Cum pozitionezi corect televizorul intr-o incapere

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Alege un colt mai intunecos, ferit de razele soarelui, stabileste o inaltime care sa situeze televizorul la nivelul ochilor, mentine o distanta optima intre ecran si canapea si decide cat de mult impact vizual vrei sa aiba dispozitivul in incapere. Este foarte simplu sa pozitionezi televizorul ca un profesionist, daca stii de cateva reguli simple. 

 

Daca te inscrii in media statistica, atunci petreci in medie cel putin 3 ore pe zi in fata televizorului. Multe locuinte au mai mult de un televizor si cele mai multe persoane doresc o plasma cat mai mare in living, indiferent de dimensiunea camerei. Televizorul ocupa deci un loc mult prea important pentru nu-i acorda atentia cuvenita, mai ales cand vine vorba despre amplasarea corecta intr-o incapere. 

La nivelul ochilor sau cu cel mult 30 de grade mai sus, pe peretele cel mai intunecos sau protejat de draperii groase, daca este fixat in fata geamului – sunt doar o parte dintre indicatiile de care trebuie sa tii cont.

 

La ce inaltime se monteaza televizorul pe perete

Daca te gandesti sa folosesti varianta de suspendare a dispozitivului pe zidarie, prin suport special, cu sau fara brat, este important sa stii la ce inaltime se monteaza televizorul pe perete, astfel incat sa nu trebuiasca sa privesti la el intr-o pozitie nefireasca. Specialistii spun ca cea mai buna amplasare este cea care pozitioneaza ecranul la nivelul ochilor sau la cel mult 30 de grade mai sus de aceasta linie, cu un nivel mediu de 10 – 15 grade.

Un alt factor care se ia in calcul cand se decide la ce inaltime se monteaza televizorul pe perete este marimea ecranului sau diagonala. Astfel, pentru un ecran de 42inch (106cm) se recomanda o inaltime de 142cm fata de podea, iar pentru 55inch (140cm) este indicata o inaltime de 154cm.

Cat de departe trebuie sa stai de televizor

Pentru o experienta cat mai placuta, este bine sa alegi inca de la inceput diagonala TV, in functie de distanta optima TV pe care ti-o permite incaperea:

maximum 26inch, pentru incaperi care permit o distanta de vizionare de doar 1 – 2m (bucatarii, camera copiilor, birou)

  • 26 – 34inch, pentru o distanta de 1.3m pana la 2.6m;
  • 35 – 47inch, pentru o departare de 1.8 pana la 3.6m;
  • 48 – 55inch, pentru 2.1 pana la 3.9m;
  • 65inch, pentru camere care permit o distanta de vizionare de peste 2.6m si pana la 4.9m;
  • peste 65inch, daca vei aseza canapeaua sau patul la mai mult de 5m de ecran.

Atunci cand evaluezi diferite dimensiuni de TV, ia deci in considerare si acest aspect si faptul ca privitul de aproape la un ecran prea mare poate fi obositor, similar vizionarii unui film la cinema, din primele randuri. Pentru ca nu este cazul sa retii aceste asocieri de dimensiuni pe de rost, iti putem spune ca regula de baza este ca diagonala TV sa fie de 2.5 ori mai mica decat distanta minima de la care vei privi la televizor.

Daca iti este mai simplu sa te raportezi la suprafata incaperii decat la distanta de vizionare, atunci foloseste datele de mai jos, care te ajuta sa alegi diagonala TV in functie de marimea camerei:

  • pentru o bucatarie de pana la 9mp, se recomanda un televizor de cel mult 20inch pe diagonala;
  • pentru un dormitor de 15mp, un model de pana la 25inch;
  • pentru un living de peste 20mp, o versiune de 36inch sau peste. 

 

In centrul atentiei sau ascuns privirilor

Living, dormitor sau bucatarie – indiferent de incaperea in care decizi sa il instalezi, daca doresti ca televizorul sa fie punctul de atractie si cel mai important obiect din incapere, atunci opteaza pentru o amplasare pe masura. I se cuvine, in acest caz, zona centrala a unui perete si un spatiu gol in jurul sau, care sa il scoata in evidenta

Mai poti opta si pentru rame decorative sau pentru pozitionarea unui televizor pe un perete vopsit in alta culoare fata de restul incaperii, pentru a dubla impactul punctului focal. 

In dormitor, televizorul va trona direct in fata patului, de cele mai multe ori suspendat pe perete, iar in bucatarie va ocupa un loc cat mai vizibil, din care sa poata fi urmarit indiferent de unghiul din care privesti.

Pentru cei care prefera, in general, alte activitati de relaxare si deschid doar rareori televizorul, s-ar putea sa sune mai bine o solutie ascunsa, precum cea a integrarii televizorului intr-un corp de mobilier cu usi. Este o optiune care poate fi pusa in practica cu eleganta indiferent de incapere.

Pe comoda sau raft ori suspendat

Avantajul firesc al unui televizor amplasat pe un corp de mobilier este faptul ca nu mai trebuie sa gauresti peretele si, in plus, il poti muta usor dintr-o camera in alta sau intr-un alt loc din aceeasi incapere.

Iti recomandam sa iei in considerarea ca alternativa, o montare cu suport TV pe perete in cazul in care:

  • vrei sa lasi spatiul liber sub televizor, fie pentru ca reprezinta o cale de acces, fie pentru ca este vorba despre o camera de dimensiuni reduse;
  • doresti sa amplasezi televizorul la inaltime si nu esti sigur ca rafturile pe care le ai ii asigura o stabilitate buna;
  • ai pisici in casa, care l-ar putea rasturna de pe mobilier;
  • este vorba despre un televizor de dimensiuni foarte mari.

 

Cum alegi peretele

Desi majoritatea televizoarelor moderne ofera un contrast bun si luminozitate suficienta pentru a putea urmari filme si emisiuni si in timpul zilei, cea mai buna experienta se obtine intr-un spatiu intunecat. Evita asadar sa amplasezi dispozitivul in fata unui geam si cauta cel mai umbrit loc din incapere. Daca nu ai de ales si trebuie sa il fixezi vis-a-vis de fereastra sau in apropierea acesteia, cumpara draperii dense, care se te ajute sa reduci lumina atunci cand ai nevoie.

Nu uita ca pentru o fixare corecta de TV pe perete ai nevoie de o bormasina cu percutie si verifica in manualul tehnic al televizorului, care sunt conditiile corecte de montaj pe perete de beton si respectiv, din rigips sau lemn, in functie de greutatea aparatului. Tot acolo gasesti si instructiuni pentru reglare dimensiune de imagine TV, astfel incat sa obtii cel mai bun aspect pentru programul pe care il urmaresti.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu