Cel mai bun invertor de sudura

Am modificat articolul ultima data pe: 21.05.24

 

Invertoare de sudura – Opinii si recenzii in 2024

 

Sudura nu este o activitate pentru oricine, iar din acest motiv, am luat foarte in serios articolul ce incepe. Dupa cum probabil ne cunoasteti practicile, mai intai de toate vom oferi recomandarile noastre, pentru cei care se grabesc si nu au timp – ori nevoie – sa citeasca tot ghidul. Pe locul 1, recomandam Velt MMA 160, un invertor foarte eficient, cu randament de 80% si functii pentru eficientizarea arcului de MMA. Poate genera curenti de pana la 160 de Amperi si suporta electrozi de la 1,6 pana la 4 milimetri in diametru. Daca doriti un invertor bun, accesibil, cu amperaj mai mare (250 Amperi), atunci Almaz 250A este pentru dumneavoastra. 

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Velt MMA 160
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Se adreseaza nevoilor profesionistilor in tehnica MMA. Functia sa Arc Force va optimiza transferul de picaturi dintre electrod catre piese si scade sansele ca arcul sa se stinga. In pachet, sunt incluse si accesoriile pentru sudura, iar curentul maxim generat este de 160 de Amperi, suficient pentru majoritatea lucrarilor.

Cablurile cu care este livrat sunt destul de scurte (3 metri in total), iar clestii lor sunt de o calitate care s-ar putea sa nu satisfaca unii utilizatori. Insa, aceste piese se pot schimba.

Per total, aceasta piesa de echipament imbina foarte bine calitatea, pretul si performantele, chiar daca unele accesorii din pachet lasa putin de dorit. 

A 2-A OPTIUNE!

Almaz 250A
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este foarte solid, cu multiple protectii la supraincalzire, suprasarcina, supracurent si subcurent. Ofera compatibilitate cu electrozi MMA inveliti, la diametre de la 1,6 pana la 4 milimetri. Este si usor, cantarind doar 3 kilograme, iar amperajul maxim generat este ridicat (250 de Amperi).

Masca de sudura inclusa in pachet nu are manual de utilizare, iar daca esti incepator, vei avea nevoie de acest ajutor.

Unii cumparatori s-ar putea sa fie descurajati de un produs rusesc, insa acest invertor a avut recenzii foarte favorabile. La performantele si la costul sau, o sa descoperiti ca are multe de oferit, pentru toate categoriile de utilizatori. 

A 3-a Optiune!

Telwin FORCE145ACX
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Se comercializeaza la un pret avantajos, este bine protejat impotriva supratensiunii, incalzirii si subtensiunii, iar arcul generat ramane foarte stabil, gratie circuitelor atent proiectate.

In total, cablurile sunt scurte (circa 1,5 metri fiecare), ceea ce i-a indemnat pe multi din cei ce au scris recenzii sa recomande cumpararea unor cabluri noi.

La 130 de Amperi, capacitate maxima, putem spune ca raspunde cerintelor utilizatorilor de tip hobby. 

 

 

Pareri despre cele mai bune invertoare sudura

Daca nu doriti sa cumparati un aparat sudura invertor second hand si sunteti interesat de produsele la prima mana, iata recenziile noastre cu referire la cele mai bine vandute astfel de aparate in momentul de acum. Fiecare din ele a fost selectat atat dupa popularitate, cat si ca recenzii postate online, ca sa mentinem un echilibru in evaluarile noastre proprii:

 

 

Invertor sudura profesional:

 

Velt MMA 160 

 

Acest invertor sudura Velt este creat pentru niste nevoi destul de exigente, din partea profesionistilor care cer aparate fiabile si eficiente. Este creat pentru sudura MMA, cu electrozi de la 1,6 pana la 4 milimetri, generand un curent maxim de sudura de 160 de Amperi. Constructia sa permite ventilatorului de racire sa functioneze incontinuu, astfel incat riscul de supraincalzire este minim. 

Are un regim de lucru intensiv, cu un randament de 80 la suta, iar functia Arc Force optimizeaza transferul picaturilor dintre electrozi si piesele sudate, reducand astfel sansele ca arcul sa se stinga.In pachet, mai sunt prezente si o masca de sudura, cabluri, perie cu ciocan, pentru zgura, iar aparatul cantareste doar 4,5 kilograme. 

Ca dezavantaje, cablurile si clestii cu care este livrat la pachet s-ar putea sa nu satisfaca mesterii mai exigenti, insa per total este o instalatie de sudura foarte eficienta.

 

 

Invertor sudura rusesc:

 

Almaz 250A 

 

Ca sa dam o recomandare de invertor sudura destul de rezistent, ne-am hotarat asupra unui produs rusesc. Cu o constructie solida si livrat la pachet cu o masca electronica si cu manusi de protectie, putem spune ca aceasta este una din cele mai bune oferte ale momentului. Este foarte bine protejat la supraincalzire, cu ventilatoare, dar si cu protectie la suprasarcina. 

Este recomandat, de asemenea, pentru sudurile MMA, fiind compatibil cu toate tipurile de electrolit invelit, la diametre de la 1,6 pana la 4 milimetri. Greutatea sa redusa este un alt atuu (doar 3 kilograme), iar ca amperaj de iesire, puteti selecta orice valoare de la 20 pana la 250 de Amperi. 

In pachet mai sunt prezente cleme cu cablu pentru impamantare si portelectrod, perie cu ciocanel, pentru zgura, manualul in limba romana, masca electronica si manusile, dar si o masca simpla. Acest invertor de sudura, la pret bun, se recomanda, asadar, atat utilizatorilor hobby, cat si celor profesionisti.

 

 

Invertor sudura Telwin:

 

Telwin FORCE145ACX 

 

Acest invertor sudura, la un pret bun, de la Telwin, face parte din categoria de produse semiprofesionale, cu amperajele selectabile variind de la 10 pana la 130 de Amperi. Este foarte bine protejat impotriva supratensiunii, supracurentului, subtensiunii si supraincingerii, iar curentul de sudura ramane foarte stabil in cazul in care tensiunea de alimentare variaza. 

In ceea ce priveste diametrul electrozilor compatibili, aceasta poate fi de la 1,6 milimetri pana la 3,2 milimetri, iar procedeul recomandat de sudare este MMA. Cablurile relativ scurte sunt una din obiectiile aduse acestui produs, in recenziile online, insa acestea pot fi inlocuite usor (cablurile incluse au sub 2 metri lungime). 

Aparatul este destul de compact (are 5,5 kilograme) si in pachet este inclusa si o geanta speciala, pentru tansportul fara pericolul de stropire. 

 

 

Invertor sudura Velt:

 

Velt MIG/MMA 250 

 

Am putea spune, de la inceput, ca acest produs nu face parte din categoria de invertoare sudura, ieftine si bune, intrucat este un model avansat, pentru nevoi profesioniste, cu performante pe masura. Este voluminos, are 19 kilograme, proiectat pentru procedeele MIG/MMA si MAG, iar optiunile de setare sunt numeroase, pentru fiecare nevoie de sudura. 

Puteti utiliza electrozi de la 0,6 milimetri pana la peste 3,2 milimetri, in functie de procedeu, iar amperajele selectabile de pe panoul de control merg pana la 250 de Amperi, un curent destul de ridicat, bun pentru un aparat profesional. 

Aparatul este livrat intr-un kit care contine invertorul, cablu portelectrod de 2 metri, cablu cu cleste de masa de 2 metri, pistolet MIG/MAG, perie de sarma pentru zgura, duza conica, duza de 1,0 milimetri si duza de 0,8 milimetri si furtun de gaz. Per total, daca nu cautati doar un invertor sudura, ieftin si bun, si va intereseaza performanta, noi nu prea va putem indruma catre un kit mai bine echipat.

 

 

Invertor sudura MMA:

 

Steinhaus PRO-IW160M 

 

Cel mai bun invertor sudura al momentului, din categoria semiprofesionala si hobby, este greu de ales, insa kitul de aici s-ar putea sa raspunda destul de bine criteriilor necesare acordarii acestui titlu. 

Sa ii prezentam capacitatile tehnice: genereaza intre 25 si 160 de Amperi, este compatibil cu electrozi MMA de la 1,6 pana la 4 milimetri, inveliti (bazici, de inox, ori rutilici), este echipat cu ventilator de racire eficienta, iar circuitul de transformare este protejat la subtensiune si supratensiune. Include masca, cabluri de alimentare si pentru electrozi, de doi metri fiecare, cablu cu cleste pentru masa, cu o lungime de 150 de centimetri si o masca de sudura. 

Pe scurt, este un kit recomandabil in special celor care cauta un produs eficient, insa care nu doresc sa efectueze lucrari de mare performanta. La acest foarte atractiv raport calitate-pret, singurul dezavantaj este lungimea relativ mica a cablurilor.

 

 

Invertor sudura ESAB:

 

ESAB Buddy Arc 180 

 

Aflat undeva la mijloc pe plaja de preturi, acest invertor sudura ESAB se adreseaza utilizatorilor de toate felurile, mai putin celor profesionisti cu cerinte foarte exigente. Ca procedee, este proiectat pentru sudarea manuala cu electrozi inveliti (MMA), dar si pentru tehnica TIG (WIG). 

Include functii Arc force si Hot start, pentru a eficientiza la maximum sudarea, fortand generarea de arc electric inclusiv in timpul fluctuatiilor de curent. Functia LiveTig, pentru pistoletul TIG, va controla electronic curentul de start, pentru o pornire sigura si eficienta a arcului. 

In pachet, mai este inclus un cleste portelectrod cu cablu de trei metri, un cleste de masa cu cablu de trei metri si un cablu de alimentare, de aceeasi lungime. Poate genera pana la 180 de Amperi, iar diametrul electrozilor compatibili cu invertorul poate fi de la 1,6 pana la 4 milimetri.

 

 

Invertor sudura Micul Fermier:

 

Micul Fermier LV 250 Blue 

 

Sa spunem ca aveti nevoie sa sudati ceva, la scara mica, iar bugetul dumneavoastra nu este foarte vast. Puteti opta pentru un aparat sudura invertor second hand – mai ieftin, insa in acelasi timp o achizitie cu risc – ori puteti sa va orientati catre produse noi, accesibile, cum este acest invertor sudura Micul Fermier, pe care il prezentam aici. 

Este pentru tehnica MMA dar si TIG, cu pornirea arcului electric prin contact, cu ciclu de sudare de 60 la suta. Poate genera intre 10 si 250 de amperi, iar diametrul electrozilor compatibili este de la 1,5 pana la 3,2 milimetri. In pachet, mai primiti ciocanelul cu perie, pentru zgura, cabluri de sudura cu cleste de masa si port-electrod, si o masca. 

Chiar daca profesionistii va vor spune ca nu concureaza chiar eficient cu modele mai scumpe, cum ar fi un invertor sudura Telwin, pentru lucrari de hobby chiar este una din cele mai bune oferte pe care le puteti gasi.

 

 

Velt MMA 140

 

Firma Velt ne propune un aparat de sudura de tip invertor din gama profesionala, cu care poti efectua o paleta larga de lucrari. Este de tip MMA si se recomanda pentru sudarea in curent continuu. Poate fi folosit cu orice tip de electrozi si pentru a prelucra diverse materiale.

Acest invertor de sudura Velt are la baza tehnologie de ultima ora in domeniul (IGBT) ce ii permite sa fie mic si compact, fara a sacrifica din randament. Produsul de tip invertor de sudura profesional poate fi alimentat atat la priza cat si la un generator de curent, fiind dotat cu o sursa ce permite variatii de tensiune de +-15%. Are un curent maxim de sudura de 140A si o putere absorbita de 5,6kVA.

Aparatul permite reglajul continuu a curentului de sudura, permitand un nivel de lucru intensiv (80%). Pentru a extinde durata de viata a invertorului are ventilatie fortata si protectie cu termostat. Este confectionat din metal si plastic rezistent in conditii dure de lucru. Panoul de control este simplu si intuitiv, cu afisaj digital pentru curentul de sudura.

 

 

 

Almaz 250A AZ-ES002

 

Aparatul de sudura Almaz 250A AZ-ES002 este de tip invertor, monofazat, si se poate folosi pentru lucrari cu electrozi de 1,6 pana la 5 mm, continand si accesoriile necesare in pachet. Designul aparatului este compact, cu o greutate de numai 3 kg.  

Acest invertor sudura este construit in intregime din metal, ceea ce il face foarte rezistent in conditii grele de munca. Este dotat cu electroventilatoare cu debit mare, pentru a grabi procesul de racire. Beneficiaza de protectie in caz de supraincalzire sau de suprasarcina, iar izolatia electrica este de clasa F, ce face fata la temperaturi de 155° Celsius. 

Utilizarea acestui invertor de sudura, ieftin si bun, este necesara pentru sudura prin MMA si poate fi utilizata cu succes pentru sudarea otelului aliat sau nealiat, a cuprului sau otelului inoxidabil sau fontei. Pentru lucrari se pot folosi electrozi inveliti, fie ei bazici, rutilici, de inox sau alte tipuri. Amperajul maxim este de 250 A, iar eficienta atinge 85%, datorita unui factor de putere ridicat, de 0,93. 

 

 

 

Intensiv ARC 200

 

Aparatul de sudura de tip invertor Intensiv ARC 200, are o tensiune de lucru de 230 V si un amperaj de 200 A. Este potrivit pentru a efectua suduri cu electrozi de 1,6 pana la 4 mm. La achizitie, in pachet gasesti numeroase accesorii necesare pentru sudura MMA, cum ar fi clesti, perie sau masca.

Respectivul aparat de sudura invertor este potrivit atat pentru sudura de tip MMA, clasica, pentru otel, cupru, zinc, dar si TIG, care iti permite sudarea componentelor de aluminiu. Permite desfasurarea de lucrari cu orice tip de electrod (rutilic, bazic, de inox, fonta si in mediu protector) si are un potentiometru de reglaj pentru amperaje graduale de la 10 la 200 A. Aparatul are ventilator de racire si cateva functii esentiale: Arc force pentru stabilitatea arcului electric, Hot start pentru amorsare rapida, anti-stick, ce scade riscul de lipire a electrodului si Lift TIG (pentru sudura cu Argon).

In pachetul achizitionat cu invertor de sudura eMag sunt incluse: o cutie de carton pentru transport, un cablu de alimentare cu stecher, celste de masa si portelectrod, cuple, cablu de masa si portelectrod, ciocanel si perie de zgura, precum si masca de mana.

 

 

 

Campion MMA 350 Profi

 

Este un invertor de sudura de tip MMA din gama profesionala, ce poate fi folosit cu orice fel de electrozi (recomandat fiind cei rutilici), si pe materiale precum otelul, fonta, cuprul etc. Curentul de sudare poate fi reglat intre 20 – 350A, avand un regim de functionare de 100%.

Pentru a rezista in conditii dure de lucru, invertorul este confectionat din metal si plastic. Pentru a fi usor de transportat prezinta un maner ergonomic situat in parte superioara a aparatului. Are afisaj digital. Pentru protectia la incalzire a aparatului are electroventilatoare de mare putere, iar daca acestea nu fac fata invertorul se opreste automat si reporneste dupa ce temperatura a ajuns in limite normale.  

Kitul de achizitie cuprinde, pe langa aparatul propriu zis, si o serie de accesorii foarte utile cum ar fi: masca, cablu de sudura cu cleste port-electrod, perie cu ciocanel pentru zgura, cablu de sudura cu cleste de masa. Aparatul se alimenteaza la priza.

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Multe pareri despre cele mai bune invertoare sudura spun ca doar expertii in aceasta activitate pot face alegerile optime. Noi suntem de parere ca niciun cititor nu ar trebui sa ignore principiile de baza ale acestor aparte, chiar daca el sau ea nu dispune de certificat de sudor. Asadar, prezentam ABC-ul despre invertoare, in ghidul de cumparaturi ce urmeaza mai jos:

 

 

Categorie aparat: vom imparti produsele in doua grupuri: cele pentru amatori si cele pentru profesionisti. 

In primul grup, veti gasi invertoare sudura, la preturi bune, care sunt potrivite pentru operatiunile ocazionale de sudare, cu tehnici de baza. Dupa cum era de asteptat, nici nu va trebui sa platiti mult pentru astfel de echipamente. 

In cea de-a doua categorie, puteti gasi aparate scumpe, performante, capabile sa genereze curent ridicat (peste 200 de Amperi) timp indelungat. Ele sunt compatibile cu electrozi de diverse diametre, pentru variate tehnici de sudura. Daca chiar doriti cele mai bune invertoare sudura, puteti gasi aparate foarte bune in ambele grupe de produse, prin urmare nu putem spune neaparat ca cele profesioniste sunt peste cele destinate amatorilor.

 

Tip sudura: procedeele de sudura sunt destul de multe si ar trebui sa scriem un intreg ghid de cateva pagini bune doar pentru a face o introducere adecvata acestei adevarate arte. 

Exista cursuri detaliate asupra fiecare tehnici, dar si campionate mondiale in care cei mai buni sudori se intrec in maiestrie. Dar, sa ne intoarcem la subiect: fiecare model specifica pentru ce fel de tehnica a fost proiectat: SMA, MMA, MIG sau TIG sunt doar doua din cele mai des intalnite exemple de tehnica. 

SMA si MMA implica topirea atat a electrodului, cat si a metalului, ceea ce va genera o balta de metal topit, care va lipi piesele. Este un procedeu simplu, pentru cele mai multe metale si aliaje.

MIG, sau tehnica cu metal inert, implica emiterea de gas inert, care protejeaza materialul topit de azotul si oxigenul din aer, ceea ce duce la suduri foarte puternice, insa este un procedeu greu de realizat daca este vant.

TIG este o tehnica asemanatoare, insa mai curata si mai fina, gazul utilizat fiind tungstenul. Este una din cele mai performante tehnici, cu lucrari foarte estetice, insa este nevoie ca suprafata de lucru sa fie curatata extrem de bine, ca sa fie reusita. 

Noi vom mentiona in descrierile produselor ce fel de tehnici pot fi utilizate cu ele, intrucat este unul din cele mai importante elemente pentru un aparat de sudura invertor. 

 

Curent maxim de sudura (intensitate): intensitatea curentului maxim de sudura afecteaza atat consumul (puterea) aparatului, cat si tehnica de sudare ori diametrul electrodului care va fi folosit. 

Modelele de invertoare sudura, ieftine si bune, ce pot fi gasite in comert vor avea amperajul variabil, de la o valoare mica (de ex. 20 A) pana chiar si la peste 200 A. 

Nota: este important mereu sa aveti grija la suprasolicitarea unei retele electrice de casa ori de apartament la bloc, asadar sa stiti ca o intensitate prea mare poate duce la arderea sigurantelor de pe panou. 

 

 

 

Protectii: daca tot am vorbit despre siguranta, este important sa discutam si despre masurile de protectie pe care le au circuitele aparatelor acestea. Indiferent daca optati pentru un invertor sudura profesional ori pentru unul de amatori, echipamentul va trebui sa includa sisteme de protectie impotriva scurtcircuitarii, suprasarcinii, supracurentului ori supraincalzirii. 

In cazul in care aceste situatii vor avea loc, aparatul fie se va opri, fie isi va cobori regimul de functionare, fie va emite alarme ori va porni ventilatoare de racire de urgenta. De regula, cu cat este mai puternic si mai scump un aparat, cu atat va fi mai bine echipat impotriva acestor evenimente nedorite.

 

Diametru electrozi: in functie de nevoi, electrozii pot sa fie mai subtiri sau mai grosi. Fireste, cei de grosime redusa vor fi utilziati pentru lucrari de finete, iar cei masivi, pentru situatiile unde este necesara o lipire mai buna a bucatilor de metal. Orice tip de aparat sudura invertor profesional ar trebui sa fie compatibil cu cat mai multe diametre de electrozi, iar modelele semiprofesionale suporta, de regula, macar doua tipuri de electrozi. 

 

Accesorii speciale: duze, cabluri, pistolete, perie cu sarma pentru zgura, cabluri cu cleste, furtun de caz, toate acestea pot sa fie incluse in unele oferte de aparat sudura invertor profesional ori semiprofesional, in functie de model si chiar si de magazinul de unde il cumparati. 

Unele oferte includ si masti ori manusi de sudor, doua accesorii obligatorii pentru oricine utilizeaza astfel de echipamente. Vom mentiona si prezenta tuturor pieselor din kiturile incluse in prezentarea noastra de produse, intrucat acestea pot fi elementul care sa determina hotararea unor potentiali cumparatori de a cumpara un produs.

 

Brand: si aici, ca si in alte domenii ce tin de utilaje de constructie ori industriale, brandul conteaza destul de mult in ochii multor utilizatori. Ca sa insiram o serie de nume fruntase in acest sector, putem incepe cu Lincoln, Miller, Edon, Proweld, ori Stanley, Telwin sau Esab. 

 

 

Desigur, daca va place sa explorati si producatorii aflati in emergenta, nu va descurajam sa incercati si aparate Micul Fermier, totodata imbiandu-va sa incercati si diversele invertoare produse in Est. De exemplu, multi recomanda modele de invertor sudura rusesc, pareri favorabile despre aceste utilaje existand pe destule forumuri de specialitate.

Acum, ca am incheiat scurtul nostru ghid de cumparaturi, va mai putem recomanda sa cititi mai multe despre sudura, pe diversele site-uri de specialitate. Aceasta activitate este destul de complexa, iar daca doriti sa aflati mai mult, va indreptam si catre sectiunile de intrebari frecvente, in care le-am abordat pe cele mai des puse pe net. De asemenea, dupa aceea vom prezenta si un foarte scurt ghid de utilizare pentru aceste aparate:

 

 

Intrebari frecvente

 

Care e diferenta intre aparat de sudura si invertor?

Nu este nicio o diferenta intre cele doua unelte, una din denumiri fiind sinonimul celeilalte si invers. Singurul aspect notabil, ce merita mentionat, e ca invertoarele sunt dispozitive mai recente, cu care poti practiva toate tipurile de sudura, insa care sunt mai robuste si portabile.

 

Cat costa sa cumpar un invertor sudura second hand? Este fiabil?

Orientativ, aveti destule sanse sa gasiti versiuni ale aparatelor noi chiar si la sub jumatate din pretul lor din magazin. Ca sa va dam un important sfat achizitie invertor sudura, la mana a doua, putem spune ca ar fi bine sa verificati daca modelul respectiv inca se mai afla pe rafturile magazinelor. Daca da, inseamna ca este recent si ca nu riscati prea mult daca alegeti sa cumparati un astfel de invertor, care a fost deja utilizat.

In rest, nu putem decat sa va avertizam ca exista sanse ca aparatele Second Hand sa aiba defecte ascunse, de care nici vanzatorul sa nu stie ca exista. Prin urmare, cel mai bine este sa aveti oportunitatea de a merge acasa la persoana care vinde si sa testati aparatul, cu toate functiile sale, inainte de a face o achizitie.

Mai avem o recomandare invertor sudura cumparat la mana a doua:  aceasta este o optiune potrivita si cand cautati o sursa de piese de schimb. Trebuie doar sa gasiti un model asemanator, ori chiar identic, cu cel pe care il aveti. Astfel, daca vi se strica o componenta, o veti putea inlocui cu cea de la aparatul cumparat la second hand, cu conditia ca acesta sa o aiba in stare buna de functionare.

 

Unde gasesc invertor sudura Edon, Stanley sau Proweld? Sunt aceste branduri apreciate?

La depozitele de specialitate, dar si pe magazinele online. Da, Edon, Telwin, Stanley si Proweld sunt branduri destul de cunoscute printre amatorii si profesionistii din domeniu. 

Parerile in legatura la care dintre ele este cea mai buna pot fi impartite, asa ca nu vom intra in astfel de dispute – de exemplu, daca cautati pe web “pareri despre invertor sudura Telwin Force 130” s-ar putea sa gasiti unele postari care spun ca este foarte bun, insa altele care il catalogheaza drept slab. 

Insa, putem adauga si ca pe forumurile de specialitate se ofera atat modele profesionale, cat si de sarcini usoare, prin urmare merita sa le explorati cu atentie postarile.

 

 

 

Scurt manual de utilizare pentru invertoarele de sudura

 

Sectiunea care va urma aici nu este un tutorial pentru sudura – aceasta activitate este complexa si implica multa instructie, exersare si calificari oficiale, prin urmare nu vom aborda un asemenea subiect vast aici. In schimb, vom oferi cateva idei generale pentru a familiariza cititorii cu principiile generale de folosire a invertoarelor de sudura.

 

 

Norme de protectie

Indiferent daca vorbim despre un invertor sudura, la pret bun, ori despre modelele performante, toate aceste aparate lucraza cu electricitate la amperaje ridicate, prin urmare va trebui sa purtati manusi de protectie si sa evitati atingerea componentelor sub tensiune. 

In plus, electrozii genereaza calduri ridicate si lumina foarte intensa, asadar sa nu uitati sa folositi mastile de sudura, cu gradul de protectie adecvat pentru procedeul utilizat. In plus, nu strica nici sa utilizati casti pentru a va proteja auzul, mai ales daca sudati timp indelungat, iar spatiul in care lucrati va trebui aerisit, ca sa nu inhalati gazele rezultate in urma arderii.

 

Instalarea invertorului

Cand va puneti sa utilizati invertorul, va trebui sa respectati cateva norme: in primul rand, toate orificiile sale de aerisire sa fie libere si curatate, ca sa nu se supraincinga aparatul. 

Folositi cabluri cu sectiune mare atat pentru impamantarea carcasei, cat si pentru prelungitoarele care asigura alimentarea la priza – astfel, veti preveni si caderile de tensiune. Impamantarea se face conform instructiunilor fiecarui model. 

Daca conectarea nu este buna, arcul electric o sa fie instabil, ceea ce poate compromite lucrarea. Daca apar astfel de probleme, puteti incerca si sa schimbati polaritatea conexiunii.

 

Mod de lucru

Cand demarati lucrarea, daca sunteti echipat si toate conexiunile au fost facute, va trebui sa apasati butonul de pornire si sa reglati aparatul la valoarea curentului de iesire dorita pentru sarcina in cauza. Intensitatea o sa fie proportionala cu diametrul electrozilor, in cazul unui invertor sudura MMA, cel putin. 

Evitati sa folositi invertorul in conditii cu vant sau cu puternici curenti de aer, in medii de lucru corozive, in medii cu pulberi conductoare ori cu concentratii de gaze. Evitati sub orice forma riscul ca ploaia sau alte lichide sa atinga echipamentul de lucru.  Nu suprasolicitati invertorul, caci riscati sa il stricati sau sa ii scadeti durata de viata.

 

Intretinerea invertorului

Pentru a proteja si a pastra aparatul timp indelungat, se recomanda ca acesta sa stea intr-un loc uscat, cu temperaturi intre -10 si +40 de grade Celsius, ferit de razele soarelui si de intemperii. 

Periodic, curatati-l de praf prin suflare sau cu un jet de aer comprimat. Verificati circuitele electrice la intervale periodice (macar o data la doua luni) si evitati patrunderea apei sau aburilor in locul unde este pastrat invertorul. Aveti grija sa nu fie soareci ori sobolani in locul de pastrare, caci acestia rod des cablurile sau alte elemente ale aparatelor electrice.

 

 

Ce facem cand se defecteaza invertorul?

Cel mai bine este sa il duceti la un service, mai ales daca nu stiti exact ce are aparatul cand nu porneste sau cand regimul de functionare al sau este inadecvat. Nu va incurajam sa efectuati reparatiile personal, chiar daca acestea par simple. Consultati si manualul cu care ati cumparat invertorul, pentru ca in el sunt prezente informatii care v-ar putea ajuta sa intelegeti ce s-a intamplat si ce trebuie facut in caz de defectiune. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu