pe care nu le poti ascuti singur, la polizor sau cu pila, ci necesita interventia unui profesionist care ii va reda forma folosind o piatra de diamant.

Functioneaza atat prin rotatie, cat si prin impact, si fac parte din categoria burghielor care se folosesc atat cu modele de bormasini cu percutie (gasesti aici o lista cu cateva modele comparate), cat si cu ciocane rotopercutoare. Se regasesc in trusele de accesorii din dotarea gospodariei, dar si in cele ale profesionistilor, diferenta constand de regula in numarul variantelor de marime, care in primul caz este ceva mai mic, asociat proiectelor casnice de renovare si reparatii.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu