Ghid Complet Pentru Construirea Semineului

Am modificat articolul ultima data pe: 27.02.24

 

Un semineu, pe langa functia principala de a incalzi o incapere, ofera stil si eleganta locatiei, oferind un spatiu de relaxare foarte placut, dar in caz ca nu este construit corect, poate deveni periculos pentru sanatatea si siguranta ta.

 

Este foarte frumos sa ai un semineu in camera de zi, unde sa lenevesti in zilele mai friguroase, sa te destinzi cu familia sau sa stai cu prietenii la un ceai, dar trebuie sa ai mare grija atunci cand il faci. Chiar daca vei apela la un specialist care se pricepe la constructie seminee, este de preferat sa cunosti si tu care sunt etapele, ce materiale se recomanda etc., pentru a putea verifica din timp lucrarea.

Astfel, in acest articol, vei gasi mai multe informatii despre cum se construieste un semineu.

 

Ce tipuri de seminee sunt?

Pe langa o impartire a semineelor din punctul de vedere al designului, unde ai de ales intre un semineu drept – care poate fi situat pe mijlocul unui perete, semineu pe colt – care se incadreaza mai bine in decor etc.; mai sunt si alte aspecte dupa care poti sa alegi ce vei folosi.

In functie de tipul de combustibil utilizat, poti sa optezi:

 • Semineu cu lemne – printre cele mai placute, avand si modele inchise cu geam termoizolant si deschise. Sunt multe modele seminee pe lemne, unele ce pot fi folosite pe post de centrala pentru a incalzi toata locuinta, unele doar pentru o camera atunci cand iti doresti un plus de caldura; 
 • Semineu pe gaz metan – este foarte practic si comod, si nu mai ai nevoie de un spatiu in plus pentru a depozita lemnele. Pot fi, de asemenea, seminee pe colt sau simple, si le poti folosi si pe post de centrala;
 • Bioseminee – acestea folosesc combustibil lichid, numit bioetanol, se pot monta foarte usor, incastrate in perete sau suspendate, mobile sau fixe, dar sunt mai mult de decor.
 • Seminee electrice – sunt, de asemenea, foarte facil de folosit si poti opta pentru diferite modele, precum un semineu electric pe colt sau de perete. 

Dintre aceste modele de seminee, cel mai spectaculos si mai placut este cel pe lemne, deschis, dar este poate si cel mai pretentios. Din acest motiv, mai jos iti prezentam cateva informatii despre cum se construieste un semineu pe lemne.

Ce parti componente are un semineu clasic?

Pentru a construi un semineu clasic, sunt mai multe etape pe care trebuie sa le urmezi si fiecare este importanta, asa ca trebuie sa ii acorzi maximul de atentie, pentru ca apoi sa te poti bucura de rezultat.

Daca vorbim de un model clasic, ne referim la cel cu convectie de aer, ce utilizeaza ca si combustibil lemnul. In primul rand, trebuie sa iti alegi un model semineu, care sa iti placa si sa se incadreze bine in decor.

Materialele folosite trebuie sa fie performante, alese cu grija si nimic nu trebuie neglijat: 

 • Focar semineu – este punctul central si, de obicei, este ales cu grija, fiind foarte important sa se potriveasca perfect cu cosul de fum, respectand toate regulile de montaj si normele cerute. Sunt multe modele de focare semineu si vei avea de unde alege varianta dorita;
 • Tubulatura – este o parte esentiala pentru a putea face o constructie de calitate, trebuie sa fie etanse si sa reziste bine in timp;
 • Suportul focarului, daca este cazul, se recomanda din fonta, pentru a putea circula aerul;
 • Placile izolatoare – oferta pe piata este foarte variata si ai de unde sa alegi materiale de calitate, fie pentru un semineu caramida, de teracota etc. Verifica atent ca acestea sa fie destinate pentru semineu, rezistente la temperaturi mari, dar si sa fie ecologice, pentru a nu pune in pericol sanatatea familiei;
 • Adezivul trebuie sa fie special pentru lipirea placilor la semineu;
 • Grilajele de evacuare, sa fie metalice, rezistente si date cu vopsea termorezistenta 1000 grade, pentru un look placut;
 • Horn semineu (sau cosul de fum) este foarte important, de aici plecand si cele mai multe accidente, asa ca nu fa economie si alege un model optim.

Care sunt pasii necesari?

Dupa achizitionarea materialelor necesare,  pasul urmator este pregatirea locului unde se va amplasa acesta, trebuie sa cunosti exact dimensiunile semineului, pentru a face schita. Daca ai parchet, acesta trebuie decupat sau poti sa pui o placa din sticla securizata in fata camerei de ardere.

Peretii care vin in contact cu semineul trebuie izolati, indiferent din ce tip de material sunt. Izolarea se face pe toata suprafata de contact, placile fiind prinse cu adeziv. Daca alegi modelele de seminee pe colt,  se imbraca ambii pereti.

Urmeaza cel mai important pas din cum se face un semineu si anume montarea focarului, pe suport sau pe picioare, dupa cum este prevazut acesta. Trebuie asezat drept si la 10 cm distanta fata de orice obstacol, pentru a permite o buna circulatie a aerului. Daca nu ai recomandari speciale in ceea ce priveste inaltimea, acesta se asaza la 30 – 40 cm fata de sol.

Desi nu este obligatoriu, poti sa iti iei si un kit de racordare a aerului de ardere din exterior, acesta venind cu o serie de avantaje; imbunatateste tirajul, nu consuma oxigenul din incapere, arderea este mai curata etc. Nu este o etapa esentiala pentru a construi un semineu, dar poate fi de ajutor. 

Racordarea la cosul de fum se face dupa ce ai pus focarul pe pozitie. Burlanele folosite trebuie sa fie cat mai rezistente, pentru a nu necesita schimbarea periodica. 

Ajungem si la etapa de realizare a structurii de rezistenta, un alt pas important din cum se construieste un semineu. Aici trebuie folosite materiale izolatoare si verifica in specificatii sa fie special destinate pentru seminee.

Ultima etapa, foarte importanta si ea, este finalizarea si finisarea semineului. Asezarea grilelor de evacuare trebuie atent gandita si calculata, dimensionarea acestora fiind in functie de puterea focarului. 

 

Nu este simplu sa iti faci un semineu din teracota, placat cu piatra sau din alte materiale, drept sau de colt, dar cu siguranta efectul final este deosebit si merita munca depusa. Daca esti priceput, poti sa il faci si singur, doar ca sunt anumite etape in care vei avea nevoie de parerea unui specialist si, in plus, acesta are deja si o trusa de scule completa (cu masina de gaurit, de slefuit, de taiat etc.) asa ca nu trebuie sa mai faci si alte investitii. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu