Cum folosesti masina de gaurit si insurubat cu acumulator

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Cunoaste-ti cat mai bine bormasina, verifica corectitudinea semnele facute pentru gauri, foloseste burghiul potrivit. Alte cateva indicatii de baza de acest gen te vor ajuta sa lucrezi eficient si rapid cu orice masina de gaurit si insurubat. Afla din acest articol regulile de baza care te ajuta sa montezi singur mobilier si obiecte decorative, fara erori de incepator sau accidente neplacute.

 

Masina de insurubat si gaurit, cunoscuta mai mult sub denumirea de bormasina, se numara printre cele mai populare unelte folosite pentru reparatii si amenajari realizate in locuinta. Este esentiala pentru montarea mobilierului suspendat si a obiectelor decorative (tablouri, oglinzi etc.) si destul de usor de folosit, daca cunosti cateva reguli esentiale.

 

Cu percutie pentru zidarie si beton

Daca vrei sa poti face gauri in pereti construiti din beton, caramida sau alt tip de zidarie, ai nevoie de o bormasina cu percutie, cea simpla, doar cu rotatie, nefiind suficient de puternica. In general, aceste dispozitive iti ofera posibilitatea de a selecta dintre trei moduri de lucru: rotire, percutie, rotire si percutie. Nu uita sa alegi si burghie potrivite pentru zidarie, care sunt diferite de cele pentru lemn.

 

Incarca acumulatorul

In cazul in care lucrezi cu o masina de gaurit si insurubat cu acumulator, inainte de a incepe lucrul este bine sa te asiguri ca acesta este incarcat suficient, pentru a nu fi nevoie sa te opresti in mijlocul procesului de gaurire. Foloseste intotdeauna incarcatorul original al aparatului, primit impreuna cu bormasina.

Nivelul de incarcare este de regula semnalizat prin intermediul unui LED, astfel incat sa stii mereu cata energie mai ai la dispozitie.

Daca ai optat pentru o autofiletanta cu fir, nu trebuie ai grija acumulatorului. Este insa important sa te asiguri ca ai la dispozitie o priza care functioneaza corect, in apropierea zonei de lucru sau un prelungitor potrivit, care sa te ajute sa alimentezi bormasina cat timp o folosesti. Pentru proiectele outdoor asigura-te ca prelungitorul este un model conceput special pentru folosire in aer liber, cu protectia la umiditate si praf.

 

Alege cu grija punctele de strapungere

Prin peretii locuintei tale trec cablurile electrice si, in unele cazuri, tevile de apa. Inainte de a fixa locurile in care vei da gauri cu bormasina asigura-te ca stii exact care sunt zonele sensibile in care nu trebuie sa patrunzi. De obicei, cablurile electrice traverseaza peretele pe directia prizelor si a comutatoarelor, cel mai adesea vertical, insa uneori si orizontal, deci le poti lua ca punct de reper daca instalatia a fost realizata de un electrician profesionist.

 

Ai grija de siguranta ta

Lucrul cu masina de infiletat presupune particule de praf, lemn, caramida sau/si beton care pot ajunge in ochii tai, ranindu-i. Nu incepe deci sa lucrezi pana cand nu i-ai protejat cu o pereche de ochelari special conceputi pentru astfel de activitati (nu de vedere).

Daca lucrezi la un nivel de inaltime peste cel la care ajungi fara ajutor, foloseste o scara potrivita ca dimensiune si asigura-te ca este pozitionata stabil, astfel incat sa eviti accidentarile.

Chiar daca esti in casa, incalta-te cu o pereche de tenesi, adidasi sau ghete si evita slapii, in care poti aluneca usor.

Da semne exacte inainte sa incepi lucrul

Desi s-ar putea sa ti se para mai simplu sa creezi spatiile pentru dibluri direct, este important sa dai mai intai semne cu un creion. Unul dintre motive este cel de a-ti crea posibilitatea verificarii pozitionarii cu o nivela, astfel incat sa fii sigur ca elementul de mobilier sau orice alt obiect doresti sa montezi, va sta drept. Cel de-al doilea este sansa de a-ti corecta greselile verificand de mai multe ori punctele desenate cu spatiile create in mobilier, in care va trebui sa prinzi suruburile.

 

Montarea burghiului

Daca ai ales o bormasina cu mandrina de tip SDS, scoaterea si respectiv fixarea burghiului se face usor, prin rotire in sensul potrivit (al acelor de ceasornic in cazul fixarii si invers pentru slabire si scoatere). Pentru variantele clasice, vei avea nevoie de o cheie. In ambele cazuri este important sa te asiguri ca burghiul este prins foarte bine inainte de a porni bormasina.

 

Cum gauresti corect

Pozitioneaza burghiul perpendicular pe suprafata peretelui in care vrei sa creezi gauri si apasa butonul care activeaza bormasina. Poti alege sa limitezi distanta de patrundere a burghiului cu un opritor, sau sa il introduci complet, in functie de necesitati. Inainte de a introduce diblul in spatiul creat, curata gaura de praf pentru ca acesta sa intre usor.

Pentru lemn este esential sa alegi un burghiu de dimensiunea potrivita, pentru a nu crapa materialul. Pozitia recomandata de montare a suruburilor in placile de lemn este, pe cat posibil, longitudinal cu fibrele lemnoase.

 

Insurubarea si scoaterea suruburilor

Cele mai multe modele de bormasina sunt prevazute cu doua directii de functionare, normala – pentru insurubare, si revers – care permite scoaterea facila a suruburilor. Consulta manualul aferent produsului pe care il detii, pentru a afla cum se activeaza fiecare dintre cele doua functii.

Pentru a lucra usor, asaza la indemana toate suruburile de care ai nevoie. Nu vei fi astfel nevoit sa cobori de pe scara pentru fiecare dintre ele sau sa te deplasezi prea mult prin casa.

Viteza potrivita de lucru

De obicei vei avea la dispozitie doua viteze de lucru, desi exista si masini de gaurit care includ trei niveluri de reglare, pentru mai multa precizie. Prima treapta, care iti ofera o viteza redusa de inaintare, este recomandata in special pentru conducerea suruburilor sau pentru desurubare, desi le poti folosi in acest scop si pe celelalte doua. Viteza sau vitezele superioare sunt cele recomandate pentru gaurire, pentru ca ofera mai multa forta burghiului.

 

Intretinere si depozitare

Curata intotdeauna bormasina dupa folosire, de praf si rumegus, folosind o carpa umeda, fara detergenti agresivi. Ai grija sa asezi mereu la loc in trusa burghiele folosite, pentru a nu le rataci, si depoziteaza totul intr-o cutie din plastic, intr-un spatiu curat si ferit de umezeala.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu